google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


De 5 gezonde geheimen van Japanners

"Het geluk altijd bezig te zijn"

Dat Japanners zo oud worden en zo lang gezond blijven, is dat toeval?
Okinawa is een eilandengroep ten zuiden van Japan met 2,1 miljoen inwoners. Daar leven de meeste actieve en gelukkige 100-jarigen. Er wonen daar meer gezonde honderdplussers per honderdduizend inwoners, met name vrouwen, dan waar ook ter wereld. Het dorpje Ogimi steekt daar dan nog eens met kop en schouders bovenuit. Amerikaanse en Japanse wetenschappers hebben gedurende 25 jaar zeshonderd 100-jarige onderzocht. Uit hun boek ‘Het Okinawa Programma’ bleek dat de 100-jarige Okinawanen een slank en lenig lichaam hadden en sterke beenderen. Ze hadden soepele, jonge slagaders, een laag cholesterol en homocysteïnegehalte en ze waren in goed conditie. Ze hadden een scherpe geest en weinig geheugenproblemen. Ze hadden een zond libido en hadden de overgang goed doorstaan. Ze zagen er ‘jeugdig’ uit, waren energiek en hadden heldere ogen.

Ik word 126 jaar!!!!
- Dan Buettner heeft in zijn boek De Blue Zones vijf gebieden ter wereld geanalyseerd waar veel gezonde honderdjarigen wonen, waaronder Okinawa. De belangrijkste sleutels voor gezond en vitaal oud worden leken te zijn: gezonde voeding – maar wel met mate eten, voldoende slaap en ontspanning, volop beweging, een sterk sociaal netwerk met veel vrienden en hechte familiebanden en tot slot: ikigai
- Onderzoek gepubliceerd in National Geografic( van mei 2013) toont aan dat mensen die meer dan 100 worden, zoals de Okinawanen, tot hun 91 actief en gezond zijn. Mensen die 80 worden, blijven slechts tot hun 61 actief en gezond. Hoe ouder we worden, des te korter is de periode van kwalen en inactiviteit. Door gezond te eten, verstandig te leven met een beetje geluk en de hulp van onze genen is de kans reëel dat we de 100 kaarsjes uitblazen met slechts een korte periode van kwaaltjes en inactiviteit(9 versus 19jaar), Zo komen we wellicht een stap dichter bij onze droom om zo lang mogelijk actief, gezond en gelukkig ouder te worden!
Volgens diverse onderzoeken zijn Japanse kinderen de gezondste ter wereld en staat Nederland – helaas – een stuk lager. Kunnen wij daarvan profiteren?

Ja: dit zijn de vijf gezonde geheimen van Japanners.

Geheim 1: Véél groenten, fruit en granen
- De Japanse Schijf van Vijf ziet er behoorlijk anders uit dan die van ons. Op het menu staat vooral soja, zeewier, miso, verse kruiden, zeewier en vette vis. Traditioneel bestaat het Japanse dieet voor ongeveer zeventig procent uit groenten, fruit en granen. Voor vijftien procent bestaat het uit soja en zeewier. Daardoor krijgen Japanners relatief veel onverzadigde vetzuren en weinig verzadigde vetzuren binnen. Dat is de reden, zeggen onderzoekers, dat het sterftecijfer ten gevolge van hart- en vaatziekten in Japan veel lager ligt dan bij ons in het Westen. Tot anderhalve eeuw geleden aten ze in Japan zelfs helemaal geen vlees.

Geheim 2: Lopen is een levensstijl
- Iedereen in Japan weet hoe belangrijk het is om te bewegen. Lopen is hier een levensstijl. Bijna niemand neemt de auto naar zijn werk, iedereen wandelt. Het verkeer staat toch bijna altijd vast. Alleen de gangen van de metro zet de stappenteller van Japanners al op een paar kilometer per dag.

Geheim 3: Japanners leren als kind al over voeding
- Japanners leren al op jonge leeftijd van hun ouders welke voedingsstoffen gezond zijn. Ze koken zowel in restaurants als thuis met kruiden om ziektes te voorkomen. En ze hechten veel waarde aan seizoensproducten, want in de winter heb je nu eenmaal andere voedingsstoffen nodig dan in de zomer.

Geheim 4: Alles is in balans
- Balans is in de Japanse samenleving heel belangrijk. In Japan zie je niet zo snel iemand voordringen in de rij bij de supermarkt. Die balans zie je overal terug. In de manier waarop Japanners hun huis inrichten, de wijze waarop ze gerechten serveren en ook de manier waarop ze hun dieet indelen. Ze eten volgens het principe van ‘Hara hachi bu’, wat ‘eet tot je voor tachtig procent vol zit’ betekent. En of ze nu sushi rollen, vis grillen, fruit vervoeren of thee serveren, ze doen het allemaal met aandacht en toewijding.

Geheim 5: Japanners eten en gebruiken yuzu
- Yuzu is een Japanse citrusvrucht die veel meer vitamines en antioxidanten bevat dan andere citrusvruchten, zoals citroenen en sinaasappels. Behalve culinair (chef-koks roemen de yuzu vanwege zijn aromatische smaak) worden de vruchten ook medicinaal gebruikt. Japanners geloven dat het griep en verkoudheid op afstand houdt als je een yuzubad neemt. Bovendien zou de olie in de schil heel goed zijn voor de huid. Een vrucht die overal goed voor is!

Geheim 6: Ikigai voor een lang en gelukkig leven
- Komt uit het Japans en laat zich zo’n beetje vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn‘. Lees deze zin eens hardop en leg dan de klemtoon op het woordje geluk: ‘het geluk altijd bezig te zijn‘
- Onderzoekers Miralles en Garcia bezochten het dorpje Ogimi en het viel hen op dat de bewoners een ongewone vreugde uitstraalden. Bij doorvragen viel het ze op dat deze hoogbejaarden allemaal een reden hadden om ’s morgens met plezier op te staan. Voor de een was dat de moestuin onderhouden, voor de ander passen op de achterkleinkinderen of vrienden ontmoeten en één honderdjarige ging nog vrijwel dagelijks vissen om een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening van die dag. Wat ze ook deden, ze deden het met plezier en hadden daarbij het gevoel nuttig te zijn. Al was het maar lachen en praten met vrienden. ‘Plezier’ en ‘nuttig’ zijn hier de sleutelwoorden.
Bron: GezondNu 2019

Je hart heeft haar eigen hormonen
Je hart is veel meer dan een bundel spieren die werken als een pomp. Onderzoekers van het Instituut of HearthMath hebben ontdekt dat het hart meer invloed heeft op ons zenuwstelsel dan onze hersenen. Je hart communiceert zowel met je zenuwstelsel als met je hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het hart ‘hersencellen’ heeft en zijn eigen hormonen afscheidt. Je hersenen en zenuwstelsel komen tot rust als je harmonie kent op gevoelsniveau. Wees maar eens 20 seconden echt dankbaar voor iets en voel wat dit met je lichaam doet. Het brengt je hele lichaam tot rust en de kans is groot dat er een glimlach op je gezicht komt.
Er zijn veel zaken waar je hart blij van kan worden; in de natuur zijn, genieten van kunst of muziek, vervullend werk, creatief bezig zijn en leven in een gemeenschap (familie) in liefde en vriendschap. Maar als grootste bron van vreugde noemen veel wijzen het zich inzetten voor anderen en het dienen van de mensheid. En laat dat nou net ook iets zijn dat heel erg nuttig is!

We gaan steeds beter voelen wat er niet klopt
Het klopt niet dat er kinderen doodgaan van de honger en er ook kinderen zijn die veel te dik zijn. Het klopt niet dat bijna de helft van de mensen in het rijke westen een chronische ziekte heeft. Het klopt niet dat we dieren eten die geen fatsoenlijk leven hebben gehad en producten vol met chemische stoffen. Het klopt niet dat er zoveel mensen onder de armoedegrens leven. Het klopt niet dat we de oceanen leeg vissen en de aarde plunderen. Het klopt niet dat grote bedrijven overal de macht in handen hebben en dat zelfs onze overheden dansen naar de pijpen van deze bedrijven.

Plezier zit in je hart
Heb jij voldoende ikigai in jouw leven? Doe jij iets met je leven waar je plezier uithaalt en waardoor je je tegelijkertijd nuttig voelt? Wat geeft jou plezier, wat doe je graag en is iets waarmee je ook het gevoel hebt dat je een zinvolle bijdrage levert? Wat deed je graag als kind? Vaak is dat ook wel iets waar je goed in bent, waar een talent van je ligt.
Luister naar je hart. Je hart weet de weg.
Bron: Energieke Vrouwen Academie 2017

Het recept voor een lang en gelukkig leven: eet de helft, loop het dubbele, lach het driedubbele en geef grenzeloos veel liefde – Tibetaanse wijsheid

Leefstijl

120jaar oud

Hoe word je 100?

Aan ouderen – zeker mensen die de 100 jaar halen – wordt nog wel eens de vraag gesteld: wat is je geheim? De antwoorden zijn vaak grappig of aandoenlijk, maar natuurlijk weinig wetenschappelijk onderbouwd. Naar langer leven wordt echter wel degelijk onderzoek gedaan. Met deze geheimen kun je je levensverwachting wellicht een duwtje in de goede richting geven.

1. Leef bewust
Mensen die bewust leven, leven langer. Meerdere onderzoeken wijzen in die richting. Het gaat dan onder andere om aandacht besteden aan wat je doet, goed nadenken over dingen en proberen te doen wat ‘goed’ is. Bewustzijn levert vaak gezondere keuzes: je beschermt daarmee je gezondheid en versterkt relaties. Daarbij verlengt het ook de subjectieve levensduur, want zonder het je te beseffen leef je regelmatig op de automatische piloot en vergeet je om je heen te kijken.

2. Maak vrienden
Koester de mensen die je om je heen verzameld hebt, want verschillende onderzoeken hebben een positief verband aangetoond tussen sociale banden en een lang leven. Een Australische onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat ouderen met een rijk sociaal leven een kleinere kans hebben op overlijden in een tienjarig onderzoek dan leeftijdsgenoten met weinig vrienden. Wel is het belangrijk om je vrienden verstandig te kiezen. De gewoonten van je vrienden zijn vaak besmettelijk, dus ga vooral om met mensen die gezond leven. Zeker roken en overgewicht lijk je ‘gemakkelijk’ van mensen die je na staan over te nemen.

3. Treed in het huwelijksbootje
Getrouwde mensen leven langer, althans dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Het kan voor mannen wel vier jaar schelen. Bij vrouwen verlengt het huwelijk het leven gemiddeld met twee jaar. Volgens wetenschappers zijn het zowel de sociale als economische voordelen die dit effect veroorzaken. Daarbij hebben ongehuwden vaker de neiging tot ‘riskant’ gedrag. Onbewust stimuleren getrouwde stellen elkaars gezonde gewoonten. Een slecht huwelijk heeft dit effect natuurlijk niet. De stress die daarmee gepaard gaat, kan de levensverwachting juist ongunstig beïnvloeden.

4. Maak van slaap een prioriteit
Een goede nachtrust kan het risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en stemmingsproblemen verlagen. Het zorgt er ook voor dat je sneller herstelt van ziekten. Een nachtje doorhalen is echter minder goed voor de gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat je als je minder dan vijf uur per nacht slaapt de kans op vroegtijdig overlijden vergroot.
Een dagelijks middagdutje lijkt ook een manier om langer te leven. Een onderzoek met meer dan 24.000 mensen suggereerde bijvoorbeeld dat mensen die ’s middags regelmatig een powernap nemen een lagere kans hebben op overlijden aan hartziekten. Onderzoekers denken dat een dutje goed is voor je hart, omdat het de stresshormonen laag houdt.

5. Zoek een doel
Hobby’s en activiteiten die een betekenis voor je hebben, hebben mogelijk ook een positief effect op de levensverwachting. Japanse onderzoekers vonden dat mannen die een sterk gevoel van zingeving hadden, minder snel overleden aan de gevolgen van onder andere een beroerte of hartziekten in een onderzoeksperiode van 13 jaar. Er zijn ook aanwijzingen dat als je weet wat je doet en waarom je iets doet, dit de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen.

6. Houd stress onder controle
Stress kun je natuurlijk nooit helemaal vermijden, maar je hebt wel invloed op hoe je er mee omgaat. Probeer rust te bewaren en stresssituaties onder controle te houden. Yoga, meditatie, mindfulness, ademhalen, afstand nemen, wandelen… Het gaat er vooral ook om dat je kunt ontspannen en relativeren: kijk wat bij jou past.

7. Gebruik bescherming
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ongevallen staan in de top tien van doodsoorzaken van Nederland. In de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar en 25 tot 44 jaar zijn verkeersongevallen zelfs een van de drie belangrijkste doodsoorzaken. Het is dus belangrijk om om je veiligheid te denken. Zo verkleint een veiligheidsgordel de kans op overlijden of ernstig letsel bij een auto-ongeval met 50 procent. Overlijdens bij een fietsongeval worden voornamelijk veroorzaakt door hoofdletsel. Een helm is dus geen overbodige luxe.

8. Weet wat je eet
Overgewicht is een risicofactor voor heel wat aandoeningen. Door gewicht te verliezen, kun je de kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten heel wat kleiner maken. Vooral buikvet is ongezond.Je voedingspatroon zelf kan echter ook een positief effect hebben op de lengte van je leven. Een bekend voorbeeld is het Mediterrane dieet. Dankzij grote hoeveelheden aan fruit, groente, volkoren granen, olijfolie en vis is deze voedingswijze positief voor zowel hart als bloedvaten.

Minder bekend is het voedingspatroon in Okinawa, Japan. Vroeger leefden deze mensen ook beduidend langer dan elders op de aarde door het traditionele dieet dat rijk is aan groene en gele groenten en weinig calorieën bevat. De jongere generaties hebben nieuwe eetgewoonten ontwikkeld en leven niet meer zo lang als hun voorvaderen.

9. Beweeg!
Deze laatste is natuurlijk al lang geen geheim meer. Het bewijs is duidelijk: mensen die regelmatig bewegen, leven gemiddeld langer dan onsportieve leeftijdsgenoten. Er zijn allerlei onderzoeken die het positieve effect van bewegen laten zien: zo verkleint het de kans op onder andere hartziekten, beroerte, diabetes, sommige vormen van kanker en depressie. Ook je cognitie en geheugen zijn er bij gebaat.
Bron: Gezondheidsnet juni 2016Wist je dat...

Inname nutriënten kan R-waarde Covid-19 versneld terugdringen.

Een gezonde leefstijl als preventief middel tegen virussen!
De verspreiding van het Covid-19 virus in Nederland zou versneld teruggedrongen kunnen worden door de weerstand tegen infecties bij mensen te verbeteren. Dat kan door de inname van nutriënten, zoals selenium, vitamine A, C en D. Terwijl de avondklok het zogeheten reproductiegetal R met 8 tot 13% kan reduceren, kan een verbeterde immuunsysteem een reductie van minimaal 25% opleveren. Ook de verblijftijd in ziekenhuizen daarmee met 20 % worden teruggedrongen. Dat stelt de World Health Foundation (WHF) uit Bunnik, die als doel heeft de menselijke gezondheid te promoten en kennis en ervaring van artsen te bundelen en door te geven. - Helaas is er weinig aandacht voor een maatregel die iedereen zelf kan nemen. Dit heeft te maken met onze ongezonde voeding zoals veel dierlijke- en geraffineerde voedingsmiddelen. Mede uit onderzoek van onder meer de universiteit van Groningen en Southampton, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift - Nutrients –, blijkt dat nutriënten als vitamine A,B6, B12,C, D, E, selenium, magnesium, koper, en zink. Omega-3 vetzuren en aminozuren zoals taurine een belangrijke rol spelen in de verbetering van het immuunsysteem. ....
Lees verder op wistje dat.