google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Vitamine D beschermend bij coronabesmetting

"Alleen als uw schaduw korter is dan uw lengte...

... kan de zon Vitamine D-3 in de huid maken. Het loont anders zelfs op een zonnige dag niet om naakt naar buiten te gaan" Citaat: Dr. Reinhold Vieth, associate professsor Toronto, Canada.

De wereld is in de greep van de COVID-19-pandemie. Maar er blijkt weinig interesse voor risicofactoren. Talloze studies toonden al aan dat vitamine D beschermt tegen griep-influenza en andere infecties, via diverse mechanismen: ondersteunen immuunsysteem, productie van antivirale stoffen (defensines, cathelicidines) en verminderen van pro-inflammatoire cytokines die de verwoestende longontsteking veroorzaken. Vroeger al werd aangetoond dat vitamine D beschermt tegen pneumonie (longontsteking) en ARDS (Acute Respiratory Stress Syndrome), o.a. bij de SARS-epidemie in 2002.
- Een zeer recente studie die de sterftecijfers van meer dan tien Europese landen analyseerde, linkte vitamine D-niveauís van de bevolking aan de ernst van de SARS-CO2 epidemie. In de zwaarst getroffen landen (ItaliŽ, Spanje, Zwitserland) bleken de vitamine D-waarden, vooral bij ouderen, gemiddeld lager dan het al lage minimum van 30 nmol/liter. En dit blijkt het risico op een dodelijke afloop significant te verhogen. Vitamine D blijkt namelijk de ernst van een cytokinestorm te reduceren.
- Ook in BelgiŽ (Nederland) is vitamine D-deficiŽntie een veel voorkomend probleem.

Het RIVM geeft aan dat een tekort aan vitamine D voor zowel volwassenen als kinderen schadelijke gevolgen kan hebben.
- Vitamine D speelt een cruciale rol in talrijke lichaamsprocessen: skelet, immuniteit, en vele andereÖ Recenter werd de relatie met metaboolsyndroom, obesitas en cardiovasculaire gezondheid onderzocht.
Vitamine D-tekort gelinkt aan obesitas
Hieruit bleek er een omgekeerde relatie tussen de gemiddelde vitamine D-status en gewicht: hoe meer vitamine D-tekort, hoe meer obesitas, zowel bij (gezonde) kinderen als volwassenen, vooral bij vrouwen.
- Een andere studie constateerde dat chronisch vitamine D-tekort geassocieerd is aan metaboolsyndroom en Ďvisceraleí vetopslag (buikvet). Metaboolsyndroom wordt gekenmerkt door overgewicht, met vetopslag tussen de buikorganen, hypertensie, diabetes en een verhoogd cardiovasculair risico. Vitamine D blijkt het verschil te maken tussen Ďgezondeí en Ďongezondeí obesitas. En dit proces begint al op jonge leeftijd: het verschil is al aantoonbaar bij kinderen en adolescenten. Dit toont nogmaals het belang van een effectieve vitamine D-suppletie buiten de zomermaanden. Enkel in zomer is er voldoende vitamine D-aanmaak via (onbedekte) huid. Op voorwaarde dat er geen sunscreens gebruikt wordenÖ

Vitamine D, cardiovasculaire en andere ziekten
- Vitamine D speelt een kritische rol in de mineralenopname en stofwisseling (samen met vitamine K2). Maar er is meer: vitamine D is ook een regulator in andere lichaamsprocessen. Vitamine D-tekorten zijn epidemisch, dus zeer veel voorkomend in Noordelijke streken en vooral problematisch in de winter en lente. Dat is geassocieerd met chronische ontstekingsziekten, tot en met kanker en vroegtijdig overlijden.
- Vitamine D-tekort verandert ook het microbioom, de darmflora, waardoor andere vitamines (B1, B5, K,Ö) minder aangemaakt worden. Ook dat verhoogt weer het ziekterisico.
- Vitamine D-deficiŽntie blijkt dan ook het risico te verhogen voor obesitas en diabetes, voor atherosclerose (arteriosclerose), hypertensie en alle hartziekten, coronairziekten en infarct, hartfalen, vaatziekten zoals aneurysma,Ö Het aanmaken en behouden van een adequate vitamine D-reserve is in onze streken dus eigenlijk alleen mogelijk via vitamine D-suppletie. Alhoewel een lang verblijf in zonnige, zuidelijke streken tijdens de winter ook een aantrekkelijke optie is voor wie het zich kan permitterenÖ
- Stilaan is het duidelijk geworden dat vitamine D-supplementen een aanzienlijke rol hebben in de preventie van ziekten. Volgens William Grant van het gezondheidscentrum SUNARC (San Francisco) zal een verdubbeling van de vitamine D-concentratie in het bloed tot een verlaging van algemene sterfte van 7% tot 17% leiden. Die schatting bekwam Grant door te kijken naar het verminderde risico op vele ziekten dankzij voldoende vitamine D-concentraties: hart- en vaatziekten, kanker, infecties, diabetes, tuberculose, de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie, multiple sclerose enzovoort.
- Verhoging van de vitamine D-waarde zal de meest rendabele manier zijn om globale sterfte terug te dringen, want vitamine D is erg goedkoop met amper bijwerkingen door suppletie en/of via zonlicht, zegt William Grant. Vitamine D maken we aan via het zonlicht, maar veel mensen komen veel te weinig in contact met zonlicht.

Hoeveel vitamine D is teveel?
- Ondanks waarschuwingen van farmaceutische 'gezondheidssites' is vergiftiging door vitaminen extreem zeldzaam. Van vitamine D zou je daarvoor dagelijks 50.000 I.E. moeten innemen. Een studie gaf aan dat 10.000 I.E. gedurende vijf maanden geen ongewenste effecten veroorzaakte. De meeste supplementen bevatten 400 tot 1000 I.E., andere gaan iets verder: tot 10.000 I.E. per capsule. De lage toxiciteit is logisch: als we naakt in de (zomer)zon zouden rondlopen, dan zouden we op een dag tot 25.000 I.E. vitamine D aanmaken!
- Onlangs werd een dosis van 10.000 eenheden uitgetest bij gezonde vrijwilligers. vitamine D zorgde voor een aantal gunstige veranderingen in immuniteit van de proefpersonen, die in het bijzonder interessant zijn voor patiŽnten met multiple sclerose. Enkel patiŽnten met een chronische granulomateuze ziekte (genetische aandoeningen) moeten opletten met vitamine D-supplementen.

Vitamine D krijgen we vanuit zonlicht alleen voldoende binnen als we
1. tussen maart en oktober,
2. iedere dag,
3. tussen de 15 en 30 minuten,
4. tussen 12:00 en 15:00 uur,
5. met hoofd + handen + onderarmen, in de zon zitten.

Vitamine D-supplement verkleint kans op griep en verkoudheid
- Een nieuwe analyse van onderzoeken waarbij de invloed van vitamine D-supplementen werd onderzocht, concludeert dat de vitamine nog beter voor de gezondheid blijkt dan gedacht. Het biedt bescherming tegen luchtweginfecties, waaronder griep en verkoudheid. De onderzoekers bekeken data van bijna 11.000 deelnemers uit 25 klinische proeven. Uit individuele onderzoeken kwam het positieve effect van vitamine D, ingenomen als supplement, op luchtweginfecties niet altijd naar voren. Het onderzoek, gepubliceerd in British Medical Journal, wilde erachter komen waarom er verschil zat in deze resultaten.Daaruit bleek dat de werking van het vitamine D-supplement het sterkste effect heeft op mensen die een laag vitamine D-gehalte hebben en ook wanneer het supplement op regelmatige basis wordt ingenomen.

Gehalveerd risico
Mensen met de laagste gehaltes vitamine D halveerden het risico op een luchtweginfectie door het supplement dagelijks of wekelijks in te nemen. Personen met een hoger niveau van de vitamine zagen dit risico met 10 procent slinken. Over het algemeen gezien kan een regelmatige inname van het supplement vergeleken worden met het effect van de griepprik. De vitamine wordt aangemaakt door invloed van zonlicht. Het stimuleert de aanmaak van antimicrobiŽle peptiden in de longen, waardoor het bescherming biedt tegen infecties aan de luchtwegen. Dat kan ook verklaren waarom mensen in de winter, als de zon zich weinig laat zien, sneller vatbaar zijn voor de griep.

Gezondheidswinst behalen
- Met vitamine D is veel gezondheidswinst te behalen. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Ook voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden. Sinds kort zijn er studies, die aantonen hoezeer ons hart ook de zon nodig heeft en wel heel concreet on de vorm van haar straling op de huid.
- Natuurlijk kunnen we vitamine D2 ook al etende tot ons nemen, namelijk in de vorm van gerechten met paddenstoelen, zoals shiitake en cantharel.
- Maar de ene vitamine D is de andere niet. Er bestaat namelijk ook een bijzondere vorm, die niet alleen preventief werkt met betrekking tot kanker, maar ook ten opzichte van osteoporose en auto-immuunziekten. Deze bijzondere en actieve vorm van Vitamine D, ook wel calcitriol (een vorm van vitamine D3 die ook van nature in het lichaam voorkomt) of 1,25 vitamine D genoemd functioneert volgens de vitaminespecialisten prof.Spitz en Dr.Grant als een hormoon. In dit opzicht krijgt de zon een speciale en tot nu toe algemeen onderschatte betekenis.
- In ieder geval is het de voeding, die bepaalt hoeveel en voor welke functie het organisme actieve vitamine D aanmaakt.
- Doordat dierlijke proteÔne het organisme verzuurt, heeft deze de eigenschap actieve vitamine D of calcitriol te blokkeren. Daardoor wordt wederom het voor de activering noodzakelijk enzym in de nieren belemmerd. De door vooral dierlijke proteÔnen en zoetigheden ontstane verzuring brengt zoalsbekend nog vele andere nadelen met zich mee. Door om schakeling naar plantaardige voeding en ook minder stress is de verzuring goed te verhelpen.
- Calcitriol kan bovendien geblokkeerd worden door regelmatig grote hoeveelheden calcium - en die neemt men juist tot zich door alsmaar melk(producten) te gebruiken. Tegenwoordig zijn er enkele zeer overtuigende onderzoeken, die direct aantonen hoe belangrijk een hoge vitamine D-spiegel en vervolgens voldoende zonlicht voor onze gezondheid zijn. Dat zon ons op de huid en in ons hart goed doet is eigenlijk iedereen wel duidelijk. Des te fijner dat dit gevoel nu ook door de wetenschap overtuigend wordt bevestigd. De zon is ons centrale hemellichaam waaromheen alles draait in ons zonnesysteem, net zoals in het lichaam alles om het hart draait. In feite zijn de zonnestralen goed voor bijna al onze organen, want in bijna al deze heeft men vitamine D-receptoren gevonden.

Waarom is vitamine D3 zo belangrijk?

Advies van de Gezondheidsraad
- De Gezondheidsraad heeft nieuwe voedingsnormen opgesteld voor vitamine D3, voor gezonde volwassenen minimaal 25ug(1000IE) en mensen boven de 70 50ug(2000IE) met chronische ziekten. Vooral in de periode september tot en met mei en op dagen dat er geen zon is. In het adviesrapport staat voor verschillende bevolkingsgroepen omschreven hoeveel vitamine D3 zij nodig hebben om gezond te blijven. Het uitgangspunt bij het vaststellen van de voedingsnormen is de effecten die vitamine D heeft voor de bot gezondheid. Ben je benieuwd of jij extra vitamine D3 nodig hebt? Lees dan snel verder!

De functies op een rij voor het optimaal functioneren van je lichaam.

Deze vitamine zorgt namelijk voor:
- de opbouw van je botten
- sterke botten en tanden
- het goed functioneren van je spieren
- regulering van de celdeling
- een goed werkend immuunsysteem
Zoals je ziet, heeft vitamine D3 uiteenlopende taken en daarom is het belangrijk dat je er dagelijks voldoende van binnenkrijgt.

Je krijgt ongeveer een derde van je vitamine D3 behoefte binnen via je voeding en twee derde wordt aangemaakt door zonlicht op je huid. Vitamine D3 komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, maar bevatten in het algemeen erg weinig vitamine D3. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (paling, zalm en makreel), deze bevatten iets meer vitamine D3. In Nederland wordt vitamine D3 aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd omdat de Gezondheidsraad erkent dat wij in Nederland te lage bloedspiegels vitamine D3 hebbenVitamine D3 kan in het menselijk lichaam geproduceerd worden onder invloed van ultraviolet licht van de zon. In Nederland kun je van mei tot half september, tussen 11.00 en 15.00 uur en dan alleen wanneer de zon ook daadwerkelijk schijnt onder invloed van voldoende zonlicht zelf vitamine D3 aanmaken in je huid.

Wist je dat je met 10 minuten in de zon 500 mcg vitamine D3 aan kan maken??
Dit laatste geldt voor mensen met een lichte huid, die voldoende buiten komen. Mensen die weinig buiten komen of een donkere huid hebben, maken namelijk minder vitamine D3 aan via de huid.

Vitamine D3-supplementen worden veelal gemaakt met vitamine D3 uit wolvet. Schapen worden hiervoor geschoren en uit de wol wordt de olie geperst, die rijk is aan vitamine D3. Het schaap hoeft er dus niet voor gedood worden, vandaar dat vitamine D3 geschikt is voor vegetariŽrs, maar niet voor veganisten.

Vitamine D uit korstmos
Veganistische vitamine D3 wordt uit korstmossen (lichenen) gewonnen. Korstmossen groeien onder andere op de schors en bladeren van planten. Een korstmos is geen echt mos maar een samenwerking tussen een schimmel en een alg. Deze korstmossen maken volledig plantaardige vitamine D. De vitamine D uit korstmos en schapenwol zijn exact dezelfde vitamine. Het wordt even goed in je lichaam opgenomen, alleen de bron is anders.
- Als je een voedingssupplement met plantaardige vitamine D wilt kopen, dan staat dit meestal expliciet op het etiket aangegeven. Als er niet op het etiket staat dat het plantaardig is kun je er vanuit gaan dat het afkomstig is uit schapenwol.

Groepen die extra vitamine D3 nodig hebben

De Gezondheidsraad adviseert een aantal groepen mensen om supplementen met vitamine D3 te nemen als aanvulling op de voeding.
- Iedereen die een donkere huidskleur heeft
- Iedereen die weinig buitenkomt of lichaamsbekende kleding draagt
- Zwangere vrouwen
- Vrouwen tussen de 50 en 70 jaar
- Kinderen van 0 tot 4 jaar.

Aan ouderen vanaf 70 jaar wordt aanbevolen om de dagelijkse voeding met 50 microgram vitamine D3 aan te vullen. Extra vitamine D3 uit een supplement is niet nodig voor mensen met een lichte huid, die dagelijks voldoende buiten zijn.

Wat gebeurt er bij een vitamine D3 tekort?
- Bij gebrek aan vitamine D3 ontstaat bij kinderen rachitis, ook wel de Engelse ziekte genoemd, wat resulteert in een skeletafwijking. Bij volwassenen ontstaat osteomalacie, een verweking van de botten. Tekort aan vitamine D3 kan osteoporose veroorzaken.
- Ernstig vitamine D3-gebrek kan ook spierzwakte en spierkrampen veroorzaken. Voldoende vitamine D3 in het lichaam zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen bij oudere mensen kleiner is.

Vitamine D3 voor je botten
Nergens ter wereld wordt zoveel zuivel gebruikt als in Nederland. Maar ook nergens in de wereld is de prevalentie van osteoporose zo hoog. Vitamine D3 bevordert de opname van calcium in de darm en in het bot.

Vitamine D3 en hersenfuncties en depressie
Meerdere studies laten verbanden zien tussen een lagere vitamine D3-status en cognitieve achteruitgang. Een onderzoek liet zien dat een vitamine D3-tekort het serotonine gehalte kan verlagen. Een serotonine tekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie. Mensen met voldoende vitamine D3 in het bloed hebben minder vaak depressieve gevoelens, laten meerdere observationele studies zien. Hoe vitamine D3 invloed kan uitoefenen op de hersenen is nog onbekend.

Vitamine D3 optimaal aanvullen
Wanneer je extra vitamine D3 nodig hebt, is een goed vitamine D3 supplement van belang. Vitamine D3 bevat per tablet 10 0f 25 mcg. Op deze manier weet je zeker dat je niet te veel en niet te weinig van deze vitamine binnenkrijgt. Daarnaast heeft de D3 vorm van vitamine D als voordeel dat het snel en effectief wordt omgezet in je lichaam. Zo kan je lichaam ook in de koudere, donkere seizoenen goed zijn werk blijven doen en je gezondheid er optimaal van profiteren!

Vitamine D3 vermindert het effect van veroudering op de ogen en verbetert het zicht van 'oude' ogen aanzienlijk. Onderzoekers van Het University College London kwamen tot de conclusie, dat bij oude muizen, die gedurende zes weken vitamine D3 kregen het zicht was verbeterd. Het aantal ontstekingen was duidelijk verminderd en de hoeveelheid afvalstoffen was gedeeltelijk verwijderd. Het giftige molecuul beta-amyloid werd minder aangetroffen, wat zich normaal bij het ouder wordende ogen opstapelt in de bloedvaten en bijdraagt tot het ontstaan van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.

Vitamine D-suppletie kan zorgen voor gewichtsverlies bij mensen met overgewicht en obesitas die een vitamine D-deficiŽntie hebben. Deze associatie leggen onderzoekers van de Universiteit van Milaan.

Bron:
- ABC Gezondheid 2019-2020
- VoedingNu 2017
- Gezondnu 2014
- Peace Food - Dr.RŁdiger Dahlke 2013Wist je dat...

Is 5G-straling schadelijk voor onze gezondheid?

Wat is 5G?
5G mobiel internet is de opvolger van de bestaande 4G-netwerken en maakt het downloaden van supergrote bestanden of live televisie kijken in hoge resolutie een peulenschil. Waar 4G snelheden van 100 megabit per seconde aankan, haalt 5G snelheden tot honderd keer zo veel. Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto's reageren in ťťn tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken.† ....
Lees verder op wistje dat.