google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Planten tegen luchtvervuiling in huis

De Nederlandse lucht is ongezond.

Luchtvervuiling is een grote bedreiging voor de gezondheid, en dat geldt niet alleen buitenshuis. Ook de ‘indoor’ luchtvervuiling is een probleem, en belast vooral de longen.
- Verluchting is natuurlijk belangrijk, tenminste als er in je buurt gezonde buitenlucht is. Maar zogenaamde geurtjes en chemische luchtverfrissers verspreiden alleen maar meer vervuiling.

Een sterk ondergewaardeerde oplossing hiervoor is luchtzuivering door planten. Bomen en ander groen zijn een zegen voor de longen, maar ook kamerplanten kunnen effectief de lucht zuiveren binnenshuis. Ze verwijderen niet alleen ‘pollutants’ uit de lucht, maar zelfs 'airborne’ microben. Recente studies leggen de nadruk op de ‘fytoremediërings capaciteit’, die zelfs de verspreiding van COVID-19 binnenshuis kan reduceren. Bovendien zijn ze ook mentaal een boost: een groene omgeving is ook een zegen voor je humeur en welbevinden.

Koop luchtzuiverende planten voor in huis.
Hieronder 10 voorbeelden van planten die bekend staan om hun zuiverende eigenschappen:
1. Chrysalidocarpus of areca palm
2. Rhapis excelsa (stokpalm)
3. Chamaedorea palm of sierlijke dadelpalm
4. Rubberplant (ficus elastica)
5. Dracaena Janet Graig (drakenbloedboom)
6. Klimop (hedera)
7. Chlorophytum (graslelie)
8. Ficus Alii (ficus longifolia)
9. Nephrolepis (krulvaren) en Monstera
10.Vaantjesplant of lepelplant(Spathiphyllum)
11.Vrouwentongen (Sanseveria)
12.Chrysant, anthurium en Calathea,…

Minder fijnstof - binnen – dit kun je doen!

* Verwarm je huis bewust - Door het stoken van een houtkachel of open haard komt er veel fijnstof vrij. Twee uur stoken komt qua fijnstof productie zelfs overeen met een rit met de auto van Amsterdam naar Milaan. Omdat fijnstof ziek kan maken, adviseert het Longfonds om niet op hout te stoken, maar om voor een andere vorm van (sfeer)verwarming te kiezen.
Tip: Stofzuig en dweil regelmatig het huis. Zorg wel voor een stofzuigerzak met HEPA- of anti-allergiekeurmerk.

* Zet de afzuigkap altijd aan - Niet schrikken: door het bakken van een hamburger kan de hoeveelheid fijnstof oplopen tot 67 keer de toegestane norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zet daarom altijd de afzuigkap aan tijdens het koken en laat deze nog minimaal twintig minuten na het koken aanstaan. Wie een open keuken heeft, kan tijdens het koken het beste een raam openzetten in de woonkamer.
Tip: Elektrisch koken is altijd gezonder.

* Lucht zoveel mogelijk buiten de spitsuren - Belangrijk als je dicht bij een drukke weg of snelweg woont. Ventileer als het even kan aan de kant van de woning die niet aan de weg ligt. Het is dus heel belangrijk om dagelijks de ramen en deuren even open te gooien en de boel door te luchten. Dit is meestal voldoende in het noorden van het land. In steden en het zuiden van Nederland blijft de lucht niet optimaal.
Tip: Dan is een luchtreiniger een optie.

* Kies liever niet voor een open keuken - Huizen met een open keuken zijn populair. Maar een woning waarin de keuken een aparte ruimte is, met een deur die je dus dicht kunt doen, is gezonder als het gaat om fijnstof. Als je de keuze hebt bij het zoeken van een nieuw huis, neem dit dan mee in je overweging.

Luchtvervuiling: officiële doodsoorzaak?!
We weten al lang dat luchtvervuiling ongezond is. Mensen in gebieden met veel groen zijn gezonder en leven langer dan wie in stedelijk en industrieel gebied woont.
- In Londen loopt een rechtszaak inzake het overlijden van een negenjarig meisje tengevolge van slechte luchtkwaliteit. Volgens de VN is luchtvervuiling oorzaak van 7 miljoen voortijdige overlijdens (600.000 kinderen!). Royal Colleges (Londen) leggen een verband tussen slechte luchtkwaliteit en 40.000 sterfgevallen in 2016.
- Toekomstige luchtkwaliteit zal afhangen van vervuilende emissies, maar ook van klimaatveranderingen. Deze zal niet alleen de menselijke gezondheid en levenskwaliteit beïnvloeden, maar ook ecosystemen, landbouw en veeteelt. De respons hierop verloopt over lange termijn, is zeer complex en interactief: alle veranderingen beïnvloeden elkaar.
- Hoe kan je jezelf beschermen, vooral als je in stedelijk of industrieel gebied woont? Zorg voor goede luchtkwaliteit binnenshuis (luchtzuiverende planten) en plant bomen in je tuin. En: vlucht regelmatig naar gezonde lucht, bijvoorbeeld met een stevige boswandeling!

Iedereen heeft recht op gezonde lucht
- Het voldoet op veel plekken niet aan de Europese wet. We leven zelfs gemiddeld 13 maanden korter door de hoeveelheid schadelijke stoffen die we inademen. Dit is onacceptabel. Daarom zijn we een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat.
- Wij eisen dat de overheid zo snel mogelijk zorgt voor betere luchtkwaliteit. De oplossing is eigenlijk heel simpel: meer ruimte voor duurzaam verkeer zoals wandelen, fietsen en schoon openbaar vervoer. En juist minder ruimte voor vervuilende auto’s, scooters en busjes.
- De rechtszaak, onze advocaat en aanvullend onderzoek kosten veel geld. Jouw hulp is dus onmisbaar. Help je (weer) mee? Want elke dag dat wij in ongezonde lucht moeten leven, is er één te veel. Doneer nu!
- Je ziet het niet, maar je ademt elke dag giftige stoffen in. Logisch dus, dat er regels zijn voor luchtkwaliteit. Maar die regels beschermen je helaas minder goed dan je denkt. Daarom maken wij ons hard voor betere regels en duurzame oplossingen. Help je mee?

Regels voor luchtkwaliteit kloppen van geen kant
Wij hebben onderzoek laten doen naar de wettelijke regels voor luchtkwaliteit. Wat blijkt? De regels beschermen onze gezondheid te weinig. We worden veel vaker ziek door giftige stoffen die we inademen op straat en in het drukke verkeer dan door andere vervuiling.
- Sterker: jaarlijks overlijden 12.000 mensen door de ongezonde lucht.

De overheid zet onze gezondheid op het spel
Stel je wil de bus nemen. Maar voordat je instapt zie je een waarschuwingsbord waarop staat dat 1 op de 720 buspassagiers zal overlijden. Zou jij instappen? Waarschijnlijk niet. De overheid vindt datzelfde risico op overlijden door het inademen van de giftige stof stikstofdioxide, geen probleem.

De maatregelen voor gezonde lucht hebben meerdere voordelen:
- minder luchtvervuiling is beter voor de gezondheid;
- minder CO2 in de lucht is beter voor het klimaat;
- meer ruimte door duurzaam vervoer zorgt voor veiligheid, rust en stilte;
- meer ruimte door duurzaam verkeer zorgt voor meer groen en natuur;
- meer en beter openbaar vervoer brengt iedereen op belangrijke plekken.
Ze slaan dus 5 vliegen in 1 klap, als het er niet meer zijn. Win-win-win-win-win!

Rondom Schiphol wordt zoveel ultrafijnstof geproduceerd dat gezondheidsrisico's niet zijn uit te sluiten.
- Na roken en overgewicht is luchtvervuiling de grootste veroorzaker van ziekte en vroegtijdig overlijden.
- Vroeger spraken we vooral over fijnstof dat 0,01 mm groot is. Inmiddels weten we dat het echte gevaar zit in het steeds meer toenemende ultrafijnstof, dat slechts 0,0001 mm groot is. Ultrafijnstof kan veel dieper in het lichaam doordringen en in de bloedbaan terecht komen. Vanuit hier kan het alle delen van het lichaam bereiken, waaronder de hersenen. De giftige stof kan dan z’n schadelijke werking uitoefenen en onze gezondheid ondermijnen.
- Als het goed is heeft ons huis meestal een verse aan- en afvoer van zuurstof. Wat veel mensen niet weten is dat alle (ultra)fijnstof hierbij
neerslaat in onze huizen waardoor de hoeveelheid fijnstof binnenshuis 5 – 100 x hoger is dan buiten. Als je bedenkt dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen, wordt duidelijk dat dit van grote invloed is op onze gezondheid. In ons huis circuleren in de lucht gemiddeld 1500 verschillende lichaamsvreemde stoffen.
- Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft de Volkskrant. Het ultrafijnstof, dat vooral door opstijgende vliegtuigen wordt geproduceerd, kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben. Het rapport pleit voor nader onderzoek. De uitstoot van startende vliegtuigen op Schiphol schaadt de gezondheid van tienduizenden Amsterdammers. De uitstoot is vijftig maal hoger dan van een dalend vliegtuig en honderd maal hoger dan van een taxiënd vliegtuig. "Mensen die dicht op Schiphol wonen, zullen er althans niet gerust op zijn. Er is natuurlijk niets tegen nóg eens extra onderzoek, maar bij al die bombastische geluiden over die o zo noodzakelijke groei van Schiphol mag deze kanttekening ook wel eens worden gemaakt", schrijft Ivo Stumpe.
- TNO deed van maart tot mei metingen naar ultrafijn stof bij met name de Kaagbaan, waar veel vliegtuigen opstijgen. Daarbij bleek dat de hoeveelheden van de extreem kleine stofdeeltje benedenwinds in woonwijken van Amstelveen en Amsterdam twee tot drie keer hoger zijn dan normaal in de lucht. Ultrafijnstof kan in de longen komen.
- Het onderzoek was door staatssecretaris Wilma Mansveld ingesteld nadat een rapport van TNO had uitgewezen dat Schiphol "een aanzienlijke bron" is voor de concentratie van ultrafijnstof.
- Volgens TNO, GGD Amsterdam en de universiteit is nader onderzoek nodig om de gezondheidsrisico's in kaart te brengen. Milieudefensie is stelliger over de gevolgen en zegt dat gemiddelde levensverwachting in de omgeving daalt met vier maanden tot ruim een jaar.Het maakt daarbij een vergelijking met wonen dicht langs een snelweg.

Hoe kunnen we ons verweren tegen een ongezonde lucht? En wat kun je zelf doen tegen fijnstof?
- Dat fijnstof ongezond is, weten we al een tijd. Dat er geen veilige marge voor fijnstof is en het zelfs op korte termijn dodelijk kan zijn, bleek pas uit Amerikaans onderzoek. Tegen de hoeveelheid fijnstof binnenshuis is genoeg te doen, maar geldt dat ook voor de deeltjes stof die buiten in de lucht hangen? Wij zochten het voor je uit.

De naam fijnstof is misleidend. Het klinkt niet gevaarlijk of als iets dat slecht is voor je gezondheid. Toch wordt steeds meer bekend dat fijnstof, zelfs in hele kleine concentraties, schadelijk kan zijn. Blootstelling aan fijnstof kan blijvende gevolgen voor je gezondheid hebben, zoals een verminderde longfunctie en verergering van luchtwegklachten. Volgens de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leven er jaarlijks duizenden mensen korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof. Vooral ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen zijn extra kwetsbaar. En het lastige is: er is geen veilige marge voor fijnstof.

Wat is fijnstof precies?
Fijnstof is een containerbegrip voor verschillende soorten stof, waarvan roet van dieselmotoren de bekendste is. Ook mest uit intensieve veehouderij, bovenleidingen van treinen, vuurwerk, open haarden en laserprinters zijn bronnen van fijnstof. Je kunt deze deeltjes met het blote ogen niet zien, want ze zijn maar een paar micrometer groot.

Minder fijnstof buiten – dit kun je doen

Geen land wordt ooit fijnstofvrij, maar er zijn wel kleine dingen die je kunt doen om het percentage fijnstof buiten te verminderen. Alle beetjes helpen.

* Houd rekening met het weer - Als het buiten koud is en vriest, is er extra veel fijnstof in de lucht. Deze vieze lucht blijft ook langer hangen op windstille en mistige dagen. Ga op dagen met regen en harde wind daarom extra naar buiten, want dan is de lucht schoner.
Tip: Op windstille dagen is de luchtvervuiling meestal het ergst, check Luchtmeetnet voor de actuele situatie.

* Ga voor de gezondste route - Een route met weinig auto’s, vrachtwagens en scooters, dus. Volgens het Longfonds adem je drie tot tien keer meer fijnstof in op drukke wegen. De spits vermijden, is ook een goed idee. Je ademt dan minder roetdeeltjes in. Houd ook rekening met je hardlooprondje. Tot ongeveer 300 meter naast snelwegen en vijftig meter langs andere (drukke) wegen is de lucht erg vervuild.
Tip: Houd de ramen dicht in de auto, zodat de lucht via het filter naar binnen komt. Sta bij het stoplicht niet te dicht op de voorganger, anders zuigt de auto de uitlaatgassen van de voorganger naar binnen.

* Kies bewust je woning - Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Let dan goed op de omgeving. Het is verstandig om op minimaal 300 meter van een snelweg te wonen en 50 meter van een provinciale weg. Wonen aan een drukke stadsweg, is ook geen goed idee.
Tip: De lucht is in de steden het slechtst, het beste kun je landelijk wonen. Ga naar het noorden van Nederland of de Waddeneilanden op vakantie: de luchtkwaliteit is daar het beste van de Benelux.

* Pak zoveel mogelijk de fiets - Fietsen is niet alleen goed voor je conditie, maar helpt ook mee aan gezondere luchtkwaliteit. Beter voor alle mensen die door dezelfde straten rijden en dus ook voor jou. En: de luchtkwaliteit is in de auto vaak nog ongezonder dan buiten.
Tip:Toch met de auto? Zorg dan dat de bandenspanning optimaal is.Er komt minder fijnstof vrij als de bandenspanning goed is. Probeer de auto zoveel mogelijk met meerdere personen te gebruiken. Over enkele jaren zijn auto’s waarschijnlijk compleet zelfrijdend en zullen veel mensen auto’s delen: we gebruiken de auto nu namelijk maar 5% van de tijd.

* Wil je buiten of binnen sporten - Sommige onderzoekers twijfelen over wat slechter is: niet sporten of sporten te midden van luchtvervuiling. Als je in de stad sport kun je het beste sporten bij een sportschool met een luchtzuiveringsinstallatie. Buiten sporten op drukke tijden zoals in de spits kun je beter vermijden. Als je in de stad woont, is een wandeling op zondag ideaal, omdat dan de lucht door de zondagse rust meestal beter is van kwaliteit.
Tip: Buiten is gezonder, maar dan wel in de natuur. Sport, wandel of fiets in de natuur of op plekken waar weinig verkeer is. Kies je voor de sportschool. In sommige sportscholen is een luchtzuiveringsinstallatie actief.

* Kies voor de trein - Door te vliegen wordt er een grote hoeveelheid ultrafijne deeltjes uitgestoten. Rond de luchthavens is de concentratie fijnstof daarom ook extra hoog. Omdat het vliegverkeer nog steeds groeit, wordt dit alleen maar meer. Kies daarom als het even kan voor de trein.

* Eet vaker plantaardig - De intensieve veehouderij is een grote bron van luchtvervuiling. Er wordt rechtstreeks fijnstof uitgestoten, maar ook in indirect in de vorm van ammoniak dat in de lucht wordt omgezet als fijnstof. Door het eten van minder of geen vlees is er minder uitstoot van vervuilende stoffen. Kies daarom ook eens voor plantaardige voedingsproducten.

* Drink veel water en eet veel groenten en fruit - Hierdoor kan het lichaam zichzelf reinigen en schoon houden. Vooral bladgroenten (chlorofyl) en kolen (zwavels) helpen bij het detoxen. Zorg voor voldoende zink en selenium in het dieet, deze verhinderen de opname van zware metalen zoals cadmium. Selenium zit veel in paranoten.Slik indien nodig reinigende supplementen voor de lever zoals MSM, mariadistel, kurkuma, paardenbloem en alfa-liponzuur. Algen zoals spirulina of chlorella kunnen een rijke bron van chlorofyl zijn.

Hoe kun je de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Er bestaan een aantal vitaminen, mineralen en spoorelementen die iedereen kunnen helpen om een deel van de nefaste invloeden van smog te neutraliseren.

Een overzicht:
- Vitamine A (5000 I.E. per dag): Vitamine A is essentieel om de ogen en de longen te beschermen tegen luchtvervuiling.
- Vitamine C (1200 milligram per dag): Vitamine C is o.a. belangrijk om de giftige cadmiumdeeltjes in de buitenlucht te neutraliseren.
- Vitamine E (600 I.E per dag): De vitaminen C en E werken samen om de cellen in de longen gezond te houden. (Mensen die bloedverdunners gebruiken raadplegen eerst hun arts)
- Selenium (200 microgram per dag): Selenium voorkomt de opeenhoping van zware metalen in het lichaam. Selenium bindt zich aan toxische moleculen (o.a. lood, zilver, cadmium, thallium, koper), maakt ze minder schadelijk en zorgt ervoor dat ze uit het lichaam verwijderd worden.
- Essentiële vetzuren (EPA en DHA - 2000 milligram per dag): Gezuiverde visolie beschermt hart en longen tegen de gevolgen van smog en luchtvervuiling.
- Calcium (1000 - 1200 milligram per dag): Smog verzuurt het menselijke lichaam. Ons organisme heeft daarom méér calcium nodig om de verzuring tegen te gaan.

Neurodegeneratie door milieuvervuiling

De aantasting van ons natuurlijke milieu heeft zware gevolgen. En het gevaar zit vaak in onverwachte hoeken. Wetenschappers onderzochten de beschikbare wetenschappelijke studies over de gevolgen van ‘beroepsmatige’ blootstelling aan chemische stoffen, vooral pesticiden en zware metalen, en electromagnetische straling (EMF). Het is bekend dat blootstelling aan pesticiden het risico op Parkinson-dementie met 50% verhoogt.
Maar er is heel wat meer:
- (Beroepsmatige) blootstelling aan alle pesticiden/onkruidverdelgers verhoogt het risico op àlle neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en ALS (Amyotrofe LateraalSclerose). Prof Feldman zegt dat hogere concentraties de overlevingsduur van ALS-patiënten significant verkorten.
- De blootstelling aan lood verhoogt het risico op ALS en Parkinson met 50 %.
- Beroepsmatige blootstelling aan EMF blijkt het risico op ALS en Parkinson te vertienvoudigen. Wetenschappers luiden de alarmbel voor het significant verhoogde risico op ALS ten gevolge van talloze chemische stoffen, zoals PCB’s en zware metalen, EMF en… excessief lichamelijk werk én werken in de gezondheidssector.

Bescherm je tegen onzichtbare zware metalen
- We leven in een tijdperk waarin mensen steeds meer geconfronteerd worden met onzichtbare milieuvervuiling. In de lijst van pollutiebedreigingen hebben de zware metalen een zeer kwalijke reputatie. Lood, kwik en aluminium, om slechts de drie meest bekende zware metalen te vernoemen, zijn alomtegenwoordig in ons leven en we weten het niet. Ze veroorzaken ziekten zoals extreme, onverklaarbare vermoeidheid, depressies, een ontregeling van de schildklier, de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en kanker.
- De zware metalen zitten onzichtbaar in de lucht die we inademen, in het water, in de meeste cosmeticaproducten (in bijna iedere deodorant vinden wetenschappers aluminium terug). Koken in aluminiumpotten en pannen is voldoende om in enkele jaren tijd met een zware metalen vergiftiging geconfronteerd te worden. Er bestaan gelukkig een aantal middelen om de gevaren te beperken. Vermijd cosmetica waarin er aluminium zit. Gebruik miso (of Omega 7, Vitamine K2), 200 microgram selenium per dag en mariadistel (sylmarine). Alle genoemde stoffen bevatten beschermende eigenschappen en helpen om de zware metalen uit het organisme te verwijderen.

Volgens het Europese Milieuagentschap maken we ons vaak druk om de gevaren van verkeerde vetten en suiker, maar ondertussen heeft luchtvervuiling ongemerkt de grootste impact op onze gezondheid. Jaarlijks overlijden bijna een half miljoen Europeanen aan de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit (door o.a. ademhalingsproblemen, kanker en cardiovasculaire ziekten). Michael Rutgers, directeur van het Nederlandse Longfonds, beaamt dat dit ook voor Nederland geldt. Vele mensen in ons land belanden jaarlijks met spoed op de EHBO vanwege de slechte lucht.
- We kunnen weken zonder eten, dagen zonder water, maar slechts enkele minuten zonder zuurstof. Zuivere zuurstof is voor ons van cruciaal belang. De schadelijke stoffen in de lucht zijn onder meer (ultra)fijnstof, stikstofoxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en ozon (O3).

Longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht
- Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht wordt ernstig onderschat, stellen 169 longartsen en het Longfonds. Zij stuurden dan ook een brandbrief naar de Tweede Kamer en roepen daarin op om maatregelen te treffen tegen vieze lucht.
- De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is enorm, stelt een van de longartsen. Met name onder niet-rokende vrouwen komt een bepaald type longkanker op dat er twintig jaar geleden nog niet was. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat luchtvervuiling in Nederland per jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden. Kinderen hebben extra last van ongezonde lucht. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. De artsen geven als oplossing het terugdringen van vervuilende scooters, diesels, houtkachels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij.

Nieren mogelijk kwetsbaar voor luchtvervuiling
- Luchtvervuiling zou volgens onderzoekers schadelijk zijn voor de nieren. In eerder onderzoek werd al een verband tussen luchtvervuiling en hersenbloedingen, kanker, astma, hart- en vaatziekten gevonden. Tijdens het onderzoek, dat in het tijdschrift van de American Society of Nephrology (JASN) is gepubliceerd, werden 2.482.737 Amerikaanse veteranen gemiddeld 8,5 jaar lang gevolgd.
- De luchtverontreinigingsniveaus werden beoordeeld door gebruik te maken van sensoren van NASA-satellieten. Resultaten van de luchtverontreinigingsniveaus en de gezondheid van de veteranen werden met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat naarmate de hoeveelheid luchtverontreiniging toeneemt, meer mensen een nierziekte of nierfalen hebben. "Zelfs luchtverontreiniging die lager is dan de gestelde milieunorm is schadelijk voor de nieren", zegt onderzoeker Ziyad Al-Aly. "Eigenlijk laat het onderzoek zien dat er geen veilige hoeveelheid luchtvervuiling bestaat." Uit vervolgonderzoek zou moeten blijken of het effect van luchtvervuiling op de gezondheid in de rest van de wereld hetzelfde is.

De volgende oorzaken kunnen een gezond leven benadelen:
- grondlawaai (veroorzaakt door startende en opstijgende vliegtuigen en proefdraaien), waardoor onvoldoende nachtrust door slaapgebrek en minder energie overdag ontstaat.
- rondjes vliegen (stijgen naar het zuiden, draaien en door vliegen naar het noorden), hierdoor geen ontspanning, stress en lichamelijke klachten.
- uitstoot van brandstof (het laatste restje brandstof wordt tijdens de landing overboord gegooid). Dit doen ze om meer brandstof te moeten tanken. Wat uiteindelijk door de reiziger moet worden betaald d.m.v. een brandstoftoeslag.
- ernstige luchtvervuiling door uitlaatgassen van stijgende vliegtuigen. Duidelijk merkbaar als je de randstad binnen rijdt.
- en dan...Schiphol mag gewoon verder groeien. Volgend jaar weer meer vliegbewegingen erbij.

Gezondheid

Milieudefensie
Bron:
- ABC Gezondheid 2019-2021
- Milieudefensie 2018
- NU 2017
- GezondNu 2017
- AHealthylife
Wist je dat...

Simpele tips voor minder plastic onderweg!

Wegwerp plastic is verboden!
Je gezondheid wordt niet alleen bepaald door welke koffie, thee of soep je neemt. Ook waaruit je je thee en soep drinkt heeft invloed. Want drink je het uit een wegwerpbeker? Dan komt er iets plastic terecht in je lichaam. En zodra je de beker weggooit, zullen ooit je (klein)kinderen iets van de afbraakresten in hun lichaam krijgen. Gebruik daarom deze zomer om je reis en picknicks wegwerp-plasticvrij te maken. Dat eet en drinkt een stuk beter! - Het plastic rietje is misschien wel hét symbool van ‘dom’ plasticgebruik. Bijna iedereen kan zijn glas water of sap drinken zonder het gebruik van een rietje. Toch worden rietjes massaal gemaakt, verkocht en na een keer gebruiken weggegooid. In het milieu duurt het honderden jaren voordat dat ene plastic rietje is afgebroken. Die geinige en vrolijke rietjes zijn dus nog eeuwenlang onderdeel van die bedreigende en groeiende laag plastic in de oceanen, rivieren en meren op onze planeet. ....
Lees verder op wistje dat.