google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Laag Vitamine B12 zonder klachten!

Wel of geen voedingssupplement?

"Als alle veganisten vitamine B12 te kort zouden komen dan hebben ze allemaal bloedarmoede en voelen ze zich allemaal moe en lusteloos. Ze zouden dan allemaal te moe zijn om goed voor zichzelf te zorgen."
Ken je er één laat het ons dan weten.


Waar vitamine B12 allemaal goed voor is wordt uitgebreid beschreven op internet. Een goede vitamine B12 waarde schijnt volgens de huidige meetmethoden zelfs van levensbelang te zijn. Men gaat er tot op heden van uit dat een te lage waarde moet worden behandeld. Veganisten met een lage B12 waarde hoeven zicht echter niet altijd direct zorgen te maken wanneer er geen klachten zijn.
De HB (Hemoglobine) waarde bepaald of iemand bloedarmoede heeft waardoor er zich verschillende klachten kunnen voordoen zoals extreme moeheid. Het is altijd aan te bevelen om bij extreme moeheid je bloed te laten onderzoeken. De huisarts zal bij een lage B12, maar bij een goed HB, ijzer en vitamine D geen actie ondernemen, als je verder helemaal geen klachten hebt.
Bij ons was de huisarts onder de indruk en gaf herhaalde malen aan dat hij respect had voor onze leefstijl en zijn advies was “ga vooral zo door”.
Volgens de arts krijgt hij alleen maar zieke mensen op zijn spreekuur en nooit eens gezonde mensen die hem iets kunnen leren.

Het belangrijkste is natuurlijk om op jouw eigen bevindingen en gevoel af te gaan, wanneer je jouw lichaam niet vertrouwd. Ik heb nog geen veganist ontmoet, die zich niet goed voelde of vermoeid was. Altijd zijn veganisten fit en kunnen ze de strijd aan tegen de alleseters op sportgebied. Ontelbare atleten zijn veganisten. Als veganist eet je automatisch gezond, omdat je niet wordt vergiftigd door dierlijke proteïne.
- Dierlijke proteïne (eiwitten) verzuren het lichaam en beschadigen daardoor het auto immuunsysteem. Is je immuunsysteem eenmaal beschadigd dan kunnen zich allerlei ziekten voordoen. Ook ziekten die lijken op een vitamine B12 tekort. Het toedienen van B12 zal dan geen enkel effect hebben op die ziekteverschijnselen.

Jouw immuunsysteem is jouw beschermer
- Door onze ervaring als veganist kunnen we een eenvoudig advies geven aan andere veganisten die zich zorgen maken over hun B12: "Als je je goed voelt, blijf dan vooral zo doorgaan." Je lichaam laat je echt wel weten, als er iets mis is.

Het belang van vitamine B12

Vitamine B12 is echter nogal uitzonderlijk. Het is namelijk net als alle andere B-vitaminen wel in water oplosbaar, maar heeft net als alle in vet oplosbare vitaminen wel een voorraad in het lichaam. Die voorraad is voldoende van drie tot soms zelfs wel tien jaren. Zodra deze voorraad op gaat raken, gaat de bloedwaarde dalen, en ontstaat er een tekort. Je kunt dus zeer lange tijd teren op een voorraad, waardoor je niet indirect iets zult merken, en ook niet direct alarm kunt slaan. Net zolang het kan duren eer je iets van een tekort zult merken, is een tekort ook niet zomaar even binnen no-time opgelost.

- Vitamine B12 staat ook bekend als cobalamine. In het centrum van vitamine B12 zit een metaal: kobalt. Daarom ook de naam cobalamine. Natuurlijke vormen die in ons voedsel voorkomen zijn hydroxy-en adenosylcobalamine en methyl. Deze vitamine wordt gemaakt door bacteriën, die in de darmen van veel dieren en in de grond zitten. In voeding zit voor de mens bruikbare B12 in dierlijke producten.
– Vitamine B12 wordt vooral via micro-organismen aangemaakt die in het spijsverteringskanaal of op de schil van ongewassen voedsel voorkomt. Mensen kunnen wel vitamine B12 aanmaken middels de mirco-organismen in de darm aanwezig, maar dit gebeurt echter in een deel van de darmen waar het dan juist niet meer kan worden opgenomen.
– Anders gezegd: we zijn dus afhankelijk van de vitamine B12 inname via ons voedsel. Zoals je eerder kon lezen hebben we vitamine B12 dus echt nodig. Het is van essentieel belang voor diverse functies in ons lichaam. Zo hebben we het hard nodig voor een gezond werkend zenuwstelsel, het hart en vaatstelsel, het maag-darmstelsel, en het immuunsysteem. Komt er te weinig vitamine B12 binnen, kan dit uiteindelijk leiden tot tal van klachten. Omdat al deze functies in ons lichaam minder goed gaan werken. Juist omdat vitamine B12 op zoveel systemen in ons lichaam sterk van invloed is, uit een tekort zich weer anders bij iedereen.

Feiten over vitamine B12

Feit 1: Vitamine B12 ondersteunt het zenuwstelsel en immuunsysteem.
– Is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. En die zijn op hun beurt nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.
– Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel, heeft het de taak om je weerstand te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen, is onder andere te lezen op Thuisarts.
Te weinig vitamine B12 kan het zenuwstelsel en immuunsysteem aantasten en neurologische klachten geven; – van tintelingen in de handen en pijn in de voeten, cognitieve stoornissen, zoals geheugenproblemen.

Feit 2: Aantasting van het hematologisch systeem (bloedbeeld, beenmerg, en bloedstolling)
– Herkenbare klachten zijn vermoeidheid, hartkloppingen, oorsuizen en duizeligheid.
Heb je een tekort dan leidt dat tot een vorm van fatale bloedarmoede.

Feit 3: Darmziektes verminderen de opname
– Terugkerende buikkrampen zorgen er bij deze ziektes voor dat je minder eet en dat je darmen de vitamine minder goed opnemen. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je lichaam B12 niet optimaal opneemt.
Heb je een tekort dan is de kans groter bij bepaalde darmziektes, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Overleg dan met de huisarts.

Feit 4: Overige voorkomende klachten
Er kunnen naast vele klachten, ook vele oorzaken zijn.
– Aantasting van het hart en vaatstelsel, maag-darmstelsel, en het bewegingsstelsel (botten, pezen, en spieren)
– Aantasting van het urogenitaal stelsel (urinewegen en geslachtsorganen)
– Waar één moeite heeft met concentreren, kampt met depressieve klachten, en zich om niets down voelt, kan een ander last krijgen van vermoeidheid, spierkrampen, tintelingen, en geheugenverlies.
– Andere veel voorkomende klachten zijn een ontstoken of plots dikke tong, neurologische klachten, psychische klachten ( met name angsten) het continu koud hebben en verlies van eetlust.

Feit 5: Verminderde inname van vitamine B12 via de voeding
– Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten, omdat dieren het uit de grond en oppervlaktewater halen. We leven tegenwoordig zo hygiënisch, dat we vrijwel geen vitamine B12 meer binnen krijgen uit dit soort “vervuild” voedsel of water. De meeste mensen krijgen dus alleen vitamine B12 via dierlijke producten binnen.
- De veganist en in mindere mate ( afhankelijk van de keuze hoe men het vegetarisme invult) de vegetariër zou supplementen moeten bij slikken. Maar dat je dan als veganist aangewezen bent op suppletie, dat is onjuist. Blijkbaar hebben we genoeg waardoor wij ons toch fitter en gezonder voelen dan vleeseters.
In welke plantaardige bronnen komt het voor:
- Volgens de traditionele geneeskunst zit vitamine B12 niet in plantaardige levensmiddelen, maar in werkelijkheid zit hij hier wel degelijk in zoals de relevante waarden ervan in gerstgras aantonen, maar ook algen; chlorella en rode alg, die natuurlijke tot het plantenrijk behoren. Een andere bron van vitamine B12 is tempeh een fermentatieproduct uit sojabonen.
- De veiligste optie bij een plantaardige voeding is een nemen van B12 verrijkte producten zoals ontbijtgranen, plantaardige drank, eiwitvervangers e.d.
Er zijn ook vegetarische producten op de markt die zijn verrijkt met vitamine B12. Tegenwoordig wordt aan sommige eiwitvervangende producten vitamine B toegevoegd en bevat gedroogd zeewier en algen. Dit kun je zien op de verpakking van het product.
- Uit Japans onderzoek blijkt dat Nori een goede plantaardige bron voor B12 en ijzer is. Gedroogd zeewier en algen zijn één van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Waarschijnlijk is een groot deel hiervan pseudo B12, een variant die niet actief is en niet goed opgenomen wordt in het lichaam.
- Er is ook sojamelk met toegevoegd vitamine B12 te koop. Ook gistextract, zoals marmite, bevat (toegevoegd) vitamine B12 en kan als aanvulling worden genomen. Maar 100 gram gistextract levert nog niet de helft van de dagelijkse behoefte van een volwassene. Algen en zeewieren bevatten een op vitamine B12 lijkende stof, maar deze stof heeft geen vitaminewerking.

Heb je een tekort Dan is het slim om je te verdiepen in een vitamine B12 supplement. De algemene dagelijkse hoeveelheid staat voor zowel mannen als vrouwen op 2,8 microgram.

Overige oorzaken
– Aangeboren stoornissen in de stofwisseling door een verstoorde opname. Bij onvoldoende inname van vitamine B12 middels voeding, kunnen stofwisselingsproducten als homocysteïne en methylmalonzuur accumuleren. Ook het aanwezige foliumzuur kan zijn werk niet meer naar behoeven doen.
– Sommige medicijnen verhogen de kans op een tekort. Gebruik je bijvoorbeeld maagzuurremmers of metformine? Dan kan een tekort aan vitamine B12 optreden, zeker als je het medicijn maanden of jaren gebruikt. Bij mensen met diabetes zorgt de metformine ervoor dat de glucose in het bloed wordt verlaagd en een bijwerking ervan is dat het lichaam minder B12 kan opnemen. Er wordt ook gesuggereerd dat de anticonceptiepil de kans op een tekort verhoogt, maar dit is nog niet duidelijk.

Het komt ook voor, dat iemand verschillende oorzaken vertoont. Sommige oorzaken zijn vrij gemakkelijk te traceren, andere juist ontzettend moeilijk. Dit kan dan ook weer leiden tot verkeerde diagnoses en kunnen mensen nog jarenlang met een tekort rondlopen terwijl er niets gevonden is. Ook kunnen behandelingen nogal hardnekkig zijn. Sommige oorzaken kunnen gemakkelijk worden weggenomen, met bijvoorbeeld een goed voedingsadvies en eventueel wat extra supplementen. Echter kan het ook een zeer lastig verhaal worden, zeker als de oorzaak niet echt gevonden kan worden. Vitamine B12 injecties kunnen ook mogelijk oplossingen bieden.

Bron:
- Peace Food - Rüdiger Dahlke, auteur.
- VoedingscentrumWist je dat...

Planten tegen luchtvervuiling in huis

De Nederlandse lucht is ongezond.
Luchtvervuiling is een grote bedreiging voor de gezondheid, en dat geldt niet alleen buitenshuis. Ook de ‘indoor’ luchtvervuiling is een probleem, en belast vooral de longen. - Verluchting is natuurlijk belangrijk, tenminste als er in je buurt gezonde buitenlucht is. Maar zogenaamde geurtjes en chemische luchtverfrissers verspreiden alleen maar meer vervuiling. ....
Lees verder op wistje dat.