google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Kokosolie verbetert de antioxidantstatus

Met een verbetering van de immuniteit!

ĎVirginí kokosolie bevat niet alleen gezonde vetten, maar ook polyfenolen (net als extra vierge olijfolie). Deze hebben diverse gezondheidseffecten, die in dierproeven uitgebreid onderzocht werden. Zo blijken deze polyfenolen (soort bioflavonoÔden) niet alleen antioxidanten te zijn, zij stimuleren ook de productie van de lichaamseigen antioxidant-enzymen. Hierdoor bieden ze een meer dan dubbele bescherming tegen oxidatieve stress. En dit biedt voordelen op zeer diverse lichaamsprocessen.
- De bescherming op cardiovasculair gebied is bekend. Geciteerd worden verbetering van het lipiden- en cholesterolprofiel, en vooral preventie van de zeer schadelijke Ďlipide-peroxidatieí (het ontstaan van geoxideerde vetzuren door contact met zuurstof). Maar uit de dierenproeven blijkt ook een sterke protectie van lever en nieren tegen oxidatieve stress en toxische stoffen. Bijvoorbeeld tegen cadmium en andere schadelijke stoffen uit roken. Ook in de hersenen werd een hoger niveau van antioxidanten aangetoond. Bovendien verbetert en beschermt kokosvet (en de aanwezige polyfenolen) het darmslijmvlies en de darmflora. Het beschermt eveneens tegen pathogene bacteriŽn, virussen en schimmels in het maagdarmstelsel.

Kokos is een kanjer van snelle energiegever........ook voor je hersenen!
Dit heeft te maken met de middellange-ketenvetzuren: MCTís. Daarom is kokos niet slecht voor hart- en bloedvaten ondanks dat het een verzadigd vet is.

- De American Heart Association demoniseert kokosolie al decennialang, terwijl deze in de gezondheidssector beschouwd wordt als een gezond vet. Vanwaar deze controverse? Een recente review concludeerde dat het bewijs tegen kokosvet gebaseerd is op studies van slechte kwaliteit. Meestal met gebruik van geraffineerd kokosvet: ongezond, net als andere geraffineerde oliŽn.
- Een Britse studie pakte het beter aan: ruim negentig gezonde mensen werden verdeeld in 3 groepen, om elk gedurende 4 weken 50 gram extra virgin kokosolie, olijfolie of boter te verbruiken. Waarna een reeks cardiovasculaire parameters vergeleken werden met de startwaarden. Kokosolie bleek, net als olijfolie, LDL-cholesterol helemaal niet te verhogen. Bovendien verbeterde kokosvet, in vergelijking met boter, ook volgende waarden: HDL-cholesterol, bloedglucose, ontstekingsmarker CRP, en diastolische (laagste) bloeddruk.

- Olijfolie bevat veel mono-onverzadigde vetzuren (Omega 9), boter en kokosolie vooral verzadigde vetzuren. Maar bij kokosvet zijn dit wel voornamelijk middellange vetzuren (vooral laurinezuur) die anders gemetaboliseerd (stofwisseling) worden, en heel wat gezondheidseffecten hebben.

MitochondriŽn zitten in al je lichaamscellen
MitochondriŽn zijn bijzondere organellen (onderdelen van een lichaamscel) die in al je lichaamscellen zitten. Sommige lichaamscellen hebben wel 5000 mitochondriŽn, andere veel minder of zelfs helemaal geen. Organen die veel energie verbruiken zoals je hersenen, ogen, hart, lever en nieren, bevatten veel van deze energiefabriekjes. Ook spiercellen hebben veel mitochondriŽn; huidcellen en buikvetcellen hebben ze niet of nauwelijks. Het is dus niet vreemd dat mensen met overgewicht en weinig spieren vaak klagen over gebrek aan energie. Topsporters hebben juist veel energie omdat cellen in krachtige spieren propvol zitten met mitochondriŽn!

MTCís: snelle energie zonder nare bijwerkingen
Naast glucose is er nůg een type brandstof waar je mitochondriŽn snel energie van kunnen maken en dat zijn de MCTís. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van verzadigde en onverzadigde vetten. Deze indeling wordt vaak gebruikt om vetten in te delen. Veel minder bekend is de indeling in korte-keten-, middellange-keten- en lange-ketenvetzuren. Korte-keten- en middellange-ketenvetzuren (MCTís dus) zijn snelle energiegevers: je mitochondriŽn kunnen die snel in energie omzetten. Lange-ketenvetzuren zijn ook energiegevers maar dit proces duurt veel langer: pas 6 tot 8 uur nadat je ze hebt gegeten kunnen je mitochondriŽn ze gebruiken als energiebron. Wil je snelle energie dan moet je het dus zoeken bij de korte-ketenvetzuren en MTCís.

Helaas vallen bijna alle vetten die we kunnen eten onder de lange-ketenvetzuren: dit zijn dus langzame energiegevers. Korte-ketenvetzuren kunnen we niet eens eten, deze worden alleen in je lichaam zelf aangemaakt door gezonde darmbacteriŽn. Wat overblijft zijn de MTCís en wat is de belangrijkste leverancier hiervan: precies, kokosvet! Overigens bevatten ook palmpitolie en in mindere mate ook zuivel wat MTCís. Maar kokos is de rijkste bron ervan.

Kokos: snel energie, geen vetopslag en supergezond
Omdat kokosvet deze bijzondere MTCís bevat gaat de vertering ervan heel anders dan de vertering van de normale verzadigde vetten. Dit is wat veel mensen, waaronder artsen, niet goed begrijpen. MTCís zijn hele kleine moleculen, die net als glucose direct vanuit de darmwand in ons bloed kunnen worden opgenomen om van daaruit naar de mitochondriŽn te worden gebracht als bron voor energie. Ze zijn voor ons lichaam dus makkelijk te verteren, ze zijn een rechtstreekse brandstof voor je mitochondriŽn en ze worden daarom ook niet gebruikt voor vetopslag. Ook vragen MTCís geen energie van de lever, gal en alvleesklier om te helpen bij de vertering, zoals alle andere vetten. MTCís hebben dan ook niets te maken met de cholesterolstofwisseling in je lever en ze verhogen dus ook niet je cholesterol.

Inname van kokos heeft direct invloed op cognitieve functies
Nu je dit allemaal weet, begrijp je misschien ook waarom uit onderzoek is gebleken dat de inname van slechts 40 ml (2,5 eetlepel) kokosolie zoín grote invloed had op de mentale prestaties van mensen met de ziekte van Alzheimer. Onze hersenen zijn enorme energieverbruikers en daarvoor gebruiken ze bij voorkeur glucose. Als gevolg van een verstoring van de normale glucosestofwisseling in het lichaam, wat weer een gevolg is van het overmatige gebruik van glucose, krijgen hersenen onvoldoende energie en gaan haperen. Alzheimer wordt dan ook niet voor niets diabetes 3 genoemd: er komen steeds meer aanwijzingen dat ons lichaam, inclusief ons brein, niet gebouwd is op de tsunami van suikers en snelle koolhydraten die onze bloedsuikerspiegel steeds weer een piek geven. De MTCís in kokos nemen als het ware de plek in van glucose om de hersenen toch heel snel van voldoende brandstof te kunnen voorzien. Het is voor hersenen een tweede keuze maar uiteraard beter dan niets.

Vervang snelle suikers eens door kokos
Mijn advies: als je behoefte hebt aan een boost van snelle energie, vervang dan die muffin eens door een lepel kokosolie. Kies bij alle vetten die je koopt kwalitatief het beste product dat je tegen komt; er is veel meuk op de markt, zeker op het gebied van kokosolie. Kies biologische, extra virgin kokosolie, verpakt in glas. Het is gezonde voeding, ůůk voor de mitochondriŽn van je hersenen! Ik doe zelf wel eens een lekkere lepel in mijn koffie.

Wetenschappelijk rapport
Een recent wetenschappelijk rapport dat kritisch naar kokosolie heeft gekeken, ziet na consumptie inderdaad een stijging van zowel LDL- als HDL-cholesterol. De onderzoekers zeggen dat kokosolie door de stabiele verzadigde vetzuren geschikt is om eenmalig te verhitten. Omdat kokosolie een laag rookpunt heeft kunnen er volgens de onderzoekers bij herhaaldelijk verhitten mogelijk toxische stoffen ontstaan. Het rapport geeft wel aan dat als je gelooft dat verzadigd vet slecht is, kokosolie niet goed zou zijn. Maar, zeggen de onderzoekers, er zijn helemaal geen goede studies naar de relatie tussen kokosolie en cardiovasculaire ziekten. Een ander recent wetenschappelijk relaas meldt ook conflicterend bewijs. Het blijft dus op dit moment speculeren op basis van aannames.

Omdat er volgens de Amerikaanse Hartstichting en het Voedingscentrum geen wetenschappelijke onderzoeken zouden zijn naar de positieve effecten van kokosolie.

Hieronder op een rij wat de stand van zaken is:

-Kokosolie laat het Ďgoedeí HDL-cholesterol stijgen.
-Kan oxidatie van LDL-cholesterol tegengaan.
-Oervolkeren die extreem veel kokosolie eten zijn bijzonder gezond.
-De MCT-vetten in kokosolie kunnen bijdragen aan het afvallen.
-Kokosolie doodt schadelijke bacteriŽn, schimmels, virussen en zelfs candida.
-Kan de honger voor vele uren stillen.
-Kan bijdragen epilepsie te verminderen.
-Kan hydraterend werken op de huid.
-Kokosolie kan de lever tegen medicijnschade en alcohol beschermen.
-Kan het haar beschermen tegen schade.
-Werkt als een milde zonnebrand (20% UV-reductie, SPF7)
-Kan de orale gezondheid sterk verbeteren.
-Kan tegen Alzheimer werken.
-Kan het buikvet verminderen.
-Werkt uitwendig heilzaam bij eczeem.
-Is een heilzame babyolie.
-Kan de wondgenezing versnellen.
-Kan een positief effect hebben op de sterkte van het skelet.
-Kan ontstekingen verminderen.
-Is een snelle, bruikbare vorm van energie voor het lichaam.

Extra vierge
Er zijn tientallen soorten kokosolie op de markt. Sommige worden ontgeurd, maar sommige worden ook gehydrogeneerd om de houdbaarheid te verlengen. Het restantje onverzadigde vetzuren wordt dan kunstmatig verzadigd gemaakt, zoals ze ook bij margarines deden. Hierbij ontstaan ziekmakende transvetten. Dit soort kokosoliŽn komen vaak voor bij tokoís en kosten maar een paar euro. Kies daarom liever voor biologische extra vierge niet-ontgeurde kokosolie in glas.

Mijn advies
Gebruik kokosolie, maar niet ongelimiteerd. Sommige mensen jagen er per week liters doorheen. Recent heb ik ontdekt dat in olijfolie ook prima kan worden gebakken. Het oliezuur in olijfolie is stabieler dan we dachten. Ook beschermen de polyfenolen in olijfolie de vetzuren tegen oxidatie. Gebruik dus kokosolie en olijfolie afwisselend. Olijfolie kun je het beste koud gebruiken, of kort verhitten. Verhit je iets langer, dan kun je weer kokosolie gebruiken.

Wat vinden deskundigen?
Rineke Dijkinga, auteur van Weten van (h)eerlijk eten en orthomoleculair- en natuurgeneeskundige: De uitspraak van Paracelsus 'Alles is gif en niets is zonder gif, de dosis bepaalt', geldt voor elk voedingsmiddel. Zuivere kokosolie kan een lekkere ťn gezonde aanvulling zijn. Kokosolie bestaat voor een groot deel uit vet dat snel in energie kan worden omgezet, is voor de meeste mensen gemakkelijk te verteren en bevat een aantal antiseptische stoffen. Maar er moet wel ruimte in het voedingspatroon blijven voor andere gezonde vetten als omega 3, 6 en 9.

Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voedingsdeskundige: Als het aan mij ligt waait de kokosoliehype niet over. Kokosolie is zeer geschikt om te verhitten. Kies wel voor biologische niet-ontgeurde kokosolie want de ontgeurde variant is net als margarine een ongezond knutselproduct. Kokosolie is gunstig voor de spijsvertering en wordt niet opgeslagen als vet. Ideaal? Nee, geen enkel product is zaligmakend. Dus ook kokosolie niet. Gebruik daarom ook olijfolie, zo krijg je de nodige omega-9-vetzuren binnen.

Berdien van Wezel, diŽtist: Kokos bestaat voor negentig procent uit verzadigd vet. Dit zogenoemde laurinezuur heeft een negatief effect op het gezonde cholesterol in het bloed. Maar laurinezuur heeft een positief effect op de bacterie die maagzweren kan veroorzaken. Verder oxideert kokosolie niet snel en is het uitermate geschikt voor bakken en wokken. Als je het matig gebruikt, kan het prima.

Voeding

Kokos olie

Hoe gebruik je kokosvet en kokosmeel?

Kokosrasp door de kwark, kokosmeel door het gebak en kokosmelk in een smoothie. Kokos is er in alle vormen en maten. Maar weet jij het verschil tussen kokosmelk en kokoswater? En waar gebruik je kokosvlees eigenlijk voor? En ooit gehoord van kokosazijn?

9 kokosproducten op een rij.
Het schap met kokosproducten in de supermarkt lijkt wel iedere week te groeien. We weten inmiddels hoe veelzijdig kokosolie is, maar wat doe je met boter gemaakt van een kokosnoot en het vlees van een kokosnoot? Wij geven je een handig lijstje die je mee kunt nemen naar de supermarkt of de toko.

Kokoswater
Kokoswater is het vocht uit een jonge, groengele kokosnoot. De bekende yogi Tara Stiles verwerkt kokoswater in groente smoothie, maar je kunt het ook gewoon zo drinken.
- Handig om te weten: Aan kokoswater worden vaak extra ingrediŽnten toegevoegd. Lees daarom het etiket goed, zodat je niet onbewust een suikerbom drinkt.

Kokosvlees
Kokosvlees is het vruchtvlees van de kokosnoot. Volwassen kokosvlees gebruik je in salades, soep, groente- en rijstgerechten, toetjes en taart.
- Handig om te weten: Er zijn twee soorten kokosvlees, dat van een jonge en een volwassen kokosnoot. Het vruchtvlees uit een volwassen kokosnoot is ietwat hard en taai (alsof je een wortel eet) en levert meer vetten en calorieŽn. Jong vruchtvlees is lichter van smaak, minder zwaar en geleiachtig.

Kokosrasp
Dit is gedroogd kokosvlees van de volwassen kokosnoot. Lekker door de havermout, je zelfgemaakte granola, yoghurt of ter versiering op een taart.
- Handig om te weten: Het bevat twee procent vocht (in plaats van vijftig), zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Zoek wel naar ongezoete kokosrasp. Je kunt dit ook in minder kleine stukjes vinden, als kokoschips.
.
Kokosmeel
Voor kokosmeel wordt droog en ontvet kokosvlees gemalen. In bananenbrood, gebak, wraps, pizzabodems of muffin. Bijna alles wat je kunt bakken.
- Handig om te weten: Kokosmeel is glutenvrij en de smaak is lichtzoet. Het bevat de helft minder calorieŽn dan amandelmeel. Meng het wel altijd met een ander meelsoort, anders wordt het te droog.

Kokosmelk
Wordt gemaakt door het vruchtvlees van de kokosnoot samen te persen en het sap hiervan te gebruiken. Het wordt ook wel klappermelk genoemd. Verwerken in een smoothie, muffins, curry, ijs, soep.
- Handig om te weten: Kokosmelk wordt vaak verward met kokoswater. Maar kokosmelk drink je eigenlijk niet puur, kokoswater wel. Vaak is kokosmelk aangelengd met een beetje kokosroom voor een extra romige smaak.

Kokosyoghurt
Yoghurt gemaakt van kokosmelk. Net zoals je normale yoghurt gebruikt. Bij je muesli of granola, met wat fruit of gewoon zo in een kom.
- Handig om te weten: Lees het etiket, want ook aan kokosyoghurt worden wel eens extra ingrediŽnten toegevoegd.

Kokosboter
Kokosboter is niet hetzelfde als kokosvet. Het wordt gemaakt door geraspte kokos fijn te malen tot een romige spread. Smeer het op brood, verwerk het
in een zelfgemaakte notenspread of snack, meng het door een smoothie of door de soep.
- Handig om te weten: Kokosboter bevat meer vezels dan kokosolie.

Kokosbloesemsuiker
Het wordt gemaakt van het sap dat uit de bloem van de palmboom wordt gewonnen. Kokosbloesemsuiker komt dus niet uit de kokosnoot zelf. Het is een geconcentreerde zoetstof. Door de yoghurt of havermout of om mee te bakken. Alles wat je met gewone suiker doet.
- Handig om te weten: De textuur lijkt op rietsuiker. De smaak doet denken aan karamel en geroosterde noten. Gebruik het met mate.

Kokosazijn
Wordt gemaakt van het sap van de kokosboom of van gerijpt kokoswater. Wanneer het gemaakt is van het sap van de kokosboom is het van hogere kwaliteit. Zoals ieder andere azijn, dus bijvoorbeeld als dressing over sla.
- Handig om te weten: De smaak van kokosazijn is neutraal, het smaakt niet naar kokos. Daarom kun je het goed mengen met kruiden.

Tip van de week: - Kokosnoten kraken
Doorboor met een spijker en hamer de twee ogen (donkere vlekken) van de kokosnoot. Vang het kokoswater op in een kommetje. Zet de noot op het gasfornuis totdat deze zwart wordt. Als je de noot nu voorzichtig openmaakt, laat het vruchtvlees los zonder bruin velletje.

Bron:
- ABC Gezondheid 2018
- EVA.nl 2018
- aHealthyLife.nl 2017
- GezondNu 2016Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: Ė 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.