google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Waarom is wijn niet altijd plantaardig?

VEGANISTISCH OF NIET VEGANISTISCH?

Wijn wordt toch gemaakt van druiven! Je zou denken dat wijn alleen gemaakt is van druiven en daardoor prima past in een vegan leefstijl. Helaas hebben we slecht nieuws: niet elke wijn is veganistisch – en sommige wijnen zelfs niet eens vegetarisch! Al is het drankje zelf meestal gewoon plantaardig, tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt zoals albumine (van ei-witten), vislijm (gedroogde onderdelen van vissen), caseïne (van melkeiwitten) of gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren). Soms wordt er bijvoorbeeld ei gebruikt om de wijn te ‘klaren’, te filteren. Ook wordt hier heel soms varkensvet voor gebruikt. Omdat het (nog) niet wettelijk verplicht is om dit te vermelden op het etiket, laten veel fabrikanten dit achterwege. Veel wijnfabrikanten vinden het kennelijk niet belangrijk. Zo loop je dus de kans wijn te drinken die eigenlijk niet binnen jouw gekozen leefstijl past.

Wijn filteren
- Voordat de flessen in de schappen komen, wordt de drank geklaard en gefilterd met dierlijke producten. Wanneer de wijn klaar is met gisten, zitten er veel losse deeltjes en eiwitmoleculen in die afkomstig zijn van de druiven. Wanneer je de wijn lang genoeg met rust laat, verdwijnen deze deeltjes meestal vanzelf. Wijnhandelaren hebben hier vaak geen tijd voor en gebruiken daarom toevoegingen om het klaringsproces te versnellen. In het laatste proces van wijn maken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Na het klaren wordt de wijn gefilterd, zodat er een heldere drank overblijft.Deze klaringsmiddelen zijn natuurlijk niet wenselijk voor veganisten en vegetariërs: hoewel deze stoffen echt niet meer in de wijn aanwezig zijn als je deze drinkt, zijn ze wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces.

Biologische versus vegan wijn
- Gelukkig is er ook goed nieuws: Volgens Ekoplaza gebruiken biologische wijnboeren zo min mogelijk toevoegingen voor hun producten. Er bestaan tegenwoordig nieuwe technieken om wijn te klaren. Zo worden de wijnvaten bewaard op koude temperaturen of de toevoegingen die worden gebruikt zijn eigenlijk bijna altijd plantaardig. Dit komt door het gebruik van bentoniet. Dit is de kleisoort die gebruikt wordt om wijnen te klaren en te filteren, waardoor onder andere eiwitten neerslaan.
- Maar ook voor biologische wijn geldt: of het wel of niet vegan is, niet elk merk vermeldt duidelijk op zijn etiketten of de wijn veganistisch is of niet. Wil je een veganistisch wijntje? Dan kun je het beste kiezen voor een wijn van biologische afkomst. Bovendien worden er veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het bereiden van biologische wijn, wat ook nog eens beter is voor het milieu.
- Gelukkig zijn die wijnen net zo lekker!

Vegan logo
Dit logo mag alleen op de fles staan als de wijn officieel vegan gecertificeerd is. Het wil niet zeggen dat een biologische wijn niet vegan is als dit logo er niet op staat, maar het betekent wel dat er geen officieel certificaat toegekend is. Toch kun je er niet automatisch vanuit gaan dan biologische wijn altijd vegan is. Op sommige wijnflessen staat daarom een speciaal vegan logo. Niet alle wijnfabrikanten die vegan wijn produceren zetten dit logo namelijk op de flessen. Vraag je wijnwinkel ernaar en moedig wijnproducenten aan om te vermelden wat er in de wijn zit.

Hier volgen nog enkele vegan wijntips:
- Let op het ingrediënt bentoniet, als dit wordt gebruikt is de wijn veganistisch.
- Maar laat je niet afschrikken door het etiket, hier staat vaak maar weinig op vermeld. Of het vegan is, of juist niet, vind je dus niet altijd terug.
- Beter is om je wijnhandelaar te vragen of om een onderzoekje te doen naar de producenten.
- Geen tijd om onderzoek te doen? Kies dan voor biologische wijn. Die is bijna altijd vegan.
- Webshop veganfriendly - itsorganic.nl heeft 36 soorten vegan gecertificeerde wijn

Een goed vegan wijnmerk die wij kunnen aanbevelen:
- BIOrebe Merlot
- BIOrebe Chardonnay
- BIOrebe Riesling

Gezond drinken bestaat tóch niet

Ook dat ene glaasje per dag kunt u beter laten staan
- In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, blijkt er geen veilige ondergrens te zijn voor het drinken van alcohol. Ook niet bij hart- en vaatziekten, zegt voedingswetenschapper Trudy Voortman van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC. We zien dat minder alcohol vrijwel altijd beter is. De onderzoekers bestudeerden de gezondheid in relatie tot de drinkgewoonten van meer dan zeshonderdduizend mensen uit negentien landen over de hele wereld. De helft van deze mensen dronk meer dan vijf tot zes glazen alcohol per week.

Geen alcohol is het advies
- De WHO heeft al lange tijd het advies over alcohol teruggeschroefd naar nul. Drink geen alcohol, is het devies, of maximaal één glas. Minstens zo belangrijk is te weten hoeveel ‘een glas’ dan precies is. Een glas wijn is 100 ml, wat betekent dat er maar liefst 7,5 glas uit een fles zouden moeten worden gehaald. Hoe vol zijn jouw glazen? Een glas bier betekent 250 ml, dat is ¾ van een blikje bier, wist je dat?

Drinken is heus gezellig, maar voor je gezondheid moet je het niet doen
- Voedingshoogleraar Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam) - Mensen die minder alcohol drinken, leven langer. Ook één of twee glazen alcohol per week zijn schadelijk voor de gezondheid. Tot die conclusie komen wetenschappers wereldwijd, onder wie onderzoekers van het Erasmus MC.

Levensverwachting
- De onderzoekers berekenden dat deze mensen daardoor een half jaar korter leven dan mensen die geen alcohol drinken. Veertigers die meer dan twintig glazen alcohol per week drinken, leven gemiddeld vijf jaar korter dan leeftijdsgenoten die weinig drinken.

Nieuwe internationale overzichtsstudie: Ook risico's bij matig alcoholgebruik
- Gezond drinken bestaat niet. Dat blijkt uit een nieuwe internationale overzichtsstudie op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in negentien landen. De megastudie die vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet verschijnt, lijkt de definitieve dolksteek in de rug van het idee van 'het ene gezonde glaasje' te zijn.
- Verlaag de adviezen voor gezond alcoholgebruik, schrijven de onderzoekers van meer dan honderd universiteiten, waaronder het Erasmus MC, die bij de studie betrokken waren. In Nederland geldt sinds 2015 al een aangescherpte richtlijn voor alcohol.

Drink geen alcoholische drank of in elk geval niet meer dan een glas per dag, luidt het Nederlandse advies van de Gezondheidsraad. Maar in veel andere landen, zoals Groot-Brittannië, de VS, Italië, Spanje en Portugal liggen de adviezen hoger en dus 'te hoog', aldus de onderzoekers.

Geheelonthoudende vrouwen worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan de één-glas-per-dag-drinksters
Controverse
- In de overzichtsstudie zijn de gegevens van 600.000 mensen, verzameld uit 83 individuele studies in verschillende landen tussen 1964 en 2010, samengebracht. Het onderzoek richt zich voornamelijk op hart- en vaatziekten, omdat daar - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de verhoogde kans op allerlei vormen van kanker - nog altijd enige controverse over bestond.
- Ook met de verstrenging van de richtlijnen bleef de vraag staan of gematigde alcoholconsumptie nou wel of niet 'een beetje goed' was voor hart en vaten. Het antwoord is nee, schrijven de onderzoekers in de nieuwe studie.

Elk glas alcoholische drank verhoogt het risico
Met elk glas wijn of bier extra verhoogt de drinker de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een aorta-aneurysma - zaken die stuk voor stuk dodelijk kunnen zijn. Dit betekent voor een 40-jarige man dat hij gemiddeld anderhalf jaar ouder zal worden als hij niet drinkt dan wanneer hij een elke dag een glas wijn of bier drinkt, rekenen de onderzoekers als voorbeeld voor.

Er is eigenlijk maar één uitzondering en dat is dat een glas wijn of bier per dag de kans op een niet-dodelijk myocardiaal infarct (in de volksmond 'hartaanval' genoemd) iets verkleint. 'Maar dit weegt geenszins op tegen de andere wel dodelijke gevolgen van alcoholinname', schrijven de onderzoekers.

Bron:
- Gezondheidsnet 2021
- Gall en Gall
- Ekoplaza 2019
- Erasmus MC


Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:
Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.