google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Hoe gezond is onze zuivelcultuur?

Zuivel is dierenleed!

WAAROM GEEN KOEMELK?
Hoewel de melkconsumptie in Nederland daalt, blijft koemelk voor veel mensen — opgegroeid in tijden waar ons werd geleerd dat melk goed voor elk is een eerste keus. Twee gerenommeerde Amerikaanse voedingsdeskundigen sporen ons nu aan die opvatting te heroverwegen en leggen uit waarom melk helemaal niet zo gezond is als we denken.

Melk, niet goed voor elk?
Sinds jaar en dag wordt ons verteld dat zuivel goed is voor de gezondheid. Zuivel, is een vorm van dierlijk eiwit, wordt gepromoot vanwege de hoeveelheid calcium die erin zou zitten. Het is bekend dat calcium bij een hoge inname van dierlijk eiwit minder goed kan worden vastgehouden. Dit heeft te maken met het type eiwit. Mensen die gedurende hun leven hun calciuminname voornamelijk uit dierlijk eiwit hebben gehaald, hebben een zichtbaar hogere calciumwaarde in de urine. Dit betekent dat er óf teveel calcium binnenkomt of het calcium niet goed kan worden opgenomen.
- In veel onderzoek zag men vooral dit het laatste en werd er een sterk verband gevonden tussen een hoge calciuminname uit dierlijke voeding en het hebben van een grote kans op botbreuken op latere leeftijd. Bij een meta-analyse van onderzoeken bij totaal ruim tweehonderdvijftigduizend mensen is er gezien dat calciuminname niet leidt tot verminderde kans op heupfracturen, maar mogelijk tot een iets verhoogd risico.
- Volgens een Zweedse studie verhoogt het drinken van melk het risico op sterfte. Tegen botontkalking zou melk evenmin helpen. Deze studie is geen kleintje: ruim 100.000 mannen en vrouwen werden ondervraagd over hun voedingsgewoonten. Opmerkelijk is dat gefermenteerde melkproducten wél gezond zouden zijn: deze verlagen botbreuken en beschermen tegen vroegtijdige sterfte.
- In gefermenteerde melkproducten zitten (meestal probiotische) melkzuurbacteriën die een groot deel van het lactose afbreken. De onderzoekers geloven dat het lactose verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten. Lactose wordt afgebroken naar galactose, een suiker dat in dierstudies toxische effecten kan hebben. Zelfs de hoeveelheid galactose die enkele glazen melk opleveren, berokkent schade volgens dierstudies. Deze studie trekt de melkrichtlijnen die overal in Europa heersen, sterk in twijfel. Epidemiologische studies hebben zich overigens nooit erg overtuigend uitgelaten omtrent de gezondheid van melk.
- Naast deze nadelen heeft de inname van (veel) dierlijk eiwit, waaronder melk, ook nadelige effecten op andere aspecten van de gezondheid.

Men krijgt er dus geen sterkere botten van!
Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt, volgens de aanbeveling van de Nederlandse Gezondheidsraad. Maar een dergelijke aanbeveling waarmee beoogd wordt voldoende calcium binnen te krijgen, om osteoporose te voorkomen, is volgens Willett en Ludwig niet gebaseerd op betrouwbare wetenschap.
- Integendeel, in landen met een hoge zuivelconsumptie, zoals Nederland, is het risico op botbreuken juist hoger. En in landen waar weinig melk gedronken wordt, zoals Aziatische landen, komen juist weinig botfracturen voor. Ook andere claims zoals dat melk het risico op obesitas en hart- en vaatziekten zou verminderen, bleken na onderzoek van de experts ongefundeerd.
- Zo lanceerde de zuivelsector in januari 2020 een nieuw charmeoffensief inclusief een promotiefilmpje waarin wordt beweerd dat Nederlanders geen puf hadden gehad om de dijken te bouwen als ze niet hadden geluncht met een boterham met kaas vergezeld door een glas melk. Zonder dat dagelijkse glas melk had Nederland nu onder water gestaan. Dit is natuurlijk een tamelijk lachwekkende claim, maar speelt ook slim in op de volkswijsheid dat je van melk ‘sterke botten’ zou krijgen.

Positief effect van zuivel op gezondheid niet bewezen
Maar die gezondheidsclaim mag de prullenbak in, stellen Walter Willett en David Ludwig in hun artikel "Milk and Health", dat op 13 februari 2020 verscheen in The New England Journal of Medicine. De voedingsdeskundigen onderzochten ruim honderd studies en kwamen tot de conclusie dat het positieve effect van zuivel op de gezondheid niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Melk en prostaatkanker
Rood vlees, vet en melk kunnen het risico op prostaat- en eierstokkanker verhogen. Dat is de eindconclusie van alle studies gedaan sinds 1990. Koemelk bevat hormonen, zowel natuurlijke als toegevoegde, die inderdaad de groei van prostaattumorcellen stimuleren (terwijl amandelmelk de groei remt).
- Weinig onderzoek is gedaan rond hormonen in onze voeding. Sommige studies suggereren dat melkconsumptie geassocieerd is met prostaatkanker, maar we moeten voorzichtig blijven met de interpretatie van zulke gegevens, zeggen experts. Wat ons echt zorgen moet baren, is het gebrek aan interesse om dit grondig te onderzoeken.

Geschiedenis van melk
Zo’n acht tot tienduizend jaar geleden begon de mens vee te houden en melk te drinken. Nomaden die koeien hebben, melken de koe geregeld ook als die zwanger is, maar niet langer dan 3 maanden na de zwangerschap. De Koe krijgt daarna zes maanden per jaar rust.
- Hoe anders is het in het westen. Drie dagen nadat de koe een kalf heeft gekregen wordt ze twee keer per dag gemolken en produceert ze vervolgens tien maanden melk. Omdat ze na tien maanden niet meer zo’n goede melk productie heeft, wordt de koe drie maanden na haar bevalling alweer zwanger gemaakt en zo’n zwangerschap duurt ongeveer negen maanden. Dat betekent dat de koe gemiddeld genomen drie maanden per jaar niet zwanger is en alleen in de laatste twee maanden van de zwangerschap niet wordt gemolken. Dat heet dan de droge koe.
- Tegenwoordig produceert een goede koe zo’n 7800 liter per jaar, dat is 25 liter per dag en drie keer meer dan honderd jaar geleden. Een koe kan zo’n twintig jaar jaar oud worden, maar wordt meestal na vijf jaar geslacht, omdat de melkproductie afneemt. Het merendeel van onze melk komt dus van zwangere koeien. Deze melk bevat zwangerschapshormonen. Dat bestaat(nog) niet op de verpakking.
- Uiteindelijk is het doel van koemelk om het snel groeiende kalfje te voeden. Mensen zijn geen kalfjes....en volwassenen hoeven niet meer te groeien. Het betekent dat er werkzame hoeveelheid oestrogenen en groeihormonen in zitten. Jongens en mannen die melk drinken plassen aantoonbaar meer oestrogenen uit en hun testosterongehalte daalt.
- De groeihormonen(lgF-1 en betacelluline) bevorderen de groei van cellen. Melk verhoogt de bloedsuiker en vooral de insulinerespons. Kankercellen hebben dit nodig voor de groei. Bij kinderen die melk drinken wordt twintig tot dertig procent hoger gehalte aan groeihormonen gevonden. Nederlanders zijn niet voor niets zo lang. Feitelijk is er geen volwassen zoogdier dat nog aan de uiers van een ander hangt. Mensen zijn de enige soort die melk drinken als volwassenen - melk van een ander dier.
- Dus bezint eer u melk drinkt!

Genoeg redenen om géén koemelk meer te consumeren!

Een grote groep consumenten kiezen voor een zuivelvrij bestaan vanwege de vaak slechte omstandigheden waarin koeien zich bevinden om de melk te produceren.
- Maar weinig mensen zijn zich bewust van het enorme dierenleed achter zuivel. Niet zo vreemd, want de zuivelindustrie rept met geen woord over het lot van de 'overbodige' kalfjes. Ondertussen moeten verpakkingen met blije koeien in de wei ons een goed gevoel geven bij het drinken van melk..
- Melk is voor kalfjes en andere jonge dieren, die bij de moeder melk drinken. Een veelgehoorde stelling: melk is voor kalfjes, en mensen zijn geen kalfjes. Daarom moeten we er ook lekker vanaf blijven, want melk van andere dieren drinken is ‘onnatuurlijk’.
- Zo’n 70 procent van deze kalveren (alle stiertjes en een klein deel van de vrouwelijke kalveren) is niet interessant voor de melkveehouderij en gaat op transport naar een kalvermester.
- Caseďne is ongezond - Koeienmelk bevat verschillende soorten eiwitten, waaronder caseďne. En caseďne bestaat weer uit verschillende soorten, waaronder bčtacaseďne A1. A1, gekarakteriseerd door de peptide BCM-7, is over de loop van de jaren voor heel wat problemen verantwoordelijk te houden.
- koemelk is niet of nauwelijks te verteren voor ons verteringsstelsel. Zo zou het hart- en vaatziekten, kanker, autisme en de ziekte van Crohn veroorzaken.
- 70% van de mensen is lactose-intolerant” Het idee is dat de meeste mensen last krijgen van melk – dus kunnen we het maar beter laten staan. Het probleem daarmee? Dit percentage geldt voor de gehele wereldbevolking. Buiten Europa zijn inderdaad veel mensen lactose-intolerant – bijna heel Azië, bijvoorbeeld. Maar in Europa, waar we al duizenden jaren koemelk drinken, zit dat anders. Een genetische mutatie die de vertering van lactose op latere leeftijd mogelijk maakt, is hier namelijk wijdverspreid. In Nederland is naar schatting hoogstens 5% van de mensen lactose-intolerant.
Afijn, er zijn erg veel redenen om koemelk te mijden. 

Conclusie
Er worden inmiddels veel vraagtekens geplaatst bij de bewering dat zuivel een noodzakelijk voedingsmiddel is met bijzondere gezondheidsvoordelen. Tegenwoordig zijn eetgewoonten gevarieerder, waardoor voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12 en vitamine D ook goed uit andere voedingsmiddelen gehaald kunnen worden, concluderen Willett en Ludwig.
- De consumptie van melk en andere zuivelproducten wordt in verschillende onderzoeken zelfs gelinkt aan een verhoogd risico op kanker, osteoporose, hart­ en vaatziekten, diabetes, obesitas maar ook acne.
- Belangrijke voedingstoffen in melk, zoals calcium, zitten ook in veel plantaardige producten. Denk aan groene bladgroente, noten en volkoren producten. Het is zelfs zo dat de calcium uit bladgroente als groene kool, mergkool en paksoi twee keer zo goed wordt opgenomen als calcium uit
koemelk met bovendien veel extra voedingsstoffen zoals vezels, foliumzuur, ijzer, antioxidanten en vitamine K die niet in koemelk zitten.
- Nu het imago van koemelk steeds meer te lijden heeft onder de introductie van dier- en milieuvriendelijke alternatieven zoals haver-, amandel-, en sojamelk, worden dure promotiecampagnes ingezet om ons aan zuivel houden.
- Hoog tijd dus om het dagelijks aanbevolen glas melk of boterham met kaas uit de aanbeveling van de Gezondheidsraad te schrappen. Zo zit calcium ook in groene groentes als broccoli, spinazie en boerenkool, in peulvruchten en in noten. Daarnaast liggen de schappen liggen vol met lekkere plantaardige zuivelproducten, waarvoor geen kalf van de moeder gescheiden hoeft te worden.
- De belangrijkste stap is het minderen en het liefst helemaal stoppen met zuivel gebruiken.

De Alternatieven
-Plantaardige melk: Melk is erg makkelijk door een plantaardige variant te vervangen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer soorten plantaardige melk bijgekomen. De meest bekende is sojamelk,maar tegenwoordig is er ook melk op basis van noten en op basis van granen verkrijgbaar. Hoewel er vaak gesproken wordt over sojamelk of amandelmelk is de term melk beschermd. Deze mag alleen gebruikt worden wanneer de melk van een dier afkomstig is.Dit is dan ook de reden dat op plantaardige melkpakken in de supermarkt wordt gesproken over “drinks” in plaats van melk.
- Plantaardige kaas: Vooral voor liefhebbers van jonge kaas zijner goede vervangers op basis van aardappelzetmeel en kokosolie, zowel in blokvorm als geraspt. Daarnaast zijn er plantaardige varianten op smeerkaas, eveneens op basis van aardappelzetmeel en kokosolie, maar ook op basis van soja.
- Plantaardige Yoghurt: De meeste plantaardige yoghurt is op basis van soja, maar tegenwoordig heb je ook yoghurt op basis van amandelen en kokosnoot.
- IJs: Waterijsjes zijn zuivelvrij,maar ook sorbetijs is vaak zonder zuivel. Tegenwoordig is er ook romig ijs in de winkel verkrijgbaar op basis van kokos/sojamelk. Ekoplaza en AH verkopen vegan ijs, alleen moet je goed de verpakking lezen op suikers, die er aan worden toegevoegd. Zelf bananen-kokosroomijs maken kan ook door bananen in te vriezen en dan te mixen met vegan room of kokosroom. Heerlijk!

Dierenwelzijn

Dier en recht
Gezondheid

Vegan revolutie
Voeding

Zonder melk
Bron:
- ABC Gezondheid 2021
- Veganrevolutie
- melkkanjezonder.nl
- Het-verhaal-achter-melk-2015
- Pedro Carrera Bastos, Portugese Oncologieonderzoeker
- J.Bolhuis natuurarts.nl
- GezondNU-gezondblijvenWist je dat...

Start de zomer vitaal!

Verbeter de wereld, begin bij je zelf!
Wil jij op een gezellige manier werken aan een betere hersengezondheid en ben je 50+? Kom dan op 3 juni naar het Olympisch Stadion! - Samen met Klup organiseren we een groot evenement met allerlei activiteiten op het gebied van vitaliteit en hersengezondheid. Zo kun je een lezing bijwonen van Erik Scherder, meedoen aan een yoga-clinic of een slaaptraining volgen. ....
Lees verder op wistje dat.