google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Een leven lang fit en gezond...

...Met een leefstijl zonder vlees en zuivel!

Een leefwijze volgens een holistische(*)visie met plantaardige voeding, bewegen en ontspannen

(*)Holistische gezondheid betekent
- Dat je naar de mens als totaliteit kijkt. Volgens de holistische visie ben je een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat zowel je voeding- en leefwijze evenals je emotionele gesteldheid plus ook erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren maken wie je bent en hoe je je voelt. Past alles als een puzzel perfect in elkaar? Dan ben je in harmonie. De energie stroomt vrij door je lijf. Je voelt je fit en vitaal. Je hebt geen lichamelijke en geestelijke klachten. Je zit gewoonweg goed in je vel.

Sinds 2013 zijn wij overgegaan van een vegetarische - naar veganistische leefstijl, nadat wij het boek 'Peace Food' (vredeseten) van de holistische(*) arts dr. Rüdiger Dahlke hadden gelezen en er achter kwamen dat voeding ons kan genezen, maar ook ziek kan maken. Dierlijke eiwitten zoals vlees is slecht voor het lichaam en melk is niet de gezonde witte motor van weleer, maar kan net als vlees een rol spelen bij het ontstaan van de bekende welvaartziektes, omdat het immuunsysteem wordt aangetast. Nu wij geen zuivel meer eten merken we zelfs dat bepaalde symptomen zoals huiduitslag, gewrichts- en spierklachten zijn verminderd, bloeddruk is weer normaal(zonder medicijnen). We voelen ons enorm fit en gezond. Ons geheugen en denken is helderder. Zonder minder te hoeven eten, maar meer plantaardig voeding, zijn we (5 kg) in gewicht afgenomen, zonder daarvoor te hoeven hongeren.

Daarnaast willen we niet meewerken aan:
- het vreselijke dierenleed in de slachterijen
- de verzuring van de aarde door mestoverschot van de koeien.
- de boeren, die het kalfje weghaalt bij de koe om de melk aan de industrie te verkopen, die de mensen ziek maken door zuivel.

'Peace Food' biedt een alternatief: wie de aanbevelingen van dit boek ter harte neemt - en de dertig verrukkelijke veganistische recepten uitprobeert - zal een vitaliserende balans vinden die weldadig is voor lichaam en geest.
Kennis

Het boek Peace-food
Waren we vroeger dan gezonder?
- Dat prehistorische mensen gemiddeld niet ouder werden dan dertig of veertig jaar, was te wijten aan ongelukken, oorlogen, wilde dieren, onbehandelbare ziekten, hoge zuigelingensterfte en sterfte in het kraambed.
- Last van welvaartsziekten hadden onze verre voorouders niet. Over het algemeen waren ze kerngezond en sommige geluksvogels werden stokoud! Prehistorische mensen bewogen veel en aten voeding zoals de natuur het aanbood.
- In de loop van honderdduizenden jaren heeft ons lichaam zich aan dit type natuurvoeding aangepast. Moderne supermarktvoeding staat ver af van wat we destijds in de natuur vonden, terwijl ons lichaam nauwelijks is veranderd. Onze genen staan nog steeds in de ‘prehistorische stand’. Precies daarom zorgt moderne voeding voor veel gezondheidsproblemen.

Eet wat bij jouw past
- Dat betekent dat, door evenwichtig te eten en dit met goede, gezonde voedingsmiddelen/stoffen af te stemmen, het lichaam in balans kan blijven in tijden van stress. Het gebruik van natuurlijke en biologische producten voor ziet het lichaam optimaal van de juiste voedingsstoffen. De balans van wetenschappelijk bewijs is dat een onbewerkt plantaardig voeding, de meest gezonde manier om te eten. En beschermen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf(vrije radicalen)
- Hierdoor kun je heel lang op het zelfde gewicht blijven en geen onnodige diëten hoeven te volgen, waardoor het jojo effect achterwege blijft. Een gezond gewicht helpt u het risico op kanker te verlagen en bepaalde voeding kan overgewicht voorkomen.
- Geraffineerde en verpakte producten, die al bewerkt zijn in de fabriek zijn alleen maar ballast voor het lichaam en bevatten geen natuurlijke voedingsstoffen meer.
. Voor optimale voeding moeten we dagelijks een variatie aan volle granen, bonen, noten, zaden, fruit en zoveel mogelijk groenten consumeren, met de specifieke nadruk op donkere groene bladgroenten, bessen en witte (of groene thee).
- Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
- Jouw voedingspatroon bepaalt voor een groot deel uw gezondheid, nu en in de toekomst.

De mens wordt wat hij eet!

Is niet zomaar een gezegde
- Tegenwoordig zie je de mensen veel geld spenderen aan computers, smartphones, reizen en auto's, terwijl ze steeds minder willen uitgeven aan voeding. Jammer, want je hebt, maar één lichaam, dat je zo goed mogelijk moet verzorgen en respecteren.
- Iedere zeven jaar ben je eigenaar van een compleet nieuw lichaam; iedere cel in je lichaam is dan vervangen. Een cel wordt opgebouwd met de voeding die je eet. Dat betekent dat je letterlijk bent wat je de afgelopen zeven jaar hebt gegeten. Gezond eten heeft dus een rechtstreeks verband met een gezond lichaam. Maar wat is gezonde voeding precies?
- Een goede manier om te werken aan je gezondheid is over te stappen naar een overwegend plantaardig voedingspatroon. Dit betekent veel groente, fruit, noten, zaden, volkoren producten en peulvruchten aan uw maaltijd toe te voegen. Het eten van zeven porties fruit en groenten per dag kan de algehele sterftekans met 42% verminderen in vergelijking met het eten van slechts één portie groente of fruit per dag, blijkt uit onderzoek van University College London.

Eten is niet hetzelfde als voeding.
- Alleen zijn we ons daar niet altijd van bewust. We weten vaak niet aan welke eisen voeding moet voldoen om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Wist je dat groente en fruit tot de rijkste bronnen van veel voedingsstoffen behoren? Echter door o.a. intensieve landbouwmethoden en luchtvervuiling is de kwaliteit van ons voedsel achteruit gegaan. De voeding van vandaag de dag voorziet ons mensen niet meer in alle voedingsstoffen die wij dagelijks nodig hebben. Volwaardig eten blijkt steeds lastiger!

Dat werkt zo ook voor je brein
Voeding en het brein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze hersenen gebruiken een vijfde deel van alle energie in het lichaam. Die energie haal je uit je voeding: vetten en koolhydraten worden omgezet in energie. Daarnaast hebben zenuwcellen vitaminen en mineralen nodig als bouwstenen. Zo kunnen ze nieuwe verbindingen maken tussen cellen, wat belangrijk is voor het verwerken en opslaan van informatie.

Bron:
- VoedingNu april 2014
Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: – 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.