google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Is zuur voedsel ongezond?

Welke factoren veroorzaken verzuring?

Terwijl iedereen massaal let op calorieën, koolhydraten en E-nummers besteedt men relatief weinig aandacht aan zuren en basen. Jammer want daar is veel gezonde winst te halen. Iedereen verzuurt in meer of mindere mate door het voedsel dat we eten.
- Voor het goed functioneren van tal van lichaamsprocessen is herstel van de zuur-base balans van ons lichaam essentieel. Onze Westerse leefgewoonten geven na verloop van tijd lichamelijke verzuring, een situatie waarbij deze balans verstoord is. Dit kan resulteren in tal van klachten en een kwakkelende gezondheid.

Wat is een alkalisch eetpatroon?
- Het alkalische eetpatroon is een alternatieve medische voedingstheorie en is bekend sinds ongeveer 1913. Bij een 'alkalisch' eetpatroon gaat het er in de eerste plaats om dat we voorzichtig zijn en overwegend alkalisch voedsel consumeren - voedsel dat ons lichaam kan omzetten in basen.
- Een overwegend alkalisch eetpatroon voorziet ons van gemakkelijk opneembare basische mineralen en van alle voedingsstoffen en vitale stoffen die het lichaam nodig heeft om een gezond evenwicht te vinden.

Het sleutelwoord: balans
- Omdat ons lichaam voedingsstoffen nodig heeft uit het hele spectrum van voedingsmiddelen, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Als je lange tijd een te eenzijdig eetpatroon volgt, zal je lichaam blijvend last hebben van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Uw eetpatroon moet daarom voor 80% uit alkalische en 20% uit zuurvormende producten bestaan. Zo eet je gezond, lekker en in balans.

Het resultaat: gezondheid
- Het doel van een overwegend alkalisch dieet is om het zuur-base-evenwicht te stabiliseren, de reguleringsmechanismen te verlichten en verzuring en de daarmee gepaard gaande symptomen te voorkomen. Een alkalisch eetpatroon ontzuurt - idealiter gecombineerd met een ontzuringsprogramma - het bindweefsel, de lymfe, de dunne darm en alle andere organen en delen van het lichaam die een alkalische pH-waarde nodig hebben. Het lichaam wordt minder belast met zure afval stoffen en er ontstaat meer vitaliteit en minder kans op botontkalking.

Zo werken spijsverteringsenzymen of enzymen van het immuunsysteem alleen bij de juiste zuurgraad.
- Na de spijsvertering start de stofwisseling van ons eten. Als deze klaar is blijft er een zure of basische rest over in het lichaam. Eet je veel verzurend voedsel dan doet je lichaam aanspraak op kostbare mineralen. Verzuring geeft een steeds groter mineralentekort in ons lichaam, wat zorgt voor een slechtere stofwisseling met diverse aandoeningen als gevolg. Dit kunnen zijn: minder goede darmwerking (obstipatie), botontkalking (osteoporose), vermoeidheid, spierkrampen, problemen met slapen en depressie.Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en frisdranken laten veel restzuren achter.
- De basen en zuren zijn reststoffen die bij het verteren van voedsel ontstaan. Zo leveren groenten en fruit basische reststoffen op,terwijl de consumptie van vlees en soja zure reststoffen geven. De term zuur heeft hier niets te maken met smaak. Zelfs de meeste zure citroenen en sinaasappels leveren basische reststoffen op. Suiker is neutraal. Toch kan een overmaat aan suiker en koolhydraten gaan gisten waardoor uiteindelijk ongewenste zuren kunnen ontstaan.

- Niet alleen zuurvormende voedingsmiddelen, ook stress, negatieve gedachten, overmatige spierbelasting en milieuvervuiling zorgen voor zure reststoffen. In een stresssituatie breekt het lichaam veel cellen af, waarbij urinezuur vrijkomt. Bij overmatige spierbelasting produceert het lichaam veel melkzuur met veel spierpijnen als gevolg.

- Het lichaam is dag en nacht in de weer om de zuren en basen in balans te houden. Daartoe worden de zuren eerst zoveel mogelijk geneutraliseerd door het bloed(bloedkleurstof en eiwitlichaampjes). De uitscheiding van zuren vindt plaats via de nieren(onder andere urinezuur), longen(koolzuur)en huid(transpiratievocht). De afvoer loopt uitstekend als de hoeveelheid zuren binnen de perken blijft. Bij een overmatige toevoer of onvoldoende afvoer(ondiepe ademhaling en weinig beweging) zal het lichaam de overtollige zuren neutraliseren door basische mineralen(calcium, magnesium) aan de botten onttrekken, met botontkalking tot gevolg.

Verzuring is veroudering
- Door de ophoping van zure afvalstoffen kunnen lichaamscellen minder goed hun werk doen. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van zuren maakt cellen steeds minder actief met als gevolg dat de weefsels verouderen. Verzuring maakt sneller oud en is bedreiging voor de vitaliteit op de lange termijn. Te veel zuren verslappen immers het bindweefsel, wat meer kans geeft op cellulitis.

Is zuur eten ongezond eten?
- Nee. Voeding die zorgt voor een teveel aan zuren, is zeker niet hetzelfde als ‘ongezond’ eten. Voor de juiste balans moet onze voeding voor 80% basevormend zijn en slechts voor 20% uit zuurvormend voedsel bestaan Veel voedingsmiddelen zoals vlees, vis, peulvruchten en kaas zijn, zuurvormend. Ook granen en noten zijn verzurend, en dat zijn zeker geen ongezonde voedingsmiddelen.

Word je zuur door zuur eten?
- Nee. Dat betekent niet dat we te veel citroenen en zuurkool eten. Wel dat ons eten te zuurvormend is. Veel klachten zouden zijn te voorkomen door rekening te houden met een goed evenwicht van zuren en basen. Een zure citroen zorgt na de vertering en stofwisseling juist voor een basenoverschot. De smaak ‘zuur’ heeft dus niets te maken met het zuur-base-evenwicht.

De oplossing is ontzuren!
- Ontzuren is het proces, waarbij de stroom zure afvalstoffen afneemt en opgebouwde zuurresten uit het lichaam worden verwijderd. Hoe minder zuurvorming des te beter het lichaam functioneert. Beperk verzurende factoren o.a stress, roken, medicijnen, schadelijks straling. Beperk de consumptie van verzurende voeding o.a. koffie, alcohol en eiwitrijk voedsel en eet veelzijdige voeding met voldoende basische levensmiddelen, zoals groenten, fruit, aardappelen helpen een overmatige verzuring van het lichaam te voorkomen. Eet meer ontzurend voedsel o.a veel groenten, fruit, noten en zaden.

Wat is je doel?
- Een goede zuur-base balans in je voeding kan zorgen voor meer energie. Maar er zijn meer redenen om het evenwicht van de zuurgraad van je lichaam te herstellen. Te veel voeding met een verzurende werking, wordt in verband gebracht met klachten.
- Als het lichaam te zuur is, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar allerlei andere plekken in het lichaam zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Dat kan zorgen voor klachten als spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn. Ook een slechte adem en candida worden vaak in verband gebracht met een te hoge zuurgraad in je lichaam.
- Verzuring is een normaal proces dat voortkomt uit het verbranden van ons voedsel. Maar sommige voedingsmiddelen laten na verbranding meer zure resten achter dan andere.
- Het lichaam streeft van nature naar een basenoverschot. Een overschot aan zuren scheidt je uit via je nieren, huid en longen. Zo blijft het evenwicht constant.
- Als het lichaam te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, longen en huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar allerlei andere weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Dat kan zorgen voor klachten als spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn.
- Door te ontzuren herstel je het zuren en basen-evenwicht. Dit doe je door meer voedingsmiddelen te eten die basisch zijn.

Gebruik daarvoor volgende voedingsmiddelen:
- Eet vers fruit of pers het uit. Doe rustig aan met, of vermijd de grapefruit. Deze heeft een erg sterke uitwerking op de lever en kan in combinatie met een ontgifting te veel van het goede zijn.
- Gebruik verse groenten - behalve mais. De voorkeur gaat uit naar broccoli, bloemkool, ui, radijs, venkel, knoflook, artisjokken, rode en groene groenten.
- Zet rijst op het menu en kies voor zilvervliesrijst of basmatirijst. Ook rijstwafels, rijstcrackers en pasta van rijst wordt aanbevolen. Peulvruchten - erwten, linzen, kidney bonen, kikkererwten zijn allemaal prima. Bij iedere drogist ontdek je tenslotte natuurlijke producten die je helpen bij het ontgiftingsproces.

Basenvormend, neutraal of zuurvormend

In de regel is het zo dat men moet streven naar een basenoverschot in de voeding. Het lichaam ontzuurt door overwegend (80%) basenvormend voedsel te eten. Slechts een klein deel zuurvormend voedsel (20%), aangevuld met neutrale voedingsmiddelen zoals kwark, noten, zaden en olie, vormt de balans. Eet je schoon en fit.

Basenvormende voedingsmiddelen - bevatten calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan.
In volgorde van hun afnemend basisch karakter:
- Gember, witte bonen, spinazie, Soja(bonen), bananen, kastanjes, wortelen, champignons, aardbeien, aardappelen, rapen, sinaasappelsap, appelen, peren, druivensap, komkommer, watermeloen, aubergine, uien, kruidenthee, sperziebonen, moedermelk, tofu.
- Citroen(water), noten, bijvoorbeeld amandelen, avocado, grapefruit, groenten; waaronder boerenkool, broccoli, tomaten, witlof, snijbonen en radijs.kiemgroenten, zoals taugé en alfalfa, natuurlijke oliën,

Neutraal
Alpro naturel of kwark, noten, zaden, kokosvet en olie.

Welk voedsel maakt zuur?
- Door te ontzuren herstel je het zuren en basen-evenwicht. Dit doe je door meer voedingsmiddelen te eten die basisch zijn.
Zuurvormende voeding - bevat fosfor, zwavel, chlorine en lithium.
In volgorde van afnemend zuurgehalte:
- Dierlijke eiwitten, suikers, alcohol o.a. bier, koolzuurhoudende dranken en frisdrank laten na verbranding zuren achter. Ook Graanproducten(brood en koekjes) o.a. rijstreep, haver, bruine rijst, boekweit, gerst en noten zijn verzurend.
- Tevens sojaproducten, peulvruchten, o.a erwten, pinda's, zwarte thee(looizuur),

Bekijk voor meer informatie onderstaande link
Leefstijl

Alka

Stappenplan ontzuren

1. Ontdek: wat maakt zuur?
- Wie streeft naar een normale zuur-base balans, moet weten welke voeding basenrijk is en welke voeding zuurvormend is. Koolhydraten (suikers, brood), eiwitten (noten, vis, vlees en kaas) zijn zuurvormend; houd eens een dagje bij hoeveel voeding je eet wat zuurvormend is en probeer deze voeding minder te eten.

2. Eet meer basische voeding
- Je kunt vrij gemakkelijk tegenwicht bieden aan het proces van zure afvalstoffen. Groente, rauwkost en fruit zijn allemaal ‘basisch’; het herstelt het zuren-base evenwicht. Een vuistregel is dat meer dan de helft van je eten basisch zou moeten zijn.

3. Ontstress
- Stress leidt tot relatief veel afvalstoffen. In een stresssituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen. Mensen die vanuit hun werk- of privésituatie regelmatig stress ervaren maar al te goed dat de zuurbalans doorslaat.

4. Beweeg, maar overdrijf niet
- Bewegen is goed, maar spierpijn niet; in je lichaam zit veel melkzuur dat je lichaam moet afscheiden.

5. Meet je zuurgraad
- Om te ontdekken hoe zuur je lichaam is, moet je de pH-waarde kennen. De pH-waarde is idealiter 7,40. Je kunt je pH-waarde meten door een zuur-base testpapier te kopen bij de apotheek en in je ochtendurine te dompelen. Is de waarde die je meet lager dan 7,4 duidt op verzuring.

Actief ontzuren!
Door actief te ontzuren zet u het lichaam aan tot neutraliseren van overtollig zure afval stoffen. Door het drinken van water met basische druppels en ontzurende kruidenthee.

Minder zuur door lekker zweten!
Ontzuring van je lichaam? Best slim om af en toe te doen; een verzuurd lijf kan zorgen voor minder energie en zelfs voor klachten. En ontzuren is echt een activiteit die start in je keuken. Of beter gezegd: bij het boodschappen doen. Maar daarna zal het een plek moeten krijgen in de rest van je dagbesteding.

Zuiveren is véél drinken
Drink twee tot drie liter (bron)water per dag. Voor de dorstlessing of ter verfrissing, maar ook om de neerslag van zure stofwisselingsproducten weg te spoelen en zo de balans tussen zuren en basen te behouden.

Neem je tijd om te gaan zitten, langzaam te eten en goed te kauwen. Want als je je overhaast, kan de vertering verstoord worden en riskeer je om té veel voedsel op te nemen. Voor een voldoende verzadigd gevoel neem je ongeveer 20 à 30 minuten tijd.

Kies vandaag nog een van deze creatieve ontzuurtips en word nog basischer dan basisch.

1. Wandel en douche
Je scheidt niet alleen zure afvalstoffen uit via je nieren, ook je longen en huid. Ga dus rustig sporten (je wilt geen spierpijn!), lekker wandelen of zwemmen. Bevorder daarna de ontzuring via de huid, bijvoorbeeld door een wisseldouche.

2. Kies een dagje sauna! (of een lekker warm bad)
Niet alleen door de verbranding van voeding blijft er een teveel aan zure afvalstoffen in je lichaam over, ook stress, luchtvervuiling en te veel sporten doet dat. Denk aan het teveel melkzuur in je benen die je ontzettend veel pijn oplevert. De grote hoeveelheid afvalzuur in je bloed moet er dan echt zo snel mogelijk uit. Gun je lichaam die uitlaadklep en plan een dagje sauna. Geen tijd? Een lekker warm bad mag ook!

3. Kauw …. langzaam
Het zuur-base-evenwicht draait om de stofwisseling, maar voor een goede stofwisseling is weer een goede spijsvertering belangrijk. Daarom is het belangrijk goed te eten en vooral langzaam te kauwen.

4.Drink over de hele dag gespreid groentesap en kruidenthee.

5.Plantaardige voeding is het minst verzurend.
Stel elke maaltijd (ontbijt, lunch en avondeten!) samen met zoveel mogelijk ingrediënten van deze lijst:
- Groente: boerenkool, broccoli, spinazie, bieten, sla, courgette en rode kool
- Rauwkost: tomaten, radijs en paprika
- aardappel
- kiemgroenten
- fruit: banaan, citroen en limoen grapefruit
- eiwit: soja, amandelen
- plantaardig vet: avocado
- wilde plant: paardenbloemen zijn perfect om je basen-evenwicht te herstellen.

Mannen negeren vaak zure afvalstoffen

In de westerse wereld heeft 21,6% van mannen last van extreme vormen van verzuring ten opzichte van 8,6% van de vrouwen. Vermoeidheid en last van de gewrichten zijn typische verzuringsklachten die vaker bij mannen voorkomen dan bij vrouwen. De reden hiervoor is dat mannen rond het 30ste levensjaar steeds sneller verzuren terwijl vrouwen pas na hun 40ste sterk verzuren.

Eigenwijs
Mannen zijn vaak eigenwijs als het om hun gezondheid gaat. “De dokter bezoeken kan ook morgen”, “Groenten zijn lekker… bij een stuk vlees” en “een paar biertjes moet kunnen”. Dit zijn uitspraken die bijna elke man weleens gezegd of gedacht heeft. Vooral preventief bezig zijn met een goede gezondheid door bijvoorbeeld basisch te eten gaat voor veel mannen een stapje te ver. Totdat de klachten beginnen. Dan is klagen over alle klachten vaak aan de orde van de dag, vooral bij mannen ouder dan 30. En nog wordt er geen gezonde levensstijl ingevoerd maar een pijnstiller gepakt. Dit maakt het probleem natuurlijk alleen maar erger. Het is duidelijk dat mannen van nature een verzurende levensstijl hebben en daar zelf liever niets aan doen.

De vrouw is gezond
Getrouwde mannen leven gemiddeld langer dan ongetrouwde mannen. Er zijn tal van redenen te bedenken voor dit langere bestaan maar een belangrijke factor is de zorgzaamheid van de vrouw. Vooral als het gaat om de gezondheid loopt de gemiddelde vrouw ver vooruit op de man. Het lichaam reinigen, detoxen, gezonde smoothies, superfoods en ontzuren zijn gezonde dingen die voornamelijk voor vrouwen heel gewoon zijn. Dit is vreemd, omdat volgens verschillende onderzoeken de man er meer baat bij zou hebben. Gelukkig is de invloed van de vrouw des huizes op dit vlak bijzonder sterk. Mannen drinken de gezonde smoothie met veel plezier en genieten net zo graag van een heerlijke ontzurende kruidenthee. Zolang ze er niet voor naar de winkel hoeven.

Tips om de man te ontzuren
* Drink Alka® Thee
* Gebruik Alka® druppels, basische druppels om drankjes basischer te maken
* Een veganistische maaltijd is best lekker
* Maak dagelijks een groene smoothie, bijvoorbeeld met een Alka® Greens
* Vervang eens een broodmaaltijd door een salade
* Eet meer groente en fruit

Bron:
- ABC Gezondheid 2019
- Gezondheidsnet 2018
- GezondNu 2018
- AlkaVitea 2017
- Weleda maart 2013

Wist je dat...

Waarom eten als een voetprintariër!

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi
Er is er nieuwe voedingsstijl in opkomst: de footprintarian, in het Nederlands ‘voetprintariër’. Wie eet als een voetprintariër maakt zijn voedselkeuzes op basis van de CO2-uitstoot. Interessant, want hoe doe je dat? We hebben de zes basisprincipes voor je op een rij gezet. ....
Lees verder op wistje dat.