google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Onze lekkernijen


Pinda- of cashewnotenspread

Pinda- en cashewnotenspread is een geweldige bron ...

...van onverzadigde vetzuren, eiwit en vezels!!!!!

Pinda- en andere spread op basis van noten zijn een gezond smeersel voor op je boterham, mits ze voor de volle 100 procent uit pinda’s of cashewnoten bestaan. Op het etiket kun je controleren of er geen zout, suiker of palmvet aan is toegevoegd. Smeersels met zout, suiker of palmvet kun je beter laten staan. Sommige mensen vinden het echter moeilijk om niet te veel pindakaas ineens te eten. Probeer je aan gematigde porties te houden om overmatige inname van calorieën te voorkomen. Als je de neiging hebt om je te buiten te gaan aan pindakaas, kun je het waarschijnlijk beter niet nemen. Probeer eens wat pindakaas bovenop appelpartjes, selderie of een banaan voor een lekker tussendoortje.

Stukje geschiedenis
De eerste echte pindakaas werd rond 1890 in Midwest Amerika (de Verenigde Staten) gemaakt. Echter, ruim daarvoor werden er al pindaproducten gemaakt die veel op pindakaas leken. Bijna drieduizend jaar geleden, maalden Zuid-Amerikaanse indianen pinda’s tot een kleverige pasta. Het was nog niet zo smeerbaar als de pindakaas die wij kennen. Bovendien werd deze pasta gemengd met cacao. Ook West-Afrikanen gebruiken pinda’s al vijfhonderd jaar. Van latere tijden, rond 1960, is bekend dat zij geroosterde pinda’s maalden en vervolgens mengden met honing en rode peper. In Zuid-Amerika werden rond 1865 pinda’s gehakt of gemalen en vervolgens gegeten met zout. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) dineerden de soldaten met pindapap. In het begin van de zestiende eeuw brachten de Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers de pinda naar Europa. In 1948 kwam pindakaas in Nederland op de markt. Dit was zeer welkom na de Tweede Wereldoorlog.

Oorsprong pindaplant
De éénjarige pindaplant groeit het best onder invloed van (sub)tropische omstandigheden. Verder doet de pindaplant het ook prima in een potje op de vensterbank.
- Van origine komt de pinda uit Zuid-Amerika en wel Peru De Inca's gebruikten ze al. Ontdekkingsreizigers namen de pinda's mee naar Spanje. Vanuit hier werden de pinda's verder verspreid over Azië en Afrika. Landen waar veel pinda’s verbouwd worden, zijn: Zuid-Afrika, Noord-Amerika, Argentinië, Brazilië, Israël, Egypte, India, Indonesië en China. Naast Frankrijk, Engeland en Duitsland is Nederland één van de grootgebruikers van pindakaas.
- De pinda oftewel aardnoot, grondnoot, olienoot, apennoot en arachidenoot is botanisch gezien eigenlijk een peulvrucht en geen noot. De pindaplant is een bijzondere plant, omdat de vruchten heel snel groeien. Noten groeien aan een boom. Pinda’s groeien aan een struik met stengels die naar beneden buigen en onder de grond verder groeien. Daar ontwikkelt zich een peul met zaden: een dop met gevuld met pinda’s.
- Uit de pinda (kiem) groeit onder invloed van water, licht, warmte en voedsel een pindaplant (Arachis hypogaea). In het Grieks betekent Arachis “onkruid” en hypogaea “ondergrondse kamer”. De pindaplant kan ongeveer dertig centimeter hoog worden. Na enkele maanden komen er gele bloemen in de plant, welke binnen twaalf uur bevrucht moeten worden. Na de bevruchting groeien er stengels (van ongeveer zestien centimeter) naar beneden. De punten van deze stengels boren zichzelf (vier tot zeven centimeter) de grond in. Binnen één maand groeien hier twee of drie nieuwe pinda’s aan. Als de plant bovengronds afsterft, is dit het teken dat de pinda’s ondergronds rijp zijn. Na de oogst worden de pinda’s gedroogd.

Voedingswaarde
Pinda’s bestaan voor de helft uit vet. Eén eetlepel pinda’s levert 126 kilocalorieën. Pindakaas bevat iets meer vet (ongeveer zestig procent). Pindakaas voor één snee brood levert 135 kilocalorieën. Het merendeel van dit vet is gezond enkelvoudig onverzadigd vet (voornamelijk oleic acid; oliezuur). Een kleiner deel bestaat uit gezond meervoudig onverzadigd vet (voornamelijk linoleic acid; linolzuur). Ongeveer vijftien procent is het ongezondere verzadigde vet. Verder bevatten pinda’s geen transvet en cholesterol. Een kwart van pinda’s bestaat uit eiwitten. Dit maakt pinda’s interessant voor sporters en vegetariërs. Pinda’s zijn volwaardige eiwitvervangers, omdat ze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 bevatten. De rest van de pinda bestaat uit koolhydraten en voedingsvezels. Verder leveren pinda’s belangrijke vitaminen, zoals: vitamine B1, vitamine B3, foliumzuur (folaat; vitamine B9) en vitamine E.

Kortom:
- Het is ook een uitmuntende bron van eiwitten, onverzadigde vetzuren en hebben maar liefs 8 vitamines(B - E) en 13 mineralen zoals koper, mangaan, fosfor en magnesium. Pinda’s zijn ook zeer rijk aan antioxidanten. Pinda’s zijn erg voedzaam en hoewel er veel vet en calorieën inzitten, worden ze toch niet in verband gebracht met gewichtstoename. Het is zelfs eerder zo dat pinda’s leiden tot en verlaagd risico op obesitas. Ze helpen je bloedvaten gezond houden. Ze verlagen het LDL-cholesterol en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Wij raden daarom aan om elke dag een handje noten of pinda’s te eten. Als je allergisch bent voor noten, ben je niet per se ook allergisch voor pinda's. Deze zijn rijk aan lectinen en sopaninen. Pindaspread is rijk aan gezonde vetten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is erg vullend en kan helpen om gewichtstoename te voorkomen als het met mate wordt gegeten.

Cashewnoten hebben een zachte en zoete smaak die velen erg kunnen waarderen.
- Ook gemalen is de cashew geliefd vanwege de gladde textuur. De cashew komt oorspronkelijk uit Brazilië. Aan de Kasjoeboom groeien appeltjes en onder deze cashewappels groeit een klein staartje. Dit staartje is een steenvrucht, waar het zaad in zit, de cashewnoot:
De voedingswaarde
- De cashew is zeer rijk aan eiwitten en vele nutriënten. Met name mineralen als magnesium, koper, fosfor en selenium zitten er in grotere hoeveelheden in. Verder bevatten ze vele B-vitamines, vitamine E, gezonde vetzuren en vezels. Ook zijn cashewnoten rijk aan carotenen en polyfenolen met een sterke antioxidantkracht.

Gezondheidsvoordelen
- Onderzoekers zijn erg enthousiast over deze noten en melden dat ze de gezondheid van ons cardiovasculaire stelsel kunnen verbeteren. Dit komt onder andere doordat ze het lipidenprofiel in ons bloed kunnen verbeteren. Ook kan het regelmatig eten van deze noten de bloeddruk laten dalen. Verder kan het risico op diabetes type 2 afnemen door het eten van cashewnoten. Daarbij komt dat mensen die al diabetes type 2 hebben, hun situatie kunnen verbeteren door regelmatig cashewnoten op het menu te zetten. De vele soorten carotenen in cashewnoten kunnen de gezondheid van de ogen verbeteren.

Kortom:
Zo kun je profiteren van alle voordelen die deze noot biedt en heb je tegelijkertijd niet de nadelen van de antinutriënten.

Zelf maken...?
Doe een half zakje (250 gram) ongezouten (pel)pinda's of cashewnoten in krachtige blender, staafmixer of hakmolen. Maal de pinda's of cashewnoten helemaal fijn. Twee tot drie eetlepels rijstolie erbij doen. Tot slot net zo lang mengen tot de spread klaar is. Eventueel een snufje zeezout of ander kruidenzout. Eet smakelijk!

Voeding

Rijstolie
Rijstolie is een speciale olie en heeft een zeer milde smaak, waardoor er geen ongewenste smaak aan het voedsel wordt toegevoegd. Rijstolie wordt gehaald uit de 'rijstslijpmeel'; het dunne zilvervliesje. Deze bevat zeer waardevolle stoffen, zoals vitamine, proteïne, mineralen en lecithine. Met name het bestand Oryzanol, welke alleen voorkomt in rijstolie en het hoge rookpunt maken het een zeer gezonde olie. Door de licht kleverige eigenschap, wordt er minder olie geabsorbeerd, waardoor het aantal calorieën gereduceerd wordt.

Nog meer voordelen
- Ideaal voor wokken, braden, frituren en als salade olie
- Hoog vitamine E gehalte
- Werkt cholesterolverlagend 13.500PPM Oryzanol(zie www.oryzanol.com)
- Bevat natuurlijke anti-oxidanten
- Gezonde verhouding in verzadigde & onverzadigde vetten
- Houden hart en bloedvaten gezond
- Neutraal van geur & smaak

Andere variatie met noten

Bovenstaande kan ook met andere noten:

Cashewnotenpasta
200gr ongebrande cashewnoten
1/2 tl citroensap
snufje zeezout en peper
4 eetl rijstolie of raapzaadolie

Bereiding:
*Week de cashewnoten gedurende 4 uur in water. Dan goed afgieten.
*Doe de cashewnoten in een keukenmachine.
*Voeg de citroensap, zeezout en peper toe
*Meng dit langzaam door elkaar
*Voeg dan de olie toe en mix het mengsel tot een gladde massa.
*Cashewnoten pasta kan in de koelkast zeker een week bewaard worden.

Walnoten pasta
50gr. rucola of peterselie
50gr. walnoten
1/2 citroen
1 eetlpl. olijfolie
1/2 tlpl. komijn
1/2 tlpl. rode peper
1/2 tlpl. gedr. knoflook
1 tlpl. Keltisch zeezout

Bereiding:
* Meng alles in een keukenmachine tot een gladde mengsel.

Bron:
- Gezondheidsnet 2022Wist je dat...

Waarom eten als een voetprintariër!

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi
Er is er nieuwe voedingsstijl in opkomst: de footprintarian, in het Nederlands ‘voetprintariër’. Wie eet als een voetprintariër maakt zijn voedselkeuzes op basis van de CO2-uitstoot. Interessant, want hoe doe je dat? We hebben de zes basisprincipes voor je op een rij gezet. ....
Lees verder op wistje dat.