google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Simpele tips voor minder plastic onderweg!

Wegwerp plastic is verboden!

Je gezondheid wordt niet alleen bepaald door welke koffie, thee of soep je neemt. Ook waaruit je je thee en soep drinkt heeft invloed. Want drink je het uit een wegwerpbeker? Dan komt er iets plastic terecht in je lichaam. En zodra je de beker weggooit, zullen ooit je (klein)kinderen iets van de afbraakresten in hun lichaam krijgen. Gebruik daarom deze zomer om je reis en picknicks wegwerp-plasticvrij te maken. Dat eet en drinkt een stuk beter!
- Het plastic rietje is misschien wel hét symbool van ‘dom’ plasticgebruik. Bijna iedereen kan zijn glas water of sap drinken zonder het gebruik van een rietje. Toch worden rietjes massaal gemaakt, verkocht en na een keer gebruiken weggegooid. In het milieu duurt het honderden jaren voordat dat ene plastic rietje is afgebroken. Die geinige en vrolijke rietjes zijn dus nog eeuwenlang onderdeel van die bedreigende en groeiende laag plastic in de oceanen, rivieren en meren op onze planeet.
- Veel plastics zijn gemaakt van polypropyleen. Een materiaal dat is bedacht en ontworpen om sterk te zijn en het lekker lang uit te houden. En dat doet plastic. Honderden en honderden jaren. Zelfs als je het niet meer ziet: plastic valt namelijk in microscopisch kleine deeltjes uiteen en belandt in rivieren en zeeën. Al die piepkleine stukjes komen zo via het water weer in de vissen die we eten of via de bloemen en bijen in de honing op ons brood.

Drie miljard wegwerpbekertjes
-De beelden van rivieren vol plastic in Jakarta of schildpadden die verstrikt zitten in plasticresten, zijn dus terecht verontrustend. Het wordt nog enger als je bedenkt hoeveel rietjes, wegwerpbekers en plasticverpakkingen er zijn. Zo belanden er alleen al in Nederland drie miljard wegwerpbekertjes in de prullenbak. Het opruimen van al dat plastic uit de oceaan zoals Boyan Slat dat wil doen, is knap en bewonderenswaardig. Tegelijkertijd is het ook een eindeloos gevecht als je bedenkt dat er een onophoudelijke nieuwe stroom is van plastic.

Voordat je moedeloos wordt van dit artikel:
- Plastic is een praktisch product en maakt van alles mogelijk. Tegelijkertijd is het één van de schadelijkste materialen voor de aarde geworden.
Wij geven een spiekbriefje om te minderen met plastic. Hoe minimaliseer je het gebruik ervan? En hoe maak je daar een levensstijl van in plaats van een korte bevlieging?
- Plastic minderen is dan misschien een noodzaak, dat betekent niet dat we het met gemak doen. We worden omringd door plastic. Het is overal in ons leven en maakt het leven stiekem ook een tikkeltje makkelijker, waardoor je snel vervalt in je oude patroon vol plastic.
- Minder plastic in je huis en leven toelaten, is namelijk een van de makkelijkste dingen die je kunt doen voor een betere gezondheid voor jezelf en de planeet. Hoe? Start vandaag met deze acht tips:
Voordat we tips geven om dit materiaal te vervangen, geven we dan ook eerst vijf tips die je helpen om het reduceren van plastic te integreren in je dagelijks leven.

Tips om van minderen met plastic een gewoonte te maken
- Schrijf op waarom je de overstap maakt naar een leven met minder plastic. Hierdoor is het makkelijker om te starten en vol te houden. Maak eventueel een mooie collage.
- Houd de voordelen in je achterhoofd of schrijf ze op een mooi vel papier en plak dit op een plek waar je vaak komt. Denk aan voordelen als: je maakt een positieve impact op de planeet, je kunt anderen inspireren en je wordt bewuster van de hoeveelheid spullen die je hebt, koopt en daadwerkelijk nodig hebt.
- Besef dat het geen appeltje-eitje is. Er zijn immens veel producten van plastic gemaakt. Waarschijnlijk kom je er tijdens je zoektocht achter dat je een vergrootglas nodig hebt om plasticvrije producten te vinden. Wat alleen maar de urgentie onderstreept.
- Maak anderen enthousiast. Dat is niet alleen gezellig, maar als je een gezin hebt ook vrijwel noodzakelijk. Anders is het vechten tegen de bierkaai. Praat met je gezin, familie en/of vrienden over je voornemen om plastic te reduceren en leg vooral uit waarom je dit wilt doen. En stel bijvoorbeeld voor om er een leuk en motiverend project van te maken waarbij je elkaar op de hoogte houdt, of pak het aan als een spannende wedstrijd.
- Maak een lijst van producten die je koopt en plastic bevatten. Zet vervolgens zoveel mogelijk alternatieven ernaast voor de specifieke producten. Zo heb je meteen een overzicht wat je makkelijk kunt vervangen.

De makkelijkste tips om minder plastic te gebruiken onderweg
- Op pad? Neem je eigen beker, flesjes en bestek mee van duurzaam materiaal. En ja, dat betekent ook dat je bij het tankstation vraagt of ze de koffie in je eigen beker willen tappen.
- Zeg rigoureus ‘nee’ tegen wegwerprietjes en deksels op bekers.
- Neem je eigen koffie, thee, soep en koude dranken mee en doe die in een thermosfles.
- Plasticfolie is ideaal, maar herbruikbare wrapdoeken zijn beter en een prima alternatief voor folie. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen met jojoba-olie, boomhars en bijenwas.

Tips voor plasticvrije alternatieven
- Je eigen boodschahppentas mee van huis nemen, water uit de kraan drinken in plaats van flessenwater, een rietje van bamboe gebruiken … We kunnen allemaal wel voorbeelden bedenken hoe we kunnen minderen met plastic. Heb je ook aan deze, iets minder voor de hand liggende tips gedacht?
- - Tijd voor de lunch? Die koop je niet kant-en-klaar in een plastic verpakking, maar pak je uit je koelbox – goedkoper, gezonder, duurzamer. Wil je biologische groente en fruit kopen, ga dan niet naar de supermarkt. Daar zit het namelijk vaak in plastic verpakt. De natuurwinkel en de biologische markt zijn in dat geval je beste vriend. Ook voor onverpakte kaas en brood is de markt ideaal. Vergeet niet je eigen tas of mand mee te nemen. Lidl heeft groentetasjes te koop!
- Vervang plastic verpakkingen voor groente of fruit, restjes en je lunch voor wasbare boterhamzakjes.
- Zorg ervoor dat niet alleen je telefoon, zakdoekjes en pen standaard in je tas zitten, maar ook een herbruikbare beker. Voor een koffie to-go
of glaasje water.
- Maak een composthoop in de tuin, zodat je het aantal plastic afvalzakken vermindert.
- Vervang het drinken van sap door het eten van vers fruit. Of maak je eigen sap in een glazen blender.
- Maak meer zelf. Van je eigen allesreiniger (azijn en water) en afwasmiddel (bakingsoda) tot sojamelk, notenpasta, tapenade, humus en veganaise. - Begin een kruidentuintje. Dat kan binnen en buiten, net wat je wilt. Pak je favoriete kruiden, zet ze in leuke potjes, pluk af en toe wat en maak je eigen mengsels. Milieuvriendelijk en lekker!
- Kijk kritisch naar je verzorgingsproducten: vermijd bijvoorbeeld het ingrediënt ‘polyethyleen’, ga voor een houten borstel, gebruik wasbare wattenschijfjes en vervang shampoo voor een stuk zeep.
- Geef en vraag een ervaring of dienst als cadeau. Denk aan een museumjaarkaart, Netflix-lidmaatschap, een e-book, dinerbon of dagje weg. Of geef tweedehands spullen, maak zelf iets of doneer aan een goed doel.
- Probeer deze soorten plastic in ieder geval te vermijden: polyvinylchloride (PVC), polystyreen (PS) en polycarbonaat.
- Kleed je huis aan met zoveel mogelijk natuurlijke, ongeverfde/ongelijmde materialen. Denk aan hout, bamboe, kurk, kokos en sisal.
Deel deze tips met je vrienden.

SUCCES! Statiegeld op kleine flesjes
Een historische overwinning: per 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flesjes! Dat is een grote mijlpaal in een jarenlange politieke strijd over statiegeld. Dit voorkomt jaarlijks tot wel 90 miljoen plastic flesjes in het milieu. Samen gaan wij(Greenpeace nederland) voor een wereld zonder wegwerpplastic. Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld. Grote bedrijven als Coca-Cola, Nestlé en Ahold moeten hun verantwoordelijkheid nemen en wegwerpplastic uitbannen. Samen met hun komen we steeds een stapje dichterbij om ze daarvan te overtuigen.

Natuur

Greenpeace Nederland

Plastic soup

Plastic soup surfer
Plastic zit in de haarvaten van ons bestaan

Wat zijn microplastics precies?
Ecotoxicoloog prof. Dick Vethaak: “Als grote stukken plastic bijvoorbeeld in zee belanden, dan vallen die na verloop van tijd uiteen in steeds kleinere deeltjes. Dat gebeurt onder invloed van onder meer zonlicht, verwering en de golfslag van het water. Wat uiteindelijk overblijft zijn microplastics: heel kleine onzichtbare plastic deeltjes.”

Waar zitten ze in?
“Je vindt ze overal. Ze komen vrij als de polymeerverf op de muur in je woonkamer begint te bladderen. Ze zitten in je kleding, in ons drinkwater, in ons huisstof. En er komen ook microplastics vrij als autobanden over het wegdek rijden en er slijtage optreedt. Er zijn zelfs microplastics gevonden in menselijke ontlasting, hoewel het hier gaat om wat grotere microplastics, die het lichaam zelf kan afvoeren. Voor zover we nu weten, zijn die over het algemeen tamelijk onschuldig.”

Wekelijks slikken we 5 gram plastic!
- Dat is zoveel als een bankkaart… Gezond kan dat niet zijn.
Volgens het nieuwe rapport in opdracht van het Wereldnatuurfonds (WWF) zouden we ongeveer 2.000 deeltjes microplastic per week binnenkrijgen, zo’n 250 gram per jaar. Het probleem was al bekend bij zeedieren en vogels, maar nu zijn ze ook teruggevonden in menselijke stoelgang, en zelfs in planten. Oceanen en stranden zijn zwaar vervuild door de gigantische hoeveelheden ‘weggeworpen’ plastic. Maar ook de ‘microplastics’, microscopisch kleine stukjes, vormen een wereldwijd probleem. Ze ontstaan door afbraak van grotere plastic items, maar ook bij iedere wasbeurt door sleet van synthetische kledingvezels, en ze zitten zelfs in tandpasta.

Theezakjes met microplastics
- Theezakjes lekken bijvoorbeeld miljarden onzichtbare plasticdeeltjes in je water. En dat niet een paar deeltjes, maar miljarden. Dit gaat vooral om de plastic theezakjes. Die hebben vaak een piramidevorm, omdat daarmee de smaak zo lekker vrijkomt. Bij de gewone papieren theezakjes is de afgifte een stuk minder, omdat er alleen plastic wordt gebruikt om het zakje dicht te maken. Nu gebruik ik al jaren het thee-ei van mijn grootmoeder, maar soms ontkom je er niet aan om een theezakjes te gebruiken.

Niet alleen in cosmetica
- Microplastics zijn plastic deeltjes kleiner dan 1 mm en ze zijn echt overal. Eerst dacht ik dat het vooral in cosmetica voorkwam, of via het wassen van synthetische kleding in het water terecht kwam. Dat blijkt echt het topje van de ijsberg. Ze zitten in je eten en in je water. Ze zweven rond in de natuur, maar dwarrelen ook in je huis.

Ook in ons bloed
- Er is nog geen onderzoek dat bewijst dat microplastics slecht voor je zijn, maar de effecten op je gezondheid worden nu onderzocht. De studies die zich richten op dieren, beloven niet veel goeds. Wat we al wel weten, is dat microplastics in ons bloed terug te vinden zijn en zelfs in de placenta van zwangere vrouwen.

Drinkwater
- De mens blijkt vooral plastic binnen te krijgen via drinkwater, vooral als dit gebotteld is in plastic flessen. Deze geven blijkbaar microdeeltjes plastic af, en bovendien ook ftalaten. Deze weekmakers verstoren door hun ‘xeno-oestrogene’activiteit de hormoonbalans en veroorzaken ziekten. Maar ook voedingsmiddelen bevatten microplastics: zeevruchten, (zee)zout en zelfs bier…

Hoe gevaarlijk zijn die nano- en microplastics?
- “Dat weten we nog niet. Wat we wel weten is: hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze over het algemeen zijn. We denken dat als ze maar klein genoeg zijn, ze ook je organen kunnen bereiken.
- Als dat het geval is, zou dat tot oxidatieve stress kunnen leiden. Er komen dan in je lichaam te veel vrije zuurstofradicalen vrij, die cellen kunnen beschadigen. Dit kan laaggradige ontstekingen in de hand werken, die vaak een voorbode zijn van allerlei ernstige ziektes. In dieronderzoek hebben we dat al kunnen aantonen.”
- “Daarnaast: aan sommige plastics worden giftige stoffen toegevoegd, zoals weekmakers. Als die stoffen vrijkomen in het lichaam, weten we dat dit de gezondheid kan schaden. En met name de nanoplastics kunnen chemische verontreinigingen uit het milieu aan zich binden. Deze piepkleine plasticdeeltjes kunnen vervolgens die giftige stoffen door je lichaam transporteren naar bijvoorbeeld de longen en darmen.”

Is het zinloos om plastic uit je leven te bannen, omdat microplastics overal zijn?
- “Nee, helemaal niet. Je hebt natuurlijk de milieuschade die grote stukken plastic veroorzaken. Dieren eten dat op, raken verzwakt of gaan eraan dood. En we weten dat plastic verpakkingen die om voedingsmiddelen zitten, effect kunnen hebben op onze eigen gezondheid. In sommige van die plastics zitten schadelijke stoffen die kunnen gaan lekken. Zo kunnen ze in je eten belanden en krijg je ze dan via je maaltijd binnen. Van meerdere stoffen weten we dat ze ronduit giftig zijn, anderen zijn berucht vanwege hun hormoonverstorende werking. Zo weinig mogelijk voedingsmiddelen in plastic verpakkingen kopen, is echt beter voor het milieu en je gezondheid.”

Wanneer zijn dan al die kleine stukjes uit het milieu verdwenen?
- “Dat duurt decennia of misschien nog wel langer. We zijn vanaf de jaren zestig massaal plastic gaan gebruiken en pas nu worden voorzichtig aan de effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens duidelijk. Maar waarschijnlijk is elke vermindering al winst. Om de echte verandering te maken moeten we niet alleen meer inzicht krijgen in de gezondheidsrisico’s die microplastics met zich kunnen meebrengen, er moet eerst meer bewustwording komen. Pas daarna kunnen consumenten bewust kiezen om minder plastic te kopen. Maar de echte verandering komt pas van de grond als iedereen meedoet. Ook de producenten. De overheid. Alle neuzen moeten een kant op.”

Hoe vermijd je microplastics?
- Hoe kun je het dan vermijden? Het is ingewikkeld om in je dagelijkse leven helemaal geen microplastics binnen te krijgen, maar je kunt natuurlijk wel slimme keuzes maken. Om maar weer terug te komen op de thee; je kunt ervoor kiezen om geen theezakjes meer te gebruiken. Losse thee is eigenlijk ook veel lekkerder en als je het in een speciaalzaak haalt, kun je meteen je eigen verpakking meenemen. Daarnaast geldt dat natuurlijk voor alles wat je koopt.
- Probeer plastic zo veel mogelijk te vermijden en kies voor natuurlijke producten. Zelfs synthetische gordijnen en vloerkleden geven namelijk microplastics af. Kies voor kraanwater in een glas, stofzuig heel regelmatig en kies voor wasmiddelen van natuurlijke ingrediënten. Ga je wassen, gebruik dan een speciale waszak om de deeltjes op te vangen.

We zullen op termijn echt wel veel meer weten over de invloed van plastic deeltjes op onze gezondheid, plastic helemaal uit je leven bannen is lastig, maar doe wat je kunt. Is niet alleen beter voor jou, maar ook voor het milieu. En een Ierse tiener werkt hard aan een oplossing om microplastics uit het water te zuiveren. Er is dus zeker hoop.

Overal plastic, plastic, plastic
Een zeepaardje dat eerder nog met een stuk zeegras met de stroming was meegedreven, klemde zich nu vast aan een wattenstaafje. Michiel Roscam Abbing nam het verontrustende beeld op in zijn Plastic Soup Atlas van de Wereld, waarvan dit weekend het exemplaar werd overhandigd aan Eurocommissaris Vella van Milieu.
-Wattenstaafjes zijn een mooi voorbeeld van een product waarvan producenten bij voorbaat weten dat er een groot risico is dat het in het milieu terechtkomt, verklaart Roscam Abbing. "Ze worden door het toilet gespoeld en komen in het oppervlaktewater en op het strand terecht. En dat terwijl er een alternatief is: kartonnen staafjes. Maar die zijn iets duurder, dus kiest men voor plastic."
- Dat een gemiddelde Engels strand 24 wattenstaafje per 100 meter telt, is een van de sombere feiten in het boek. Net zoals dat er in de VS elk uur 2,5 miljoen flessen worden weggegooid. Of dat er per minuut wereldwijd 1 miljoen tasjes worden gebruikt. Of dat sinds de jaren 50 slechts 9 procent van al dat afval gerecycled is.

Zelf iets doen aan de plasticsoep?
- Beetje invloed: Laat geen ballonnen op; gebruik geen rietjes; vermijd dubbele verpakkingen en miniverpakkingen; gebruik vloeibaar wasmiddel om microvezels te reduceren.
- Meer invloed: Scheid plastic; koop geen synthetische kleding; ruim zwerfafval op; koop geen eenmalige verpakkingen.
- Meeste invloed: Kies andere materialen; weiger wegwerpartikelen; neem je eigen beker mee; koop kwaliteitsproducten; geboortebeperking.

Roscam Abbing wijst erop dat overheden pas in actie komen als de gevolgen overduidelijk zijn. Rwanda verbood plastic tasjes omdat er water in bleef staan, ideaal voor malariamuggen. Er kwam een verbod in Bangladesh nadat verstopte afwateringen tot enorme overstromingen hadden geleid. Probleem is dat misschien wel het grootste gevaar onzichtbaar is: nanoplastics, kunststof dat in minuscuul kleine deeltjes uiteengevallen is.

Het dringt door in de haarvaten van ons bestaan. Het gaat zwerven door ons lichaam, veroorzaakt ontstekingen. Het onderzoek naar de effecten staat in de kinderschoenen, maar steeds meer wetenschappers wijzen op het potentiële gevaar voor de gezondheid. Vissen laten gedragsveranderingen zien. De groei van eendenkroos wordt belemmerd. Het zijn enkele van vele signalen dat het ecologisch evenwicht wordt verstoord."

In zijn boek somt Roscam Abbing ook initiatieven op die hoop bieden.
- Plastic dat wordt omgevormd tot brandstof.
- Wasbollen die voorkomen dat microvezels met het afvalwater van wasmachines wegspoelen.
- Vissers die afval als bijvangst op de wal afgeven.

Toch zucht hij bij de vraag of hij hoop heeft of pessimistisch is. "Dat is een gewetensvraag", geeft hij toe. De Atlas probeert perspectief te bieden, maar er is een lange weg te gaan. Als we vandaag stoppen met plastic, blijft er nog een heleboel achter in het milieu dat langzaam uiteenvalt in microplastics. Het is een tijdbom.

Gezondheid begint bij het sorteren van afval

- Wij leven in een plastic gemakcultuur. Kan je je de berg plastic voorstellen, die we met zijn allen jaarlijks wegwerpen? 60 miljard ton per jaar is de raming. Plastic kan men niet blijven recycleren. Na elke recyclage wordt het minder waardig en komt uiteindelijk als een blijvend belastend product in het ecosysteem terecht. Daardoor groeit de berg snel. Waar gaat al die plastic naar toe?

Er zijn slechts 3 mogelijkheden: de aarde, in de lucht of in de oceanen
Zelfs op de meest afgelegen diepten van de stille en Atlantische Oceaan vinden onderzoekers plastiek terug. Zes keer meer plastikdeeltjes, dan plankton. Tijdens het trage afbraakproces komt plastic steeds opnieuw in microscopische partikels in het milieu terecht. Daar richten ze de volgende eeuwen dodelijke schade aan.

Zeevogels en vissen eten plastic gewoon op en worden ziek en sterven. In Alaska werden zelfs vogels gevonden met hun maag vol onverteerbare plastic. Het sterftecijfer bij jonge pinguïns op de stranden van Zuid-Afrika ligt hierdoor heel hoog. Een plastic zakje lijkt voor schildpadden sterk op een kwal. Ze slikken het in en schildpadden kunnen het niet uitspuwen. Ze sterven de hongerdood. In de Middellandse zee neemt plastic in groeiende mate de plaats in van grassen en algen.

Plastic soep misschien wel zo groot als Europa.
Volgens computerberekeningen zijn er in de oceanen vijf plekken, waar alle plastic troep bij elkaar komt.Het gaat om twee in de Grote Oceaan, twee in de Atlantische Oceaan en een inde Indische Oceaan. Het meeste vervuilende stuk ter wereld bevindt zich in het noordelijk deel van de Grote Oceaan.
Het wordt geschat op grootte van Turkije of Europa en wordt genoemd de Great Pacific garbage patch. De milieutak van de Verenigde Naties, de Unep, betitelde de ophoping van plastic in 's werelds oceanen twee jaar geleden al tot een van de meest dringende opkomende kwesties voor het wereldwijde milieu. Hoeveel dieren er door plastic sterven is niet duidelijk, maar mogelijke kleeft er ook een risico aan voor mensen: aan de kleine, vaak onzichtbare stukjes plastic, hecht zich gif. En via de vis belandt dat weer in menselijke voeding.

Plastic is een polymeer waar monomeren componenten worden aan toegevoegd
Juist deze monomeren komen vrij in voeding. Overdracht van plastic molecules in voeding treedt vooral tussen plastic en vethoudende levensmiddelen op, zoals olie, margarine, kaas, boter, chocolade. Sommige van deze stoffen geven smaak- en geurafwijkingen, maar zijn ook toxisch. Eens opgenomen worden ze opgeslagen in het vetweefsel van mensen en dieren, waar zich een cocktail van chemische stoffen opstapelt. Vele van deze stoffen gedragen zich als xenon-oestrogenen. Op onvoorstelbare manier kunnen zelfs triljoenste plastikdeeltjes onze voortplanting, ontwikkeling en evenwicht ontregelen en mede oorzaak zijn van kanker en onvruchtbaarheid bij mannen.

Plastic is een wereldprobleem
De oplossing begint bij onszelf. Hoe minder we kopen in plastic, des te beter voor milieu, dier en mens.Daar waar mogelijk moeten we glas, gerecycleerd papier en ander snel bio-composteerbare verpakkingsmaterialen gebruiken.Samen moeten we zoeken naar meer ecologische en gezondere oplossingen. Een nieuw klein bedrijfje genaamd The Plastic Bank stelt zich als doel het als valuta te introduceren, door goederen en diensten aan te bieden in ruil voor ingezameld plastic. Het lijkt een beetje op het statiegeldsysteem voor lege flessen in Nederland, maar is vooral rendabel in landen zonder geavanceerde recyclingsprogramma's, zoals Peru, waar in de hoofdstad Lima binnenkort het eerste inzamelingscentrum wordt geopend.

Van recycling naar upcycling.
De Plastic Soup Foundation wil nationaal en internationaal een halt toeroepen aan de toenemende verontreiniging van de oceanen met plastics. De PSF wil sterk bevorderen dat in de toekomst niet nog meer plastic in zee terecht komt.

Ecolife
Steeds meer plastic wordt gerecycled, maar wat maak je ervan? Nieuwe plastic zakjes? Curver investeert in ‘upcycling’, waarmee verpakkingsafval wordt herverwerkt tot producten die langer meegaan. De Ecolife-productlijn van Curver omvat onder meer opbergboxen, opbergmandjes en afvalemmers die volledig zijn gemaakt uit ingezameld plastic consumentenafval. Normaal gesproken wordt zulk verpakkingsafval gerecycled tot nieuw verpakkingsmateriaal en ligt het al snel weer in de vuilnisbak. De producten van Curver gaan echter jaren mee. Om de producten te kunnen maken, wordt eerst al het verpakkingsafval gesorteerd. Lang niet iedere partij afval is qua kleursamenstelling en kwaliteit geschikt. Omdat de kleur sterk varieert moet Curver voor elke afvalpartij een specifiek kleurpigment samenstellen om hetzelfde resultaat te bereiken.
- Het gesorteerde plastic wordt tot kleine korrels vermalen en in de fabriek gesmolten en verwerkt tot nieuwe producten. De kunststof waaruit de Ecolife-producten bestaan, is zo sterk dat het minimaal zeven keer gerecycled kan worden, en er is geen extra kunststof voor nodig. Daarnaast bevatten ze geen weekmakers en zijn ze gekleurd met volledig organische pigmenten. Ondanks de extra investeringen die ervoor nodig zijn, kosten de Ecolife-producten in de winkel hetzelfde als andere Curver-producten.

Bron:
- De Groene Zuster 2021
- Moniquevandervloed 2021
- Greenpeace Nederland 2020
- ABC Gezondheid 2019
- Hetkanwel 2019
- GezondNU 2018-2019
- Nos.nl 2018
- onderwatersport juli 2014
- De Betere wereld 2012
- Plastic Soup Atlas van de WereldWist je dat...

Vriend of voedsel?

LAAT DIEREN LEVEN EN BEZORG ZE GEEN HINDER!
"Als we gezond en gelukkig kunnen leven zonder anderen te schaden, waarom zouden we dat dan niet doen?” ....
Lees verder op wistje dat.