google certified
www.gezondleven.nl-web.net

Zoeken



Home



Vorige pagina


Je bent op:
Voeding
Zijn mineralen nodig om gezond te blijven?

De meest belangrijkste mineralen en sporenelementen:

Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om uw lichaam goed te laten functioneren. Ons lichaam, geest en huid hebben behoefte aan minstens 31 mineralen en sporenelementen. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Ze hebben bouwstoffen en dienen voor de opbouw van lichaamscellen.
- Mineralen zijn gangmakers van enzymatische processen in ons lichaam. Ze zorgen voor structurele elementen, voor bindweefsels, beenderen, nagels en tanden. Ze bevorderen communicatie tussen miljarden cellen.
- Mineralen zijn stoffen die uw lichaam niet zelf kan aanmaken. Om deze reden dienen ze voldoende aanwezig te zijn in uw voeding. Je kan ze niet door medicijnen vervangen.
- Om dagelijks voldoende mineralen binnen te krijgen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Mineralen komen in zowel plantaardige (groenten, fruit en noten) voedingsmiddelen voor.
- Tegenwoordig bevat onze voeding veel minder mineralen en spoorelementen door intensieve landbouw en aquacultuur. Gekweekte groenten bevatten gemakkelijk 50% minder mineralen, als in het wild groeiende groenten. Sla, tomaten, spinazie en kool bevatten 70% minder mineralen dan in 1948. Ingeblikte bonen bevatten gemiddeld 25% minder mineralen dan verse bonen etc. Kruiden en zeewieren zijn de rijkste bron aan mineralen. Er zijn echter veel verschillende factoren van invloed op uw behoefte aan mineralen. Als uw lichaam niet voldoende mineralen binnenkrijgt, kan het nodig zijn om het tekort in de voeding aan te vullen met een goed supplement zoals chlorella en/of spirulina.
Conclusie:
- Mineralen spelen een grote rol bij belangrijke lichaamsprocessen van de mens. We hebben tegenwoordig te maken met verschraling en uitputting van landbouwgronden door de intensieve landbouw. Dit leidt mede tot een serieuze vermindering van mineralen in onze voeding. Met een afname van de voedingswaarde in ons eten, lijkt een aanvulling met een mineralencomplex supplement eerder noodzaak dan luxe. Van mineralen heeft het lichaam meer nodig dan van spoorelementen.

Wat veroorzaakt een mineralentekort?
Allereerst kan een tekort ontstaan doordat je zweet, daarmee verlies je namelijk mineralen. Ten tweede kan het ontstaan door een afname van mineralen in onze landbouwgrond. Het is namelijk heel simpel: wat niet in de grond zit, komt ook niet op je bord terecht.
Als laatste kan een tekort komen doordat je te veel zure afvalstoffen in je lijf hebt. Je lichaam gebruikt namelijk basische mineralen om afvalzuren te binden of te neutraliseren. Mineralentekorten kunnen vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Het is vergelijkbaar met een auto die niet de juiste brandstof krijgt en daardoor sputtert of stilvalt

Wat zijn basische mineralen?
Basische mineralensuppletie belangrijk voor je gezondheid. Meer studies en onderzoeken tonen aan dat er steeds minder mineralen in onze voeding zitten vergeleken met een aantal decennia geleden. Het proces van demineralisatie van voeding komt o.a. door intensieve landbouw. Bodems raken uitgeput waardoor minder mineralen in voeding worden opgenomen. De westerse leefstijl en een tekort aan basische mineralen verhoogt de hoeveelheid afvalzuren in het lichaam.
- Wanneer te veel afvalzuren in het lichaam aanwezig zijn, kunnen deze neerslaan in de vorm van kristallen met veel pijnklachten als gevolg. De meest bekende kristallen zijn urinezuurkristallen. Urinezuurkristallen leiden tot jicht. Maar ook wanneer er te weinig mineralen in het lichaam aanwezig zijn gaat het lichaam mineralen wegnemen uit de huid, haren, nagels, tanden en botten om de afvalzuren te neutraliseren. Door deze mineralenroof kan o.a. botontkalking ontstaan. Maar ook allerlei andere klachten en aandoeningen als artrose, hoge bloeddruk, haaruitval, problematische huid kunnen het gevolg zijn van chronische verzuring door mineralentekort.
- Ons lichaam heeft basische mineralen nodig voor een gezonde zuur-base balans. Door het aanvullen met basische mineralen help je het lichaam sterk en gezond te blijven. Een basisch mineralencomplex is een capsule die basische mineralen bevat; zoals calcium, magnesium, zink, kalium, ijzer, mangaan, koper, selenium, molybdeen en chroom. Een verzuurd lichaam 'rooft' basische mineralen uit botten, tanden, haren en nagels om zure afvalstoffen, zoals urinezuren, te kunnen neutraliseren.

Tip: Ondersteun uw lichaam met basische mineralen. Een basisch mineralen complex vult de belangrijke basische mineralenvoorraad in het lichaam aan en houdt deze op peil. Het is belangrijk bij het ontzuren van het lichaam en beschermt het lichaam tegen verzuring.
Waarom extra mineralen?
- Voor een optimaal zuur-base evenwicht
- Stopt het roven van mineralen uit huid, haren, tanden, nagels en botten
- Voor je energielevel
- Voor je gezondheid
- Voor een sterk immuunsysteem
- Voor een sneller herstel na ziekte
- Voor sterke botten

De bekendste mineralen zijn calcium, ijzer, calcium, kalium en natrium, maar er zijn er nog veel meer.
Hieronder lees je per mineraal:

1. Calcium(macro)
Waarvoor nodig:
- Calcium is belangrijk voor botten en het gebit.
- Maar ook speelt calcium een rol bij de ijzerstofwisseling en bloedstolling.
- Zorgt voor de prikkeloverdracht van zenuwen en het samentrekken van de spieren.
- Zorgt voor de opbouw van botten, nagels en tanden. Verhindert niet alleen osteoporose, maar voorkomt in combinatie met magnesium (dat voor een betere opname van calcium verantwoordelijk is). Bij osteoporose (botontkalking) worden calciumsupplementen geadviseerd. 
- Vervult ook een cruciale rol in het vertragen van het verouderingsproces van de mens.
Waarin: - Planten zijn een goede bron!
- Komt voor in groene bladgroenten, alle koolsoorten zoals boerenkool, broccoli, koolraap, paksoi, peulvruchten, postelein, spinazie, waterkers, zeekraal.
- Komt voor in noten en zaden o.a amandelen, hazelnoten, lijnzaad, chaizaad, sesamzaad, tahin, paranoten, pistachenoten.
- Verder nog in amaranth en teff, gedroogd fruit, tofu en plantaardige (soja)drink.
ADH: - Volwassenen hebben dagelijks minimaal 1 gram calcium nodig. Voor kinderen ligt die hoeveelheid wat lager. Neem niet meer dan 2,5 gram calcium p.d, anders kun je nierstenen krijgen. 
Tekort: - Een calciumtekort kan veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine D. Je hebt namelijk vitamine D nodig om calcium goed te kunnen opnemen. Vitamine D komen sommige mensen snel tekort. Kijk of je extra vitamine D nodig hebt. En door consumptie van zout, alcohol en cafeïne verliest het lichaam wat calcium. 

2. IJzer - Heemijzer versus non-heemijzer
In voeding komt ijzer in twee vormen voor: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer vind je alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer komt voor in dierlijke en plantaardige producten. Ongeveer 90 % van het ijzer dat we eten is non-heemijzer.
Waarvoor nodig:
- IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine (Hb) is een eiwit dat zuurstof naar de cellen brengt. Zonder zuurstof kunnen die niet functioneren. Is een belangrijk spoorelement voor de productie van rode bloedcellen en spiercellen, waar het verantwoordelijk is voor transport van zuurstof van de longen naar de weefsels en koolstofdioxide in bloed en spieren.
- Zorgt voor de goede opname voeding samen met vitamine C en zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijker non-heemijzer opneemt? Daarom is het een goed idee om bij elke maaltijd groente of fruit te eten. Denk verder dan de sinaasappel en paprika.
- Is niet alleen een toppertje voor je energieniveau en concentratievermogen, draagt bij aan een normaal geheugen,
- Daarnaast ondersteunt dit mineraal het immuunsysteem en verhoogt lichamelijke weerstand.
Waarin:
- In groente, volkorenbrood, peulvruchten, aardappelen en brood zijn de belangrijkste leverancier van ijzer. Dit is echter 'non-heemijzer' en wordt minder goed door het lichaam opgenomen. Het helpt om tegelijk wat vitamine C, bijvoorbeeld uit fruit, binnen te krijgen. Aan vleesvervangers wordt vaak ijzer toegevoegd. 
- Bij ijzerrijke groente eruit te pikken, hoef je alleen maar op de kleur te letten. Focus je op donkergroen, want groene bladgroenten bevatten het meeste ijzer van alle groenten. Denk aan spinazie, postelein, raapstelen, snijbiet en andijvie, alle koolsoorten zoals boerenkool, broccoli en tofu.
Let op: Koffie, thee en melkproducten verlagen juist de opname van heemijzer en non-heemijzer. Dus met mate!
ADH:- Volwassen mannen hebben dagelijks ongeveer 11 mg ijzer nodig. Jonge vrouwen die nog menstrueren hebben meer ijzer nodig: 16 mg per dag. Voor kinderen is de ADH ongeveer 9 mg.
Tekort: - Een ijzertekort geeft klachten als vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. Ook bij peuters is ijzertekort een bekend probleem, bijvoorbeeld omdat ze weinig (groente) eten. Lees meer over hoe je een ijzertekort voorkomt op deze website onder voeding.

3. Kalium
Waarvoor nodig:
- Kalium is een mineraalzout dat een belangrijke rol speelt in het lichaam, onder andere in de signaaloverdracht in zenuw- en hartspiercellen. Is belangrijk voor de calciumbalans in de cellen. Ook speelt het een rol bij het samentrekken van de spieren,
- Maar ook in de energiehuishouding en de aanmaak van eiwitten.
- Kalium zorgt dat je bloeddruk op peil blijft. Het mineraal werkt het bloeddruk verhogende effect van natrium tegen en is daarmee goed voor een normale bloeddruk.
- Het speelt samen met chloride en natrium een rol bij het regelen van de vochtbalans en verlaagt het zoutgehalte in het lichaam. Vermijd te veel natriumzout. Er is ook keukenzout te koop met kalium.
- Regelt ook de bloedsuikerspiegel.
Waarin:
- Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit veelvuldig in groenten; bijzonder rijk eraan zijn postelein, spinazie, cantharellen, koolrabi, pastinaak, rucola en spruitjes.
- De rijkste voedingsmiddelen met kalium zijn cacao, avocado's, (zoete) aardappelen, bananen, kokoswater, spinazie, watermeloen, linzen, pinda's, kikkererwten, tomaten(sap), pistachenoten, pompoenpitten, amandelen, paddenstoelen,fruit, noten, peulvruchten, brood.
- Ook in (gedroogde) fruit zoals abrikozen, pruimen, dadels, rozijnen en abrikozen zijn zeer kaliumrijk. Van de kalium in voeding wordt 90% opgenomen. Een kleine appel van 100 gram bevat ongeveer 135 milligram kalium.
ADH: - De Gezondheidsraad adviseert 3,5 g kalium voor volwassenen. Voor kinderen is het advies ongeveer de helft daarvan. Voor vrouwen die borstvoeding geven is het advies 3,1 g.
Tekort:- Een tekort aan kalium ontstaat vaak niet door een tekort in de voeding, maar door vochtverlies door bijvoorbeeld hevig braken, ernstige diarree of het gebruik van plaspillen. Een ernstig kaliumtekort kan leiden tot hartritmestoornissen.

4. Magnesium(macro) - het antistress mineraal.
Waarvoor nodig:
- Is belangrijk bij veel processen in het lichaam, Zorgt voor goede prikkeloverdracht i in spieren en zenuwen en voor de hartspier,
- Het mineraal speelt een rol bij de botopbouw, Is nodig voor sterke botten,
- De opbouw van lichaamseiwit,
- Is nodig voor de stofwisseling in de huid,
- Gunstig voor de bloedsuikerspiegel,
Waarin:
- Magnesium komt voor in groene bladgroenten, brood en volkoren granen, sojabonen, avocado, bananen, abrikozen, appels, cashewnoten en amandelen. Dus overvloedig in een uitgebalanceerde leefstijl.
ADH: - Volwassen mannen hebben dagelijks 350 mg magnesium nodig, voor vrouwen is dat 300 mg.
Tekort: - Een tekort aan magnesium komt niet snel voor, behalve als je nieren of darmen niet goed werken. Het is onduidelijk of spierkrampen iets te maken hebben met magnesium. In elk geval is niet bewezen dat magnesiumsupplementen helpen.

5.Natrium(macro)
Waarvoor nodig:
- Regelt met kalium de vochthuishouding in de cel van het lichaam.
- Regelt je bloeddruk en de prikkeloverdracht in spier- en zenuwcellen. Regelt het hartritme en de spier- en zenuwfunctie.
- Hierbij spelen ook kalium, magnesium, chloride en fosfaat een belangrijke rol. 
- Zorgt dat calcium opgelost blijft in het bloed.
Waarin:
- Natrium is een onderdeel van zout (natriumchloride) en wordt vaak ook in een adem met zout genoemd.
- Zout zit vooral in bewerkte producten. Denk aan kant- en klaarmaaltijden, pakjes en zakjes en brood. 
- Voorheen stond natrium op het etiket, inmiddels staat er 'zout' in de voedingswaardetabel. 
ADH: - Er is geen ADH voor natrium, maar mensen hebben doorgaans genoeg aan 1,5 tot 2 gram zout (natriumchloride) p.d.
Teveel: - Het probleem met natrium is niet een tekort, maar eerder een teveel. Dat is schadelijk voor het hart- en de bloedvaten en de nieren. De Gezondheidsraad adviseert onder de grens van 6 gram p.d te blijven. Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten, dat zijn de grootste zoutbommetjes.  

6.Selenium
Waarvoor nodig:
- Het is tweede mineraal dat onmisbaar is voor een goede weerstand. Het stimuleert specifieke verdedigingscellen van ons afweersysteem. Deze cellen kunnen indringers onschadelijk maken. Het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en ondersteunt de weerstand.
- Goede bron van eiwitten en vetzuren en zorgt voor het normaal functioneren van veel enzymen en werkt als antioxidant en speelt een rol bij het vangen van vrije radicalen.
- Is een onmisbaar oligo element, dat vroeger in de landbouwgronden terug te vinden was. Dit is ook zeer belangrijk voor de zenuwstelsel. De intensieve akkerbouw, het gebruik van pesticiden en de zuurtegraad van het regenwater zijn de voornaamste oorzaken waarom selenium in Europa bijna uit de grond is verdwenen.
- Versterkt werking van vitamine E, regelt bloeddruk, speelt een rol bij het vormen van co-enzym Q10.
- Verbetert de leverfunctie, helpt om de afbraak van eiwitten(collageen) te voorkomen.
Waarin: - het lichaam kan het zelf niet aanmaken en haalt het dus volledig uit voeding.
- Bijna alle voedingsmiddelen: veel soorten fruit en groenten zoals paranoten, walnoten en pecannoten, volkoren graanproducten o.a.tarwekiemen, kikkererwten, pompoenpitten, zeewier, aardbeien, bananen en tomaat. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten.
- Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van het gehalte aan seleen in de bodem.
ADH: - Hoewel je er per dag weinig van nodig hebt is het essentieel om er op te letten. Voor volwassenen is de Aanbevolen Dagelijkse Inname van selenium 70 microgram. In de meeste studies met seleniumsupplementen wordt 200 microgram p.d. gebruikt. Volgens officiële bronnen heeft iedere volwassene dagelijks 50 microgram selenium nodig om niet ziek te worden.
Tekort: - Veel mensen hebben een tekort aan selenium.
- Veroorzaakt depressies, onverklaarbare vermoeidheid en angstsymptomen en een ontregeling van de schildklier.
- Tekort aan het antioxidant selenium zorgt voor ontstekingsreacties. Mensen met artritis hebben dikwijls een tekort aan selenium. Uit een onderzoek bleek dat de dagelijkse inname van een selenium supplement mensen met artritis kan helpen om minder pijn te lijden. Artsen gebruiken verschillende technieken om het seleniumgehalte te meten. Dit kan gebeuren via een bloed-, haar- of nagelanalyse. Vooral dit laatste is een degelijke parameter omdat men in de vingernagels van de mens de seleniumconcentratie over een veel langere periode kan meten dan in het bloed.
- Bij seleniumtekort is dat het mede verantwoordelijk is voor een verhoogd risico op kanker, een verzwakking van het afweersysteem, een verhoging van het cholesterolniveau en spierzwakte (vooral senioren krijgen hierdoor o.a. evenwichtsproblemen).

Overige minder bekende mineralen:
Deze voorkomen ook allerlei ziektes.
Borium; - bevordert de stofwisseling en de opname van calcium en magnesium. Uitwendige behandeling van bacteriën- en schimmelinfecties.
Chloor(macro); - bevordert de reinigende werking van de lever, beschermt tegen vochtverlies, onderhoudt gewrichten en pezen.
Fosfor(macro); - is onmisbaar voor een goede werking van verschillende hormonen en B-vitamine, het zenuwstelsel en transport van vetten.
Germanium; - kan hoge bloeddruk en cholesterolniveau verlagen. Kan een antivirale, antibacteriële en anti-tumorwerking hebben.
Kobalt; - kan bloedarmoede voorkomen(onderdeel van vitamine B12)
Lithium; - is een soort zout, dat in de hersenen invloed heeft op de prikkeloverdracht tussen zenuwuiteinden. Lithium is levensnoodzakelijk, al is zijn rol in het lichaam veel minder duidelijk dan zijn broertjes natrium en kalium. Een interessante waarneming is dat depressie en dementie minder vaak voorkomen in streken waar de lithiuminname via drinkwater hoog is. Mineraalrijk water is een belangrijk bron van lithium, maar ook groenten en fruit kunnen veel leveren.

Wat doen sporenelementen:

Een sporenelement, ook spoorelement, is een element dat in de voeding van een organisme voor een goede groei en functie aanwezig moet zijn, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden, van microgrammen tot milligrammen. Sporenelementen zijn absoluut onmisbaar voor het functioneren van het menselijk lichaam: ze hebben met vitaminen en mineralen gemeen dat het lichaam zelf ze niet kan aanmaken. Om te overleven zijn we dus afhankelijk van inname van buitenaf door voeding van plantaardige afkomst.

1.Koper
Waarvoor nodig:
- Speelt een rol bij allerlei processen in je lichaam. Koper is belangrijk voor je immuunsysteem. Zorgt voor de productie van afweercellen en kan deze cellen beschermen. Antioxidant helpt het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf en ondersteunt de weerstand.
- Is betrokken bij de opbouw van het collageenweefsel en bindt zuurstof in de longen.
- Ook geeft het kleur aan je huid en je haar.
Waarin: Koper komt vooral voor in noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.
ADH: - Voor volwassenen is de ADH ongeveer 1 milligram.
Tekort: - bij tekort vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen.

2.Zink
Waarvoor nodig:
- Zink is van cruciaal belang voor de verdediging tegen virussen: van griep, over herpes en hepatitis, tot HIV (AIDS). Zink heeft trouwens zelf een (en antibacteriële) activiteit. Preventief verlaagt langetermijn-suppletie het risico op verkoudheden (en op school- en werkverzuim en antibioticagebruik!).
- Dit mineraal komt voor in elk lichaamscel en werkt als een katalysator voor bijna 100 enzymen en is een belangrijke factor in vele biologische processen, zoals DNA en eiwitsynthese.
- Beïnvloedt zowat alle organen en celtypes, de werking van talloze enzymen en transcriptiefactoren ('kopiëren' van genen). Zink zou zowat 10% van de proteïnen bepalen in het menselijk lichaam.
- Is essentieel voor tal van fysiologische functies: groei en ontwikkeling, én voor de immuunfunctie en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van afweercellen in de schildkier. Zink kun je zien als een van de poortwachters van het immuunsysteem. Het is aangetoond dat dit mineraal de duur van verkoudheid kan helpen verminderen. Ondersteunt en stimuleert immuniteit tegen virussen,
- Is een van de belangrijkste immuniteitstimulatoren door zijn interactie met de thymusklier.
- Speelt immers een belangrijke rol in meer dan 200 stofwisselingsprocessen. Zink zit bij de mens vooral in de spieren, de beenderen, de lever en bij mannen ook in de prostaat.
- Is een zeer krachtige antioxidant die het immuunsysteem helpt om onze cellen te beschermen tegen een groot aantal ziektebeelden en vroegtijdige veroudering van het lichaam.
- Onderdeel van insuline, en draagt bij aan een normale hormoonhuishouding. Draagt bij aan een normaal metabolisme van koolhydraten, vitamine A en zuur-base
- Draagt bij aan de aanmaak van cellen, weefsels en helen van wonden. Is goed voor huid, haar en nagels,
- Draagt bij aan een normaal geheugen en concentratie.
Waarin:
- Komt voor in groene bladgroenten, volkoren granen, tofu, linzen, rijst, amandelen en zaden o.a pompoenpitten en sesamzaad. Denk bijvoorbeeld aan champignons, cashewnoten, spinazie, sesam,
pomnpoenpitten, havermout, asperges, gember, kidneybonen, tofu, sojamelk en miso.
ADH: - Is immers een oligo-element dat moeilijk door het menselijk organisme wordt opgenomen. Daarom is het veiliger iedere dag een zink voedingssupplement te gebruiken. Het algemene advies voor vrouwen is om te streven naar 7 milligram per dag, voor mannen ligt dat op 9 milligram. Zinksuppletie van bij de start van een verkoudheid vermindert duur en ernst ervan.
- Het is wel belangrijk om te weten dat zink de koperopname in het lichaam kan verstoren. Daarom is het noodzakelijk om 1 milligram koper in te nemen voor 15 milligram zink.
Tekort: - Voor de meeste mannen en vrouwen is het zeer moeilijk om dagelijks 15 tot 30 milligram zink via de voeding in de bloedbaan te krijgen. Er worden bij een tekort namelijk niet alleen minder afweercellen aangemaakt; ze reageren ook minder goed. Een verlaagde zinkstatus leidt tot een grotere gevoeligheid voor infecties, maar ook voor andere ziekten. Zinksuppletie is bij het ouder worden dus superbelangrijk.
- Nevenverschijnselen: zoals darmklachten ontstaan pas indien mensen 150 milligram zink per dag zouden innemen. Dat is vijf maal meer dan de normale dagdosis.
- Vergeet tot slot niet dat thee, koffie, wijn, antibiotica en de anticonceptiepil de opname van zink nog verzwakt. Mensen die ijzersupplementen gebruiken hebben een groot risico op een zinktekort.

3.Silicium - ook wel kiezelzuur genoemd
Het nut van het sporenelement silicium (kiezelzuur) is wat minder bekend op gezondheidsgebied, ook als voedingssupplement. Er is minder wetenschappelijk onderzoek maar toch is silicium uitermate belangrijk voor:
Waarvoor nodig:
- Behoud van een normale veerkracht van de huid en bindweefselvorming, Ondersteunt bloedvaten en slijmvliezen.
- Behoud van normale structuur en uiterlijk van haren en nagels, ondersteunt de normale bot- en spieren en pezen, botten, tanden en kraakbeen.
Minder bekend is echter dat silicium ook ontgiftend werkt, vooral voor aluminium, dat een van de grote schuldigen is voor neurotoxiciteit bij ziekte van Alzheimer.
Waarin:
- Silicium komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit voornamelijk in volkoren granen, groente en fruit en dan met name in bananen, (biologische!)rozijnen, bonen en linzen, dadels, haver, spinazie, waterkers, koriander, aalbessen, bananen, pompoen, cacao en in drinkwater.
Bij tekort - ontstaan rimpels, broze nagels en droog haar.

4.Jodium
Waarvoor nodig:
- Jodium, meer dan alleen schildklierhormoon Jodium is als sporenelement cruciaal voor de gezondheid. 30% van onze jodium zit in de schildklier, de rest zit verspreid in het lichaam. Jodium is een component van het schildklierhormoon (thyroxine). Samen zijn ze essentieel voor zeer veel lichaamsfuncties: energieproductie, stofwisseling en basaal metabolisme, groei en herstel. Zonder thyroxine valt alles stil. Deze zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van bijvoorbeeld het zenuwstelsel.
- Maar jodium doet meer: het is essentieel voor de ontwikkeling en groei van foetus en kinderen, ook van het zenuwstelsel en alle hersenfuncties.
- Daarnaast is jodium ook een antioxidant en een belangrijke antimicrobiële molecule; zowat de oudste uit de evolutie, en nog steeds gebruikt in ontsmettingsmiddelen.
- Van vitaal belang voor de stofwisseling, maakt slijm in de luchtwegen los.
Waarin: - Vrijwel alles wat uit de zee komt is een goede bron van jodium: vis, schaal- en schelpdieren, maar komt ook voor zeegroenten de grootste plantaardige bron zeewier (kelp, kombu, algen, zeekraal), groene bladgroenten, asperges. Ook te vinden in kelp-supplementen en spirulina en zeezout.
ADH: - Volwassenen hebben dagelijks 150 µg jodium nodig en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven iets meer. In ons voedingspatroon is brood een belangrijke bron van jodium. Dat komt omdat jodium wordt toegevoegd aan het zout dat in brood wordt gebruikt.
Tekort: - Als je weinig of geen brood eet, kan een jodiumtekort op de loer liggen. Kies dan voor andere jodiumrijke producten. Toch heeft in Europa een flink deel van de bevolking een jodiumtekort. Vooral in Nederland, het land aan de zee. Dat is vooral dramatisch bij zwangere vrouwen én hun nageslacht. Professor T’Sjoen (UZGent) adviseert “Als volwassene zorg je er maar beter voor dat je gemiddeld 150 microgram per dag binnenkrijgt”

5.Molybdeen .
Waarvoor nodig:
- Zit in enzymen die nodig zijn voor de stofwisseling: het helpt bij de opbouw en afbraak van eiwitten.
- helpt bloedarmoede voorkomen en helpt bij omzetten van koolhydraten en vetten in energie
Waarin: - zit veel in brood-, graan- en melkproducten, maar komt voor in alle voedingsmiddelen.
ADH: - voor molybdeen is 65 µg.

6.Chroom - is niet zo heel veel bekend.
Waarvoor nodig:
- Het speelt een rol bij de werking van insuline dat op zijn beurt belangrijk is voor de regulering van het bloedsuikergehalte. Speelt een rol bij de suikerstofwisseling en verlaagt het cholesterolniveau.
Waarin: - Chroom komt vooral voor in zemelen, groente en fruit, paddenstoelen, asperges en noten.

7.Mangaan
Waarvoor nodig:
- Is een onderdeel van veel enzymen die betrokken zijn bij de energiestofwisseling.
- Heeft een belangrijke functie in spieren, botten en hersenen. Is een onderdeel van kraakbeen.
Waarin: - Zit in volkorenbrood en andere volkorenproducten.
ADH: - Dagelijks 3 milligram mangaan is voldoende voor een goede gezondheid.

8.Fluor
Waarvoor nodig: - bevordert de opname van calcium.

9.Vanadium
Waarvoor nodig: - gunstig voor het hart en bloedvaten en botgroei, verlaagt een hoogsuikerniveau.

Bron:
- Consumentenbond 2023
- Stichting Zuur-Base Kennis 2023
- aHealtyLife 2022
- FitForMe 2018






Wist je dat?

Is het branden van kaarsen wel zo vegan en gezond?
Een brandende kaars tijdens het kerstdiner en waxinelichtjes op tafel. In de donkere, koude maanden branden we heel wat kaarsen op. Niets is zo gezellig en sfeervol als dat. Kaarsen zorgen voor een romantische, gezellige sfeer.
Lees verder op wistje dat.