google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Vegan maaltijden in overheidsinstellingen!

Inmiddels is de petitie ruim 2700 keer ondertekend!!!

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is een petitie gestart voor veganistische maaltijden in alle (semi-)overheidsinstellingen.

Plantaardig eten in het ziekenhuis
- Hiermee wil de vereniging bereiken dat mensen die plantaardig willen eten, dat ook kunnen doen in een ziekenhuis of zorginstelling. Emile Dingemans, voorzitter van de NVV: ‘We kennen vele bedroevende verhalen van veganisten die hun levensovertuiging opzij moesten zetten, omdat het ziekenhuis of zorghuis niet tegemoet kon komen aan hun voorkeur. Dat moet snel veranderen.’ Staatssecretaris Blokhuis stelde in reactie op Kamervragen dat hij verwacht dat plantaardig eten in alle ziekenhuizen in Nederland op dit moment mogelijk is. Hoewel ziekenhuizen rekening houden met voedingswensen als halal, zoutarm, gluten- en lactosevrij, bieden ze geen standaard volwaardige plantaardige maaltijd aan.

Voorstel ingediend in Amsterdam
- De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft dit voorstel ingediend in de Amsterdamse gemeenteraad. Hiermee hoopt de partij dat Amsterdam de eerste gemeente -wordt waar plantaardige maaltijden een optie zijn in onder andere universiteiten, ziekenhuizen en zorghuizen. Het initiatief is onderdeel van het drie-puntenplan om Amsterdammers en bezoekers van de stad vaker te laten kiezen voor plantaardige voeding.

Plantaardig opties voorwaarde voor subsidie
- De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Amsterdam met publieke instellingen een convenant sluit. Dit moet ervoor zorgen dat medewerkers, bezoekers en patiënten vanaf 2022 volwaardige plantaardige maaltijdopties kunnen verkrijgen in alle met publiek geld betaalde instellingen. Bovendien wil de partij dat de gemeente met deze instellingen in overleg gaat. Denk hierbij aan scholen, onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en musea. De PvdD vindt dat het aanbieden van plantaardige opties een voorwaarde moet zijn om subsidie te ontvangen.

Levensovertuiging
- Emile Dingemans is blij met de politieke steun: ‘We hopen dat ook andere politieke partijen zich zullen aansluiten bij het initiatiefvoorstel. Wij vinden dat veganisten recht hebben op een maaltijd die aansluit bij hun levensovertuiging. Het aantal mensen dat plantaardig eet groeit sterk en de voordelen voor mens en milieu zijn evident.’

Erken leefstijlgeneeskunde als medisch specialisme volgens schrijven Martijn van Winkelhof, Hanno Pijl en Margo Vliegenthart. Dat is in het belang van patiënt én premiebetaler.

Duurder vlees en goedkoper fruit zorgt voor miljarden aan baten, volgens RIVM
- Als de vleesprijs met 15 of 30 procent verhoogd zou worden of de prijs voor groenten en fruit met 10% verlaagd, dan zou dat enkele miljarden aan netto baten op kunnen leveren over een periode van 30 jaar. Dat blijkt uit scenario-onderzoek van het RIVM. Het onderzoek naar de effecten van prijsmaatregelen op voedselconsumptie en effecten op gezondheid en milieu is gepubliceerd in BMC Public Health.

Geen geld om te bewijzen dat een gezonde leefstijl gezond is
De artsen en wetenschappers die staan te trappelen om het potentieel van leefstijlgeneeskunde verder wetenschappelijk te (v)erkennen en toe te passen krijgen de financiering voor hun klinisch onderzoek echter vrijwel nooit rond. Logisch: de markt (lees: farmaceutische industrie) die dit moet betalen kan niets verdienen aan het promoten van hardlopen, bewegen, meer naar buiten en het eten van broccoli en appels in plaats van pizza en vulkoeken.

Gezondere levensstijl is een onderschat medicijn
De artsen en wetenschappers moeten nog steeds wetenschappelijk aantonen, dat een gezonde leefstijl gezond voor ons is.Gezonder leven om gezonder te worden hoeft wat mij betreft niet nader onderzocht te worden. Een meer belangrijke vraag is volgens mij: "maar hoe doe je dat nou?"
Kennis

VoedingNu
Voeding

Vegachecklist
Als je gezonder wilt worden, doe dan iets gezonds en ga je verdiepen hoe het anders kan.

Europeanen moeten hun voedingspatroon drastisch aanpassen
- Europese academici waarschuwen dat Europeanen hun voedingspatronen drastisch moeten veranderen. Zo zouden consumenten veel minder calorieën en minder vlees moeten eten en moeten beleidsmakers zorgen voor betere prijzen voor gezond voedsel.
- Dat concluderen wetenschappers van verschillende nationale universiteiten in Europa in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd door de European Academies' Science Advisory Council (EASAC). Voor deze analyse hebben honderddertig academici twee jaar lang intensief gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw.
- "De strijd tegen zowel ondervoeding als obesitas is iets waar alle Europese landen mee worstelen", aldus de onderzoekers. Ze pleiten daarom voor meer onderzoek en innovatie op dit terrein.
- Klimaatverandering zal volgens de academici een negatieve impact hebben op voedselsystemen. Eén van de innovaties waar om die reden op ingespeeld zou moeten worden, is het sneller ontwikkelen van nieuwe planten (plantenveredeling). Dit moet zorgen voor voldoende gezond eten in tijden van droogte.
- Ook voor consumenten zelf is een rol weggelegd. Zij zouden volgens de onderzoekers dus minder calorieën en minder vlees moeten eten. "Voor zowel de gezondheid van mensen als het milieu, moeten voedingspatronen en de consumptie veranderen. Het is belangrijk dat daarbij rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen. Beleidsmakers moeten meer doen om gezonde voeding betaalbaar te maken."
- Ook zou Europa moeten overwegen meer alternatieve vormen voor vlees te bedenken, zoals voedsel uit oceanen, kweekvlees en insecten. Ook zouden bronnen van voedselcontaminatie sneller moeten worden geconstateerd en aangepakt om voedselveiligheid te waarborgen.

Coalitie voor een vitaler en gezonder Nederland
- Voeding verdient een prominente rol in het bevorderen van gezondheid en preventie van chronische aandoeningen. Dat is de overtuiging van verschillende partijen die afgelopen dinsdag samen het landelijke programma Diagnose Voeding & Gezondheid zijn begonnen.

Dialoog en innovaties
Met het programma willen de deelnemers een open dialoog op gang brengen en werken aan innovaties met maatschappelijke impact. De coalitie geeft aan doorbraken te willen realiseren rond complexe vraagstukken op het gebied van voeding en gezondheid.

Landelijk programma
‘Samenwerking is nodig in een ecosysteem van partijen die bereid zijn tot actie en de inzet van kennis, kunde en kapitaal’, aldus Philip J. Idenburg, oprichter van strategie- en innovatiebureau BeBright. Met Utrecht als landingsplaats, levert Diagnose Voeding & Gezondheid een bijdrage aan een vitaler en gezonder Nederland en stimuleert zij de economische groei en het innovatieklimaat.

Gezonde levensstijl zorgt voor zeven jaar extra leven
Niet roken, een gezond gewicht behouden en niet overmatig drinken zou ervoor zorgen dat je zeven jaar ouder kan worden. Het gaat daarbij bovendien over het algemeen om zeven gezonde extra jaren. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse University of Michigan en het Duitse Max Planck Institute for Demographic Research in Health Affairs. Voor het onderzoek werden gegevens uit 1998 bestudeerd van 14.804 Amerikanen in de leeftijdscategorie 50 tot 74 jaar. Voor de totstandkoming van de gegevens werden de deelnemers aan het onderzoek elke twee jaar ondervraagd over hun gezondheid en levensstijl.

Plantaardig voeding halveert kans op obesitas
-Door plantaardig te eten kun je je risico op het ontwikkelen van obesitas (overgewicht) bijna met de helft verlagen, vergeleken met een dieet rijk aan dierlijke producten als vlees en dierlijke vetten.
-Eerder onderzoek op dit gebied toont aan dat bij een vegetarisch dieet sprake is van een beschermende werking op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar er was tot op heden nog weinig bekend over het risico ervan op de ontwikkeling van obesitas in gezonde populaties.
-43% minder kans op obesitas 584 mensen van de 16.000 deelnemers kregen obesitas. De onderzoekers vonden dat onder strikt plantaardige etende deelnemers (vegetariërs en veganisten) het minst vaak obesitas voorkwam.

Plantaardige eiwitbron verlaagt kans op diabetes
-Bij de consumptie van grote hoeveelheden plantaardige eiwitten toonden de onderzoekers een 35 procent lagere kans op diabetes type 2 aan dan de consumptie van de laagste hoeveelheden.
-Het verkiezen van plantaardige eiwitten en ei boven eiwitten uit vlees verlaagt de kans op diabetes type 2 bij mannen met 35 procent. Dit blijkt uit een langdurige studie van de University of Eastern Finland, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Kostenbesparingen gezondheidszorg door meer plantaardige voeding
- Als mensen meer plantaardig gaan eten kan de gezondheidszorg flinke kostenbesparingen halen. Dat becijferde de Belgische gezondheidseconoom Lieven Annemans aan de hand van de stand van zaken in België en Engeland. Als tien procent van de Belgen of Engelsen een mediterraan eetpatroon volgt, zou dat respectievelijk 1,27 miljard of 5,46 miljard euro aan gezondheidskosten besparen.

Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld!
'Voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt’, zegt Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO. ‘Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TN’.Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek TNO hebben afgelopen vrijdag afgesproken te gaan samenwerken op het gebied van ‘Leefstijl als medicijn’. Zij doen dit omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziektes, zoals diabetes type2 of obesitas (en daarmee samenhangende negatieve gezondheidseffecten), met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen. De universiteit en TNO trekken samen op in het vergroten van de wetenschappelijke kennis over en het uitbreiden van ervaringen op dit gebied. De samenwerking zal in onderzoekprogramma’s en projecten verder vorm krijgen.

Ruimere samenwerking
Andere partijen die de opmars van leefstijlziekten een halt toe willen roepen worden bij de samenwerking betrokken. Te denken valt aan ziekenhuizen, belangenverenigingen, farmaceuten en bijvoorbeeld werkgeversorganisaties. Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert grote voordelen op voor mens en maatschappij, aldus TNO en het LUMC in hun gezamenlijke persbericht.

Gezond leven
Prof. Hanno Pijl van het LUMC ziet in zijn spreekkamer de gevolgen van een slechte leefstijl en zet zich in voor meer bekendheid hierover. ‘Wij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen. Daar móeten we dus iets aan doen. Namens het LUMC tekende decaan en lid Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn voor de samenwerking. Aanpassing van leefstijl speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Innovatie op dat gebied móet prioriteit zijn’, aldus Hogendoorn.

Ziektelast ongezonde voeding vergelijkbaar met die van roken

Er is een verschuiving gaande in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon dat bevorderlijk is voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende producten en dranken is van belang.

Alternatieven
Volgens onderzoek door een Duitse arts R.Dahlke (heeft het boek peace food geschreven) dragen de volgende voedingsmiddelen ‘meer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten bij aan het voorkomen van ouderdomsziekten, net als het stoppen met de consumptie van melk en vlees. Verder is het verstandig om geen zuivel: melk, kaas, boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliën, omdat deze het immuunsysteem aantasten en allerlei ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker veroorzaken.

Bron:
- VoedingNu 2017-2020
- NRC 2018
- GezondNu 2017
- Nu.nl 2017

Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond
Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.