google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Vitamine D is supplement van het jaar 2022!

BOES is smeerolie voor de motor

Het allerbeste supplement om je weerstand te versterken ligt niet alleen in de schappen van de drogist.
- Het is BOES: Bewegen, Ontspannen, (gezond plantaardig) Eten en (voldoende) Slaap. Die vier factoren zijn van essentieel belang voor je algemene gezondheid en je weerstand. Daar kan geen supplement tegenop.
- Maar je kunt je immuunsysteem versterken, zodat je minder snel besmet raakt en zodat je minder ziek wordt na een besmetting.
- Virus zoals coronavirussen blijken gevoelig te zijn voor verschillen in pH-waardes. In een zure omgeving zijn ze sterk actief, terwijl ze in een pH neutrale of basische omgeving nauwelijks of geen infecties meer veroorzaken.

Maar goed, stel dat je tóch iets extra’s wilt slikken, wat zijn dan goede keuzes? We nemen de meest populaire supplementen onder de loep.

Vitamine D3 (winnaar 2022 en favoriet 2021)
- Vitamine D is vandaag uitgeroepen tot Supplement van het Jaar 2021 en is de overtuigende winnaar. Al eerder (2017) eindigde deze vitamine op de eerste plaats.
- Het lichaam maakt vitamine D zelf aan door de invloed van zonlicht. Niet iedereen is in staat om voldoende vitamine D aan te maken, zeker nu we door de lockdown veel binnen zitten en er in de winter minder krachtige zonuren zijn. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om het hele jaar door een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt voor kinderen van 0-4 jaar, vrouwen > 50 jaar, mannen > 70 jaar, personen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld. Een voedingssupplement van 10 microgram per dag is voldoende, maar voor vrouwen en mannen vanaf 70 jaar geldt als dagelijkse dosis 20 microgram.
- Het takenpakket van vitamine D in ons lichaam is groot. Dit heeft invloed op het immuunsysteem, zenuwstelsel, botten, gebit, hart en bloedvaten, de stemming... en nog veel meer. Combineer vitamine D met omega 3 vetzuur.(zie verder voor info onze website onder voeding)
-Onlangs riepen artsen en experts in het Algemeen Dagblad op om nu dagelijks vitamine D te slikken. Ze baseerden hun advies op een studie, waarbij een positief effect werd gevonden op het verloop van corona. De mensen met corona die extra vitamine D slikten, werden minder ernstig ziek en er waren in deze groep ook minder opnames op de Intensive Care en minder overlijdens. Er zijn eerder wel meer onderzoeken geweest naar het effect van vitamine D op luchtweginfecties. De experts adviseerden om dagelijks 20 tot 30 microgram extra vitamine D te slikken. Bij dit advies worden wel vraagtekens gezet, onder andere door huisartsen die vinden dat het effect bij corona nog niet hard bewezen is. Maar het feit is wel, dat de Gezondheidsraad voor grote groepen mensen in Nederland al voor de coronacrisis extra vitamine D adviseert.

Overige koplopers; magnesium, kurkuma en omega-3

Magnesium (2e favoriet 2022)
- Dit supplement is nummer 1 in de categorie mineralen, naast zink en selenium. En niet voor niets. Magnesiumtekorten blijken vaak voor te komen, terwijl dit mineraal onmisbaar is in het lichaam. Ongeveer de helft van het magnesium in ons lichaam bevindt zich in het spierweefsel.(zie verder voor info onze website onder voeding)

Curcuma (3e favoriet 2022)
- Is de werkstof in geelwortel(kurkuma) en staat sterk in de belangstelling van de wetenschap. Er vindt onderzoek plaats naar het gebruik bij ontstekingen in het lichaam zoals gewrichts- en darmklachten, psoriasis, maar ook bij de ziekte van Alzheimer, Parkinson en de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Curcumine, in de voeding en als supplement wordt moeilijk opgenomen en grote hoeveelheden kunnen maag- en darmbezwaren veroorzaken. Een toedieningsvorm met (Novasol) patent, waarbij curcumine verpakt is in kleine bolletjes, maakt toepassing in de praktijk eenvoudiger en zorgt ervoor, dat er bij inname relevante hoeveelheid in het lichaam terecht komt.(zie verder voor info onder voeding)

Omega 3 olie (4e favoriet 2022)
- Omega 3 vetzuren bevatten DHA en EPA en deze werken antiviraal en zijn belangrijk voor hart en bloedvaten, ogen, huid en hersenen. Deze omega komt vooral in vis voor, maar als veganist kunnen we lijnzaadolie, walnoten, hennepzaad nemen.(zie verder voor info onze website onder voeding)

Vitamine C (5e favoriet) 2021
- Dit vitamine is het meest bekend als vitamine dat het immuunsysteem ondersteunt. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is bescheiden: slechts 80 milligram per dag. Met een dagelijkse portie groente van 250 gram, 2 stuks fruit en een paar aardappelen haal je deze aanbeveling met gemak. Toch zijn er mensen in Nederland die een krappe inname hebben, zo blijkt uit onderzoek. Sommige mensen slikken nu wel 1000 milligram per dag, of meer.
- Is dat zinvol? Voor wie de aanbeveling al haalt, zal het effect van extra vitamine C waarschijnlijk marginaal zijn. Het is beter om goed te letten op voldoende groenten en fruit, want daarmee krijg je niet alleen vitamine C maar nog veel meer andere gunstige voedingsstoffen binnen.

Multivitamine (6e favoriet 2021)
- bevat hoofdzakelijk vitamines en mineralen, net zoals groente en fruit. Deze worden vooral gebruikt om eventuele tekorten in de voeding aan te vullen, bij o.a. vermoeidheid en weerstand. Er is veel verschil en kwaliteit loopt sterk uiteen. De samenstelling en dosering van een multivitamine kan verschillen. Lees daarom goed het etiket en kijk of het product een relevante hoeveelheid voedingsstoffen, goed opneembaar mineralen bevat, vrij is van onnodige synthetische toevoegingen en op het milieu geen negatieve invloed heeft. Beste gebruikte multi's zijn chlorella en spirilina.(zie verder onze website voor info)
- Ook zijn er multivitaminesupplementen, die gericht zijn op specifieke groepen gebruikers zoals ouderen, kinderen of zwangere vrouwen.

Resveratrol
- Resveratrol blijkt specifiek antiviraal te werken én reguleert de leptinespiegel. Leptine is een hongerregulerend hormoon, dat tevens ontstekingsbevorderend en trombogeen (verhoogt de vorming van bloedstolsels) is én de reukzin vermindert. Allemaal problemen bij COVID-19. Obesen hebben al een hoger leptinespiegel, maar bij COVID-19 blijkt deze omhoog te schieten en een vicieuze cirkel te creëren. Daarom wordt resveratrol nu naar voor geschoven als veelbelovende therapie bij COVID-19. En: een hoge inname van resveratrol (let op met wijn!) zou beschermend zijn, terwijl teveel vet (niet gespecifieerd) in de voeding allicht het omgekeerde effect heeft.
- Deze bioactieve stof kun je het beste binnenkrijgen via de voeding, en dat kan bijvoorbeeld door wat vaker druiven, bessen en pinda’s op het menu te zetten. Al zijn de doseringen in supplementen veel hoger.
- Kan het gevaarlijk zijn om extra resveratrol te slikken? Ook dit is niet of nauwelijks onderzocht. Sommige mensen denken ‘baat het niet, dan schaadt het niet’, maar dat is wel te gemakkelijk gedacht. Soms zijn er wel zeker risico’s bij hoge doseringen van supplementen, maar voor resveratrol weten we dat dus niet.

Vitamine K
- Vitamine K kwam in het nieuws toen onderzoekers in april stelden dat een vitamine K-tekort veel voorkwam bij mensen die ernstig ziek werden door corona. Vitamine K is van belang bij het goed regelen van de bloedstolling. Maar het is ook van belang bij de aanmaak van eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen, aldus de onderzoekers. Er zijn twee soorten vitamine K. Vitamine K1 komt met name voor in groene groenten. Vitamine K2 komt met name voor in lever, kaas en eigeel. Onze darmbacteriën kunnen vitamine K2 aanmaken.
- Is het zinvol om extra vitamine K te slikken? De onderzoekers stellen dat het nog te vroeg is om vitamine K voor te schrijven bij corona, of als preventiemaatregel. Er loopt nu een vervolgonderzoek. Het heeft natuurlijk wel zin om voldoende (groene) groenten te eten. Kun je er te veel van binnenkrijgen? Voor mensen die bepaalde bloedverdunners en antistollingsmiddelen slikken, wordt het afgeraden om meer dan 100 microgram vitamine K
(125% van de ADH) te slikken. Overleg dat dus eerst met de arts!

Advies
Zorg allereerst dat je basisvoeding goed is – en vul aan als je tot risicogroepen behoort, bijvoorbeeld vanwege je leeftijd, ouderdoms en/of chronische ziekte.
- Supplementen, hoe goed ze ook werken, kunnen nooit een gezonde leefstijl met echt voedsel, beweging en goede slaap vervangen. Zorg verder voor voldoende ontspanning. Mocht je dan nog wat extra’s willen slikken, check dan goed de dosis op het etiket. Tel de doseringen op als je verschillende supplementen slikt, om te voorkomen dat je te veel binnenkrijgt.
- Maar dat betekent niet dat natuurlijke supplementen niet nuttig kunnen zijn voor mensen die wat ‘biologische hulp’ kunnen gebruiken, maar het toch zo natuurlijk mogelijk willen houden. Denk erom dat deze supplementen enorm krachtig zijn, betracht dus zorg in de omgang ermee.

Voedingssupplementen moet je zien als de smeerolie voor een motor.
- Een motor draait op brandstof (voor ons is dat het voedsel) om te kunnen functioneren. Echter naarmate de motor slijt is smering noodzakelijk. Hoe ouder de motor wordt en hoe meer hij moet draaien des te meer smering hij nodig heeft om nog steeds dezelfde prestaties te kunnen leveren. Laat je de smering achterwege, b.v. door achterstallig onderhoud, dan zal de motor op een gegeven moment slechter presteren en zelfs mankementen gaan vertonen.

- Voeding en voedingssupplementen zijn voor een goed functioneren van het menselijk lichaam onontbeerlijk. Een goede voeding zorgt voor een goede prestatie en de voedingssupplementen smeren de lichaamsonderdelen, zoals o.a gewrichten, organen en spieren, om lang en zonder gebreken te kunnen blijven functioneren. Laat de voedingssupplementen achterwegen, en het lichaam zal op een gegeven moment mankementen gaan vertonen, zoals pijnlijke gewrichten en stramme spieren etc. Een goede voeding alleen is dus niet voldoende om lang te leven zonder mankementen.

- Wetenschappers van vandaag beginnen nog maar net met het begrijpen van de voedingswaarde van algen, zoals astaxanthine, chlorella en spirulina, maar deze "super" voedingssupplement werden honderden jaren geleden al regelmatig geconsumeerd. Algen behoren tegenwoordig tot de top van de "super" voedingssupplementen, en bieden ongekende voedingswaarde in een tijd waarin de meeste voedselbronnen van slechte nutritionele kwaliteit zijn. Ondanks de hoge voedingswaarde bevatten algen niet veel calorieën. Dit maakt het toevoegen van deze "super" voedingssupplement aan je dieet makkelijk, ongeacht je nutritionele behoeften en voorkeuren. Het is echter wel belangrijk om een bron van goede kwaliteit te vinden, en daar helpen we je graag mee verder. (zie verder deze website onder voeding bij algen)

Voor meer informatie zie onderstaande link
Kennis

OrthoKennis
Leefstijl

Superfood4Me

Superfoodsonline
Voeding

Supplement info

Natuurlijke supplementen die net zo goed werken als medicijn

De meeste supplementen werken niet echt, of in ieder geval is dat niet bewezen. Maar daarop zijn wel een paar uitzonderingen. Er zijn zelfs een paar supplementen die zo effectief zijn dat ze vergelijkbaar zijn met farmaceutische medicijnen. Hier volgen natuurlijke gezondheidsbevorderende supplementen, die net zo krachtig werken als medicijnen (zo niet krachtiger).

Acerola
– is een frisrode kersachtige vrucht die zeer rijk is aan vitamine C. Het acerola extract bevat 100mg natuurlijke vitamine C.

Baobab
- De baobab boom staat bekend als de 'Tree of Life' en word al honderden jaren gekoesterd door de lokale bevolking van het Afrikaanse continent. Baobab is een waanzinnige supervrucht van de boom uit Madagaskar en blijkt bijzonder hoge concentraties van allerlei goeds te bevatten met 6x meer vitamine C dan sinaasappels, meer ijzer dan rood vlees en een rijke inhoud van alkaliserende mineralen: calcium, kalium (6x meer dan een banaan), magnesium en 6x meer antioxidanten dan blauwe bessen. In Nederland is baobab nu nog voornamelijk in poedervorm verkrijgbaar. De smaak is combinatie van grapefruit, peer en vanille.

Cranberry
- De cranberry is een bolvormige bes. Rijpe bessen zijn prachtig rood van kleur. De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het verhaal is dat er in 1845 op Terschelling een vat met cranberry's is aangespoeld en dat de bessen toen hier bleken te kunnen groeien. Op Terschelling worden nog steeds veenbessen(het Nederlandse woord voor cranberry's)gekweekt. Cranberry's worden ook in gedroogde vorm verkocht, maar dan is er vaak suiker toegevoegd.
Eigenschappen: zijn goed voor je immuunsysteem. Er zitten veel vitamine C en antioxidanten in, waardoor je ook sneller van griep en verkoudheid verlost zou moeten zijn. zijn gezond voor je hart en aderen. Cranberry's bevatten stoffen (fenolen) die het dichtslibben van aderen mogelijk kunnen voorkomen. Bovendien zouden ze het slechte LDL-cholesterol kunnen verlagen. Zijn gezond voor je spijsvertering. Cranberry's zitten vol vezels die je stoelgang helpen. De cranberry bevat behalve vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Deze geven de bessen niet alleen hun mooie rode kleur, ze kunnen ook voorkomen dat bacteriën zich vasthechten aan de blaaswand en daar ontstekingen veroorzaken. Daarnaast houden cranberry's de zuurtegraad van je blaas in stand, waardoor die minder gevoelig is voor infecties. Vooral de combinatie cranberry met extra vitamine C schijnt succesvol te zijn.

Glucosamine en chondroitine
- De voedingssupplementen glucosamine en chondroïtine helpen om de pijn en de stijfheid bij gewrichtsklachten weg te nemen. Dat blijkt uit meer dan negentig wetenschappelijke studies. Glucosamine en chondroïtine hebben géén neveneffecten in tegenstelling tot de analgetica en de antibiotica die klassiek het meest gebruikt worden voor de behandeling van gewrichtsklachten. Pijnstillers en ontstekingswerende middelen genezen de pijnlijke aandoening niet. Glucosamine en chondroitine zijn natuurlijke producten die dit – in een bescheiden mate – wel doen.
-In de Europese Unie leven er meer dan 155 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Twee op drie slachtoffers zijn vrouwen. Vroeger waren enkel pijnstillers en ontstekingswerende medicijnen in staat de patiënten te helpen om de symptomen van de ziekte te onderdrukken. Genezen was onmogelijk. Tegenwoordig bestaat er een natuurlijke remedie om de pijnlijke aandoening langzaam maar zeker te behandelen. Een voedingssupplement bestaande uit de twee lichaamseigen stoffen glucosamine en chondroïtine, vitamine C, calcium, zink en collageen garandeert minder pijn, meer beweeglijkheid en een hogere levenskwaliteit.
Glucosamine: ook cardiovasculaire bescherming - Na 4 jaar bleek dat er in de groep van glucosaminegebruikers 15% minder cardiovasculaire problemen optraden, in vergelijking met geen glucosaminegebruik. Er was tevens een 9 à 22% lager risico op coronairziekten, beroerte en overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten. Bij rokers was het verschil nog groter. De onderzoekers verklaren dit doordat glucosamine ook anti-inflammatoir is (en rokers een hoger inflammatieniveau hebben).
De conclusie: langdurig gebruik van glucosamine voor artrose/artritisproblemen kan ook het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Incabesssen
- Ook wel Berries genoemd vanwege de goud-gele kleur groeien aan een tot 2 mtr hoge , eenjarige kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie. De Incabes komt van nature voor in Peru en in de Andes en wordt daar al eeuwen gegeten, maar wordt daarnaast wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt.
Eigenschappen: De Inca bes bevat breed spectrum aan B-vitamine, waaronder B-12. Het is daarom een van de weinige natuurlijke producten die deze vitamine bevat. Inca bessen zijn een goede bron van bioflavonoiden, ze zijn rijk aan fosfor en vitamine A,C,B1,B2,B6 en B12 en een goed bron van eiwitten, proteïnen en rijk aan pectine.

Maca
- Maca is een knolgewas uit het Andesgebergte in Peru en is de hoogst groeiende eetbare plantensoort op aarde. De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder. Er bestaat ook rode en zwarte maca, maar deze heb ik zelf nog niet gezien. Het smaakt een beetje zoet. Vergis maca niet met matcha, dat is een groen poeder.
- Maca is een adaptogeen, wat betekent dat het een regulerend effect heeft op het lichaam en onder andere de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk in balans kan brengen, zonder overstimulatie.
- Daarnaast zou maca zowel geestelijk (geheugen, stemming) als lichamelijke prestaties (spieren en uithouding) verbeteren.
- Maca is een poeder, dat in principe dagelijks kan worden gebruikt. Maca smaakt erg lekker in groene smoothies, fruitsappen en notenmelk en heeft en synergetisch effect als je het eet in combinatie met rauwe cacao, omdat deze twee superfoods de smaak van elkaar versterken.
Eigenschappen:
Maca heeft een zeer hoge voedingswaarden en bevat een grote hoeveelheid vitamines (B1, B2, C, E), mineralen en sporenelementen (waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut) en complexe alkaloïden. Ook bevat maca een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen (organische moleculen) die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.
Voordelen Maca gebruik:
- Hormoonregulerend: Maca wordt vaak gebruikt door vrouwen die de menopauze naderen of in de menopauze zitten, omdat maca kan helpen extreme wisselingen in de hormoonspiegel te voorkomen en daarmee vervelende verschijnselen die gepaard gaan met de overgang kan helpen te verminderen.
- Libido booster: Maca bevordert een gezonde hormoonproductie, waardoor het libidoverhogend werkt en de vruchtbaarheid kan verbeteren. Bovendien verstrekt maca door de hoge voedingswaarde het immuunsysteem en geeft het veel energie. Omdat maca meer energie geeft wordt het vaak door sporters gebruikt en kan het mensen met CVS ondersteunen.
- Energie booster: Ook verhoogt maca het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor de geest alerter wordt, het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en hoogteziekteklachten kunnen worden tegen gegaan (Balick & Lee, 2002).
- Goed voor het geheugen
- Helpt bij afkicken van de pil
- Goed voor de vruchtbaarheid
- Goed voor de prostaat

Bron:
- Gezondheidsnet 2021
- Journal of the American Medical Association.
- superfoodme.nlWist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond
Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.