google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Waarom eten als een voetprintariŽr!

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi

Er is er nieuwe voedingsstijl in opkomst: de footprintarian, in het Nederlands ĎvoetprintariŽrí. Wie eet als een voetprintariŽr maakt zijn voedselkeuzes op basis van de CO2-uitstoot. Interessant, want hoe doe je dat? We hebben de zes basisprincipes voor je op een rij gezet.

1. Een voetprintariŽr eet meer plantaardig
- Een voetprintariŽr eet vaker plantaardig, want de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld 100 gram peulvruchten ligt veel lager dan dat van 100 gram biefstuk. Minderen met dierlijke eiwitten is daarom de belangrijkste stap. Voordat jouw biefstuk of rollade op je bord belandt, heeft het al een heel proces achter de rug. Voor het houden van vee is namelijk veel land, water en voer nodig. Eťn kilo rundvlees eten staat qua broeikasgas-uitstoot bijvoorbeeld gelijk aan 180 kilometer autorijden. Dierlijke producten Ė denk aan kaas Ė hebben een grotere voetafdruk dan plantaardige voeding. Voor veel mensen is helemaal geen vlees eten een moeilijke opgave. Toch maakt elke aanpassing verschil. Eet overdag bijvoorbeeld geen dierlijke producten meer op brood en maar drie tot vier keer per week een stukje vlees bij het avondeten. Dan bereik je winst als het gaat om CO2-reductie.
- De productie en consumptie van dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) behoren tot de meest milieubelastende onderdelen van het voedselpakket. De veeteelt sector verrijst in de top twee of drie van de belangrijkste veroorzakers van de milieuproblemen, op iedere schaal, van lokaal tot mondiaal. Deskundigen voorzien dramatische gevolgen voor milieu, natuur, en landschap en voedselzekerheid, wanneer we er niet in slagen ons verbruik van dierlijke eiwitten om te buigen naar een meer duurzaam, plantaardig dieet.
- Consumptie van de mens zorgt volgens het RIVM-onderzoek voor 20 tot 30 procent van de milieuschade die in het onderzoek is uitgedrukt als de hoeveelheid grond die nodig is voor veehouderij en CO2-uitstoot. Een eetpatroon met minder vlees en zuivel zou de schade verminderen.

2. Eet volgens de seizoenen
- Lokaal en seizoensmatig eten is een eerste stap in de goede richting. Eet jij aardbeien in de winter? Daar doe je het milieu geen goed mee, want ze worden dan waarschijnlijk gekweekt in een kas. Daar is veel energie voor nodig. De supermarkten liggen bijna het hele jaar vol met producten die eigenlijk niet bij het seizoen horen. Het helpt als je geen producten koopt die van ver met het vliegtuig komen. Check daarom altijd het land van herkomst op het etiket. Bovendien zijn groente en fruit in het seizoen het allerlekkerst. Let daarnaast ook een beetje op de aanbiedingen van de supermarkt. De groenten die er op dat moment veel zijn, worden groter ingekocht en goedkoper aangeboden.
- Check op de kalender van Milieucentraal omwelke producten het gaat. Voorbeelden zijn groenten als bloemkool, broccoli, tomaat, ui en prei het hele jaar door een duurzame keuze, maar kun je aardbeien, kersen, frambozen en bramen beter alleen in de zomer eten.
Profiteer en geniet!

3. Drink vaker thee dan koffie
- Minder goed nieuws voor de koffieverslaafden onder ons: jouw dagelijkse kopje draagt niet bij aan het verkleinen van je voetprint. En dan te bedenken dat wij Nederlanders de meeste koffie van iedereen ter wereld drinken. Koffie is alles behalve lokaal. De koffiebonen worden geÔmporteerd en komen veelal uit Zuid-Amerika, Afrika en AziŽ. Bij de teelt van koffie wordt volop gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen die niet alleen in het grondwater terechtkomen, maar ook schadelijk zijn voor de boeren die hiermee werken. Een voetprintariŽr drinkt daarom liever thee of water. Helemaal geen koffie meer drinken is een opgave, dus kies als je het doet altijd voor eentje met een keurmerk, zet je koffie zelf van verse bonen in plaats van pads of plastic capsules en gooi nooit een kopje weg. En: drink je koffie zwart.

4. Vervang rijst door aardappelen
- De aardappel stond een tijdje in een negatief daglicht vanwege de hoeveelheid koolhydraten, maar steelt als het over duurzaamheid gaat absoluut de show. Dat komt ten eerste omdat ze ook gewoon in Nederland worden geteeld. De druk op het milieu is bij aardappelen laag als het gaat om broeikasgassen en het gebruik van land. Voor de teelt en opslag van aardappelen is niet veel energie nodig en de opbrengst per hectare is hoog. Bij rijst is dit het tegenovergestelde. Bij het telen van rijst heb je veel uitstoot omdat rijstvelden onder water worden gezet. Rijst heeft daarnaast een lagere opbrengst per hectare. Aardappelen mogen dus vaker op je bord belanden, als je wilt eten als een voetprintariŽr.
- Granen en brood hebben een lage carbon footprint in vergelijking met andere bronnen van eiwit.

5. Laat voorverpakte maaltijden staan
- Wist je dat we een derde van ons eten verspillen? We kunnen de CO2-impact met 10 procent verminderen door te zorgen dat we geen voedsel meer weggooien. VoetprintariŽrs kopen daarom liever geen voorverpakte producten en maaltijden. Voor deze producten wordt veel verpakkingsmateriaal gebruikt en ze zijn maar kort houdbaar, waardoor de kans dat je het weggooit groter wordt. Dit geldt ook voor snacks en kant- en klare maaltijden. Voor voorverpakte producten is veel meer vervoer, bewerking en materiaal nodig. Je denkt wellicht dat je heel goed bezig bent als je een vegan lunch bowl koopt, maar als je je voetafdruk wilt verkleinen, kun je thuis beter gewoon een boterham met pindakaas en rauwkost eten.
- Gebruik restjes - Restjes of kliekjes klinken misschien niet heel aantrekkelijk. Maar is het eigenlijk niet zonde om eten weg te gooien? Hebje thuis nog wat over van de avondmaaltijd, gooi het dan zeker niet weg. Verwerk restjes groente of peulvruchten in een soep, omelet, wrap of neem het mee als lunch. Heb je veel eten over? Vries het dan in en eet het op een ander moment. Dat levert dan ook meteen tijdsbesparing op een andere dag op.

Eet zoveel mogelijk pure producten
- Door pure voedingsmiddelen zoals fruit en groenten te eten geeft dat minder CO2 uitstoot en is tevens veel gezonder. Plantaardige producten zijn vaak goede en goedkope eiwitbronnen en kunnen goed ingezet worden als vleesvervanger. Daarnaast zijn ze vaak een stuk voordeliger dan vlees, vis of kip. Een voorbeeld van een voordelige vleesvervanger is de peulvrucht. Peulvruchten (zoals bonen en kikkererwten) zijn rijk aan B-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium en bevatten daarnaast ook veel vezels. Naast goed voor je voor je portemonnee en het milieu dus ook goed voor je gezondheid!
- Diepvries is een goed alternatief voor vers - In de diepvries kun je voordelige groenten, fruit en vis vinden, ook buiten het seizoen. Omdat dit langer houdbaar is en minder gevoelig voor derving liggen de prijzen vaak aanzienlijk lager en ook jij hoeft het thuis dus niet in een paar dagen op te hebben. De voedingswaarde van diepvriesproducten is niet minder (soms zelf beter!) dan vers, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Jouw voedselafdruk
- Is de hoeveelheid ruimte, die je eetpatroon inneemt op aarde. Dit is bv. de ruimte, die wordt ingenomen door het verbouwen van voedsel, maar heeft ook te maken met productie, verpakking en transport. De gemiddelde voedselafdruk van Nederlanders is 2,1 hectare, terwijl er gemiddeld maar 0,9 hectare beschikbaar is voor ieder persoon op aarde. Door geen vlees en zuivel te eten, verklein je je voedselafdruk gemiddeld met de helft!
- Documentaire: www.meatthetruth.nl

Zelf een steentje kan bijdragen
Door het volgende te doen:
1. Eet (meer) plantaardig - het haalt ongeveer 1.3 ton van je CO2-voetafdruk af.
2. Koop eerlijke kleding of koop minder en als het moet tweedehands.
3. Kies bewust je vervoermiddel - ga meer op de fiets of wandel naar de supermarkt.
4. Wees kritisch op je energieverbruik - minder schermtijd, meer leestijd.
5. Benut de mogelijkheden van recycling - Help met opruimen op straat of in het bos.

Aanvullende site
Kennis

Goed geweten

WKOF

Verklein je voedselafdruk..

8 redenen waarom je geen vlees zou moeten eten!
Minder of geen vlees eten heeft een enorm effect hebben op onze planeet, onze gezondheid en dieren. Twijfel jij nog?
- Lees dan hier 8 redenen waarom je minder vlees zou moeten eten!

1. Het is beter voor het milieu
- De vee-industrie is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en ontbossing. Op dit moment stoot de vee-industrie meer broeikasgassen uit dan al het transport ter wereld samen. Door minder of geen vlees te eten creŽren we minder uitstoot, wat weer bijdraagt om de klimaatdoelen van Parijs te behalen. Als we onze vleesconsumptie niet verminderen, wordt het bijna onmogelijk om de klimaatdoelen te behalen.
- Een kilo rundvlees eten schaadt het milieu in dezelfde mate als 250 kilometer autorijden of een lamp van 100 watt twintig dagen achtereen laten branden. In Japan werden alle aspecten van de rundveehouderij onder de loep genomen, zoals de manier waarop dieren gehouden worden en gevoerd en het transport van vee. Duidelijk werd dat runderen in belangrijke mate bijdragen aan het broeikaseffect. Koemest bijvoorbeeld belast het milieu met zuren (ammoniak) en bestrijdingsmiddelen. Meer dan twee derde van het energieverbruik in de rundveehouderij komt op het conto van de voerproductie en transport.
- Voor de Japanners is het duidelijk. Om te komen tot een milieuvriendelijker veehouderij moet de manier van voeren en houden van dieren veranderen. Groenvoer in plaats van krachtvoer levert al de helft minder drijfgassen op. Maar het meest milieuvriendelijk is toch geen rundvlees eten.

2. Het voorkomt dierenleed
- Van de meer dan 70 miljard dieren die jaarlijks in de veehouderij worden gehouden, brengen 50 miljard hun leven door op fabrieksboerderijen. Hier worden dieren als producten gezien in plaats van als levende wezens met gevoel. Dieren in de industriŽle veehouderij leiden vaak een kort en ellendig leven en zitten opgesloten in kleine kooien, kratten of hokken, waardoor ze geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Door minder vlees te eten kunnen we voorkomen dat dieren lijden. Vaak zijn mensen zich niet bewust van het leed dat achter de vee-industrie schuilgaat.

3. Je helpt werkomstandigheden verbeteren
- Met werknemers in de vee-industrie wordt vaak net zo wreed omgegaan als met de dieren. Ze werken op hoog tempo met gevaarlijke machines waardoor levensbedreigende verwondingen op de loer liggen, kunnen aandoeningen aan de luchtwegen krijgen door slechte lucht in bijvoorbeeld stallen, lijden aan PTSS en worden blootgesteld aan gevaarlijke resistente bacteriŽn. Door minder of geen vlees te eten kom je op voor deze werknemers en gaat er geen geld meer naar bedrijven die slecht omgaan met hun werknemers.

4. Het bespaart water
- In de vee-industrie wordt veel water gebruikt, zo gaat in de Verenigde Staten maar liefst 56% van al het water naar de veeteelt. Om vlees te produceren is veel water nodig; in elke stap van het vleesproductieproces wordt water gebruikt. De dieren drinken water en om veevoer te produceren is water nodig. Ook om machines te laten werken en om het vlees te verpakken wordt water gebruikt. Volgens Food Tank vereist de productie van 500 gram rundvlees ongeveer 6.809 liter water, om 500 gram aan varkensvlees te produceren is ongeveer 2.180 liter water nodig.
- Het is belangrijk om te bedenken dat water ook op kan raken. Vaak groeien we op met het idee dat er altijd genoeg water zal zijn, toch is dit niet het geval. In 2018 was er bijvoorbeeld al een tekort aan water in verschillende grote steden in BraziliŽ, India en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika werd zelfs gevreesd dat het water compleet op zou zijn en er geen druppel meer uit de kraan zou komen. Door minder of geen vlees te eten kunnen we dus een tekort aan water voorkomen.

5. Geen vlees eten is goed voor je gezondheid
- Er zijn oneindig veel onderzoeken die aantonen dat het beter is om plantaardig te eten. Door plantaardig te eten, vermindert de kans op een aantal kanker- en hartaandoeningen en leef je over het algemeen langer. Je helpt dus je eigen gezondheid te verbeteren en stelt ook een goed voorbeeld voor de mensen om je heen.
-Gunstig effect
De onderzoekers (RIVM) concluderen dat het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige voeding niet alleen bevorderlijk is voor het milieu, daar ook voor de gezondheid van Nederlandse kinderen. De kinderen kregen door middel van complete vervanging bijna 30 procent minder verzadigde vetten binnen en bijna 30 procent meer voedingsvezels dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

6. Het beschermt wilde dieren
- Een derde van de oppervlakte op aarde wordt gebruikt voor vee of om gewassen voor veevoer op te verbouwen. Om hiervoor meer ruimte te creŽren wordt tropisch oerwoud gekapt. Door het kappen worden wilde dieren uit hun natuurlijke leefgebied gejaagd en verliezen we diersoorten met alarmerende snelheden. Experts waarschuwen zelf voor massale uitsterving. Zo heeft het eten van vlees dus ook een groot effect op dieren in het wild en help je diersoorten te behouden als je plantaardig eet.

7. Het helpt honger te bestrijden
Een koe eet in haar leven vele kilo's aan veevoer, voordat ze kan worden geslacht en er rundvlees als eindproduct overblijft. Een koe eet bijvoorbeeld 7 kilo aan graan, om 500 gram rundvlees op te brengen. Stel je eens voor dat deze koe er niet is. Dan hebben we niet de 500 gram rundvlees, maar houden we wťl 7 kilo graan over. Van die 7 kilo kunnen veel meer mensen eten. Er is al een voedseltekort; bijna een miljard mensen op aarde lijdt honger. Door minder vlees te eten, blijft er meer eten over en lossen we dus een deel van het voedseltekort op.

8. Het is lekker en makkelijk!
Plantaardig eten is niet moeilijk en is zelfs erg lekker. Probeer het eens! Verandering begint bij jezelf. Als we onze planeet, onze gezondheid, onze werkers en dieren willen beschermen moeten we onze vleesconsumptie verminderen. Dit betekent dat we moeten switchen naar plantaardige alternatieven of alternatieven zoals kweekvlees. Beloof jij diervrij te eten? Doe dan de Ďdiervrijí belofte.

Voor onze planeet en voor de medemens
Het rijke Westen had anno 2019 nog geen concrete klimaatproblemen. Maar we hadden wťl een flink aandeel in die zeespiegelstijging. Er ontstonden de grote industrieŽn. Sindsdien hebben we in onze regio enorm veel CO2 en andere broeikasgassen uitgestoten. Daar zijn we nu met de hele wereldbevolking de dupe van, maar de mensen in Groenland, IndonesiŽ en nog een aantal kwetsbare gebieden op de wereld ervaren de gevolgen het eerst en het hevigst.

Bron:
- De betere Wereld
- GezondNu
- Universiteit Wageningen: rapport 'Vleesminnaars, vleesminderaars en vleesmijders'.
- Worldanimalprotection.nl 2020
- LekkerGezond 2020Wist je dat...

Start de zomer vitaal!

Verbeter de wereld, begin bij je zelf!
Wil jij op een gezellige manier werken aan een betere hersengezondheid en ben je 50+? Kom dan op 3 juni naar het Olympisch Stadion! - Samen met Klup organiseren we een groot evenement met allerlei activiteiten op het gebied van vitaliteit en hersengezondheid. Zo kun je een lezing bijwonen van Erik Scherder, meedoen aan een yoga-clinic of een slaaptraining volgen. ....
Lees verder op wistje dat.