google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Laag Vitamine B12 zonder klachten!

Wel of geen voedingssupplement?

"Als alle veganisten vitamine B12 te kort zouden komen dan hebben ze allemaal bloedarmoede en voelen ze zich allemaal moe en lusteloos. Ze zouden dan allemaal te moe zijn om goed voor zichzelf te zorgen."
Ken je er één laat het ons dan weten.


Waar vitamine B12 allemaal goed voor is wordt uitgebreid beschreven op internet. Een goede vitamine B12 waarde schijnt volgens de huidige meetmethoden zelfs van levensbelang te zijn. Men gaat er tot op heden van uit dat een te lage waarde moet worden behandeld. Veganisten met een lage B12 waarde hoeven zicht echter niet altijd direct zorgen te maken wanneer er geen klachten zijn.
De HB (Hemoglobine) waarde bepaald of iemand bloedarmoede heeft waardoor er zich verschillende klachten kunnen voordoen zoals extreme moeheid. Het is altijd aan te bevelen om bij extreme moeheid je bloed te laten onderzoeken. De huisarts zal bij een lage B12, maar bij een goed HB, ijzer en vitamine D geen actie ondernemen, als je verder helemaal geen klachten hebt.
Bij ons was de huisarts onder de indruk en gaf herhaalde malen aan dat hij respect had voor onze leefstijl en zijn advies was “ga vooral zo door”.
Volgens de arts krijgt hij alleen maar zieke mensen op zijn spreekuur en nooit eens gezonde mensen die hem iets kunnen leren.

Het belangrijkste is natuurlijk om op jouw eigen bevindingen en gevoel af te gaan, wanneer je jouw lichaam niet vertrouwd. Ik heb nog geen veganist ontmoet, die zich niet goed voelde of vermoeid was. Altijd zijn veganisten fit en kunnen ze de strijd aan tegen de alleseters op sportgebied. Ontelbare atleten zijn veganisten. Als veganist eet je automatisch gezond, omdat je niet wordt vergiftigd door dierlijke proteïne.
- Dierlijke proteïne (eiwitten) verzuren het lichaam en beschadigen daardoor het auto immuunsysteem. Is je immuunsysteem eenmaal beschadigd dan kunnen zich allerlei ziekten voordoen. Ook ziekten die lijken op een vitamine B12 tekort. Het toedienen van B12 zal dan geen enkel effect hebben op die ziekteverschijnselen.

Jouw immuunsysteem is jouw beschermer.

Melk is één van de grote boosdoeners voor het beschadigen van het immuunsysteem. Melk is bestemd voor kalveren in hun groeifase. De groeihormonen in melk zijn 3 maal zo hoog als in menselijke moedermelk, omdat kalveren in de natuur al heel snel de kudde moeten kunnen volgen. Daarom groeien ze drie maal zo snel als mensen met echte moedermelk.
Mensen die ook op latere leeftijd nog koeienmelk blijven drinken groeien daarom door totdat de rek er uit is en gaan dan in de breedte verder. Door onze ervaring als veganist kunnen we een eenvoudig advies geven aan andere veganisten die zich zorgen maken over hun B12:
"Als je je goed voelt, blijf dan vooral zo doorgaan." Je lichaam laat je echt wel weten, als er iets mis is.
Bron: Peace Food - Rüdiger Dahlke, auteur.

Het belang van vitamine B12
Deze vitamine wordt gemaakt door bacteriën, die in de darmen van veel dieren en in de grond zitten. In voeding zit voor de mens bruikbare B12 in dierlijke producten. De veiligste optie bij een plantaardige voeding is een nemen van B12 verrijkte producten zoals ontbijtgranen, plantaardige drank, eiwitvervangers e.d. Een tekort aan B12 kan problemen geven voor je gezondheid. En het lijkt natuurlijk logisch dat vleeseters een hogere vitamine B12 hebben dan geen vleeseters, omdat volgens het voedingscentrum vitamine B12 alleen in dierlijke voeding voorkomt. Maar dat je dan als veganist aangewezen bent op suppletie, dat is onjuist. Blijkbaar hebben we genoeg waardoor wij ons toch fitter en gezonder voelen dan vleeseters.

In welke plantaardige bronnen komt het voor:
- Uit Japans onderzoek blijkt dat nori een goede plantaardige bron voor B12 en ijzer is. Gedroogd zeewier en algen zijn één van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Waarschijnlijk is een groot deel hiervan pseudo B12, een variant die niet actief is en niet goed opgenomen wordt in het lichaam.
- Er is ook sojamelk met toegevoegd vitamine B12 te koop. Ook gistextract, zoals marmite, bevat (toegevoegd) vitamine B12 en kan als aanvulling worden genomen. Maar 100 gram gistextract levert nog niet de helft van de dagelijkse behoefte van een volwassene. Algen en zeewieren bevatten een op vitamine B12 lijkende stof, maar deze stof heeft geen vitaminewerking.
Bron: Voedingscentrum
Wist je dat...

Corona bewijst, dat ook de mens een dier is!

Leefstijl met een goed geweten!

- Het coronavirus is overgesprongen van een dier op de mens. Maar hoe zit dat nou precies? Want uitbraken van dodelijke ziekten zoals COVID-19, maar eerder ook Ebola en SARS, moeten we samen voorkomen. - Doordat dieren worden verhandeld als producten, voor consumptie, voor medicijnen, voor entertainment of als huisdieren, zetten we onze gezondheid op het spel. Maar ook de dieren zelf lijden hier enorm onder. Daarom moeten we onze omgang met dieren veranderen. Voor onszelf, voor de planeet en voor de dieren. Help jij mee? In een video legt Dirk-Jan verdonk, Directeur van Worldanimalprotection dit aan je uit.(Kijk op onze website bij video-online) ....
Lees verder op wistje dat.