google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Leef gezond met een veelzijdig microbioom

Grote impact

De samenstelling van het microbioom is belangrijk voor de gezondheid van het hele lichaam, want het speelt een rol bij onder andere de bescherming tegen ziekteverwekkers, voeding en het metabolisme, het immuunsysteem en de ontwikkeling van de hersenen en het gedrag. Veranderingen in het microbioom hebben een relatie met een groot aantal ziektebeelden die zich niet alleen beperken tot de darm, volgens Carlijn Bruggeling, verbonden aan het Radboudumc, in het persbericht. Via metabolieten, toxines en het immuunsysteem kan het microbioom ook een impact hebben op bijvoorbeeld het goede verloop van zwangerschap of de mentale gezondheid en depressie.
Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep
- De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in onder andere sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Waarom we microben nodig hebben
Op en in jouw lichaam wemelt het namelijk van de onzichtbare kleine wezentjes, zoals bacteriŽn, schimmels en virussen. Dat lijkt misschien vervelend en angstwekkend, maar wees er toch maar blij mee. Want verreweg de meesten zijn goed voor je gezondheid.

- Met het microbioom wordt de samenstelling bedoeld van de micro-organismen dat zich in het maagdarmstelsel bevindt.Ē De samenstelling daarvan is van grote invloed op onze psychische en lichamelijke gezondheid. Naar schatting hebben we wel tien keer zoveel micro-organismen op ons lijf als er lichaamscellen zijn. Ze zitten op onze huid, haar, in onze mond, in de vagina en vooral: in de darmen. Met miljarden tegelijk. Alle microben samen op je lichaam vormen je microbioom. Ieder mens heeft een uniek microbioom, te vergelijken met je vingerafdruk. Er zijn wel altijd enkele bacteriestammen dominant. Afhankelijk van welke soorten bacteriŽn bij jou dominant zijn, kan je in een categorie worden ingedeeld: het zogenaamde enterotype.
- Dat microbioom heeft trouwens evenveel cellen als je gehele lichaam bij elkaar, alleen zijn ze veel kleiner. Het weegt slechts 200 gram, maar is ontzettend belangrijk en veelzijdig. Het zorgt voor de vertering van je eten, maar speelt ook een rol bij het bestrijden van infecties van buitenaf. Bovendien traint het ons immuunsysteem en kun je dankzij je darmflora bepaalde voedingsstoffen omzetten in aminozuren Ė belangrijke bouwstenen voor je lichaam.Ē

Wat doet het microbioom?
- Vanaf het begin van de mensheid leven we samen met ons microbioom. Wetenschappers noemen het wel ďonze goede, oude vriendenĒ en dat is niet voor niks. Het microbioom maakt vitamine K en vetzuren, helpt bij de spijsvertering, ondersteunt het immuunsysteem, biedt bescherming tegen ziekteverwekkers. En dat is maar het topje van de ijsberg, want steeds worden nieuwe functies en invloeden van het microbioom ontdekt. Zo lijkt het ook ons lichaamsgewicht te beÔnvloeden, en ja, zelfs onze geest.
- Het microbioom ontstaat vanaf de eerste seconde dat je op de wereld bent, in de eerste contacten met je moeder en de wereld om je heen. Rond je kleutertijd heb je je grove blauwdruk van je eigen hoogstpersoonlijke microbioom. Daarna kun je dat nog beÔnvloeden door voeding, medicijnen en je manier van leven. Een gezond microbioom bestaat uit een balans van goede en slechte bacteriŽn, waarbij de goede de overhand hebben. We zijn te schoon!
- Een gezond microbioom moet je dus koesteren. Maar helaas: dat doen we niet. Ons microbioom heeft flink te lijden in deze moderne tijd. We douchen bijvoorbeeld veel te vaak en dat vinden onze huidbacteriŽn niet fijn. We eten nog maar weinig vezels, terwijl onze darmbacteriŽn die als voedsel gebruiken. We zijn heel hygiŽnisch, waardoor we niet in aanraking komen met nieuwe micro-organismen, die onderdeel kunnen zijn van ons microbioom.
We gebruiken antibiotica om ziekten te bestrijden, maar daarmee bestrijden we onvermijdelijk ook ons gezonde microbioom. We hebben veel stress, wat ons immuunsysteem continu prikkelt. Uit onderzoek blijkt dat natuurvolkeren een heel gevarieerd microbioom hebben, met heel veel verschillende soorten. Terwijl de moderne mens veel minder soorten heeft. We hebben dus minder ďgoede oude vriendenĒ en dat merk je.

Gevolgen: sneller ziek
- Als je niet zo gezond leeft en je hebt niet zoveel soorten in je microbioom, dan raakt het snel uit balans. Dan krijgen de slechte micro-organismen de overhand en raak je vatbaarder voor ziektes en kwalen. De wetenschap ontdekt steeds meer relaties tussen het microbioom en ziektes als allergieŽn, darmklachten, huidproblemen en luchtwegaandoeningen. Er zijn zelfs al aanwijzingen dat het microbioom een relatie heeft met depressie en autisme. Het zenuwstelsel in de darm staat namelijk in nauwe verbinding met onze hersenen via de darm-hersen-as. Als het microbioom in de darmen niet goed is, heeft dat effect op onze stemming en onze geest. Een verstoring in de darmflora kan een zeer nadelig effect hebben op ons hart- en vaatstelsel. Ongunstige bacteriŽn kunnen giftige stoffen produceren, terwijl gunstige bacteriŽn juist ontstekingsremmende stoffen kunnen aanmaken. Vooral ontstekingen zijn een vijand van een gezond vaatstelsel. Een vetzuur dat deze ontstekingen kan remmen is butyraat (boterzuur), wat wordt geproduceerd door specifieke darmbacteriŽn. Je herkent dat vast wel: bij stress krijg je buikpijn, van de zenuwen diarree en bij verliefdheid ďvlinders in de buikĒ. Die wisselwerking gaat beide kanten op.

- Voor sommige kwalen zijn er al medicijnen die erop gericht zijn om het microbioom te herstellen, zoals bijvoorbeeld voor vaginale infecties. Steeds vaker wordt ook gekeken naar manieren om het microbioom van gezonde mensen over te brengen naar zieke mensen. De poeptransplantatie is het beste voorbeeld. Hierbij wordt de ontlasting van gezonde mensen overgebracht naar de darmen van zieke mensen. Voor sommige terugkerende darminfecties blijkt dit veel effectiever dan antibiotica.

Afvallen door bacteriŽn
-Er komt ook steeds meer bewijs dat de bacteriŽn in de darmen van invloed zijn op je lichaamsgewicht. Met name de bacterie ďAkkermansiaĒ staat in de belangstelling. Als je muizen deze bacterie geeft, krijgen ze geen overgewicht. Er wordt nu onderzocht of dit ook voor mensen geldt. Er is in elk geval verschil tussen het darmmicrobioom van mensen die te dik zijn en mensen die slank zijn. Al met al lijkt het erop dat het microbioom ook deels bepaalt welke broekmaat je hebtÖ

Microbendieet: eet meer bacteriŽn
- Wat kun je zelf doen om het microbioom in optimale conditie te houden? Gezond leven, je niet Šl te vaak douchen met zeep en vezelrijk eten (met veel groenten, fruit, noten en volkoren granen). Je kunt ook je voeding verrijken met gezonde micro-organismen.
Help je microbioom met gefermenteerd voedsel
- De wetenschapper Remco Kort stelt zelfs dat we dagelijks 10 miljard bacteriŽn binnen moeten krijgen met onze voeding. Recent werd onderzocht hoe we in deze agressieve wereld onze damflora op natuurlijke wijze kunnen ondersteunen: met gefermenteerd voedsel. Voorbeelden zijn gefermenteerde voedingsmiddelen kimchi, zuurkool, tempeh en miso. Ook probiotica, producten die worden verrijkt met levende bacteriŽn, zijn soms het overwegen waard. Kies dan voor producten die tenminste 1 miljard levende bacteriŽn per portie bevatten.

Nieuwe energie en ook mooie huid
- Geen machine werkt zo hard als ons lichaam. Eten wordt verteerd, cellen vernieuwd, hormonen aangemaakt, bloed rondgepompt, en ga zo maar door. Maar waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Met dit stappenplan ruim je die spaanders op, zodat je lijf daarna opgeruimd verder kan.

ďOns lichaam is net een fabriek. Er vinden heel wat chemische reacties plaats. Voeding wordt omgezet, alcohol afgebroken en schadelijke stoffen van buitenaf verwerkt. Net als in een echte fabriek blijven bij al die omzettingen ook reststoffen overĒ, vertelde orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Vooral door onze westerse leefstijl staan onze ontgiftingsorganen steeds meer onder druk. ďDe hoeveelheid giftige stoffen waar ons lichaam mee moet dealen is groot: zware metalen, pesticiden, uitlaatgassen, luchtkwaliteit in huis, bewerkte voeding, huidproducten en geneesmiddelen, maar ook toxinen die in het lichaam zelf geproduceerd worden door bijvoorbeeld een lekkende darm of onvolwaardige spijsverteringĒ, somt Reuzenaar op.

Werk aan de winkel dus met dit stappenplan:

Stap 1: De eenvoud van het leverreinigend dieet
- Eet veel vers fruit en rauwe groenten. Rauwe voeding is leverreinigend en zou minstens 40% van het dagelijkse dieet moeten uitmaken. Wortelen, rode biet, donkergroene bladgroenten, oranjerood gekleurde vruchten en groenten bevatten levende enzymen, natuurlijke antibiotica, chlorofyl, carotenoÔden en bioflavonoÔden die de lever gezond kunnen maken en de darm reinigen. Eet geen dierlijke producten: geen melk, boter, kaas en yoghurt, geen ijscrŤme of chips, gezouten of geroosterde noten, geen zoete tussendoortjes, suiker of fastfood maaltijden, beperk zout en verzadigde vetten.
- Eet bitter - bitterstoffen zijn gezond voor de lever, want ze activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in de darmen. Daarna worden ze door de darmen definitief afgevoerd. Een goede afgifte van gal in de darmen zorgt ook voor een gezonde stoelgang.
- In bijvoorbeeld het vlies van graan, het velletje om noten en de schil van groente en fruit zitten bitterstoffen. nemen. Voor een goede portie bitterstoffen kun je ook, knoflook, citrusfruit, groene thee, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn eten. Hier zitten stoffen in die de lever helpen bij het vangen van vrije radicalen en het verwijderen van giftige stoffen. Ook witlof, andijvie en grapefruit bevatten bitterstoffen, al is het aantal bitterstoffen in deze voeding in de loop der jaren gedaald. Dat komt aan de ene kant omdat bitter eten niet altijd in de smaak valt bij de consument. Aan de andere kant gaan bitterstoffen verloren door de intensieve landbouw. Jammer, want bitter in de mond maakt de lever gezond.
- Zorg dat je voldoende van de juiste vetten binnenkrijgt. De omega-3-, -6- en -9-vetzuren uit bijvoorbeeld lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, komkommer en plantaardige oliŽn zoals olijfolie zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever in balans. Vet activeert de productie van gal.

Stap 2: Geef je huis een opfrisser
-Gezonde longen zorgen voor zuurstof, zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Ze zijn van levensbelang! Longen snakken echter weleens naar adem: de luchtkwaliteit in huis is namelijk gemiddeld twee keer zo ongezond als buiten. Oei! Ons huis, ons bed, de scholen en de kantoren waar we vaak zijn, blijken de ideale plekken voor huisstofmijt, ongedierte en schimmels. Dat heeft zijn weerslag op de longen; er kunnen allergieŽn en luchtwegklachten ontstaan. Zo doe je er wat aan:
- Ventileer dagelijks
- Maak naden en kieren dicht
- Kies voor gladde vloerbekleding Ė tegels, hout, zeil Ė in plaats van vloerbedekking
- Was regelmatig alles van stof
- Haal planten in huis voor zuurstof

Stap 3: Poets minder voor een gezondere huid
- Het liefst douchen we elke dag, zijn we al vies van een beetje zand op een worteltje en wassen we onze handen met antibacteriŽle zeep. Klinkt allemaal lekker fris, maar het mag soms best wat minder qua hygiŽne. Ons afweersysteem is namelijk in de war, omdat het steeds minder wordt geconfronteerd met viezigheid. Hierdoor komt het soms op het verkeerde moment in actie.
- Bovendien verzwakt je immuunsysteem van een te schone omgeving en dat heeft invloed op onze hersenen. Die geven dan namelijk minder snel een seintje dat we het gelukshormoon serotonine moeten aanmaken. Het gevolg: je bent sneller neerslachtig. Laat die stofzuiger dus af en toe in de kast staan en stop gerust een ongewassen wortel in je mond!

Stap 4: Geef je spijsvertering een steuntje in de rug
Je spijsvertering heeft hier baat bij
- Thee - Verschillende kruiden zijn goed voor de spijsvertering, zoals kamille, munt, venkel en brandnetel. Zet er een lekkere pot thee van.
- Vezels - Vezels zorgen voor een stabielere darmbeweging. Ze zitten in volkorenbrood, maar ook in fruit en groente. Eet je meer vezels, dan moet je ook meer drinken.
- Lijnzaad - Dit zaad uit de vlasplant bevat veel vezels en zogenoemde Ďslijmstoffení. Deze hebben een positieve invloed op de stoelgang. Gebroken en fijngemalen lijnzaad is overigens effectiever dan hele lijnzaad.
- Zuur eten - Water kefir, tempť, zuurkool: allemaal producten waar van nature melkzuurbacteriŽn in zitten die goed zijn voor de spijsvertering en stoelgang. Kies wel voor zo natuurlijk mogelijke, onbewerkte producten zonder toevoegingen als suiker.

De 9 gulden regels voor je hele lijf
- Beweeg dagelijks minimaal een halfuur.
- Snuif dagelijks buitenlucht op.
- Zorg voor een goede nachtrust.
- Eet gevarieerd, vers en puur.
- Verzorg je huid met liefde en met natuurlijke producten.
- Drink minimaal anderhalf liter water per dag.
- Neem voldoende ontspanning.
- Luister ťcht naar je lichaam.
- Ga op een sport waar je voldoening uit haalt.

Voedsel voor je lever en nieren en het gevoel dat je lekker in je vel zit.
- De nieren en de lever zijn organen, die er specifiek op gericht zijn je lichaam schoon en opgeruimd te houden, zodat het goed kan functioneren. Als de lever en nieren te veel voor hun kiezen krijgen kun je dat merken aan vage klachten zoals moeheid of hoofdpijn. Wie ze steunt met de juiste voeding krijgt daar een hele hoop voor terug.

Checklist lever en nieren:
Ė een beetje citroen(te veel werkt juist averechts)
Ė groene bladgroenten
Ė komkommer, asperge en artisjokken
Ė kiemgroenten
Ė peterselie
Ė koriander
- lavas
Ė knoflook
Ė water (per dag 2ltr)

Bron: onderstaande link
Kennis

Natuur dietisten

Eet je lever gezond.......

Wie de lever goed verzorgt, krijgt er energie, een goed gewicht en een goed humeur voor terug. Daarom zeven tips voor een lever in harmonie. We maken het de lever soms erg moeilijk: we drinken alcohol, roken, slikken medicijnen en we krijgen via het drinkwater, luchtverontreiniging, voeding, cosmetica, diverse giftige stoffen binnen. Bovendien ervaren veel mensen stress en al die stresshormonen komen bij de lever terecht. Dat gaat niet zonder slag of stoten. De verwerking al die 'giftige' stoffen kost de lever namelijk veel energie.

Met deze voedingstips ontlast je de lever

1. Uitwendig gif
- We halen veel giftige stoffen uit de omgeving. Uitwendig gif, noemen we dat. We eten of drinken ze op, zonder dat de lever direct een signaal afgeeft dat het moeizaam gaat. Toch krijgt de lever veel te verduren, bijvoorbeeld als je alcohol drinkt. Door de alcohol neemt het lichaam minder voedingsstoffen op in de darmen. De darmflora raakt hierdoor verstoord. Het kost de lever veel energie en vitamine B om alcohol te verwerken. Uiteraard is af en toe een glas alcohol geen probleem. Als je echter te veel drinkt en dat regelmatig doet, kan er blijvende schade aan de lever ontstaan. Voor vrouwen wordt daarom maximaal twee glazen per dag aangeraden en voor mannen drie glazen per dag.
- Voor cafeÔne geldt hetzelfde. CafeÔne slurpt veel glutathion op, ťťn van de krachtigste antioxidanten die er zijn. Ze helpen mee het lichaam te reinigen, maar door cafeÔne raakt de voorraad van glutathion sneller op. Ook verbruikt cafeÔne vitaminen B, magnesium en mangaan. Is cafeÔnevrije koffie dan beter? Niet echt. Ook cafeÔnevrije koffie bevat veel stoffen die niet gezond zijn voor de lever.
- Ook je kookmanieren hebben invloed op de lever. Zo is koken, stomen, stoven, smoren en klaar maken in de oven beter voor de lever dan gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel. Bij deze laatste vorm van bereidingswijzen komen de schadelijke stoffen vrije radicalen, PAKīs (Poly Aromatische Koolwaterstoffen), formaldehyde en acroleÔne vrij. Deze stoffen vergroten de kans op kanker.

2. Koolhydraten
Producten die zo min mogelijk zijn bewerkt zijn extra gezond voor de lever. Eet bijvoorbeeld fruit met schil, tomaat met vel, zilvervliesrijst en volkorenbrood en geen vruchtensappen en andere producten met veel bewerkte suikers en zoetmiddelen. Ga voor puur, dat zorgt voor een gezond portie koolhydraten die de lever goed kan gebruiken.

3. Energievreters
Koffie, zwarte thee, cola en andere cafeÔnebevattende frisdranken, cacao en chocola zijn energievreters voor de lever. Ook de verwerking van azijn, scherpe kruiden en specerijen zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, vlees, koekkruiden (zoals in ontbijtkoek) en speculaaskruiden kost de lever veel moeite.

4. Heetwaterkuur
Wil je de lever eens flink reinigen? Neem dan een heetwaterkuur. Deze kuur verwijdert afvalstoffen snel, vergroot de energie en versterkt de spijsvertering. Het recept is simpel: kook ongeveer ťťn liter koolzuurvrij bronwater twintig minuten op een laag pitje in een roestvrije pan. Voeg na de twintig minuten een blokje geraspte verse gemberwortel toe. Als je gember niet lekker vindt, kan het ook zonder. Schenk het water in een thermoskan. Zo kun je de hele dag dit warme water - kies een temperatuur die je aangenaam vindt - met kleine slokjes drinken. Het zuivert je lichaam op een natuurlijke en gezonde manier.

5. Rust
Slaap is erg belangrijk voor de lever. De lever rust in de nacht uit en laadt de accu op voor de volgende dag.

Bron:
- VoedingNu 2021
- Gezondheidsnet 2018
- GezondNu 2018

Wist je dat...

Vriend of voedsel?

LAAT DIEREN LEVEN EN BEZORG ZE GEEN HINDER!
"Als we gezond en gelukkig kunnen leven zonder anderen te schaden, waarom zouden we dat dan niet doen?Ē ....
Lees verder op wistje dat.