google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Waarom zou je een (vlees) eiwitvervanger eten?

Als vlees zo slecht is, waarom moet je het dan vervangen?

Een (vlees)eiwitvervangers, wat is dat eigenlijk en waarom zou je dat moeten vervangen? Aangezien wij als vegans geen dierlijke producten consumeren, en dus zeker ook geen vlees, hebben we een lege plek op het bord…... volgens zeggen!

- Wat we vervangen, noemen we een (vlees)eiwitvervanger...!
- Maar als vegan wil ik vlees niet vervangen, omdat het niet gezond is, maar aanvullen met plantaardige eiwitten.
- Je zult erachter komen dat die lege plek op het bord gemakkelijk met veel verschillende (vlees)eiwitvervangers kan worden opgevuld, of meestal gewoon met een goed gebalanceerd vegan leefstijl!

Tegenwoordig zijn er in de winkels meer groentes, fruit, peulvruchten, noten en granen te koop, maar men weet niet wat ermee te doen. Nou veganisten weten het wel. Je kunt er namelijk een goed gebalanceerd vegan maaltijd mee samenstellen, waar heerlijke nieuwe ingrediënten centraal staan!

Waar worden (vlees)eiwitvervangers van gemaakt?

In de winkel zal je twee soorten (vlees)eiwitvervangers tegen komen:
- Vegetarische, dat bevat zuivel en/of ei en
- Veganistische daar zullen we meer over schrijven.

Vegans eten:
- Veel plantaardige voedingsmiddelen o.a. groente, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden.
- (vlees)eiwitvervangers bevatten dan ook met al deze ingrediënten! Veel (vlees)eiwitvervangers (vooral als ze zich focussen op eiwitten) worden gemaakt van peulvruchten of graan met kruiden en specerijen.
Dit zijn de meest voorkomende:
Soja – Een peulvrucht met alle essentiële aminozuren. Sojaproducten bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zijn fijne vervangers en kunnen net een bijzonder tintje geven aan een gerecht.
Zoals:
- Sojabrokjes, miso, natto en vegetarische gehakt zijn bijvoorbeeld rijk aan ijzer,
- Soja als basis van een burger. Daarbij komt dat de basis van veel eiwitvervangers ongefermenteerde soja is.
- Tahoe of tofu – gestremde sojamelk, zacht en neutraal van smaak,
- Tempé - gefermenteerde sojakoek neemt goed smaken op,

Seitan - Het is een bron van eiwitten.
- Seitan betekent in het Japans letterlijk ‘gemaakt van eiwitten’. De basis is tarwemeel; van dit meel wordt een deeg gekneed tot er gluten vrijkomen. Vervolgens wordt het gewassen tot er alleen maar tarwegluten over zijn. Deze worden dan gekookt in een bouillon van sojasaus, zeewier en gember. Seitan wordt ook wel een heuse eiwit kampioen genoemd en bevat vooral nuttige, goed opneembare eiwitten.
- Seitan is geconcentreerde tarwegluten en heeft een stevige structuur en bevat alle essentiële aminozuren. Ons lichaam heeft 22 aminozuren; bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Ze zijn onder andere belangrijk voor de opbouw van cellen en een gezond gewicht. Sommige aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken uit bijvoorbeeld andere aminozuren. Dit zijn niet-essentiële aminozuren. De aminozuren die je wel volledig uit voeding moet halen heten essentiële aminozuren. Dit zijn er negen: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Een hele mond vol maar wat vooral leuk is om te weten: seitan bevat ze alle negen!

Maar we kunnen ook (vlees)eiwitvervangers maken van groente, fruit, paddenstoelen, peulvruchten, granen, noten of zaden, zoals met deze bekende ingrediënten:
- Jackfruit – Een stuk fruit met unieke vlezige structuur.
- Watermeloen – Wanneer juist bereid, net als steak.
- Bonen en peulvruchten - haal je veel plantaardige eiwitten. Zo bevat 100 gram tempé (gefermenteerde sojabonen) al bijna 12 gram eiwit en haal je uit 100 gram gekookte linzen zo’n 21 gram eiwit. Met 70 gram peulvruchten vervang je je portie vlees. Van bruine bonen en kidneybonen kun je bijvoorbeeld Chili sin carne maken (Chili zonder vlees), van linzen een soepje en kikkererwten smaken goed door de Indiase curry.
- Lupine – Het zaad van de lupineplant, zacht en soja-achtig.
- Noten, pinda's en zaden-pitten - zijn rijk aan eiwitten. Zo heb je met een handje pistachenoten al gauw tien gram eiwit te pakken en een eetlepel hennepzaad levert je zo’n zes gram eiwit op. Noten zorgen ook voor sterke spieren, zenuwen, en een goede bot- en mondgezondheid. Er zitten ook allerlei andere voedingsstoffen in noten en zaden, denk aan ijzer, zink, magnesium, vitamine B en gezonde vetzuren. Noten, pinda’s en pitten, zoals pijnboompitten, kun je nemen als afwisseling en over een salade en pasta.
- Paddenstoelen - bestaan in diverse soorten, maten en smaken. En naast dat ze lekker zijn, bevatten ze tal gezonde voedingsstoffen, waaronder eiwitten. Paddenstoelen bevatten de vitaminen C, B1, B2, B3, B5 en B7 en zijn ook rijk aan antioxidanten. 100 gram paddenstoelen levert je al gauw 3 gram eiwit op. Champignons – Nemen smaken goed op en een sponzige structuur.
- Brood - zoals volkorenbrood wordt gemaakt van de volledige tarwekorrel en kennen we vooral van de vitaminen, mineralen en vezels. Maar er zit ook eiwit in! En als je je zuurdesembrood neemt en lekker belegt met hummus en/of rauwe groenten dan zit je helemaal goed. Buiten dat het heerlijk, plantaardig en eiwitrijk is, zit hummus boordevol vitamine C, B6, vezels en mineralen. Je hebt met twee broodjes hummus al 23,8 gram eiwit te pakken!
- Granen - zoals volkoren pasta, rijst, spelt, boekweit, quinoa, amaranth bevatten volwaardige eiwitten.

De twee belangrijkste dingen om te begrijpen om goeie vleesvervangers te kunnen maken zijn: textuur en smaak. Door nieuwe ingrediënten te gebruiken, of door bepaalde kooktechnieken kunnen we hele gave texturen maken, en dus ook hele vlezige!
In een volwaardige (vlees)eiwitvervanger zit:
– Eiwitten (meer dan 12% van de energie)
– IJzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram)
– Vitamine B1 (meer dan 0.06 microgram per 100 gram)
– En/of vitamine B12 (0.24 microgram per 100 gram)

(Vlees)eiwitvervangers zijn sterk bewerkte producten!
Dus wat zijn de problemen die we tegen komen:
- Veel vervangers zijn eigenlijk helemaal niet gezond en missen de nodige voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen
- Vleesvervangers bevatten teveel zout wat zorgt voor een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten
- Vervangers zitten vol ongezonde additieven
- Niet alle vervangers zijn zo goed voor het milieu als dat ze lijken
- Vaak zijn vervangers ook eigenlijk helemaal niet zo lekker
- Vervangers zijn (onnodig) duur
- Vleesvervangers zijn fastfood, en kunt ze niet gebruiken om een bijzonder culinair gerecht te maken

Eigenlijk is dit met al het eten zo, het word keer op keer bewezen, eet echt eten! - Niet smaakmakers, conserveringsmiddelen en stabilisatoren!

Een belangrijke tip:
- Eet groente en fruit bij de maaltijd, dit zorgt voor een betere opname van Extra ijzer! Ga voor bladgroente zoals spinazie, andijvie en sla, eet genoeg volkoren graanproducten, seitan en aardappelen.

Klimaatvriendelijke (vlees) eiwitvervanger

(Vlees)eiwitvervangers liggen inmiddels in alle supermarkten, vaak hebben ze hun eigen vak, en word het aangegeven met bordjes. Maar blijf checken of het niet vegetarische producten zijn, soms veranderen producenten hun recepturen. Vega en vegan staat door elkaar of vakkenvullers zetten bordjes verkeerd...

Unilever heeft in 2017 bekend gemaakt in de komende 10 jaar: 10 miljard euro om te zetten in hun vegan producten. Sindsdien lijkt het wel of er elke maand nieuwe vegan producten uitkomen, alle grote bedrijven proberen hun eigen vegan producten op de markt te brengen.

Denk aan fastfoodketens wn supermarkten zoals:
- Mc Donalds, Burger King, KFC, Domino’s, die allemaal experimenteren met vegan producten.
- Maar ook de mega keten Ikea heeft inmiddels vegan balletjes (en soft ijs).
- En het gebeurt niet alleen internationaal, nee ook Nederlandse bedrijven maken vegan producten. Denk aan de Bijenkorf, de Hema, of Smullers.
- BOON introduceert plantaardige worstjes van veldbonen als een veelbelovende eiwitbron vanwege zijn voordelige voedingswaarde en duurzame aspecten. De Boon worstenbroodjes zijn momenteel al verkrijgbaar voor inkoop. In het begin 2021 volgen hierop de worstjes. Boon geeft aan dat de consumentenverkoop pas later 2021 van start gaat.
- Vooral de Garden Gourmet vegetarische burgers op basis van soja-eiwit blijken een volwaardig eiwit aanvulling, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram. Burgers op basis van andere peulvruchten zoals linzen, kidneybonen en kikkererwten, bevatten gemiddeld 10 gram eiwit per 100 gram en groenteburgers 7 gram per ons.
- Sustainable Foods ontwikkelt (vlees)vervanger van hennep. De plantaardige (vlees)vervangers zijn gemaakt van lokaal geteelde hennep en hebben ook een erg hoog vezelgehalte, tot 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hennep is een erg rendabel gewas in Nieuw-Zeeland. De hennep (vleesvervanger) wordt in 2021 geďntroduceerd. Gezondheid, duurzaamheid en een goede smaak moeten betaalbaar zijn om een verschil te kunnen maken.
- Het nieuwe merk Lekker Veggie luidt volgens Jumbo een nieuwe fase in met meer smaak, textuur, kleur en aanblik.
- Eerste Europese fabriek Beyond Meat wordt in Nederland gebouwd in Zoeterwoude plantaardige vleesvervangers produceren voor de Europese markt. Naar verwachting zal de bouw van de fabriek in het eerste kwartaal van 2020 worden afgerond. Door lokaal de plantaardige producten te produceren zal de CO2-voetafdruk van het bedrijf worden verkleind. Tegelijkertijd kan Beyond Meat producten in heel Europa sneller leveren.
- Nieuwe plantaardige eiwit(vlees)vervanger uit Finland, die is erin geslaagd om een eiwitproduct te maken van CO2 uit de lucht. Daarmee slaat het bedrijf twee vliegen in één klap, want deze vleesvervanger heeft de potentie om zowel de problemen van de intensieve veehouderij aan te pakken als de CO2-uitstoot.

Conclusie
- Artsen en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat een plantaardig dieet en minder vlees eten gezonder is. Deze wetenschap, samen met de vraag naar een ethisch verantwoorde en duurzame voedselproductie, heeft een beweging in gang gezet naar plantaardige (vlees)eiwitvervangers. Hoewel deze producten inderdaad geen vlees bevatten zijn ze vaak wel sterk bewerkt en daarmee niet echt gezonder dan een gewone hamburger of kipsandwich. Overgaan op een meer plantaardig voedingspatroon is prima, maar dan wel op basis van onbewerkte voeding. Fastfood (vlees)eiwitvervangers kun je beter zien als iets lekkers voor nu en dan en niet als een onderdeel van de normale dagelijkse voeding.

Aanvullende sites:
Eiwitvervanger

Garden gourmet

Goodbite

Maza

Sofine

Vivera

Bron:
- Happy vegan 2020
- VoedingNU 2017-2020
- Hetkanwel.nl 2019
- AHealtyLife.nl 2019


Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond
Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.