google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Hoe word je een levenskunstenaar!

Dat je levenslust ervaart en gelukkig bent.

Al sinds de oude Grieken wordt er gefilosofeerd over levenskunst, de kunst hoe te leven. Wanneer je je er in verdiept, dan ontdek je dat levenskunst gaat ook over onder andere ontdekken en creren: weten wie je bent, wat je waarden zijn, je doelen en innerlijke kompas. Maar het gaat ook over je sterke kanten ontwikkelen en blijven groeien en beseffen dat het leven niet beheersbaar en maakbaar is, maar nu en dan zelfs onvoorspelbaar.
Het betekent ook ziekte, ongeluk en verdriet ervaren en daarmee kunnen omgaan. Dat alles maakt onderdeel uit van het palet van een levenskunstenaar.

Hieronder een aantal tips hoe je zeg maar een kunstenaar van je eigen leven wordt en van je leven je meest ultieme kunstwerk maakt.

Tips om een levenskunstenaar te worden

Ontdek je waarden
Welke waarden zijn waardevol voor jou als mens? Ofwel: wat zijn de dingen die je wilt nastreven in het leven? In het werk dat je doet, je relaties, de liefde? Is het respect? Eerlijkheid? Authenticiteit? Vrijheid? Ontdek je persoonlijke waarden. Ze helpen je richting geven aan je leven en dragen bij aan levenskunst.

Schrijf een brief aan jezelf vanuit de verre toekomst
Het kunstwerk van je leven vormgeven kun je ook doen door een brief aan jezelf te schrijven, vanuit de toekomst. Schrijf bijvoorbeeld op hoe jij als 100-jarige straks op je leven wilt kijken: Wat maakt je trots? Vervult je met vreugde? Welke talenten heb je benut? Waar ben je dankbaar voor.
Kortom hoe wens je dat je levenskunstwerk eruitziet als je straks hoogbejaard bent?

Ken jezelf
Over zelfkennis beschikken, hoort ook bij levenskunst. Want, weet je wie je bent? Wat je kwaliteiten zijn en waar je valkuilen liggen? Wie je energie geeft en wie juist je energie opslurpt? En niet onbelangrijk: waardeer en accepteer je jezelf zoals je bent? Dan ben je in staat bewuste keuzes te maken. Grenzen te stellen en dingen te laten die je niet liggen. Dat frustreert immers alleen maar en gaat ten koste van je levenslust.
Hoe goed ken jij jezelf? En leef je er ook naar?

Ontwikkel goede gewoontes
Goede gewoontes geven richting aan je leven. Houden je op koers en dragen bij aan je goed en fijn voelen. Of het nu gaat om goede eetgewoontes, bewegen, ouderschap, collegialiteit, een goede buur zijn en meer. Ze vergen immers tijd, regelmatige oefening en zelfdiscipline. Welke goede gewoontes dragen bij aan jouw levenskunst? Wil je tijd en energie in te stoppen?

Laat los
De kunst van het leven heeft ook te maken met niet omkijken in wrok. Het verleden is voorbij en kun je niet veranderen. Relativeer tegenslagen. Geef strubbelingen een plek en laat het vervolgens los. Focus je ook niet op wat straks eventueel allemaal kan gaan komen. De kans is groot dat het leven ongemerkt aan je voorbij gaat. Geef het hier en nu je volle aandacht. Adem rustig in en uit. Relax en geniet nu, van dit moment. Ook mediteren of aan mindfulness doen zijn fijne manieren om je aandacht in het nu te houden.

Achterhaal je allergrootste passie
Ergens een passie voor hebben, laat je hart sneller kloppen. Het is een doel waarvoor je gaat. Het stemt je positief, geeft je energie, maakt je enthousiast en blij. Telkens weer. En natuurlijk helpt een doel hebben in je leven ook om je eigen koers te varen, prioriteiten te stellen, bewuste keuzes te maken. Kortom: je passie vinden verrijkt je, maakt je sterker, zelfverzekerder et cetera. Omdat die passie iets is waar je goed in bent.
Je leven zin geeft en zorgt voor heel veel levenslust.

Tel je zegeningen
-Dit is een bekende, ietwat ouderwetse spreuk.
-Nieuw is: realiseer je wat je hebt en wees hier bewust dankbaar voor.
Ook tevreden zijn met wat je wel hebt, is een kunst die hoort bij het leven. Immers, kijk je steeds maar naar wat er mist? Ontbreekt? Die waslijst met torenhoge wensen van meer, meer en meer willen? Dat maakt het uitermate lastig om levenslust te ervaren. Je bent dan alleen maar bezig wat je allemaal niet hebt, en inderdaad dat maakt je juist ongelukkig. Kijk naar alles wat je wel hebt: een gezin, eten, werk, vrienden et cetera.
Tel die zegeningen en geniet ervan!
-Het heeft een positief effect op de gezondheid en op het gevoel.

Bezin bij tijd en wijle
Levenskunst is ook de tijd vertragen en je bezinnen. Waar je staat in het leven, wat je van belang vindt, hoe je je voelt et cetera. Als je je agenda continu volpropt met leuke activiteiten, bezigheden en uitjes dan hol je gemakkelijk voorbij aan essentile levensvragen. Dus, maak tijd om je te bezinnen. Neem een dagje vrij van je werk of laat een feestje aan je voorbij gaan.

Doorbreek je routinematige leven
Stap geregeld uit je comfortzone en doe ook nieuwe en spannende dingen: neem een andere route naar je werk, eet iets wat je niet kent, bezoek onbekende plaatsen, ontmoet nieuwe mensen, begin een nieuwe hobby of ga met je bucketlist aan de slag. Dat verrijkt je mentaal en emotioneel, bevordert je levenslust en draagt bij aan invulling geven aan het fraaie kunstwerk van je leven.

Wil je aan de slag met levenskunst? Een leven leiden als een levenskunstenaar? Zinvol en met levenslust? Voorkomen dat het leven achteloos aan je voorbij gaat door de hectiek van alledag. Realiseer je dan dat het gaat om jouw leven. Hoe jij dt kunstwerk in zn geheel vorm geeft.

Dankbaarheid

Dankbaarheid leidt tot mr energie en geluk
Robert Emmons, een professor psychologie in Californi, heeft hier veel studie naar gedaan. Hij heeft aangetoond dat dankbaarheid ons gezonder, energieker en zelfs slimmer maakt. Hij heeft ook aangetoond dat mensen die dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproepen doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger zijn. Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent.

Dankbaarheid vermindert negatieve emoties
Zoals angst en boosheid en heeft een meetbaar positief effect op de hartslag.
Waarom zijn we dan toch niet wat vaker dankbaar. We vinden veel vanzelfsprekend. We zijn niet meer gewend om ergens dankbaar voor te zijn. Psycholoog en auteur Jeffry Wijnberg vindt het tijd voor een herwaardering van dankbaarheid. Door de jaren heen is dankbaarheid, net als nederigheid, eerbied en dienstbaarheid ouderwets geworden. Deze begrippen worden vaak in verband gebracht met godsdienst en geloven.

Dankbaarheid; ook om je hormonen in balans te brengen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde onze gezondheid bevorderen. Als je ook maar 20 seconden denkt aan iets waar je dankbaar voor bent, en je gaat ook echt in dit gevoel zitten, je laat dit gevoel toe waardoor je het ook echt voelt, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het belangrijkste is dat het anti-stresshormoon cortisol afneemt waardoor je hele lichaam in een relax-stand komt. Deze relax-stand houdt in dat niet alleen je hormonen meer met elkaar in balans komen maar ook dat je immuunsysteem beter werkt, dat je bloeddruk naar beneden gaat, dat je hartslag een rustiger ritme krijgt, waardoor weer andere organen positief worden benvloed, dat pijn kan afnemen
en je ademhaling dieper zal zijn, waardoor iedere cel in je lichaam meer zuurstof krijgt.

Met wat oefeningen is dankbaarheid te leren:
Schrijf eenmaal per week vijf dingen op waar je dankbaar voor bent.
Houdt het ontspannen en luchtig. Je kunt je dankbaarheid ook aan iemand richten bv per mail. Verwoord wat deze persoon voor jou heeft gedaan hoe deze je leven heeft benvloed en wanneer je hieraan denkt.
Ontvangen
Het is mooi om dankbaar te zijn voor wat de planten, bomen, vruchten, zaden, wortels, bloemen ons te bieden hebben. Dankzij de natuur kunnen wij ademen en leven. Zo zie je: dankbaarheid is gekoppeld aan iets ontvangen. Zo kun je elke maaltijd een kort dankwoord uitspreken, bv aan de aarde, waarop granen en groenten groeien en de mensen die het eten hebben bereid.
- Beseffen
De kunst van dankbaarheid is beseffen dat je iets ontvangt. Je wordt dankbaarder naarmate je je meer realiseert, dat de dingen je gegeven worden. Eigenlijk is alles een gift. Bedank de eerstvolgende die iets voor je doet of juist de eerstvolgende die iets naars tegen je doet, want die kun je bedanken voor de mogelijkheid die hij jou geeft om geduld uit te oefenen.

Als je dankbaar bent, verdwijnt angst en komt overvloed te voorschijn
Citaat: Albert Schweizter , arts, theoloog en filosoof.

Gelukstip
- Zo is er altijd iets om dankbaar voor te zijn.
- Dankbaarheid is de makkelijkste manier om je direct gelukkiger te voelen. Het is vaak makkelijk om negatieve ervaringen te onthouden, maar ben je ook bewust van de positieve dingen in je leven?
- Wees dankbaar voor de mooie ervaringen - groot en klein - en goede gezondheid.
- Realiseer het je, schrijf het op en spreek het uit tegen de fijne mensen in je leven: 'Dankjewel'.

Waardeer wat je bezit.......

Het gaat er niet om hoe groot je huis is, maar hoe gelukkig je erin bent
-Betekent koop niet impulsief iets nieuws wat je mogelijk al hebt.
-Door met bestaande bezittingen goed om te gaan bespaar je tevens veel geld.
-Laat je niet misleiden door verkooptechnieken.
-Alle verkoop praatjes zijn er opgericht om geld te verdienen.
-Of je een product nu echt nodig hebt of niet zal een verkoper niets interesseren, echter jij bent je geld kwijt.

Santosha: tevredenheid
In de Yoga betekent dit tevreden zijn met wat men heeft en wat men is, zowel materieel, lichamelijk als intellectueel vlak. Daardoor is het nodig zichzelf en zijn persoonlijke situatie te aanvaarden. Dat betekent echter niet dat men zich niet kan ontwikkelen en niet verder moet leren, maar veeleer de innerlijke tevredenheid niet te laten afhangen van de uiterlijke omstandigheden.
Bron:
- GezondNu 2017
- Yoga-Inge Schops
Wist je dat...

Is 5G-straling schadelijk voor onze gezondheid?

Wat is 5G?
5G mobiel internet is de opvolger van de bestaande 4G-netwerken en maakt het downloaden van supergrote bestanden of live televisie kijken in hoge resolutie een peulenschil. Waar 4G snelheden van 100 megabit per seconde aankan, haalt 5G snelheden tot honderd keer zo veel. Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto's reageren in n tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken. ....
Lees verder op wistje dat.