google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Ontspannen leefstijl met 3 R-en

Rust, Regelmaat en Reinheid:

Dat men in het dagelijks leven evenwicht vindt tussen werk, activiteiten en ontspanning. Er zijn veel voor de hand liggende dingen, die stress opleveren in ons dagelijks leven. Vaak wordt stress gelijk gesteld aan te veel tijd aan het werk besteden, maar er is verschil tussen druk zijn en stress hebben. Wat vaak echte stress teweeg brengt zijn minder direct in het oog lopende factoren, als ongelukkig zijn in een relatie, verslaving aan sociale media etc.
- Dus naast alle stress, (de dingen, die we moeten van ons zelf in het werk of thuis), ook de nodige ontspanning weten te vinden door bv. sporten, ontspanningsoefeningen, yoga oefeningen, Chi neng Qigong, lezen, muziek luisteren, tv kijken etc.
Leefstijl

Yoga lifestyle
Ontspanning

Chi Neng Qigong
Rust;
Dat wil zeggen;
- Innerlijke rust houdt je jong en soepel. Bouw ritme in je leven in: zet je zelf regelmatig in de spaarstand en zie elke nacht als een groot cadeau, een kans om te helen, te recupereren.
- Belangrijk is om naar ons lichaam te luisteren en op tijd rust te nemen. Probeer een manier te vinden om lichaam en geest te ontspannen, door veel te slapen en te rusten en over het algemeen die dingen te vermijden, die bezorgdheid of frustratie op leveren.
- Droom jezelf gezond en fit. Gun jezelf de luxe om alles van je af te laten glijden en weer helemaal op te laden. Ontspan je lichaam, relax je mind en mediteer. Zit op gezette tijden stil en sluit je ogen. Laat je gedachten komen en gaan. Adem rustig in en uit. Accepteer het leven zoals het komt.
- Geef je over aan kalmte, aan sereniteit. Creëer leegte – dan kan het leven die weer vullen met nieuwe indrukken en ervaringen. Als we te lang moe zijn kunnen we lichamelijke klachten krijgen.

Tips om regelmatig te ontspannen!
- Doe geregeld een ademhalingsoefening
- Ga geregeld offline
- Lanterfanter even
- Trek de natuur in
- Herstel op jouw manier

Zelfcompassie betekend:
Wees aardig en zacht voor jezelf. Dat is prettig en gezond, maar dat valt soms niet mee. Maar je kunt het wel leren. Je wordt er veel gelukkiger van en het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Zo kan humor en lachen heel gezond en ontspannend werken.

Regelmaat; - Dit wil zeggen;
- Dat men op vaste tijden naar bed gaat en weer op staat. Zoveel mogelijk gebruik maken van het daglicht. Dat noemen we het bioritme, waardoor het lichaam 's nachts optimaal kan herstellen en kan opladen voor overdag. We hebben een biologische klok, ook wel het circadiaanse ritme genoemd, dat onze fysieke en mentale functioneren bepaalt.
- Wetenschappers hebben vastgesteld dat als je tussen 22u en 23u onder de wol kruipt, je kans op hartziektes het laagst is. Nachtbrakers die pas na middernacht naar bed gaan hebben een 25% hogere kans op cardiovasculaire problemen. Bijna iedereen weet dat een mens ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig heeft, maar de optimale bedtijd was nog niet eerder vastgesteld. Uiteraard is vroeger naar bed minder slecht dan te laat naar bed.
- Hoeveel slaap je per nacht nodig hebt, hangt niet alleen van je leeftijd af. Je leefstijl, lichamelijke activiteit en het licht overdag spelen ook een belangrijke rol. Hoe meer je lichamelijk en geestelijk bezig bent, hoe meer slaap je ook nodig hebt. En als je veel in de buitenlucht bent, slaap je beter en langer.
- Een baby slaapt 14 tot 16 uur, kinderen op de basisschool hebben 11 à 12 uur per nacht nodig en jongeren op de middelbare school negen à tien uur. -Tussen je 20ste en 25ste jaar is 8 à 9 uur de norm en als je ouder dan 25 bent, heb je zeven à acht uur slaap per nacht nodig. Rond je 65ste neemt dit nog iets af, dan hebben de meeste mensen 6,5 tot 7,5 uur slaap nodig.”
- Voldoende slaap werkt als een mini-facelift. Er zijn vijf slaapfasen, die je meerdere malen per nacht – of tijdens uitgebreide siësta – doorloopt. In de fase van de diep slaap herstellen en vermeerderen de huidcellen zich en wordt de bescherming tegen vrije radicalen en vochtverlies versterkt. Hoe vaker je in deze diepe slaapfase komt hoe mooier je wakker wordt.

Gezonde powernap
- In landen rond de Middellandse Zee doen ze 's middags een dutje. Onderzoek van de universiteit van Sorbonne wijst uit dat zo'n siësta ons fitter en alerter maakt. Zeker na een slechte nachtrust.
- Een powernap van een halfuur herstelt de hormonale balans die het immuunsysteem versterkt en helpt stress bestrijden.
- Een powernap of siësta houdt het geheugen fris. Een korte slaap bestendigt de opslag van informatie in de hersenen. Onderzoek heeft ook ontdekt dat tijdens slaap er bijzondere hersenactiviteit waargenomen wordt, die belangrijk zou zijn voor bestendige opslag van herinneringen.
- Middagdutje geeft ontspanning voor het hart
- Powernap van ongeveer 5 tot maximaal 30 minuten kan heel verkwikkend zijn en een energie boost geven. Zorg wel dat je middagdutje niet te laat of langer dan een halfuur doet. De kans dat je ’s nachts slecht slaapt is dan groter.
- Dat ook voldoende slaap en in het bijzonder het middag(avond)dutje, dat overeenkomt met de zwarte punt in het veld van het tai chi-teken, goed is voor onze ziel ligt voor de hand. Zelf in een kort middagslaapje kan de ziel droombeelden voortbrengen en diep in haar eigen wereld wegzinken.

Slaaptekort?
- Wie een nacht minder slaapt, kan het volgens de slaapexpert het beste de volgende dag meteen inhalen. “Een uur slaaptekort haal je in door de volgende dag 1,5 uur langer te slapen, daarvoor moet je 1,5 uur eerder naar bed gaan. Aan het begin van de nacht heb je namelijk de meest diepe slaap. Uitslapen is dus niet de manier om slaap in te halen, want aan het einde van de nacht heb je voornamelijk REMslaap en vrijwel geen diepe slaap, daarom rust je er minder van uit.”

Het effect van chronisch slaaptekort
- Slaapproblemen zijn vaak de oorzaak van stress. Je hersenen zijn volop bezig met oplossen van problemen van de afgelopen dag. Of de problemen van de dag die nog moet komen. Door al dat gepieker blijven je hersenen actief en kun je de slaap niet vatten. Schaapjes tellen helpt om stressgedachten los te laten en je volledig te focussen op één (saaie) taak. Je kunt het zien als een soort meditatie. Je hersenen zijn minder intensief bezig en zullen makkelijker overgaan naar de slaapstand.
- Minder dan zes uur slapen, wordt chronisch slaaptekort genoemd. “Chronisch slaaptekort zorgt voor verschillende verstoringen in het functioneren van het lichaam en de hersenen. Goed en voldoende slapen is dus net zo belangrijk als eten en drinken om goed te functioneren.”

Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die onvoldoende nachtrust krijgen vaak last hebben van:
* een zwak immuunsysteem (Zager et al., 2007),
* verstoorde stofwisseling (slaapexpert Hans Hamburger)
* sneller geïrriteerd, suf, slaperig en je bent niet alert.
* een langzamere wondheling (Gumustekin et al, 2004)
* veel minder groeihormoon aanmaken (Van Cauter et al, 2000),
* en ook de mentale capaciteiten worden een stuk minder bij te weinig slaap (Turner et al., 2007).

Reinheid;
Dit wil zeggen;
- Lichamelijke en psychische hygiëne is erg belangrijk. Niet alleen een goede dagelijkse hygiëne, maar ook bewuste voeding en zuivering van het lichaam door lichamelijke yoga oefeningen of workout uit te voeren. Ook de directe omgeving heeft daar invloed op, zoals kleding en woninginrichting. Als men er uiterlijk niet goed verzorgd uitziet, dan voelt men zich psychisch ook niet lekker in zijn vel zitten. Psychische reinheid kan ook een schoon geweten betekenen, dus dat het goede in de mens wordt ontwikkeld. Op geestelijk vlak betekent dat de gedachten zuiver te houden en niet te laten leiden door consideratie.Wist je dat...

Trend blijft om plantaardig te eten!

Doe je mee aan diervriendelijk leven?
"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar ....
Lees verder op wistje dat.