google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Waarom wij vegan eten?

Nooit geweten dat!

"Als slachthuizen glazen muren hadden, dan zou iedereen vegetariër of veganist zijn"
Citaat van Paul McCartney, Britse zanger, ex Beatles

Mensen van nature geen vlees eten.
- Miljoenen jaren geleden leefden onze voorouders als planteneter, dat heeft onderzoek aan getoond. Ons lichaam is niet aangepast aan het eten van vlees. Tevens is ons gebit niet sterk genoeg en is ons darmstelsel te lang.
- Om vlees te kunnen verteren werkt een kort darmstelsel efficiënter. Dieren met een kort darmstelsel zijn bijvoorbeeld roofdieren. Deze dieren hebben in een korte tijd veel energie nodig om hun prooi te kunnen vangen en te doden.
- Onze darmen zijn meer geschikt om plantaardig voedsel op een efficiënte manier te kunnen verteren. Dit moet zorgvuldig gebeuren om er voor te zorgen dat alle voedingstoffen opgenomen kunnen worden in de bloedbaan.

- Het mag duidelijk zijn dat de anatomie genoeg zegt over waarom het ongezond is om vlees te eten. Vlees bevat voedingstoffen die moeilijk door onze darmen worden opgenomen. Het snel ontbindende vlees zit veel te lang in de darmen en tijdens het moeizame verteren van het vlees komen er schadelijke gifstoffen vrij.
- Door de lengte van de darmen is dit voedsel te lang in ons darmstelsel aanwezig. Hierdoor is dit soort voedsel tijdens het transport door de darmen, na verloop van tijd al in een verre staat van ontbinding, waardoor infecties aan de darmen kunnen ontstaan bij veelvuldig gebruik. De meest voorkomende ziekte die hier door ontstaat is darmkanker.
. Deze giffen tasten o.a. de nieren aan. Deze organen zijn erg belangrijk voor het zuiveren van het bloed en kunnen dus na verloop van tijd hun werk niet goed meer doen en je snapt dat er daardoor een soort kettingreactie ontstaat en jouw mooi lijfje ziek wordt van binnen. Zelfs bij mensen die weinig vlees eten moeten de nieren drie maal zo hard werken als bij vegetariërs of veganisten.
- Hetzelfde geldt voor het hart en de vaten. De overdaad aan vet in het vlees kan het lichaam niet aan tijdens het verteren en je krijgt dan dus een ‘vet’ hart en zo’n goor en vooral gevaarlijk laagje aan de binnenkant van je vaten waardoor je dichtslibt met alle gevolgen van dien. Het is ook aangetoond dat kanker en het eten van vlees nagenoeg hand in hand gaan. Bij vrouwen met borstkanker is aangetoond dat als ze stopten met het eten van vlees en meer vezels en groenten tot zich namen na drie (!) maanden de borststructuur al veranderd was en de kankercellen geen aanhechtingsplaats meer hadden. Vlees vormt nl. tijdens de vertering metabolische steroïden die kankerverwekkende eigenschappen bezitten.

Volgens de Griekse grondlegger, van de westerse geneeskunde, Hippocrates huist de dood in de darmen.
- De basis van onze gezondheid begint bij gezonde darmen. Het immuunsysteem is afhankelijk van gezonde darmen. Maak de darmen ziek en het hele lichaam zal volgen.

Waarom wij vegan eten?

Daar zijn volgens ons vele redenen voor:
– omdat wij niet langer dierlijke producten willen eten of gebruiken. Vegan is het enige dat we allemaal kunnen doen om dieren te helpen. Het vergt alleen onze erkenning dat als ‘dierenrecht’ iets betekenen, dat we niet kunnen rechtvaardigen dat we dieren doden en opeten.
- omdat wij niet mee te werken aan onnodig dierenleed. Het is voor ons ook een overtuiging tegen geweldloosheid. Tevens vermindert het dierenleed en het aantal gedode dieren door dalende vraag. Stap af van een dieet dat gebaseerd is op wreedheid en denk echt na over waar je eten vandaan komt.
- omdat dierlijke eiwitten ons immuunsysteem beschadigd en de mens daar ziek door wordt.
- omdat het beter is voor de gezondheid - door meer fruit en groente te eten zal je je algemene gezondheid verbeteren, gewicht verliezen, je bloeddruk verlagen, cholesterol waarden verlagen, veel helderder zijn en een betere huid hebben. Je zult je gewoon stukken gezonder voelen.
- omdat het beter is voor het milieu door verzuring en CO2 uitstoot. Je verlaagt je CO2 voetafdruk met 73% in deze maand.
- omdat we veel meer mensen kunnen voeden als we graan en soja zelf eten, i.p.v. aan dieren te geven om ze vervolgens te slachten.
- omdat het meer is dan alleen een plantaardige leefstijl – het is een overtuiging aan afschaffing op het individuele niveau en dat betreft naast voeding ook kleding en andere producten en andere persoonlijke handelingen en keuzes.
- En: omdat er in mijn ogen maar 1 geldige reden is om het wel te eten: de smaak. Maar met zo gigantisch veel lekkere, voedzame gerechten waar geen dieren voor zijn gedood, vind ik dat argument te verwaarlozen. Wordt de beste versie van jezelf! Versterk je wilskracht en neem de controle terug over wat je eet! Alleen jij beslist wat je eet, niet jouw 'cravings'.
- Als we uitbuiting van dieren willen afschaffen is een veganistische beweging een noodzakelijke voorwaarden. En deze beweging begint met de beslissing van het individu.

Veganisme:
Veganisten (ook wel strikt-vegetariërs genoemd) eten niks afkomstig van dieren of door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel, eieren en honing. Maar ook geen dierlijk stremsel in kaas en gelatine. Daar blijft het niet bij; veganist gebruikt geen materialen afkomstig van dieren en dragen geen wol, leer, bont en zijde. Voeding beperkt zich tot alleen plantaardige producten: fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en granen.

Voordelen en positieve effecten op de gezondheid van veganistische voeding:
Er is door studies aangetoond dat veganistische voeding het lichaam niet alleen van alle noodzakelijke voedingsmiddelen voorziet, maar ook voor nuttige bescherming van de gezondheid zorgt.

Een eenvoudige regel is “eet wat goed is voor lichaam en ziel”. Citaat van Rüdiger Dahlke.

- Plantaardige voeding is de gezondste weg naar lage en natuurlijke cholesterolwaarden, en deze staan voor een langer en beter leven.
- Met plantaardige voeding kan de kans op ziekte worden gereduceerd en kunnen al bestaande ziekten zich verbeteren.
- Meer vezels, beschermende antioxidanten en voedingstoffen, die de veroudering remmen. Bovendien kan het verhoogde aantal vezels zorgen voor minder problemen met de darmen.
- Veganistische voeding kan op voorhand veel voorkomen zoals overgewicht en diabetes. Dat wil zeggen met plantaardige voeding is het makkelijk het ‘eigen gewicht’ weer terug te krijgen en te houden en vooral wanneer met voldoende beweging, en men zich vitaler en fitter voelen. Waardoor er minder risico is op verhoogde bloeddruk, suikerziekte en hartinfarcten.
- De volwaardige plantaardige voeding, rijk aan koolhydraten en arm aan eiwitten leidt tot een hogere basis metabolisme. Het organisme wordt meer gestimuleerd, het presteert meer en verbrandt zo duidelijk meer calorieën. Dat is ook logisch, want plantaardige voeding is wat eiwitten betreft veel verder verwijderd van ons eigen eiwit.
- Bij een plantaardig voeding, die rijk is aan afwisseling, is het dus bijna niet mogelijk een eiwittekort op te bouwen.
- Puur door zijn psychische uitwerking op het menselijke temperament zou plantaardige levenswijze het lot van de mensheid uiterst positief kunnen beïnvloeden.

Conclusie:
Dierlijke proteïne is dan ook niet alleen schadelijk voor het lichaam, maar gewoonweg overbodig. Al na 3 weken van plantaardige voeding is het verslavingseffect opgeheven. Wie dierlijke producten weglaat bewijst zichzelf en ook de wereld een grote dienst. Hij verhoogt zijn levensverwachting en kwaliteit enorm. Met het laten staan van vlees voorkomen we verschrikkelijke ziekten, een leven vol paniek, angst en leed.
- De trend om plantaardig te eten is niet tegen te houden. Misschien eet over 100jaar geen mens meer vlees -
Bron: Peace Food – Rüdiger Dahl

Aanvullende site:

Aanvullende site
Leefstijl

Healthy Vega

Startpagina vegan
Voeding

Vegan revolutie

We-zijn-geen-vleeseters


Wist je dat...

Trend blijft om plantaardig te eten!

Doe je mee aan diervriendelijk leven?
"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar ....
Lees verder op wistje dat.