google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Top 5 voedingssupplementen

Smeerolie voor de motor

- Voedingssupplementen moet je zien als de smeerolie voor een motor.
Een motor draait op brandstof (voor ons is dat het voedsel) om te kunnen functioneren. Echter naarmate de motor slijt is smering noodzakelijk. Hoe ouder de motor wordt en hoe meer hij moet draaien des te meer smering hij nodig heeft om nog steeds dezelfde prestaties te kunnen leveren. Laat je de smering achterwege, b.v. door achterstallig onderhoud, dan zal de motor op een gegeven moment slechter presteren en zelfs mankementen gaan vertonen.

- Voeding en voedingssupplementen zijn voor een goed functioneren van het menselijk lichaam onontbeerlijk. Een goede voeding zorgt voor een goede prestatie en de voedingssupplementen smeren de lichaamsonderdelen, zoals o.a gewrichten, organen en spieren, om lang en zonder gebreken te kunnen blijven functioneren. Laat de voedingssupplementen achterwegen, en het lichaam zal op een gegeven moment mankementen gaan vertonen, zoals pijnlijke gewrichten en stramme spieren etc. Een goede voeding alleen is dus niet voldoende om lang te leven zonder mankementen.

Top 5 voedingssupplementen:

1.Multivitamine (favoriet 2020)
- bevat hoofdzakelijk vitamines en mineralen, net zoals groente en fruit. Deze worden vooral gebruikt om eventuele tekorten in de voeding aan te vullen, bij o.a. vermoeidheid en weerstand. Er is veel verschil en kwaliteit loopt sterk uiteen. De samenstelling en dosering van een multivitamine kan verschillen. Lees daarom goed het etiket en kijk of het product een relevante hoeveelheid voedingsstoffen, goed opneembaar mineralen bevat, vrij is van onnodige synthetische toevoegingen en op het milieu geen negatieve invloed heeft. Beste gebruikte multi's zijn chlorella en spirilina.(zie verder onze website voor info)
- Ook zijn er multivitaminesupplementen, die gericht zijn op specifieke groepen gebruikers zoals ouderen, kinderen of zwangere vrouwen.

2.Vitamine D3 (favoriet 2017)
- Het takenpakket van vitamine D in ons lichaam is groot. Dit heeft invloed op het immuunsysteem, zenuwstelsel, botten, gebit, hart en bloedvaten, de stemming... en nog veel meer. Combineer vitamine D met omega 3 vetzuur.(zie verder voor info onze website onder voeding)

3.Omega 3 olie
- Omega 3 vetzuren bevatten DHA en EPA en deze zijn belangrijk voor hart en bloedvaten, ogen, huid en hersenen. Deze omega komt vooral in vis voor, maar als veganist kunnen we lijnzaadolie, walnoten, hennepzaad nemen.(zie verder voor info onze website onder voeding)

4.Magnesium (favoriet 2018)
- Dit supplement is nummer 1 in de categorie mineralen. En niet voor niets. Magnesiumtekorten blijken vaak voor te komen, terwijl dit mineraal onmisbaar is in het lichaam. Ongeveer de helft van het magnesium in ons lichaam bevindt zich in het spierweefsel.(zie verder voor info onze website onder voeding)

5.Curcuma (favoriet 2019)
- Is de werkstof in geelwortel(kurkuma) en staat sterk in de belangstelling van de wetenschap. Er vindt onderzoek plaats naar het gebruik bij ontstekingen in het lichaam zoals gewrichts- en darmklachten, psoriasis, maar ook bij de ziekte van Alzheimer, Parkinson en de bahandeling van bepaalde vormen van kanker. Curcumine, in de voeding en als supplement wordt moeilijk opgenomen en grote hoeveelheden kunnen maag- en darmbezwaren veroorzaken. Een toedieningsvorm met (Novasol) patent, waarbij curcumine verpakt is in kleine bolletjes, maakt toepassing in de praktijk eenvoudiger en zorgt ervoor, dat er bij inname relevante hoeveelheid in het lichaam terecht komt.(zie verder voor info onder voeding)

Advies
Supplementen, hoe goed ze ook werken, kunnen nooit een gezonde leefstijl met echt voedsel, beweging en goede slaap vervangen. Maar dat betekent niet dat natuurlijke supplementen niet nuttig kunnen zijn voor mensen die wat ‘biologische hulp’ kunnen gebruiken, maar het toch zo natuurlijk mogelijk willen houden. Denk erom dat deze supplementen enorm krachtig zijn, betracht dus zorg in de omgang ermee.

- Wetenschappers van vandaag beginnen nog maar net met het begrijpen van de voedingswaarde van algen, zoals astaxanthine, chlorella en spirulina, maar deze "super" voedingssupplement werden honderden jaren geleden al regelmatig geconsumeerd.
Algen behoren tegenwoordig tot de top van de "super" voedingssupplementen, en bieden ongekende voedingswaarde in een tijd waarin de meeste voedselbronnen van slechte nutritionele kwaliteit zijn.
Ondanks de hoge voedingswaarde bevatten algen niet veel calorieën. Dit maakt het toevoegen van deze "super" voedingssupplement aan je dieet makkelijk, ongeacht je nutritionele behoeften en voorkeuren. Het is echter wel belangrijk om een bron van goede kwaliteit te vinden, en daar helpen we je graag mee verder.
Bron: superfoodme.nl

Voor meer informatie zie onderstaande link
Kennis
OrthoKennis
Leefstijl
SuperfoodMe
Superfoodsonline
Voeding
A Healthy Life
Supplement info


Natuurlijke supplementen die net zo goed werken als medicijn

De meeste supplementen werken niet echt, of in ieder geval is dat niet bewezen. Maar daarop zijn wel een paar uitzonderingen. Er zijn zelfs een paar supplementen die zo effectief zijn dat ze vergelijkbaar zijn met farmaceutische medicijnen. Hier volgen natuurlijke gezondheidsbevorderende supplementen, die net zo krachtig werken als medicijnen (zo niet krachtiger).

Acerola
– is een frisrode kersachtige vrucht die zeer rijk is aan vitamine C. Het acerola extract bevat 100mg natuurlijke vitamine C.

Astaxanthine
- is een donkerrood pigment, dat wordt gewonnen uit een microscopisch kleine alg "Haematococcus pluvialis". Astaxanthine wordt ook wel de koning van de carotenoïden genoemd en heeft bijzonder krachtige en veelzijdige antioxidatieve eigenschappen.
Astaxanthine heeft als enige van de carotenoïden familie het voordeel dat het in staat is door te dringen op verschillende plaatsen in je lichaam; is goed voor de hersenfunctie, cholesterol en voor de maag, helpt bij vermoeide ogen en uithoudingsvermogen, voor soepele gewrichten en de huid.

Ashwagandha
- is een Indiaas kruid en een van de best onderzochte adaptogenen en komt oorspronkelijk uit de Ayurveda. Een goed, hoog gedoseerd, Ashwagandha extract supplement die gestandaardiseerd is op de juiste werkzame stoffen (withanoliden) kunnen het gehalte aan cortisol helpen normaliseren na een piek door stress. Daarmee maakt dat het kruid één van de sterkste natuurlijke middelen om de stress reactie te helpen ondersteunen en stress symptomen te verminderen.
- Ashwagandha werkt ontspannend en is uitermate geschikt voor extra geestelijke ondersteuning in onze jachtige maatschappij.

Baobab
- De baobab boom staat bekend als de 'Tree of Life' en word al honderden jaren gekoesterd door de lokale bevolking van het Afrikaanse continent. Baobab is een waanzinnige supervrucht van de boom uit Madagaskar en blijkt bijzonder hoge concentraties van allerlei goeds te bevatten met 6x meer vitamine C dan sinaasappels, meer ijzer dan rood vlees en een rijke inhoud van alkaliserende mineralen: calcium, kalium (6x meer dan een banaan), magnesium en 6x meer antioxidanten dan blauwe bessen.
In Nederland is baobab nu nog voornamelijk in poedervorm verkrijgbaar. De smaak is combinatie van grapefruit, peer en vanille.

Cranberry
- De cranberry is een bolvormige bes. Rijpe bessen zijn prachtig rood van kleur. De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het verhaal is dat er in 1845 op Terschelling een vat met cranberry's is aangespoeld en dat de bessen toen hier bleken te kunnen groeien. Op Terschelling worden nog steeds veenbessen(het Nederlandse woord voor cranberry's)gekweekt.
Cranberry's worden ook in gedroogde vorm verkocht, maar dan is er vaak suiker toegevoegd.
Eigenschappen: zijn goed voor je immuunsysteem. Er zitten veel vitamine C en antioxidanten in, waardoor je ook sneller van griep en verkoudheid verlost zou moeten zijn. zijn gezond voor je hart en aderen. Cranberry's bevatten stoffen (fenolen) die het dichtslibben van aderen mogelijk kunnen voorkomen. Bovendien zouden ze het slechte LDL-cholesterol kunnen verlagen. Zijn gezond voor je spijsvertering. Cranberry's zitten vol vezels die je stoelgang helpen. De cranberry bevat behalve vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Deze geven de bessen niet alleen hun mooie rode kleur, ze kunnen ook voorkomen dat bacteriën zich vasthechten aan de blaaswand en daar ontstekingen veroorzaken. Daarnaast houden cranberry's de zuurtegraad van je blaas in stand, waardoor die minder gevoelig is voor infecties. Vooral de combinatie cranberry met extra vitamine C schijnt succesvol te zijn.

Glucosamine en chondroitine
- De voedingssupplementen glucosamine en chondroïtine helpen om de pijn en de stijfheid bij gewrichtsklachten weg te nemen. Dat blijkt uit meer dan negentig wetenschappelijke studies. Glucosamine en chondroïtine hebben géén neveneffecten in tegenstelling tot de analgetica en de antibiotica die klassiek het meest gebruikt worden voor de behandeling van gewrichtsklachten. Pijnstillers en ontstekingswerende middelen genezen de pijnlijke aandoening niet. Glucosamine en chondroitine zijn natuurlijke producten die dit – in een bescheiden mate – wel doen.
Bron: Journal of the American Medical Association.
-In de Europese Unie leven er meer dan 155 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Twee op drie slachtoffers zijn vrouwen. Vroeger waren enkel pijnstillers en ontstekingswerende medicijnen in staat de patiënten te helpen om de symptomen van de ziekte te onderdrukken. Genezen was onmogelijk. Tegenwoordig bestaat er een natuurlijke remedie om de pijnlijke aandoening langzaam maar zeker te behandelen. Een voedingssupplement bestaande uit de twee lichaamseigen stoffen glucosamine en chondroïtine, vitamine C, calcium, zink en collageen garandeert minder pijn, meer beweeglijkheid en een hogere levenskwaliteit.
Glucosamine: ook cardiovasculaire bescherming - Na 4 jaar bleek dat er in de groep van glucosaminegebruikers 15% minder cardiovasculaire problemen optraden, in vergelijking met geen glucosaminegebruik. Er was tevens een 9 à 22% lager risico op coronairziekten, beroerte en overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten.
Bij rokers was het verschil nog groter. De onderzoekers verklaren dit doordat glucosamine ook anti-inflammatoir is (en rokers een hoger inflammatieniveau hebben).
De conclusie: langdurig gebruik van glucosamine voor artrose/artritisproblemen kan ook het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Ginkgo Biloba
- Extracten van de bladeren van de Ginkgo Biloba worden in China al zeer lang gebruikt om allerlei ouderdomsklachten te bestrijden. De afgelopen 10 jaar is er zeer veel onderzoek gedaan met het gestandaardiseerde extract (24% ginkgo flavonglycosides en 8% terpenen) van deze plant. De extracten hebben hun helende werking onder andere op het gebied van neutraliseren van de vrije radicalen en het stimuleren van de lichaamscirculatie. Gingo Biloba bevordert de reiniging van de blaas en de nieren en ondersteunt de afvoer van overtollig vocht.
Aangetoond is dat ginkgo biloba extract (GBE): een bloedvatverwijdend effect heeft. Hetgeen resulteert in verbeterde bloedtoevoer naar de organen, met name de hersenen, een remmende invloed heeft op de Plaatjes Activerende Factor (PAF). Dit vermindert de kans op trombose alsmede ontstekingen van de luchtwegen bij astma. Ginkgo biloba beschikt ook over een sterke antioxidantwerking.
- Wat betreft cerebrale insufficiëntie (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen) met als symptomen o.a. een verminderd geheugen en concentratievermogen, oorsuizen en duizeligheid is er geen twijfel meer dat GBE hier verbetering bij geeft als de dosis ten minste drie maal daags 40mg is en als de therapie ten minste twaalf weken duurt.

Incabesssen
- Ook wel Berries genoemd vanwege de goud-gele kleur groeien aan een tot 2 mtr hoge , eenjarige kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie.
De Incabes komt van nature voor in Peru en in de Andes en wordt daar al eeuwen gegeten, maar wordt daarnaast wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt.
Eigenschappen: De Inca bes bevat breed spectrum aan B-vitamine, waaronder B-12. Het is daarom een van de weinige natuurlijke producten die deze vitamine bevat. Inca bessen zijn een goede bron van bioflavonoiden, ze zijn rijk aan fosfor en vitamine A,C,B1,B2,B6 en B12 en een goed bron van eiwitten, proteïnen en rijk aan pectine.

Kaneel
- Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Waarom? Kaneel kan helpen tegen verkoudheid, misselijkheid, diarree en menstruatiekrampen. Uit verschillende internationale onderzoeken is gebleken dat kaneel een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel, bij proefpersonen bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd in balans houdt.

Vlierbessen
- Of Sambucas Nigra komen over de hele wereld voor. Het is een plant van de familie van het muskuskruid en bloeit overal. In de zwarte besjes zitten pitten waardoor deze behoren tot de steenvrucht.
Eigenschappen: Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingstoffen die aanwezig zijn in de bessen. De voedingstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine en vitamine A, B en C. Een van de grootste voordelen van de vlierbessen zijn hum immuniteitsverhogend eigenschappen. De vlierbessen kunnen gebruikt worden in de vorm van vlierbessap. Toch kun je het sap slechts in kleine hoeveelheden drinken omdat het diarree kan geven.

Chlorella
(chlorella vulgaris) is een groen, eencellig zoetwateralg dat oorspronkelijk werd aangetroffen in rivieren en meren in Oost-Azië. Chlorella is een van de beste wetenschappelijk onderzochte alg van de wereld. Chlorella heeft de reputatie de 'schoonmaakdienst' van het menselijk lichaam te zijn. Het ruimt alle toxische stoffen, zoals zware metalen en andere giftige substanties, die afkomstig zijn uit het vervuilde milieu, op. Verder revitaliseert chlorella ons afweersysteem en maakt het de darmwerking gezond. Chlorella bevat zeer veel voedingstoffen omdat het tot 70 procent plantaardige eiwitten bevat. De chlorella groeifactor is een andere niet te onderschatten eigenschap van deze mensvriendelijke alg. Door deze groeifactor worden menselijke cellen terug gezonder en krijgen ze meer energie. Vooral zeer actieve mensen en sportieve mannen en vrouwen krijgen door chlorella meer kracht en weerstand.
Eigenschappen: Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat chlorella over de volgende niet te onderschatten eigenschappen beschikt.
- Chlorella herstelt de darmflora en voorkomt obstipatie, versterkt het afweersysteem en werkt als een natuurlijk antibioticum, zonder neveneffecten, normaliseert het zuur-basen evenwicht in het lichaam, kalmeert het zenuwstelsel en kan daarom nuttig zijn bij slapeloosheid, regenereert menselijke cellen, helpt om hypertensie te normaliseren, vermindert de slechte cholesterol en verhoogt de goede.
- Chlorella helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam en ondersteunt het immuunsysteem.
- Chlorella maakt de bloedvaten soepeler, dat konden Japanse onderzoekers bij actieve jongeren waarnemen. Bloedvaten die hun veerkracht verliezen, verhogen het risico op hart- en vaatziekten sterk. Zelfs op jonge leeftijd is er dus ruimte om de bloedvaten met gezonde voeding gezonder te maken.
Volgens de onderzoekers is chlorella een 'multi component supplement', omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Onder andere kalium, vitamine C, vitamine E en omega-3-vetzuren houden de bloedvaten in topconditie.

Knoflook kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen
- Knoflook is misschien wel één van de lekkerste ingrediënten ter wereld. Het wordt al heel lang als medicinale plant gebruikt, onder andere door de Grieken en de Romeinen. De belangrijkste werkingen van knoflook worden teweeggebracht door de actieve stof allicine, die zeer goed is voor de gezondheid van het hart. Uit onderzoek blijkt dat knoflook het totale en het LDL-cholesterolgehalte met ongeveer 10-15% kan verminderen. En nog belangrijker, het kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen, beroertes, nierziekte en vroegtijdig overlijden. Bij mensen met hoge bloeddruk kan knoflook de systolische bloeddruk met gemiddeld 8,4 mmHg verlagen en de diastolische bloeddruk met 7,3 mmHg.
Bij een onderzoek onder 210 mensen met hoge bloeddruk, was een gerijpt knoflookextract nog effectiever dan het bloeddrukverlagende medicijn atenolol (37). Knoflook blijkt ook goed te werken als versterker van de immuunfunctie en te helpen bij het bestrijden van een gewone verkoudheid, de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Bij één onderzoek werd een afname van het aantal verkoudheden gemeten van 63% en de duur van de symptomen nam af met 70%, ofwel van een gemiddelde van 5 dagen naar een gemiddelde van 1,5 dag.
Eigenschappen: Knoflook heeft een uitgebreid scala aan biologische effecten. Het kan de bloeddruk verlagen, het cholesterolgehalte verbeteren en een gewone verkoudheid helpen bestrijden.

Wat is maca?
- Maca is een knolgewas uit het Andesgebergte in Peru en is de hoogst groeiende eetbare plantensoort op aarde. De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder. Er bestaat ook rode en zwarte maca, maar deze heb ik zelf nog niet gezien. Het smaakt een beetje zoet. Vergis maca niet met matcha, dat is een groen poeder.
- Maca is een adaptogeen, wat betekent dat het een regulerend effect heeft op het lichaam en onder andere de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk in balans kan brengen, zonder overstimulatie.
- Daarnaast zou maca zowel geestelijk (geheugen, stemming) als lichamelijke prestaties (spieren en uithouding) verbeteren.
- Maca is een poeder, dat in principe dagelijks kan worden gebruikt. Maca smaakt erg lekker in groene smoothies, fruitsappen en notenmelk en heeft en synergetisch effect als je het eet in combinatie met rauwe cacao, omdat deze twee superfoods de smaak van elkaar versterken.
Eigenschappen:
Maca heeft een zeer hoge voedingswaarden en bevat een grote hoeveelheid vitamines (B1, B2, C, E), mineralen en sporenelementen (waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut) en complexe alkaloïden. Ook bevat maca een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen (organische moleculen) die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.
Voordelen Maca gebruik:
- Hormoonregulerend: Maca wordt vaak gebruikt door vrouwen die de menopauze naderen of in de menopauze zitten, omdat maca kan helpen extreme wisselingen in de hormoonspiegel te voorkomen en daarmee vervelende verschijnselen die gepaard gaan met de overgang kan helpen te verminderen.
- Libido booster: Maca bevordert een gezonde hormoonproductie, waardoor het libidoverhogend werkt en de vruchtbaarheid kan verbeteren.
Bovendien verstrekt maca door de hoge voedingswaarde het immuunsysteem en geeft het veel energie. Omdat maca meer energie geeft wordt het vaak door sporters gebruikt en kan het mensen met CVS ondersteunen.
- Energie booster: Ook verhoogt maca het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor de geest alerter wordt, het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en hoogteziekteklachten kunnen worden tegen gegaan (Balick & Lee, 2002).
- Goed voor het geheugen
- Helpt bij afkicken van de pil
- Goed voor de vruchtbaarheid
- Goed voor de prostaat

Spirulina
- (arthrospira platensis) is een blauw-groene marine phytoplankton alg dat in zoetwater groeit. De spirulina alg is zeer bestand tegen zware metalen en radioactieve straling. Het is tegenwoordig, samen met chlorella, een van de meest onderzochte alg superfood.
Spirulina is een ware vitaminebom en bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren. Ook bevat spirulina omega 3 vetzuren en is het een rijke bron aan antioxidanten. Daarnaast bestaat spirulina voor 65% tot 71% aan proteïnen en is daarmee uitermate geschikt voor vegetariërs.
Spirulina pept je energieniveau op en zet een lusteloos gevoel om tot een bruisende energie.
- Wist je dat spirulina de huid preventief beschermt tegen schadelijke UV-straling zonder dat het de opname van vitamine D tegenhoudt? Spirulina bevat een hoog gehalte aan bètacaroteen en dat zorgt ervoor dat je in de zomer sneller bruin wordt en werkt tevens als antioxidant. Regelmatig gebruik van spirulina werkt ook mee in de bescherming van de huid tegen veroudering en rimpelvorming.Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:

Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.