google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Waarom algen als voeding nemen?

Compleet scala aan voedingsstoffen

Voeding is een primaire levensbehoefte en daarom één van de belangrijkste fundamenten van een optimale gezondheid. Zonder voldoende essentiële voedingsstoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren. Een groot aantal welvaartsziekten wordt veroorzaakt door gebrekkige voeding, lucht- en waterverontreiniging, gifstoffen, stress en een ongezonde lifestyle.

- Al bijna honderd jaar krijgen algen wetenschappelijke aandacht vanwege hun voedingswaarde. Eerst dachten wetenschappers dat algen een algemene voedingsbron zouden worden wegens hun rijke proteïnegehalte. Spirulina en nostoc werden overigens al eeuwen gebruikt in Azië en Afrika. Ondertussen is het proteïnegehalte niet meer het enige argument om hen als gezondheidsvoeding te bestempelen. Algen zijn rijk aan vitamines (vitamine B), mineralen (kalium, magnesium, ijzer en calcium) en carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, astaxanthine ...). Carotenoïden zijn een groep van antioxidanten die de ogen en de huid beschermen.
- Algen zijn ook een bron van omega-3-vetzuren. Sommige algen zijn zo rijk aan omega-3-vetzuren dat er bedrijven zijn die omega-3 uit algen winnen. Bekende algensoorten in supplementvorm verkrijgbaar zijn spirulina, chlorella, klamath-algen, dunaliella en haematococcus. Ze hebben allen specifieke eigenschappen.

Wat is de kracht van Chlorella en Spirulina
- De kracht van beiden zit hem in de GI-GAN-TISCHE hoeveelheden chlorofyl. Chlorofyl is de groene kleur, die bijvoorbeeld de vele bladgroenten hun groene kleur geven. Hoe groener ( donker) het kleurpigment, hoe meer chlorofyl het bevat. Chlorofyl heeft in het bijzonder twee hele belangrijke eigenschappen.

Chlorella en Spirulina - de natuurlijke reiniger
- De eerste is dus die ontgiftende werking. Het is in staat, om allerlei toxische stoffen aan zich te binden, zoals de zware metalen uranium en kwik. Chlorofyl kan zorgen, dat deze zware metalen niet worden opgenomen in het bloed, en via de ontlasting worden afgevoerd.
- Chlorofyl is een zeer belangrijke bron van glutathion. Hoe meer we daarvan binnen krijgen, hoe blijer onze lever daarvan wordt. Onze lever heeft  vitamines, mineralen en sporenelementen nodig om zijn taken – onder andere de ontgifting en de omzetting en recycling van hormonen – in goede banen te leiden. Chlorofyl bezit veel glutathion.
- Chlorofyl verbetert de aanmaak van rode bloedlichaampjes, het verbetert de zuurstofopname, zodat de cellen meer energie kunnen genereren. Chlorofyl zit meest in groene bladgroenten en algen. Er bestaat ook een synthetische vorm van chlorofyl, genaamd CHLOROFYLINE. Deze synthetische vorm is stabieler en veel goedkoper dan pure chlorofyl. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan met deze synthetische vorm, waardoor niet alles aannemelijk hoeft te zijn over bijvoorbeeld chlorella en spirulina.
- Het advies luidt dan ook om te gaan voor puur, vers voedsel als (vers of gedroogde) algen, groene bladgroenten (hoe donkerder, hoe beter) en pure, 100% natuurlijke, biologische algen-poeders. Het is bij poeders erg belangrijk dat je jezelf verzekert van een 100% natuurlijk en puur algen-poeder.

Wat is chlorella?
- Chlorella is één van de best onderzochte algen ter wereld en is een van de beste oplossingen voor gevarieerde voeding. Chlorella is een groen, eencellig micro-alg, dat oorspronkelijk werd aangetroffen in Oost-Azië. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Algen zijn een groep eencellige planten, zonder wortel, stengel of blad, die voor menselijke consumptie voornamelijk wordt gekweekt in zoetwatervijvers. Algen kunnen zich bijzonder goed aanpassen aan extreme omstandigheden en behoren daarom tot een van de oudste levensvormen op aarde. De naam Chlorella komt van het Griekse chloros wat ‘groen’ betekent en ella wat vertaald kan worden als ‘klein’. Deze naam verwijst naar het hoge gehalte aan bladgroen of chlorofyl wat de zoetwater alg.
- Terwijl Chlorella al langere tijd erg populair is in Japan en de rest van de Oriënt neemt de bekendheid en de populariteit ook in het Westen toe. En dit niet zonder reden. Naast het feit dat Chlorella het lichaam in bijna al haar voedingsbehoeften voorziet heeft chlorella een aantal opmerkelijk eigenschappen die de gezondheid positief kunnen beïnvloeden.
- Chlorella heeft bevat meer dan 100 elementen in een samenstelling die je lichaam nodig heeft. Daarom is Chlorella niet alleen interessant omdat ze helpt het immuunsysteem te versterken door haar uitzonderlijke samenstelling van levensnoodzakelijke bouwstoffen. Ze speelt ook een belangrijke rol bij een goede werking van het digestief systeem, waarbij gasvorming wordt verminderd of voorkomen, de darmflora herstelt en de darmwerking en de transit verbetert.
- Chlorella is wellicht het meest veelzijdige, geheel natuurlijke voedingssupplement met zéér veel toepassingsmogelijkheden!
- Chlorella bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan chlorofyl, de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee zij zonlicht opvangen en omzetten in zuurstof (fotosynthese).

Bijzonder aan CHLORELLA is de CGF (Chlorella Growing Factor), die de eigenschap heeft de cellen sneller te doen delen en te vernieuwen zodat hierdoor bijvoorbeeld, zoals vele malen is aangetoond, wonden sneller genezen.
- Zo stimuleert Chlorella bijvoorbeeld de aanmaak van T-cellen in het bloed (actief tegen virussen en kanker) en kan ze als dagelijkse detox worden gebruikt vanwege haar ontgiftende eigenschappen. Want of we het nu leuk vinden of niet, het leven in de 21e eeuw leven stelt ons bloot aan allerlei vormen van vervuiling. Dit veroorzaakt dat gif-stoffen zich op bouwen in het lichaam wat neerkomt op gezondheidsproblemen later. Chlorella heeft bewezen buitengewoon effectief te zijn in het ontgiften van het lichaam en zelfs zware doses van toxinen worden verwijderd binnen ongeveer drie tot zes maanden. De onverteerbare buitenste celwand van Chlorella bindt met de pesticiden en metalen in ons lichaam. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat een lichaam vrij van toxines een sterk immuun-systeem heeft die ons vrij houdt van ziekte.
- Deze wordt traditioneel ingezet om de ontgifting van de lever te ondersteunen, maar blijkt namelijk ook de metabolisatie (verwerking) van lipiden (vetten) in de lever te ondersteunen. Hierdoor wordt opstapeling in de levercellen voorkomen. Leververvetting, NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease), is stilaan wereldwijd een ernstig gezondheidsprobleem. En dat heeft alles te maken met het moderne Westerse voedingspatroon.
- Suppletie met chlorella kan beschouwd worden als een interessante preventie en complementaire behandeling bij vetlever, overgewicht, diabetes en lipidenstoornissen.
- Veganisten kunnen veilig gebruik maken van Chlorella omdat de alg geen dier is, maar een minuscuul kleine plantje zonder wortels, bladeren of stengels. Veel algen kunnen zich enorm goed aanpassen aan extreme omstandigheden. Ze kunnen goed tegen radioactieve straling en zijn erg goed bestand tegen vervuiling en giftige stoffen zoals zware metalen. Chlorella wordt voornamelijk gebruikt voor ontgifting.

Chlorella is geen geneesmiddel maar een zeer hoogwaardig voedingsmiddel dus dosering is meer iets persoonlijks.
- Chlorella is een van de gezondste, meest potente voedingsmiddelen die er bestaan en verdiend daarom absoluut het stempel 'superfood'. Wij zijn zelf voorstander van een brede voeding waarin er naast algen ook voldoende verse groente en fruit zitten bomvol antioxidanten, speltbrood/tarwekiembrood, zilvervliesrijst, koude geperste oliën die niet verhit worden o.a lijnzaad olie, plantaardige vetten met omega 3 o.a noten, kiemgroenten zoals taugé, rauwkost dus een goede gevarieerde mix. Stress, alcohol, geharde vetten, suiker en roken zijn de grote slopers. Als je dit weghaalt dan heb je al een grote winst gemaakt. Beperk verder je koffie en thee, zijn binden zich aan belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium en zijn echte mineraalrovers.
- Chlorella houdt kwalen op afstand, zodat wij verder kunnen met een actieve levensstijl.

Een aantal feiten over Chlorella op een rijtje:
- Chlorella filtert effectief giftige stoffen uit uw lichaam.
- Chlorella Groei Factor (CGF) versnelt hergroei beschadigt weefsel.
- RNA en DNA in Chlorella wordt geassocieerd met ouderdomsvertraging.
- Helpt de spijsvertering, slechte adem en constipatie.
- Alle groene bladgroenten bevatten chlorofyl, maar geen enkele zoveel als Chlorella
- Chlorofyl heeft antimutagene en anti-carcinogene eigenschappen, erg nuttig bij het beschermen van uw lichaam tegen de schadelijke bij-effecten van bijvoorbeeld medicijn of drugsgebruik.
- Bevat gemiddeld 58% plantaardig eiwit. Net als Spirulina een prima eiwit(vlees)vervanger.
- Bevat veel meer calcium dan melk.
- Helpt de bloedsuikerspiegel reguleren en vermindert hiermee het hongergevoel.
- Perfect voor bij elk dieet.
- Werkt cholesterol verlagend.

Onze persoonlijke ervaringen met chlorella is een openbaring.
- Chronisch exceem is volledig hersteld.
- Epileptische insulten bij een plotseling optredende hersenaandoening zijn afgenomen.
- Behandeling na een hersentumor met bestraling deed iemand meer energie geven en zelfs bij uitval van arm en been weer enigszins te herstellen.

Chlorella wordt een voedingssupplement genoemd, maar het is het beter het als volwaardige voeding te beschouwen. Om de volledige voordelen van het gebruik van chlorella te ervaren volstaan enkele tabletten niet. Een dosis van 5 tot 10 gram per dag is werkelijk de minimaal te nemen hoeveelheid. Dit geldt zeker als het in combinatie met een actieve/sportieve levens-stijl wordt gebruikt, maar ook preventief tegen kwalen of om een lange levensduur en vitaliteit te bevorderen. Chlorella is een absolute 'superfood' met de unieke capaciteit ons lichaam zowel te ontgiften als te voeden en van energie te voorzien.

Hoeveel chlorella moet ik nemen?
Beginnersdosis of kinderen: 5 gram per dag
Normale dosis: 10-20 gram per dag
Therapeutische dosis: 20-50 gram per dag
Bovenlimiet: er is geen bovenlimiet, maar het kan raadzaam zijn chlorella langzaam in het eetpatroon te introduceren.
Chlorella kan bij sommige personen in het begin milde diarree of misselijkheid veroorzaken.

Chlorella wordt wordt verkocht als tabletten en als poeder.
Bij een goede kwaliteit Chlorella zijn er, zelfs bij hogere dosering, in principe geen bijwerkingen te verwachten.

Wat is Spirulina?

Spirulina platensis is een microscopisch kleine spiraalvormige, blauw-groene alg met een waanzinnig voedingsprofiel. Spirulina is een ware vitaminebom en bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren. Spirulina wordt beter opgenomen dan de meeste synthetische vitamines en is daarom de beste keus als vervanging van een multivitaminen-supplement. Ook bevat spirulina de zo belangrijke omega 3 vetzuren en zit boordevol anti-oxidanten.
Daarnaast is spirulina een volwaardige plantaardige eiwit-bron en is daarmee uitermate geschikt voor vegetariers. Spirulina verbetert het functioneren van ons immuunsysteem en is daardoor een krachtige energie-booster.

Biologische gezien is Spirulina een van de oudste levensvormen op onze planeet. Spirulina is ongeveer 3.6 miljard jaar geleden ontstaan en vormde een evolutionaire brug tussen bacterie- en plant-leven. Deze waterplant heeft zich gedurende miljarden jaren uitstekend weten aan te passen en is in de loop van de geschiedenis door verscheidene culturen gebruikt waaronder in Afrika, het Midden-Oosten en de Amerika's. Spirulina groeit van nature in mineraalrijke meren zoals die voorkomen op de verschillende continenten. De grootste concentraties natuurlijk voorkomende spirulina zijn tegenwoordig te vinden in het Texcocomeer in Mexico, rond het Tsjaadmeer in Centraal Afrika en langs de Grote Riftvallei in Oost Afrika. De meeste commerciële spirulina wordt vandaag de dag echter gekweekt in speciale buitentanks in delen van Noord-Amerika en Azië. Sinds de jaren zestig is er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de nutrionele voordelen van spirulina en inmiddels zijn er meer dan 100.000 studies en artikels gepubliceerd die de aanzienlijke gezondheidsvoordelen die spirulina biedt documenteren.

Een aantal feiten over spirulina op een rijtje:
- Bevat meer beta-caroteen dan welke andere voeding - 25 keer meer dan wortelen
- Bevat 12 keer meer ijzer dan runderlever
- Rijkste bron van vitamine A
- Bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren
- Is samengesteld uit 60+% eiwit. In vergelijking met vlees (27%) of soja (34%)
- Biedt 12 keer meer bio-beschikbaar eiwit dan biefstuk
- Rijke bron van anti-oxidanten. Belangrijk voor een goede gezondheid en een lang leven.
- Rijkste plantaardige bron van GLA (essentieel vetzuur)
- Bevat naast GLA ook omega 3 vetzuren DHA en EPA
- Rijke bron van vitamine E, 3 keer meer dan tarwekiemen
- Bevat Fycocyanine, een zeldzame blauwe pigment, uniek voor Spirulina.Fycocyanine stimuleert het immuunsysteem en is een krachtige anti-oxidant.
- Spirulina is het enige voedsel dat 96 sporenelementen bevat in een natuurlijke, synergetische balans.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele voordelen die Spirulina biedt. Bovendien is Spirulina makkelijk in gebruik. Een kleine hoeveelheid (2 eetlepels) dagelijks in een smoothie of een handjevol tabletten vergelijkbaar is met twee goede porties groente. Een grote plus bijvoorbeeld voor mensen met een druk leven waarbij het dieet niet of onvoldoende bestaat uit verse (biologische) groenten en fruit.

Hoeveel Spirulina moet ik nemen?
Beginnersdosis of kinderen: 3-5 gram per dag
Normale dosis: 10-20 gram per dag
Therapeutische dosis: 20 tot 60 gram per dag
Sporters/Atleten: tot wel 60 gram per dag
Bovenlimiet: er is geen bovenlimiet

Spirulina wordt verkocht als tabletten en als poeder. Bij een goede kwaliteit Spirulina zijn er, zelfs bij hogere dosering, in principe geen bijwerkingen te verwachten.Ook tijdens de zwangerschap of borstvoeding is spirulina een goede en verantwoorde keuze.

Goede voeding kan je veel ellende besparen, investering in je eigen lichaam is nog altijd de beste investering op termijn zodat je lang van het leven kunt genieten. Kies je voor gemak dan hangt daar altijd een prijs aan.
Kies voor kwaliteit en laat voeding je medicijn zijn...
Voeding

Bio spiruline-chlorella

Astaxanthine als krachtige alg!

Astaxanthine is een donkerrood pigment, dat wordt gewonnen uit een microscopisch kleine alg "Haematococcus pluvialis", die valt onder de carotenen. Bekende andere carotenen zijn onder meer de oranje bètacaroteen in worteltjes en het rode lycopeen in tomaten. Astaxanthine wordt in eerste instantie geproduceerd door algen in de zee. Astaxanthine is een unieke stof omdat het bio-beschikbaar is door vrijwel het hele lichaam. Astaxanthine kan daarnaast ook worden aangemaakt via fermentatie, door de rode gist Pfaffia rhodozyma. In tegenstelling tot bètacaroteen uit worteltjes, wordt astaxanthine niet in het lichaam omgezet naar vitamine A. Astaxanthine wordt ook wel de koning van de carotenoïden genoemd en heeft bijzonder krachtige en veelzijdige antioxidatieve eigenschappen.

Super antioxidant
De antioxidantwerking van astaxanthine is volgens studies zeker 10 maal hoger dan die van zeaxanthine, luteïne, canthaxanthine en bètacaroteen en 100 maal hoger dan die van vitamine E. Astaxanthine is een in vet oplosbare stof en kan in de celwanden van ons lichaam worden opgenomen, waar het zowel binnen als buiten de cel vrije radicalen kan wegvangen. Dit effect kan tot vele voordelen voor de gezondheid leiden. Deze heeft als enige van de carotenoïden familie het voordeel dat het in staat is door te dringen op verschillende plaatsen in je lichaam;
– is goed voor de hersenfunctie, cholesterol en voor de maag, helpt bij vermoeide ogen en uithoudingsvermogen,
– voor soepele gewrichten, spieren, banden, pezen, en de huid.
– zowel het cardiovasculaire- en zenuwstelsel zijn allemaal astaxanthine receptief, wat wil zeggen dat opgenomen en gebruikt kan worden. Als je het vergelijkt met veel andere stoffen is astaxanthine zeer potent. Stoffen zoals Vitamine A, C en E zijn veel minder sterk en effectief dan astaxanthine.

De voordelen van astaxanthine voor de gezondheid:
- Werkt ontstekingsremmend – kan ontstekingen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten vertragen. Andere onderzoekers melden dat ook mensen met artritis door jicht verlichting kunnen ervaren. Ontstekingen aan de ogen kunnen afnemen door astaxanthine.
- Gunstig voor de huid – helpt de normale structuur, elasticiteit en het uiterlijk van de huid te behouden. Het helpt de hydratatie van de huid en vermindert de zichtbare tekenen van het ouder worden (minder rimpels). Astaxanthine kan de huid van binnenuit beschermen tegen UV-straling van de zon. Ook kan het de huid elastischer maken en beschermen tegen achteruitgang, waardoor rimpels kunnen afnemen.
- Werkt positief op de ogen – de doorbloeding in de ogen kan door astaxanthine verbeteren. Ook als de doorbloeding tijdelijk stopt, kan astaxanthine de schade aan de ogen beperken. Verder zeggen onderzoekers dat astaxanthine de schade aan het netvlies door blauw licht van LED-lampen (dus beeldschermen van computers, telefoon en tablets) kan verminderen.
- Goed voor het cardiovasculaire stelsel – zoals al reeds vermeld werkt astaxanthine heilzaam op hart- en bloedvaten. Onderzoekers zeggen dat dit mede komt doordat astaxanthine atherosclerose (in de volksmond aderverkalking genoemd) tegengaat. Ook gaat astaxanthine de oxidatie alsmede de vorming van LDL-cholesterol tegen.
- Kan de mannelijke vruchtbaarheid verbeteren – onderzoekers stelden een toename vast in het aantal zwangerschappen van stelletjes wanneer de man astaxanthine nam en voorheen gediagnosticeerd was als onvruchtbaar .
- Stimuleert de lichaamseigen Superoxidedismutase (SOD) – lijkt aanzienlijk te worden verhoogd door astaxanthine bij doses vanaf 5 mg. SOD zit in al onze lichaamscellen om eventuele vrije radicalen razendsnel de kop in te drukken en de frontlijn te vormen voor de detoxificatie. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan. Andere antioxidanten hebben deze eigenschap niet.
-Kan het risico op kanker verlagen – volgens onderzoekers lijkt het erop dat astaxanthine ook bij mensen het immuunsysteem kan versterken en het risico op kanker kan verlagen, maar dit moet nog verder klinisch worden onderzocht.
- Kan vermoeidheid door sport tegengaan – bij fietsers is een verbetering in de prestaties en geleverde kracht vastgesteld. Ook bij dieren lijkt astaxanthine de fysieke prestaties te verbeteren.
- Kan het brein beschermen – astaxanthine staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling vanwege de beschermende werking op de zenuwcellen en het brein. Onderzoekers brengen astaxanthine in verband met een beschermende werking tegen dementie, alzheimer en parkinson.

Astaxanthine samen met omega 3
Astaxanthine werkt synergetisch met omega 3 in de vorm van EPA en DHA. Ook kan het de oxidatie van deze omega 3-vetten voorkomen.

Aanbevolen dosering
- De aanbevolen of goedgekeurde doses variëren wereldwijd tussen de 2 mg en 24 mg. De Europese voedselwaarhond EFSA heeft astaxanthine tot een dosering van 2mg per dag helemaal veilig verklaard. Wanneer astaxanthine wordt ingezet als supplement is het advies om de dosering te houden tussen de 4mg en 12mg per dag.

Pas op: vermijd synthetische astaxanthine
- Op de wereldmarkt wordt synthetische astaxanthine het meest verhandeld, vooral voor gebruik in dierenvoer voor zalm. Deze synthetische vorm wordt geproduceerd uit petroleum, oftewel aardolie. De werking van synthetische astaxanthine is totaal anders dan die van de natuurlijke vorm, waardoor we deze twee niet met elkaar mogen vergelijken. De langetermijneffecten van synthetische astaxanthine op de menselijke gezondheid zijn echter onbekend, daardoor kunnen we het beter vermijden. Met name omdat synthetische astaxanthine veel zwakker werkt, zijn er zeer hoge dosissen nodig, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Helaas is synthetische astaxanthine ook goedgekeurd als toevoeging in voedsel onder het e-nummer E161j. Kweekzalm verkoopt beter als het een felroze kleur heeft, wat wordt bereikt door het toevoegen van synthetische astaxanthine aan het voer. Natuurlijke astaxanthine die afkomstig is van algen is op supplementen van verschillende merken te herkennen aan de vermelding van keurmerken zoals AstaPure of Bioastin.

Bron:
- aHealtylife 2021


Wist je dat...

Vriend of voedsel?

LAAT DIEREN LEVEN EN BEZORG ZE GEEN HINDER!
"Als we gezond en gelukkig kunnen leven zonder anderen te schaden, waarom zouden we dat dan niet doen?” ....
Lees verder op wistje dat.