google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Dichtbij water zijn maakt ons gelukkig en gezonder!

Meer wandelen op het strand, gezonder dan ‘geneesmiddelen’.

Uit onderzoek Blue space wordt een waterrijke omgeving zo mooi genoemd, omdat het nog beter is voor lichaam en geest dan groen. En dan hebben we het niet alleen over de zee, maar ook over een meer, een rivier, een kanaal of gracht, een waterval of zelfs een fontein. Water maakt ons gelukkig. “Veel van de processen zijn precies hetzelfde als in groene ruimtes, maar dan met wat extra voordelen,” zegt Dr. Matthew White van de Univsersity of Exeter in de Guardian.

3 voordelen van water
- De zee lijkt van alle waters de meeste voordelen te hebben. Dat komt in de eerste plaats, omdat de lucht er schoner is en er meer zon is.
- De tweede reden is, dat mensen die dichtbij de zee wonen vaak wat actiever zijn. Niet alleen met watersport zoals zeilen, surfen of zwemmen, maar ook met andere activiteiten zoals wandelen of fietsen.
- De derde reden is, dat water psychologisch een rustgevend effect heeft.

Rustgevend geluid
- Dat laatste heeft onder andere te maken met het ritme van de golven, eb en vloed, maar ook met de lage geluidsfrequentie van de golven. Blijkbaar doet dit zachte, constante ruisen ons nog het meest denken aan de geluiden die we hoorden toen we nog in de baarmoeder zaten. En dat werkt rustgevend. Zeegeluiden werken dan ook therapeutisch bij mensen met angsten en kunnen helpen bij mensen met slaapproblemen, vertelt Tineke Sweys van het Vlaamse Instituut voor de Zee aan de NPO 3FM. De zee heeft een meditatieve kwaliteit. Je kan jezelf er letterlijk in onder dompelen, maar ook als je er vanaf de kust naar kijkt heeft de beweging en het geluid een hypnotiserend effect wat groen niet heeft. Hierdoor voel je je onmiddellijk meer aanwezig, bewuster, kalmer.

De kleur blauw
- Verder houden we van de kleur blauw, omdat deze kleur van alle kleuren het meest aanwezig is op onze planeet. Water en lucht is nou eenmaal (vaak) blauw. De kleur heeft tegelijkertijd een kalmerend en een stimulerend effect. Daarom wordt het ook vaak in marketing gebruikt. Denk maar aan al die logo’s van bijvoorbeeld facebook en twitter, die blauw zijn.

Uitwaaien
- Het is dus helemaal niet zo gek dat artsen in de Victoriaanse tijd de zee (of preciezer: de zeelucht) als medicijn voorschreven. Gewoon even uitwaaien zouden wij Hollanders zeggen. Een fenomeen, dat kort geleden door het Amerikaanse wetenschapsmagazine Nautilus ontdekt werd  als the simple Dutch cure for stress. “Uitwaaien is something you do to clear your mind and feel refreshed—out with the bad air, in with the good,” legt Caitlin Meyer uit in het artikel. Ze woont inmiddels al 20 jaar in Nederland en werkt  aan de Universiteit van Amsterdam. “Het is een prettige, makkelijke en ontspannende manier om te ontstressen en even te ontsnappen aan het dagelijks leven.” Wat het artikel er niet bij vertelt, is dat je uitwaaien vooral op het strand doet. Omdat daar de wind nou eenmaal het sterkst aanwezig is.

Zeespray beschermt je gezondheid
We weten dat een verblijf aan zee gezond is. Maar het waarom was lang onduidelijk. Enkele recente studies lichten een tipje van de sluier op: behalve de rustgevende en psychologische effecten, blijkt de ‘zeespray’ onze fysiologie gunstig te beïnvloeden.
- Zeespray ontstaat doordat iedere golfslag zeewater vernevelt in de lucht. Deze bevat niet alleen water, maar ook heel wat stoffen die in het zeewater opgelost zijn. Deze worden geproduceerd door het ‘zeeleven’: algen, fytoplankton, bacteriën,…
- Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op via de longen. Denk maar aan jodium. Maar ook veel andere biologisch actieve molecules: vitamines en mineralen, pigmenten, polyfenolen, enz…
- Zeespray zou dezelfde effecten uitoefenen als longkankertherapie en cholesterolremmers!
- Zeelucht inademen kan het cholesterolgehalte verlagen, blijkt uit gloednieuw Vlaams onderzoek. De universiteit Gent en het Vlaams instituut voor Zee ontdekten, dat de vernevelde spray van de zee het gen afremt dat cholesterol helpt te verhogen. Cholesterolremmers werken in op dit zelfde gen. Volgens de onderzoekers kan gezonde zeelucht dus het elfde positieve effect hebben als medicijnen tegen een hoog cholesterol.
- Zeespray blijkt zeer veel stoffen te bevatten die een diepgaande invloed uitoefenen op onze stofwisseling, en zelfs onze genen. Genoemd worden: ontstekingsremmende effecten en regulering van celgroei, zoals remming van kankercelgroei.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je beter wordt van buiten.

Reden 1: Natuur maakt mentaal rustiger en sterker
- Volgens omgevingspsycholoog prof. Agnes van den Berg blijven de gezonde voordelen van een bezoekje aan bos, strand of eigen tuin stevig overeind staan. “In de natuur ontspan je beter en herstel je van stress. Dat heeft dan weer een gunstige uitwerking op je bloeddruk en hartslag.
- Bij mensen die net een wandeling door het bos gemaakt hadden, werden significant lagere waarden van het stresshormoon cortisol vastgesteld. Ook de bloeddruk en de hartslag van de natuurwandelaars lag een stuk lager.
- Goed voor hart en bloedvaten. In zo’n groene omgeving kun je helder nadenken en je beter concentreren. Het doet je stemming goed, waardoor neerslachtigheid, depressiviteit en angst minder snel voet aan de grond krijgen. In hoeverre moet je echt actief zijn om te profiteren van de gezonde effecten van de natuur? “Niet! Zomaar zitten in een groene omgeving doet een mens al goed.
- Alhoewel bewegen in de natuur minder moeite lijkt te kosten en makkelijker is vol te houden. Uitkijken op een stukje natuur helpt ook al, maar als je echt naar het park gaat of buiten tussen de weilanden fietst, dan ruik je de bloemen en bomen. Je voelt de wind langs je huid. De geluiden van ruisende bladeren. Het gaat om die totale zintuiglijke waarneming.” Het maakt ook niet uit wáár je bent, aldus buitenpsycholoog Irina Poleacov. “Strand, bos, hei of park: in die natuurlijke omgeving zitten dezelfde patronen die voor je brein voorspelbaar en herkenbaar zijn en die voor rust, ontspanning en kalmte zorgen. Dat is ook wat mensen ervaren als ze de natuur in stappen.”

Reden 2: Buiten zijn relativeert en troost
- De kracht van de natuur heeft ook een spirituele zijde, zegt Van den Berg. “Het effect van natuur op ons gevoelsleven speelt zich grotendeels onbewust af. Daardoor is het soms lastig te omschrijven wat het doet. Het blijft ongrijpbaar. Zweverig. Mensen denken vaak dat ik alleen maar met bomen praat, wat onzin is natuurlijk. Het idee dat je onderdeel uitmaakt van iets groters dan jezelf, de natuur, kan echter enorm relativeren en troostend werken.

Reden 3: Je staat steviger in het leven
- “Voor mensen met wie het prima gaat, is naar buiten gaan een kers op de taart. Maar voor het gros van ons kan het echt een medicijn zijn”, onderschrijft ook Poleacov. “Er zijn zo veel Nederlanders die net niet lekker functioneren. Slecht slapen, neerslachtigheid, burn-out, angst. Vooral die mensen kan een wandeling in de natuur a life-changing experience zijn. Door naar buiten te gaan herstel je het contact met jezelf. Het is niet erg als het koud is of regent. De zon op je huid, de zuurstof in je longen: die primaire elementen helpen je je hoofd, hart en lijf met elkaar te verbinden. Zodoende sta je wakkerder in het leven en voel je beter wat je nodig heb.”
- Verbeterde mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat buiten bewegen je stemming verbetert, meer energie geeft en stressbestendiger maakt. De meeste mensen worden erg rustig in de buurt van bomen. In de natuur voelen ze zich veel kalmer dan in de stad. Ook na je natuurwandeling blijft het effect merkbaar. Dus Zo zal je bijvoorbeeld minder last hebben van angst en stemmingswisselingen. Dus zoek vooral de buitenlucht op!

Reden 4: Lichamelijk sterk = meer zelfvertrouwen
- “Wanneer je opgroeit in de natuur en elke dag aan de weerselementen blootstaat, maakt dat je in elk opzicht weerbaarder”, bevestigt Poleacov. “Kinderen die zeven kilometer naar school moeten fietsen door wind, regen en sneeuw worden daar niet alleen lichamelijk sterker van, maar ook geestelijk. Dat je ondanks alles toch weer veilig thuiskomt en je weg weet te vinden, versterkt je zelfvertrouwen. Het vergroot je stevigheid en daarmee je natuurlijke evenwicht.”
- Een boost voor je immuunsysteem. Een wetenschappelijke studie kwam tot de conclusie dat het bezoeken van een natuurgebied zorgde voor een verhoogde activiteit van de witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de werking van je immuunsysteem.
- Betere gezondheid en levenskwaliteit. Geregeld de stad verlaten heeft een positieve invloed op je algemene gezondheid én op je levenskwaliteit. Een Deense studie ontdekte dat er ook een verband is tussen de nabijheid van groen en je gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit.

Reden 5: Probleemoplossend en creatief denken.
Onderzoekers stuurden een groep wandelaars erop uit om vier dagen in de natuur te kamperen. Naderhand werden hun prestaties vergeleken met die van de thuisblijvers. Daaruit bleek dat de mensen die tijd in de natuur doorgebracht hadden beter probleemoplossend konden denken en blijk gaven van meer creativiteit.

Een groene omgeving zorgt voor langer en gezonder leven!
- Een wandeling in het bos of de vrije natuur doet deugd. Maar is dat een gevoel, of doet het echt iets? En wat doet groen in je directe omgeving?
Duik af en toe de natuur in: de bossen, bergen of parken. Een ‘regelmatige dosis natuur’ zorgt voor belangrijke gezondheidsvoordelen én lagere gezondheids/ziektekosten. Denk aan een bos, strand of de wijde natuur… maak er dus gebruik van, je gezondheid zal er wel bij varen. Veel tijd doorbrengen in de natuur is gezond, dat heeft wetenschappelijk onderzoek meermaals aangetoond.
De natuur maakt joggen, wandelen of fietsen leuker, veel leuker dan een verblijf in een fitnesszaal. Alleen al de groene kleur van de omgeving maakt ons blijer. Het houdt onze hersenen fit en zelfs ADHD-kinderen gaan minder symptomen vertonen. Ook vele volwassenen genieten van de rust in de natuur na een stressvolle werkweek.
- Een verblijf hoog in de bergen versnelt gewichtsverlies, dat is mooi meegenomen voor diegenen die graag bergwandelingen doen. En wie vaak buiten is, produceert de meeste vitamine D, een vitamine waar je snel een tekort van kunt opdoen.
De geneeskracht van groen
- Blaadjes aan de bomen, bloemen in de tuin en lekker het bos in: groen voelt goed. En: groen ís goed. Groen maakt ons letterlijk gezonder. En daar is niets zweverigs aan, stellen onderzoekers. Hoe werkt de G-kracht van de natuur? En hoe kun je optimaal gebruik maken van de gezonde krachten van groen?
Vitamine Groen
Een aantal uitkomsten van het onderzoek van Jolanda Maas naar het belang van groen voor onze gezondheid:
– Natuur bevordert het herstel van stress; kortdurende blootstelling heeft al een positieve invloed op stemming, concentratie en zelfdiscipline.
– Natuur stimuleert sociale contacten. In buurten met meer natuur hebben mensen meer sociale contacten, is er meer sociale cohesie en minder agressie en frustratie.
– Natuur bevordert bewegen. Kinderen spelen vaker buiten en zijn minder vaak dik, volwassenen bewegen meer en houden dat langer vol.

Groen vertraagt je hartslag
- Het gezondheidseffect van groen is zo groot, dat je het maar beter maximaal kunt inzetten. “Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat mensen sneller herstellen van stress als ze afbeeldingen van een natuurlijke omgeving zien krijgen”, zegt socioloog Jolanda Maas. “Het is een krachtig instrument om in te zetten om je gezondheid te bevorderen.”
- De gezonde werking van de natuur beperkt zich niet tot kruiden en groente uit je tuin. Juist niet! Het gaat echt om buiten zijn; kijken, zien en ervaren. Psycholoog Agnes van den Berg stelt dat ook een tuintje dat is volgebouwd met tuinkabouters, boerenakkers, heilzaam is. Uit haar onderzoek lijkt dat natuur en groen zorgt voor meer rust en genezing. Groen vertraagt letterlijk je hartslag. Het maakt dat kinderen zich beter kunnen concentreren en leidt tot betere schoolprestaties. Hardlopers die rennen in het groen houden het over het algemeen langer vol.
- Zo herstellen mensen sneller van een operatie als ze vanuit het ziekenhuis uitkijken over groen. Zelfs wonden helen beter..Het is één van de redenen dat ziekenhuizen in het hele land een ‘healing environment’ zeer serieus nemen. Verschillende ziekenhuizen hebben tegenwoordig een daktuin en zorgen voor genoeg daglicht op de zaal. Het effect? Sneller herstel, minder complicaties en zelfs minder pijnstilling.
- Groen in onze woonomgeving versleutelen, is daarom een goede keuze. Het vermindert de luchtvervuiling op straat, en thuis zorgen groene planten juist voor een beter microklimaat. Wie veel in de natuur is, zal sneller herstellen van stress. Een groene woonomgeving bevordert bewegen en als ‘stadsgroen’ wordt vrijgegeven als moestuin, gaan we gezonder eten.

8 tips voor meer groen in je leven
- Luchten, luchten, luchten. Haal frisse buitenlucht naar binnen door luchtroosters en klepraampjes de hele dag open te zetten. Naast ventileren is ook luchten gezond; dat doe je door maar liefst driemaal daags vijf minuten in je hele huis in elke ruimte een raam of deur open te zetten.
- Sop groen. Op schoonmaakmiddelen met een gevarensymbool (het kruis met oranje achtergrond of het doodshoofd) staat vaak de boodschap: gebruik in een goed geventileerde ruimte. Helaas bestaan de meeste wc’s uit drie muren en een deur, ventilatie is ver te zoeken is. Het gevolg? Je zit letterlijk in de gifdampen. Kies dus juist op wc’s voor schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. Of maak het zelf: meng heet water met drie eetlepels groene zeep en een paar druppels citroensap. Dit ruikt lekker en heeft een antibacteriële werking.
- Plant bloemen voor de bij. Plant vlinderstruiken of zaai bloemen in je tuin; zo geniet je zelf van kleur in je tuin en help je maak je alle kleine beestjes die vliegen en blij die nu in het nauw komen door de verstedelijking.
- Ren weg van de weg. Wandelen of hardlopen? Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van snelwegen en andere drukke wegen. De hoeveelheid fijnstof afkomstig uit uitlaatgassen neemt snel af met elke meter meer afstand. Tot ongeveer 300 meter naast snelwegen en vijftig meter langs andere
(drukke) wegen is de lucht erg vervuild.
- Kies een gezond keurmerk. Tijd voor een nieuw T-shirt? Door een product te kiezen met een keurmerk kies je voor zo min mogelijk schadelijke stoffen. Goede keurmerken zijn: Ecolabel, OEKOTEX-keurmerk en het ‘GS’- of Kemakeur-label.
- Zuiver de lucht met planten. Planten in huis zorgen voor een betere binnenlucht. Deze vijf planten zorgen bijvoorbeeld voor meer zuurstof en minder CO2 in de lucht en zuiveren de lucht van chemicaliën: hedera (klimop), Chlorophytum comosum (graslelie), Golden pothos (Devil’s ivy), Spathiphillum (lepelplant) en een Aglaonema (Chinese evergreen).
- Pak de fiets. Pak voor elke afstand van minder dan vijf kilometer de fiets. Zo draag je bij aan de vermindering van fijnstof in de buitenlucht en stimuleer je je eigen doorbloeding en vetverbranding.
- Investeer in biologisch katoen. Katoen klinkt als puur natuur. Toch is de katoenteelt verantwoordelijk voor vijfentwintig procent van het totale pesticidengebruik wereldwijd. Deze chemicaliën veroorzaken schade aan bodem, planten, dieren, oppervlaktewaters en de mensen die ermee in aanraking komen. Uiteindelijk dus ook de dragers van de kleding. Was daarom je nieuw gekochte kleren altijd voor je ze draagt en kies als het even kan voor kleding van biologisch katoen, bijvoorbeeld met het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard).

Groen is goed; geen vaag geitenwollensokken-gevoel, maar keiharde wetenschap. Wie daarvan wil profiteren, hoeft gelukkig niet per se te verhuizen naar een huis in het bos of tussen de weilanden. Ook een stadwijk kan vergroenen – te starten met tuintjes zonder tegels maar met planten. Gewoon je eigen G-krachtbron voor de deur!

Drie wijze lessen die je van de natuur kunt leren

Les 1: Maak je niet druk want de dingen komen en gaan
De meeste mensen zijn naarstig op zoek naar geluk en als we dat geluk eenmaal gevonden hebben willen we dat met beide handen vastklampen. Liever voelen we ons de hele tijd stralend, bruisend en on top of the world, dan dat heerlijke gevoel weer te moeten laten gaan. Maar je de hele tijd goed voelen is een illusie, net als de vier seizoenen gaan je emoties ook door allerlei fasen heen. Na een tijd van je goed voelen (zomer) zullen er ook altijd weer momenten zijn waarop je je wat minder voelt (winter). Als je je bewust bent van dit komen en gaan van emoties is het makkelijker je er niet zo aan vast te klampen. Alles komt en gaat. Als je je rot voelt, dan weet je dat dat voorbij gaat en als je je goed voelt weet je dat dat ook voorbij gaat, waardoor je er meer van kan genieten.

Les 2: Je hoeft niet overal boven op te zitten
Er is een Nederlands spreekwoord wat zegt: Het gras groeit niet sneller door eraan te trekken. En dat is ook precies zoals het in de natuur gaat, de dingen ontvouwen zich op hun eigen tijd en gaan vaak vanzelf. Wij mensen daarentegen hebben de neiging alles te willen controleren en overal bovenop te zitten. Want als we dat niet doen, gebeurt er simpelweg niets denken we. Zo’n houding kan je als je niet op past een burn-out op leveren, om vervolgens te ontdekken dat de wereld zonder jou ook door draait. Vaak lossen de dingen zich ook wel op zonder dat je er meteen boven op zit. De Chinezen hebben hier een heel mooi principe voor: Wu Wei, wat letterlijk betekent: niet handelen tegen de aard der dingen in. Het betekent dat je met de stroom meegaat en soms juist handelt door niet te handelen en de dingen te laten gebeuren op hun eigen manier, zonder jouw inmenging. Hoe meer ontspannen je bent en je neiging om alles te controleren loslaat, hoe makkelijker de dingen vaak gaan.

Les 3: Wat je zaait zal je oogsten
Als je een zaadje in de grond stopt is de kans groot dat er een plantje uitkomt. Helemaal als je het goed verzorgt door het voldoende water en zonlicht te geven en het onkruid weg te wieden. Zo werkt het ook in je eigen leven. Je plannen en dromen kun je als zaadjes zien, ze hebben de potentie om uit te komen maar dan moet je ze wel eerst in de grond planten. Als je bijvoorbeeld droomt van een wereldreis of een andere carrière, maar vervolgens geen stappen onderneemt en je zaadje daarmee niet in de grond stopt zal je droom niet uitkomen. Wees dan ook een goede tuinman voor je wensen en verlangens, laat ze niet liggen, maar stop ze in de grond en verzorg ze met liefde en geduld door er elke dag aandacht aan te geven. Bedenk je ook dat het voor een zaadje niet makkelijk is om te ontkiemen, het kost een hoop kracht om zich met zijn tere blaadjes door de grond omhoog te worstelen, totdat hij de zon op zijn bolletje heeft. Zo is het met het laten uitkomen van je dromen ook, dat kost vaak tijd en moeite maar als je doorzet zullen ze uiteindelijk tot bloei komen.

Gezondste plek van Nederland
Een gezonde wandelroute met trimtoestellen, een workshop massageolie maken of een rondleiding langs de heilzame kruiden en planten, verantwoorde granentuin en culinaire tuin met vergeten groente rassen kunt u vinden in de A. Vogel Tuinen in Elburg. U komt mentaal en fysiek helemaal bij.

Natuur

Gezondste plekje

Natuurmonumenten
Respect hebben voor de natuur:
- Leven en laten leven van alles wat er groeit
- Zorg dat er geen roofbouw wordt gepleegd.
- Mensen, die vuil achterlaten in de het bos of op een camping.
- Mensen, die luidruchtig zijn tijdens een boswandeling.

De fijnste stilteplekken van Nederland

Dwalen door Dwingelderveld
In Drenthe, in de buurt van Hoogeveen, ligt Nationaal Park Dwingelderveld. Waar eerst heel Drenthe bestond uit heide is dit tegenwoordig het grootste overgebleven heidegebied. En daar is kortgeleden nog een stuk landbouwgrond aan toegevoegd. Verspreid over het gebied grazen koeien en schapen, zodat de heide mooi open blijft. Je vindt overal plassen en bos. Veel afwisseling dus in dit natuurgebied. Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een mooie uitvalsbasis voor je bezoek aan het park, je hebt er uitzicht op het landschap en er staat een voedertafel waar vogels af en aan vliegen. In de wintermaanden is het er heerlijk rustig en kun je er in alle stilte genieten van een kop koffie om je bevroren vingers op te warmen.

Ssst op Schiermonnikoog
Stel je voor: Je bent aan zee, de wind waait door je haren en het enige dat je hoort zijn vogelgeluiden en het ritmische geluid van golven die op de kust slaan. Alleen erover nadenken is al rustgevend. Schiermonnikoog heeft een van de breedste stranden van Europa. Maar dat is niet het enige mooie
aan het eiland. Van bos en duinen tot het wad, er is een reden dat het waddengebied op de werelderfgoedlijst staat én afgelopen jaar is uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Het is niet alleen het kleinste eiland van de vijf waddeneiland – met maar één dorp -, er rijden ook nog eens weinig auto’s, want die moeten bezoekers achterlaten op het vaste land. Stilte gegarandeerd!

Woestijn zonder warmte
Net tussen Den Bosch en Tilburg vind je de Sahara, maar dan zonder warmte. Het gebied is 35 vierkante kilometer groot en 30 vierkante kilometer daarvan bestaat uit stuifzand. Iets dat niet vaak voorkomt in Nederland en al helemaal niet in Europa. Een unieke plek om te fietsen, paard te rijden of gewoon om lekker te wandelen. In dit natuurgebied vind je niet alleen zandvlaktes en duinen (ja echt, duinen zonder zee!). Maar ook heide en bossen. Omdat de warmte in deze ‘woestijn’ nu ver te zoeken is, is het fijn te weten dat je na je rustgevende wandeling kunt opwarmen met een kop chocolademelk of een lekkere maaltijd in één van de vele restaurantjes bij het park.

Trek je terug in het klooster
In het oude klooster van Dalfsen zijn al lang geen nonnen meer te vinden, maar het gebouw zit vol met verwijzingen naar vroeger. Alle slaapkamers zijn bijvoorbeeld vernoemd naar zusters die daar ooit verbleven. Hoewel de kamers wel wat gemoderniseerd zijn. Je kunt de eerste of tweede verdieping huren – bijvoorbeeld samen met familie of vrienden – en gebruik maken van de kloostertuin. Er staat zelfs een jacuzzi in de tuin! Het klooster is echt bedoeld om even helemaal tot rust te komen. Dat is niet moeilijk met de mooie natuur in het Vechtdal, zoals de bossen van Dalfsen.

Stiltewandeling langs de IJssel
Geef jezelf een mini-break door mee te doen met een stiltewandeling. Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten organiseert vaak stiltewandelingen. Een mooie stiltewandeling is die langs de IJssel, waarbij je samen met een zenleraar op zoek gaat naar de stilte van de natuur. Ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden heb je prachtige, georganiseerde stiltewandelingen. Ervaring met mediteren is trouwens niet nodig!

Echt stil is het natuurlijk nooit.
Je hoort altijd wel iets, je eigen ademhaling, de wind of het tikken van een klok. Het gaat erom dat het stiller is dan je in het dagelijks leven gewend bent. Voor deze fijne, stille plekken hoef je geen vliegticket te boeken. Je vindt ze gewoon in eigen land.

Wie geen zin heeft om de deur uit te gaan, kan ook de stilte in huis halen. Deze vier tips helpen je daarbij:

Meer stilte in huis? Zo doe je dat
* Spoor onnodig geluid op. Misschien heb je een altijd tikkende klok, maakt de verwarming veel herrie of zoemt de koelkast continu. Probeer deze kleine geluidsbronnen aan te pakken. Vaak is het een kwestie van iets repareren of vervangen.
* Zoek de stilte in jezelf. Het klinkt een beetje zweverig, maar je kunt stilte ook in jezelf zoeken. Zélf als je aan een drukke snelweg woont. Mediteer bijvoorbeeld op de wc of focus gewoon een paar minuten op je ademhaling op de bank.
* Geef jezelf een stiltekwartier. Zoek de stilste plek in huis op (de badkamer? de wc?) en doe hier even helemaal niks. Je telefoon laat je dus ook buiten deze ruimte.
* Gebruik je handen. Klussen, foto’s inplakken of muziek maken. Door je handen te gebruiken, vergeet je alles om je heen. Misschien ook wel de geluiden.

Bron:
- ABC Gezondheid 2019
- HetKanwel.2019
- GezondNU 2017-2019
- AVogel 2017
- nlgreenlabel.nl
Wist je dat...

Inname nutriënten kan R-waarde Covid-19 versneld terugdringen.

Een gezonde leefstijl als preventief middel tegen virussen!
De verspreiding van het Covid-19 virus in Nederland zou versneld teruggedrongen kunnen worden door de weerstand tegen infecties bij mensen te verbeteren. Dat kan door de inname van nutriënten, zoals selenium, vitamine A, C en D. Terwijl de avondklok het zogeheten reproductiegetal R met 8 tot 13% kan reduceren, kan een verbeterde immuunsysteem een reductie van minimaal 25% opleveren. Ook de verblijftijd in ziekenhuizen daarmee met 20 % worden teruggedrongen. Dat stelt de World Health Foundation (WHF) uit Bunnik, die als doel heeft de menselijke gezondheid te promoten en kennis en ervaring van artsen te bundelen en door te geven. - Helaas is er weinig aandacht voor een maatregel die iedereen zelf kan nemen. Dit heeft te maken met onze ongezonde voeding zoals veel dierlijke- en geraffineerde voedingsmiddelen. Mede uit onderzoek van onder meer de universiteit van Groningen en Southampton, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift - Nutrients –, blijkt dat nutriënten als vitamine A,B6, B12,C, D, E, selenium, magnesium, koper, en zink. Omega-3 vetzuren en aminozuren zoals taurine een belangrijke rol spelen in de verbetering van het immuunsysteem. ....
Lees verder op wistje dat.