google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Gezonde kracht van kleuren!

Wat is kleur.

Kleur is licht en licht is leven. Meestal wordt gezegd dat de hoofd kleuren van de regenboog de volgende kleuren zijn: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet/paars. Tussen de hoofdkleuren zitten duizenden mengkleuren. Wit, zwart en grijs. Wat daar tussen zit is een ander soort. Kleuren worden gebruikt om te misleiden.
- Wist je dat zo’n 80% van wat we waarnemen wordt bepaald door kleur? Niemand ziet een kleur zonder daar iets bij te voelen. Kleuren laten een indruk achter zijn in staat een beeld of herinnering op te roepen. Elke kleur op zijn eigen, specifieke manier. Logisch dus dat kleur een belangrijk onderdeel van onze communicatie vormt.

Kleur is belangrijk voor ons.
- Wat je zelf mooi vindt is belangrijker dan kennis. Je gewaarwording is misschien wel het best ontwikkelde zintuig van mensen. Mensen hebben associaties bij kleuren, vaak al van jongs af aan. Elke dag maak je onbewust of bewust een keus voor kleuren: welke kleuren in huis, kleding, bloemen/planten en voedingsmiddelen etc.
- Kleurige verkooptrucs; of de consument een product aantrekkelijk vindt of niet wordt 60% bepaald door het kleurgebruik. Daarom worden verpakkingen van wasmiddelen de kleuren groen, blauw en rood gebruikt; dat suggereert een bepaalde werking en kracht.
- Sommige bloemen en planten lokken insecten met hun kleur. Sommige dieren schrikken vijanden af met hun felgetinte vel of passen hun kleur aan op hun omgeving zoals de inktvis of kameleon.
- Als je weet wat kleuren met je doen, kun je met behulp van kleuren het beste uit je halen. Een kleur doet iets met je zonder dat je daarover na hoeft te denken. Kleuren verhogen de creativiteit, geven energie, stimuleren intuïtie en maken het leven boeiender. Wat zegt een lievelingskleur over iemand.

Kleurentherapie ofwel healing kan een bijdrage leveren aan het heelwordingsproces van de mens. Dit betekent dat alternatieve geneeswijze complementair zijn.

Energieke kleuren indeling:

Rood - overtuigt
- Is de eerste kleur van de regenboog en de meest verwarrende kleur, met het grootse verschil in betekenis.
Eigenschappen:
- is een heldere, stimulerende kleur die wordt geassocieerd met ambitie en nieuw begin. Is de kleur van leven, van passie en energie. Wie voor rood kiest wil begeerte, verlangen, seksuele impuls en de kracht van het individu. Mensen die al actief en dominant zijn dragen vaak rood en daardoor overtuiging uitstralen. Verder nog potentie, dynamisch, warmte, vrolijkheid, vasthoudendheid, leiderschap, adel, elite. Maar ook agressie, risico, gevaar en snelheid. Rood activeert en visualiseert en geeft daarmee meer activiteit, temperament, energie en doet de polsslag en ademhaling versnellen.
– Helder rood is de kleur van bloed, maar ook van vurige ontstekingen en wonden.
– Donkerrood is de kleur van de liefde(rode rozen!) en romantiek.
Intuïtie:
- Met rode kleding sta je in het middelpunt van de belangstelling en uitdagend. Rood maakt dikker i.p.v.slank. Wie een hekel heeft aan rood vindt waarschijnlijk lastig om grenzen te stellen.
Creativiteit;
- wordt gebruikt als accent op verpakkingen, dan stimuleert mensen om snelle beslissing te nemen. Is een hele goede accentkleur die gebruikt kan worden voor het aanbrengen van dynamiek in een design. Webpagina’s hebben een opvallend visueel element nodig.
Uitdrukking:
– een rode draad, als een rode lap op een stier, rode kaart krijgen, rood staan!
Rode energie zit in de volgende voeding:
– granen (behalve amarant), tomaat, ui, rode biet, aardappel, wortels, spinazie, postelein, de meeste gekiemde zaden.
Healing wordt toegepast:
– bij het hart, de longen en de spieren en het werkt vochtafdrijvend en versterkt de afweer.
Wortel(aarde)Chakra:
– stimuleren van bijnieren, benen en voeten, geslachtsorganen, zenuwstelsel, lever en bloed.
Rode edelsteen:
– Robijn stimuleert de bloedsomloop en maakt de huid sterker.
– Rode jaspis geeft standvastigheid en geduld, wijsheid, compassie en versterkt de wil om het goede te doen.

Roze - maakt rustig
- Deze wordt niet genoemd als hoofdkleur van de regenboog, maar is wel een belangrijke kleur.
Eigenschappen:
– het is de kleur van de tederheid en van onvoorwaardelijke liefde. Romantisch, vrouwelijk, geluk en onschuld. Roze maakt ons ontvankelijker voor schoonheid en harmonie.
Intuïtie:
- Wie vaak roze draagt verlangt naar waardering en liefdevolle aandacht en houdt niet van ruzie en conflicten. Roze is een slimme keuze wanneer de confrontatie moet worden aangegaan. Bewezen is dat agressieve mensen rustig worden van deze kleur. Wie een hekel heeft aan roze vindt het moeilijk zijn zachte kant te tonen.
– Draag ook roze als je wilt leren meer van je zelf te houden – gun jezelf een roze wolk.
Roze edelsteen:
– Amber maakt zacht en voedt de huid.
– Rozenkwarts spreekt de teder gevoelens van liefde, heelt wonden van het hart, verdiept vreugde, creativiteit en vriendschap.

Oranje - is teken van onafhankelijkheid
- Is een positieve kleur en een mengsel van de levenskracht van rood en de gezelligheid en de levensvreugde van geel.
Eigenschappen:
– Deze kleur hoort bij het buikgevoel; vlinders, vreugde en geluk. Doordat oranje veel licht reflecteert heeft het een vrolijke, opwekkend effect. De kleur geeft moed en kracht en daardoor positieve gedachten. Het staat voor warmte, vriendelijkheid, warmhartigheid, genezing, optimistisch, dynamisch, fruitig, onschuldig, enthousiast, jeugdig, smakelijk, interessant, actief, waarschuwend en stimulerend.
- Boeddhisten zien oranje als de kleur van de rijzende zon, van licht en rijkdom.
Intuïtie:
– Een hekel kan erop wijzen dat iemand veel nare dingen heeft meegemaakt. Het helpt ons ontspannen en kan bijdragen aan het oplossen van oude problemen. Sterker, het helpt emoties in goede banen leiden en zelfbeheersing ontwikkelen.
- Sombere mensen zouden wat vaker oranje kleding moeten dragen! Al is het maar een sjaaltje.
Creativiteit:
– feestelijk, inspirerend, expressief. Wie oranje als favoriet heeft is bezig oude ballast los te laten en zijn ware zelf te laten zien.
Oranje energie zit in volgende voeding:
– sinaasappel, mandarijn, papaja, mango, abrikozen, perzik.
Healing wordt toegepast:
– om de vertering en de opname van voedsel te bevorderen.
– Heeft goede resultaten bij depressie, zwaarmoedigheid, angst, ontevredenheid en pessimisme.
– De kleur werkt verwarmend en geeft kracht.
Sacraal(stuit)Chakra:
– stimuleert longen, milt, nieren, galblaas, geslachtsorganen, bothardheid.
Oranje edelsteen:
– Carneool stimuleert de bloedsdoorstroom en harmoniseert met de vitaliteit en creativiteit. Geeft levensmoed, ondernemingslust en zorgt voor een natuurlijke blos.
– Aventurijn geeft net dat ene zetje om dromen te verwezenlijken.
– Calciet brengt emoties in balans waardoor je weer rustiger kunt slapen en zorgt voor optimistische sfeer.

Geel - is ordelijk en vol zelfvertrouwen
- Kleur van de bron van alle leven: de zon. Helder zonnig geel is de kleur van inzicht en kennis.
Eigenschappen:
– Sterke kleur die hoort bij wijsheid, intelligentie, levenswarmte, vrijheid, optimisme, jeugdig, opgewekt, nieuwsgierig, speels en energie. Brengt ons levensvreugde, plezier aan ontmoetingen en verbeteringen in contacten en communicatie. Verhoogt het gevoel van eigenwaarde.
– Vrolijke kleur maakt blij. Wie gek is op geel wil veel weten en begrijpen en vindt het belangrijk zaken te ordenen. Deze kleur is ideaal om bij te leren en overzicht te houden. Dan bent je vast een organisatietalent.
Uitdrukkingen:
- Gele kaart, geel zien van nijd, groen en geel voor de ogen worden(draaierig)
Intuïtie:
- Omdat geel zoveel licht bevat is deze kleur voor het oog soms moeilijk waarneembaar.Een reden voor sommigen om geel te haten. Geel-haters hebben waarschijnlijk moeite met structuur en regels.
– Het is de meest heldere kleur, drijft ons naar een nieuwe horizon. Daardoor verdwijnen zware neerdrukkende gevoelens.
Creativiteit:
– Wordt vaak gebruikt voor het trekken van aandacht in etalages. Geel is een warme kleur die daardoor ook vaak gebruikt wordt voor verpakkingen van Oosterse gerechten. Blauw en geel samen komen goedkoop over. De commerciële wereld gebruikt deze kleuren vaak samen om de indruk te wekken goedkoop te zijn. Denk bijvoorbeeld en IKEA en Zeeman.
Gele energie zit in de volgende voeding:
– banaan, meloen, aardpeer, courgette, olijfolie, zuurkool.
Healing wordt toegepast:
– en bevordert helder denken en het oplossen van oude problemen.
– bij klierziekten, ziekten van lymfesysteem en verzwakking van het zenuwstelsel.
– Deze kleur hoort bij de linker hersenhelft en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en negatieve deeltjes uit het lichaam.
Zonnevlecht(navel)Chakra:
– stimuleert spijsverteringssysteem, zenuwstelsel, lymfatischsysteem, huidproblemen, nervositeit, verdriet, melancholie.
Gele edelsteen:
– Barnsteen kan voor vele problemen gebruikt worden, voelt positief en warm aan.

Groen - wil de ruimte en ontspanning
- Dit is een mengsel van het warme geel en het koel blauw.
Eigenschappen:
– Kleur van evenwicht, harmonie, van zelfbeheersing, innerlijke rust en ontspanning. We ervaren deze kleur als normaal, rustig, en vertrouwd. Groen staat voor zekerheid, vaste waarden, en principes. Het brengt rust en verbondenheid met de natuur, met uitzondering van gifgroen.
- Het brengt tevredenheid, fris, organisch, jeugdig, vitaliteit, verzorgend, educatief, avontuurlijk, ecologisch, kalmerend, verjongend en vernieuwend.
Uitdrukking:
– Zo groen als gras, groentje, ontgroenen, groen licht geven, groene vingers hebben.
Intuïtie:
– Kies je voor groen dan geef je aan dat je wilt leven vanuit je hart en op zoek naar rust en ruimte voor je zelf. Het is ook de kleur van de waarheid en vertrouwen wekken. Ten slotte stimuleert groen de concentratie en het geheugen én bevordert het ambities en zelfacceptatie
– Wie niet van groen houdt vind het moeilijk om mensen te vertrouwen of is jaloers.
- Draag je vaak groen, dan ben niet blij met veranderingen. Je staat voor eenvoud, duurzaamheid en stabiel gezinsleven.
Creativiteit:
- Groen werkt kalmerend op de ogen en zenuwletsel en is daarom een perfect e ziekenhuiskleur; het bevordert rust en stilte en heeft kalmerend effect.
– We laten onze goede wensen vaak vergezeld gaan van groene planten en bloemen.
- Groen wordt vaak gebruikt voor natuurlijke producten en om je te laten relaxen/ontspannen. Prima kleur op en rond een werkplek.
Groene energie zit in de volgende voeding:
– avocado, olijfolie, boerenkool, peultjes, paprika(alle kleuren), muntthee, groene thee.
Healing wordt toegepast:
– Bij bronchitis, ontsteking van gewrichten en zwellingen.
– Groen ontspant de organen en stimuleert de algehele ontgifting van het lichaam.
Hart Chakra:
– stimuleert bronchiën, longen, armen en handen, spier- en weefselopbouw, bacillendoder en desinfectans.
Groene edelsteen:
– Jade brengt de huid in balans.
– Aventurijn werkt positief bij allerlei huidaandoeningen.

Blauw - werkt tegen stress
- Dit is de kleur van rust, kalmering en soberheid en ook van hoop.
Eigenschappen:
– Heeft alles te maken met communicatie en betrouwbaarheid en het verlangen naar vrede en harmonie.
– Tevens werkt blauw helder, fris, helend, clean, professioneel, gerechtelijk, kracht, zakelijk, veiligheid, vertrouwen, technologie, ontspannend, regulerend en verkoelend.
– De lichtere kleuren blauw verbinden onze geest met de oneindigheid van de hemel, hoog, onbereikbaar, niet van hier.
– Donkerblauw geeft het gevoel van respect, standvastigheid. Voordeel donkerblauw kleedt af.
- Kleur van hoge status(mensen van adel), en blauw bloed.
- In de klassiek oudheid was de kleur al van de oppergod Zeus.
Intuïtie:
– Wie niet van blauw houdt is graag op zich zelf en zal het glas eerder zien als halfleeg dan halfvol.
- Blauw is ook nauw verbonden met het paranormale.
- Draag blauw als je liever niet opvalt of ruzie wilt voorkomen.
Uitdrukking:
– Blauwtje lopen, blauwe maandag, iemand bont en blauw slaan, blauwbekken.
Creativiteit:
– Gebruik blauw bij het overbrengen van een boodschap.
- Blauw is waarschijnlijk de meest toegepaste kleur ter wereld, vooral in logo’s.
- Een temperatuur voelt lager aan in een blauwe kamer dan in een rode kamer.
- Blauw nodigt niet uit tot gezelligheid of lang tafelen.
Blauwe energie zit in volgende voeding:
– asperges, aubergine, bosbessen, pruimen, vlierbessen, oregano. Kamille, komkommerkruid, rucola.
Healing wordt toegepast:
– Om stress los te maken en werkt kalmerend en leidt tot diepe ontspanning.
– Tegen hoofdpijn, maagpijn en spierkrampen.
– Verder heeft blauw een positief effect op alle soorten pijn en werkt harmoniserend op de stofwisseling en darmactiviteit.
– Blauw werkt op de voortplantingsorganen, regelt de lichaamstemperatuur, contractie van de spieren, de banden en het bindweefsel.
Keel Chakra:
– Stimuleert oren, ogen, neus, keel, slaapproblemen, nervositeit, koorts.
Blauwe Edelsteen:
– Saffier helpt bij huidaandoeningen.

Indigo - is emotie
- Dit is een mengsel van blauw en violet/paars.
Eigenschappen:
– wordt beschouwd als een meditatieve kleur.
Indigo energie zit in volgende voeding:
– in alles wat bij blauw voorkomt, vooral veel kruiden; anijs, basilicum, bonenkruid, oregano, peterselie, kervel, koriander, tijm, rozemarijn, witlof.
Healing wordt toegepast:
– vooral op de zintuigen, zoals horen, zien en ruiken en heeft een positieve in vloed op genezing van alle ziekten van de geest. Heeft een regulerende werking tussen lichaam en geest. En heeft eveneens een goed werking tussen de milt en het lymfesysteem. Hoort bij de rechter hersenhelft.
Derde Oog Chakra:
– stimuleert hypofyse, pijnappelklier, maakt calcium beschikbaar, schildklier, zenuwstelsel, kalmerend, pijnstillend.
Indigo edelsteen:
– lapis lazuli helpt tegen allerlei kwalen vooral hart, hoofd en huid. Bevordert intuïtie en verdiept het denken. Schenkt rust en zelfvertrouwen.
– Lepidoliet helpt je beter te slapen vermindert slaapstoornissen.

Paars - wil veranderen en onderscheiden
- Door de mengeling van hemelse blauw en aardse rood is paars een spirituele en mystieke kleur; het ontstijgt de grond en is op weg naar het bovennatuurlijke en scheppende kracht.
Eigenschappen:
– Geeft een indruk van zowel ernst en waardigheid als ook van genade en lieftalligheid. Paars brengt tot rust, kalmeert, stimulerend, welzijn, intelligentie, mysterieus, liefde en luxe. Vooral donkerpaarse tinten kunnen voor melancholisch gevoel zorgen.
- in paars ligt de kracht over het denken verborgen en kan je stemming behoorlijk beïnvloeden. Met paars geef je aan dat je anders bent. Je wilt niet bij de massa horen.
Intuïtie:
– positieve kant van paars is dat de kleur mensen stimuleert om eigen grenzen te overstijgen en harmonie tussen lichaam en geest te herstellen. Wie van paars houdt is toe aan een nieuwe levensfase en wil oude pijn loslaten. Het staat voor verandering en transformatie.
- trek geen paars kleding aan als je somber bent, daar wordt je niet vrolijker van!
- Als kleur van zuiver menselijkheid en als kleur van macht over het bloed, betekent het de doorschijnendheid van de hoogste vorm van kristallisatiekracht.
Uitdrukkingen:
– Paars van de kou zien.
Creativiteit:
– wordt gebruikt bij schoonheids- en antiverouderingsproducten.
Healing wordt toegepast:
- Astrologie, lichaam, geest en ziel, aromatherapie, massage, yoga en magie.
Paarse energie zit in de volgende voeding:
– gekookte asperges, aubergine, rode bietjes, rozemarijn, jeneverbes, sint-janskruid, sommige rode wijnen. Paarse fruit- en groentesoorten bevatten namelijk veel antioxidanten.
Kruin Chakra:
– stimuleert immuunsysteem, milt, lymfatisch stelsel, huid.
Paarse Edelsteen:
– Amethist kalmeert de huid. En is een meditatiesteen, geeft innerlijke rust.
- Violette fluorit verdiept de intuïtieve waarneming en leidt naar bewustwording.

Grijs - wil zakelijkheid uitstralen
- Dit noemen wij iets wat onbetekenend en onduidelijk is. Ook de twee uiterste van grijs zijn wit en zwart zijn onduidelijk.
Eigenschappen:
- is de kleur van ouderdom, maar ook van graniet: hard en onverzettelijk. Het is een neutrale, objectieve kleur die toch wijsheid, scherpte en geslepenheid suggereert. Vandaar dat in de zakenwereld veel grijs wordt gedragen.
- Omdat hersenen worden aangeduid als "grijze cellen" of 'grijze massa" wordt bij grijstinten ook vaak de link met intelligentie gelegd.
Uitdrukkingen:
- grijze haren van iets krijgen, in de grijze oudheid, in het grijs verleden, een grijze muis(onopvallend), grijze wollen sokken(macrobiotisch of vegetarisch)

Wit - is serieus en onschuldig
- Deze keur is net als zonlicht, alle kleuren ineen. In combinatie met regen levert dat een mooie regenboog op
Eigenschappen:
- de kleur van maagdelijkheid, maar ook vruchtbaar en groei. Verder nog steriel, fris, zuiver, neutraal, eenvoudig, zekerheid, vrede, jeugd, veilig, positief en innovatief.
- sneeuw is zo ongeveer het witste dat we op aarde kennen.
- Wit is de kleur van rouw en zuiverheid, en wordt in verband gebracht met hemelse sferen.
Uitdrukkingen:
- de witte vlag hijsen, wit voetje halen, zo wit als een doek zien, wit om de neus worden, Maar ook letterlijk en figuurlijk geld witwassen.
Intuïtie:
- scherpt afstand en roept ontzag op. Kies wit als je serieus gevonden wil worden. Wie graag wit draagt is op zoek naar evenwicht en balans in het leven.
Creativiteit:
- Wit is tijdloos. Met wit wordt een ruimte lichter en optisch groter. Het werkt onbewust een beetje verblindend. Ook is het goed te gebruiken als achtergrond, zeker als iets er echt uit moet springen.
Witte energie zit in de volgende voeding:
- amandelmelk, kokosmelk. gomasio, witlof en bloemkool.
- De synthese van alle kleuren: toevoeging van wit versterkt de werking van de kleurenenergie in ons voedsel.
Witte edelsteen:
- Magnesiet is goed voor de stofwisseling en vochtafdrijvend.
- Sneeuwkwarts

Zwart - als een pantser
- Dit is ook de kleur van rouw, maar tevens van degelijk en gezag en van het zwarte goud.
Eigenschappen:
- werkt beschermend tegen drukte, het helpt spanning en onrust weg te houden. Zekerheid, geloofwaardig, machtig, nauwkeurig, zorgvuldig en direct.
Intuïtie:
- Draagt je alleen zwart? Vraagt je zich dan eens af waarom het voor je moeilijk is om anderen toe te laten in je leven.
- Een goede kleur voor wie veel met (emotionele) mensen werkt.
Creativiteit:
- Zwart wordt veel gebruikt voor luxe producten.
Zwarte edelsteen:
- Toermalijn maakt de huid strakker.
- Onyx

Bron:
- Jumbo 2021
- Gezondheidplus 2020
- Balance winter
- Kleine gids 50 belangrijkste stenen
Wist je dat...

Vriend of voedsel?

LAAT DIEREN LEVEN EN BEZORG ZE GEEN HINDER!
"Als we gezond en gelukkig kunnen leven zonder anderen te schaden, waarom zouden we dat dan niet doen?” ....
Lees verder op wistje dat.