google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Paprika als superfood!

Paprika, veelzijdige vruchtgroente

Oorspronkelijk komt de paprika uit het midden en zuiden van Amerika. Er bestaan vele varianten, die heet of mild van smaak kunnen zijn. De milde variant is gecultiveerd in Hongarije. Het woord Ďpaprikaí, dat peper betekent, komt dan ook uit het Hongaars.

Stoplicht
In de Nederlandse supermarkten is vaak de stoplichtvariant van paprika te vinden. Nederlandse paprika's zijn supergezond, in allerlei vormen, kleuren, smaken en maten. Het gaat dan meestal om een mix van rode, gele en groene paprikaís. Tijdens het rijpen veranderen ze van kleur. Van groen naar rood of geel bijvoorbeeld. Er bestaan ook soorten die van bruin naar rood of van groen naar bruin verkleuren. In Nederland zie je vooral de min of meer vierkante variŽteit en oranje, langwerpige puntpaprikaís. Daarnaast zijn er kleine, zoete snackpaprikaatjes verkrijgbaar:een gezond tussendoortje.
- Dit kleurrijke familielid van de peper staat in de top 5 van meest gekochte groenten. Logisch, want paprika kun je in tal van gerechten gebruiken. Bovendien is deze vruchtgroente niet alleen veelzijdig, maar ook een gezond tussendoortje of ingrediŽnt.
- Dat niet alleen de smaak van ons eten belangrijk is, maar ook de kleur, bewijst de groene paprika. Marktonderzoek wijst uit dat de groene paprika door de meeste mensen het minst wordt gewaardeerd. Deze paprika wordt namelijk een stuk minder vaak verkocht dan de gele en rode variant. Niet gek, want eigenlijk is het een onrijpe groente. Daarom smaakt hij ook bitterder dan de gele en rode paprika.
- Een rode paprika is volledig rijp en de gele zit er ergens tussenin. Rode paprika heeft de meeste vitamine C namelijk 150mg per 100 gr, meer dan kiwi of sinaasappel. Een halve paprika al voldoende is voor de dagelijkse vitamine C. Hiermee krijg je bijna twee keer zoveel vitamine C binnen als per dag nodig is. Vitamine C is onmisbaar voor een goede weerstand en voldoende energie.
- Veel mensen weten niet dat er ook witte, oranje, paarse, bruine en zwarte paprikaís bestaan. Elk daarvan heeft verschillende nutritionele eigenschappen. De oranje paprika zijn goed voor je ogen. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen ons helpen beschermen tegen oogziektes, zoals macula degeneratie (veroudering van je netvlies).

Superfood
Als we kijken naar de voedingswaarde van paprika, dan zijn ze heel interessant. Zo bevat de rode paprika per 100 gram maar liefst 150 mg aan vitamine C, wat 150% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Verder zijn paprikaís ook rijk aan vitamine B6, foliumzuur, kalium en vezels.
- Wist je dat oranje paprika en een sinaasappel veel op elkaar lijken? Naast dat ze dezelfde kleur hebben, bevatten ze veel vitamine C en zijn ze beide zoet van smaak. Wie zijn tanden zet in deze knapperige vrucht, zet letterlijk zijn tanden in een vitamine-C bom. De oranje paprika is namelijk de onbetwistbare kampioen vitamine C.
- De oranje paprika is extreem rijk aan luteÔne en zeaxanthine, wat ervoor zorgt dat het netvlies goed blijft functioneren. Deze stoffen werken zeer heilzaam op onder meer de gezondheid van de ogen. Met name de rijpe varianten van paprika bevatten zeer veel antioxidanten. Deze antioxidanten komen onder meer voor in de vorm van capsanthine, violaxanthine en quercetine.

De gezondheidsvoordelen
Door de vele antioxidanten zijn paprikaís in staat om oxidatie van cholesterol en omega 3-vetten tegen te gaan. Omdat paprikaís zowel ijzer als vitamine C bevatten, kan deze vrucht tegen bloedarmoede werken. Vitamine C bevordert namelijk de ijzeropname. Als je het vitamine C gehalte van een paprika vergelijkt met bijvoorbeeld citrusvruchten, dan steekt de kleurrijke smaakmaker er met kop en schouders bovenuit! De oranje paprika heeft ook een hoog vitaminegehalte (C + B2 + B1 + A en calcium).

Groente of fruit?
Omdat de paprika een vruchtgroente is, is het een heel gezond product. Er zitten veel vezels, vitamine C en andere voedingsstoffen in. Paprikaís bevatten maar 25 kilocalorieŽn per 100 gram. Tegenwoordig zijn ook steeds vaker baby- en puntpaprikaís verkrijgbaar, die zoet zijn van smaak. Paprikaís behoren tot de vruchtgroenten, net als tomaten, aubergines en courgettes. De paprika is nauw verwant aan de Spaanse peper. Vruchtgroenten behoren botanisch gezien tot het fruit, maar we eten ze als groente.

Culinaire allemansvriend
Paprika is niet alleen gezond, het is ook een kleurrijke groente waarmee je eindeloos kunt variŽren: grillen, koken, stomen, vullen of teveel om op te noemen. De paprika kent oneindig veel toepassingen en combineert met tal van smaken. Vanwege de vorm leent deze groente zich ook prima om te vullen. Weet je dat je deze vitamineknaller ook gewoon rauw kunt eten? Rauw is de paprika lekker als snack of in een lekkere maaltijdsalade bijvoorbeeld of als gezond tussendoortje.
Verhit past deze allemansvriend eigenlijk overal wel bij. Door een ovenschotel, pastasaus, stamppot, omelet etc. Paprika krijgt een diepe smaak door hem te roosteren in de oven en verder te verwerken tot bijvoorbeeld (koude) soep of saus. Wil je iets verrassend op tafel zetten vul dan een snackpaprika met zelfgemaakte humus of pesto. De smaak en kwaliteit van Nederlandse paprika zijn gegarandeerd goed en dat is wel zo'n prettig idee.

Ontbijten met paprika?
De smoothies met boerenkool en spinazie zijn inmiddels ingeburgerd. Maar een oranje paprika is ook een lekkere en gezonde toevoeging. De smaak is niet zo aanwezig en het maakt een smoothie niet veel dikker. En met een halve oranje paprika bij je ontbijt, heb je meteen je dagelijkse portie vitamine C binnen. Dit zijn manieren om eens te ontbijten met een paprika:
- Maak met twee stengels bleekselderij, twee grote wortels, twee appels en twee oranje paprikaís en het sap van een limoen een smoothie.
- Verwerk stukjes paprika in een hartige muffin.
- Vul een halve paprika met scrambled tofu, kruiden en eventueel andere groente. Zet het voor ongeveer twintig minuten in de oven.

Het GroentenFruit Bureau lanceert een Europese campagne ter promotie van de paprika. Op deze manier wil het bureau moeders met jonge kinderen helpen om op ieder gewenst moment een smaakvol en gezond gerecht te maken. Volgens het voorlichtingsbureau is de paprika een snack waarvan eindeloos kan worden gesnoept, door een lage hoeveelheid calorieŽn. Ook bevatten paprikaís twee keer meer vitamine C dan sinaasappels en zitten vol met vitamine A en vezels.

Nooit geweten!

Nachtschade
Paprika (Latijnse naam: Capsicum annuum) is een vruchtgroente, net zoals courgette, komkommer en pompoen. Hij behoort tot de nachtschadefamilie en is dus familie van onder andere de peper, tomaat en aubergine. Paprikaís behoren tot de nachtschadefamilie. Hoewel de paprika door velen goed verdragen wordt, kunnen sommige mensen minder goed tegen dit gewas. Vele dieetstromingen sluiten om deze reden de vruchtgroentes van de nachtschadefamilie uit voorzorg uit. Voor mensen die er wel goed tegen kunnen, is dat een gemiste kans. Paprikaís zijn zeer voedzaam, vooral wanneer het om de rijpe paprika gaat. Bij het koken van paprika in water gaat het merendeel van de vitamine C verloren, wat niet geldt voor stomen en roerbakken. Het is zeker aan te raden om paprika af en toe ook rauw te eten, omdat dan de meeste vitamines behouden blijven.

Recepten
Voor heerlijke recepten en meer informatie over de Nederlandse paprika kunt u terecht op
Voeding
Oranje paprikavereniging
Tijd voor paprika

Bron:
- aHealtylife 2019
- Lekker Gezond 2018
- VoedingNu augustus 2015
Wist je dat...

Inname nutriŽnten kan R-waarde Covid-19 versneld terugdringen.

Een gezonde leefstijl als preventief middel tegen virussen!

De verspreiding van het Covid-19 virus in Nederland zou versneld teruggedrongen kunnen worden door de weerstand tegen infecties bij mensen te verbeteren. Dat kan door de inname van nutriŽnten, zoals selenium, vitamine A, C en D. Terwijl de avondklok het zogeheten reproductiegetal R met 8 tot 13% kan reduceren, kan een verbeterde immuunsysteem een reductie van minimaal 25% opleveren. Ook de verblijftijd in ziekenhuizen daarmee met 20 % worden teruggedrongen. Dat stelt de World Health Foundation (WHF) uit Bunnik, die als doel heeft de menselijke gezondheid te promoten en kennis en ervaring van artsen te bundelen en door te geven. - Helaas is er weinig aandacht voor een maatregel die iedereen zelf kan nemen. Dit heeft te maken met onze ongezonde voeding zoals veel dierlijke- en geraffineerde voedingsmiddelen. Mede uit onderzoek van onder meer de universiteit van Groningen en Southampton, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift - Nutrients Ė, blijkt dat nutriŽnten als vitamine A,B6, B12,C, D, E, selenium, magnesium, koper, en zink. Omega-3 vetzuren en aminozuren zoals taurine een belangrijke rol spelen in de verbetering van het immuunsysteem. ....
Lees verder op wistje dat.